Elendigt interface ledte til falsk missiladvarsel på Hawaii

17. januar 2018 kl. 06:303
Elendigt interface ledte til falsk missiladvarsel på Hawaii
Illustration: Sociale medier.
En del af ansvaret for, at Hawaiis missiladvarselssystem i weekenden fortalte alle beboere, at et ballistisk missil havde kurs mod øen, ligger på interfacet, hvor det angiveligt var meget nemt at forveksle to markant forskellige muligheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da beboere på Hawaii lørdag morgen vågnede op til den frygtindgydende besked om, at et ballistisk missil havde kurs mod øen, viste det sig at være en falsk alarm. Og den falske alarm kan i høj grad bero på et utroligt dårligt interface: En ansat kom nemlig til at trykke på 'missile alert' fremfor 'test missile alert,' som stod i samme menu.

Det skriver The Washington Post.

Interfacet er angiveligt designet som en drop-down-menu, hvor medarbejderen havde muligheden mellem at udsende en virkelig missiladvarsel eller udsende den planlagte test.

Og ved et uheld kom vedkommende altså til at trykke på den virkelige advarsel, og efter at have klikket forbi en hurtig pop-up dukkede følgende besked op på beboernes telefoner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»BALLISTIC MISSILE THREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL.«

»I dette tilfælde valgte operatøren altså den forkerte mulighed,« sagde en talsperson for Hawaiian Emergency Management Agency (HEMA) til The Washington Post.

Hawaii har kørt disse tests gentagne gange siden november, hvor man satte et system fra den kolde krig i gang igen grundet frygten for Nordkorea.

Men testene var altså ikke hyppige nok til, at øvelsen sad på medarbejderens rygrad.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. januar 2018 kl. 10:01

Hvem er ikke vant til at trykke på en knap, og hurtigt kommer af med den dialog der følger efter den. Og hvem har ikke set udviklere sige: "Jammen jeg advarer jo."

Men vi ved alle hvad der sker når man råber "ulv" og det skete også her. Så ja: Der skal andre mekanismer end en popup med ok/cancel til at beskytte brugere mod at gøre noget de ok ikke ville.

1
17. januar 2018 kl. 08:00

Skal vi håbe på at Send missil og Test send missil knapperne ligger liiiidt længere væk fra hinanden i deres systemer?