Elektroniske valg lader vente på sig

2. november 2007 kl. 08:127
Elektroniske valg har været et varmt emne de senere år. Men efter alt at dømme kommer der til at gå yderligere end del år, før mobiltelefonen eller laptoppen erstatter stemmesedlen.  
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er lange udsigter til det elektroniske folketingsvalg. Det vurderer kontorchef ved Indenrigs- og Sundhedsministeriet Bjørn Rosengreen.

Han er ekspert inden for området og har blandt andet i EU-regi arbejdet for en fælles standard inden for elektroniske valg.

»I øjeblikket er vi meget langt fra. Og det hænger delvist sammen med, at det er meget svært at håndtere i forhold til sikkerhedskravene,« siger Bjørn Rosengreen.

Det er ikke kun sikkerheden, der skal være på plads, før et e-folketingsvalg kan gennemføres. Valgloven skal også laves om, og så skal der være den nødvendige politiske opbakning til projektet, fortæller Bjørn Rosengreen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom det altså ikke kun er et spørgsmål om sikkerhed, hvorvidt danskerne kan stemme fra computeren, så er det alligevel det område, Bjørn Rosengreen ser som en af de største hindringer for, at et folketingsvalg kan gennemføres elektronisk.

»Vi skal op et andet sted på en sikkerhedsskala, og det er ikke blot et spørgsmål om kryptering,« siger Bjørn Rosengreen.

Et af problemerne ved e-folketingsvalg er ifølge Bjørn Rosengreen, at det bliver svært at kontrollere den anonyme afstemningsprocedure, der er forbundet med folketingsvalg i deres nuværende form, hvor vælgerne går om bag et gardin i en stemmeboks.

Han nævner, at hvis en stemme bliver afgivet bag hjemmets fire vægge, rejser det andre problematikker eksempelvis i form af trusler eller anden påvirkning for at få vælgeren til at stemme på et bestemt parti eller en bestemt kandidat.

Amerikanerne kunne ikke
?Hvor svært kan det være??, er der måske nogen, der sidder og tænker i forhold til at få et elektronisk valg stablet på benene. Men det kan åbenbart være ret svært.

Bjørn Rosengreen fortæller, at det amerikanske militær måtte opgive et forsøg på at give de udstationerede amerikanske soldater i Irak mulighed for at stemme elektronisk til præsidentvalget i 2004. Og det skete samtidig med, at man var ved at færdiggøre et standardiseringsarbejde om elektroniske valg i EU.

»Det var ødelæggende. Vi var lige ved at være færdig med en sikkerhedsstandard for e-voting. Og jeg kan tydeligt huske, jeg tænkte: ?Nej mand, det var det eneste, der ikke måtte ske?,« siger Bjørn Rosengreen.

Han fortæller, at når det amerikanske militær ikke kan få et e-valg op at stå på tilfredsstillende vis, så er det svært at forestille sig, at et land som eksempelvis Danmark skulle kunne løse problematikkerne omkring e-valg lige foreløbigt.

Bjørn Rosengreen påpeger desuden, at hele polemikken omkring de elektroniske stemmemaskiner i Florida under stemmeoptællingen til det amerikanske præsidentvalg i 2001 heller ikke just var fordrende for argumentationen i forhold til e-valg.

**Der må ikke være tvivl **
Rent teknisk behøver strukturen bag et e-valg ikke være specielt kompliceret. Problemet er dog, at der ikke må kunne rejses tvivl om valgresultatet, da det ifølge Bjørn Rosengreen kan udløse et omvalg. Og det er ifølge e-valgseksperten svært at nå et niveau, hvor der ikke kan rejses tvivl om et e-valgsresultat.

Og endelig er der gennemsigtigheden. For i modsætning til fysiske stemmesedler, så er bits og bytes på en server eller i en netværksforbindelse ikke særligt håndgribelige for vælgerne.

»Det kedelige ved alt maskineriet er, at det ikke er transparent ligesom en gammeldags stemmeseddel, hvor du kan stå bag en snor, og du kan se, om nogle af dem, der går og tæller op, om de trækker stemmesedler op ad lommen,« siger Bjørn Rosengreen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. november 2007 kl. 20:55

Nu glemte du da vist igen den vigtige egenskab ved det nuværende valgsystem at du ikke har muligheg for at købe/true dig til at andre stemmer på en bestemt måde. Der er INGEN, der kan kontrollere hvordan folk bruger deres stemmeseddel, når de står alene i boksen. Du kan være nok så sikker imod manipulation af data, men hvis du ikke kan garantere at der ikke er nogen, der tvinger dig til at bruge dit taletidskort imod dit ønske, så er du lige vidt.

