Elendige it-systemer på sygehusene stjæler kostbar tid fra læger
Læger og sygeplejersker på hospitaler i hele landet døjer hver dag med it-systemer, der ikke taler sammen. Det koster dyrebar tid, som i stedet kunne have været brugt på at undersøge og behandle syge danskere.
En helt ny undersøgelse fra Aalborg Universitet gennemført blandt cirka 2.000 læger, sygeplejersker og lægesekretærer viser, at selvom der er sket et lille fald de seneste tre år, så har de stadig i gennemsnit op mod fem forskellige brugernavne og kodeord at holde styr på i hverdagen.
»Hvis en patient f.eks. får blodfortyndende medicin, kan klinikeren ikke dosere medicinen i det samme skærmbillede, hvor man kan se INR-værdien (blodstørkningstiden, red.) fra blodprøven. Det er et reelt irritationsmoment for dem,« siger Christian Nøhr, professor på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet og en af undersøgelsens forfattere.
Og problemet med, at personale må logge ind på flere forskellige systemer, står ikke alene.
Der er også eksempler på elektroniske journaler, der må printes ud og faxes fra et sygehus til et andet - og på røntgenbilleder og andre scanninger, der lægges på en cd-rom og sendes med taxa eller brev til hospitaler i en anden region, fordi it-systemerne ikke taler sammen.
Det altoverskyggende problem i hverdagen er dog stadig de mange forskellige it-systemer, som personalet tvinges til at skifte rundt imellem, siger Christian Nøhr. Hans undersøgelse er en indikation på, at sygehus-it kun forbedrer sig meget langsomt, selv om der længe har været fokus på problemerne.
»Vi har at gøre med en sektor, som er udpræget forandringsresistent,« siger professoren.
En konsulentanalyse fra 2010 gennemført for Finansministeriet viste, at regionerne alene i 2009 brugte cirka 800 millioner kroner på drift og udvikling af de it-systemer, der kan defineres som sundheds-it, herunder elektroniske patientjournalsystemer.
Men der findes ikke noget samlet overblik over, i hvilken grad it-systemerne forbedrer kvaliteten og effektiviteten af det kliniske arbejde på sygehusene herhjemme.
EPJ-konsulent Jens Erik Warfvinge har i sit masterprojekt på Aalborg Universitet undersøgt evalueringer af de elektroniske patientjournaler i perioden 1987-2007.
Konklusionen er, at amter og sygehuse i 20 år har investeret i EPJ uden at vide, hvilken værdi systemerne har på effektivitet og patientsikkerheden.
»De landsdækkende evalueringer forholder sig kun til, hvor mange senge der dækkes, eller hvor langt et amt er nået med implementeringen. Ingen offentliggør kvalitetstjek af softwaren eller de økonomiske konsekvenser af den,« siger Jens Erik Warfvinge.
Formand for Regionernes Sundheds-it Jens Andersen glæder sig over, at der trods problemerne er tegn på langsom bedring af blandt andet log-in-problemerne.
»Sygehusenes it er ikke altid en dans på roser. Derfor har vi lavet 24 pejlemærker, og vi regner med at nå de fleste inden udgangen af 2013.«