6
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 11/02/2007 - 10:33

Peter,

"Men hvor mange andre forskningsområder kender du hvor fagkundskaben er så langt fra en løsning, men at embedsmænd alligevel allerede arbejder på at realisere det?"

Ingen - som jeg har sagt mange gange - er dette et af de få områder, som jeg ikke TROR på at vi kan digitalisere i nævneværdig grad. Det betyder dog ikke at man ikke bør rose at man på dette område trods alt udviser ansvarlighed.

Det er nemt at finde områder, hvor staten er i færd med at underminere både demokratiet og samfundet - og hvor man har masser af ansvarlige alternativer. Biometri og dankort er 2 eksempler lige til højrebenet.

Det er ekstremt svært at finde eksmpler, hvor staten er ansvarlig på digitaliseringsområdet - så hurra for dette eksempel.

Hvis ingen i den offentlige sektor sætter sig ind i tingene, hvordan skal man så holde f.eks. en Mads Lebeck på plads som en af de politikere, der har blameret sig mest og klarest dokumenteret sin inkompetance på dette område?

Generelt er problemet jo omvendt - embedsfolkene støber kuglerne og propagandaen, der underminerer demokratiet og politikerne pipper, men har ikke kompetanerne til at sige fra. Digital Forvaltning og infrastrukturregulering er triste eksempler på, hvordan teknokratiet driver demorkateit ud i krisen.

5
2. november 2007 kl. 09:45

Hvad forhindrer dem du truer i at ignorere dine trusler, når de har trukket forhænget for og står alene i boksen?

4
2. november 2007 kl. 09:33

"...at det amerikanske militær måtte opgive et forsøg på at give de udstationerede amerikanske soldater i Irak mulighed for at stemme elektronisk ..."

Siden hvornår er det amerikanske militær blevet verdens bedste ind for it?

"...at hvis en stemme bliver afgivet bag hjemmets fire vægge, rejser det andre problematikker eksempelvis i form af trusler eller anden påvirkning..."

Hvad skal forhindre mig i at tru folk til at stemme på et bestemt parti i dag, vis rocker kan tru folk til at afgive falsk vidne forklaring hvorfor skulle man så ikke kunne få dem til at stemme "falsk"?

3
2. november 2007 kl. 09:18

Tjae... jeg er jo enig Stephan. I princippet også i at det er fint at man arbejder videre på at finde en digital løsning. Men hvor mange andre forskningsområder kender du hvor fagkundskaben er så langt fra en løsning, men at embedsmænd alligevel allerede arbejder på at realisere det? Det der med at arbejde videre på at finde mådet at digitalisere valg på, burde man ikke lade forskningsinsitutionerne om det et stykke tid endnu? Så kunne det være embedsmændene istedet fik tid til at kaste sig over nogen af de generelle privacy-problemer du påpeger :)

2
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 11/02/2007 - 08:58

Det er sjældent at vi ser en offentlig embedsmand agere så ansvarligt. Stor ros.

Det er dog betænkeligt at man "var lige ved at færdiggøre en EU-standard" og kun stoppede den fordi det amerikanske millitær gav op. Det dokumenterer jo at man ikke var i nærheden af en brugbar standard, men blot bildte sig det ind.

Problemet er jo at det er det samme som sker med Pas med kobling til biometri, betalinger a la SWIFT, National Id, i IDABC etc.

Embedsmænd er på mange områder i færd med at påtvinge samfundet digitale tiltag som SLET ikke er klar til at blive kørt ud i praksis - fordi de ikke har tænkt konsekvenserne igennem og designet i forhold til selv basale krav.

Her har vi dog et positivt eksempel på et område, hvor man faktisk stoppede op og erkendte at man var på vildspor - det fortjener ros.

At man arbejder videre med at finde måder til at digitalisere og gøre valg nemmere er fint og så længe ingen har bevist at det ikke kan lade sig gøre, så KAN det lade sig gøre - man skal bare gør esig klart at kravene er ekstremt skrappe og der ikke er genveje.

1
2. november 2007 kl. 08:32

Øhh... når nu han er klar over flere at problemstillingerne og ligefrem kalder sig "ekspert", hvorfor bliver han så åbenbart ved med at forfølge utopia? Hvad er det for noget magisk "teknologi" han kender som vi andre og folk som Bruce Schneier ikke kender?