Elastic trækker open source-licens tilbage - Amazon forker

Elasticsearch skal ikke være open source i fremtiden, og det er Amazons skyld, mener firmaet.

Firmaet Elastic, der står bag Elasticsearch og Kibana, som er populære som cloud-produkter, har ændret sin licens fra open source til en model, der ikke anerkendes som open source. Elasticsearch er en søgemaskine, der bygger på Java-biblioteket Lucene.

For at beskytte sin open source-kode fra cloud-udbydere vil firmaet i fremtiden benytte en dobbelt licens med Server Side Public License (SSPL) og firmaets egen Elastic License. SSPL begrænser de muligheder, som cloud-udbydere har og regnes ikke for open source af organisationen Open Source Initiative, der bedømmer licenser.

Elastics chef Shay Banon forklarer udviklingen således i et blogindlæg:

»Så hvorfor ændringen? AWS og Amazon Elasticsearch Service. De har gjort ting, som vi synes er IKKE OK siden 2015, og det er kun blevet værre. Hvis vi ikke står op imod dem nu, som en succesrig virksomhed og førende på markedet, hvem gør det så? Vores licensændring har til formål at forhindre virksomheder i at tage vores Elasticsearch- og Kibana-produkter og levere dem direkte som en service uden at samarbejde med os. Vores licensændring kommer efter år med, hvad vi mener er vildledning og forvirring fra Amazon/AWS - nok er nok.«

Amazon har svaret igen ved at skabe sin egen udgave af produkterne, et såkaldt fork, under den hidtidige Apache open source-licens.

Elastic er ikke den eneste virksomhed, der har forladt open source-licenser på grund af cloud-tjenester. I 2018 skiftede databasen Mongodb således til SSPL.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jørgen Elgaard Larsen

Kan man trække sin open source licens tilbage

Man kan sagtens ændre licensen for fremtidige versioner.

Alle kan så benytte de gamle versioner under den gamle licens, men de bliver ret hurtigt forældede.

Hvis man skal ændre licensen kræver det dog, at koden ikke indeholder bidrag fra nogen under den gamle licens. Det kan f.x. ske ved at

 • det er kun firmaet selv, der har bidraget til koden
 • alle bidragsydere har overgivet deres ophavsret til firmaet
 • alle bidragsydere har accepteret, at deres bidrag kan udgives under den nye licens
 • de pågældende bidrag fjernes
 • 12
 • 0
#4 Jesper S. Møller

Men hvad hvis det var GPL fra start af? Havde bidragsyderne så ikke været garanteret, at man ikke kan distribuere deres bidrag udenom GPL?

Det gør ingen forskel, licensen beskytter ift copyright'en, men hvis Elastic sidder på den alene er der intet at komme efter, som Jørgen beskrev ovenfor.

AGPL derimod havde været en anden sag, men den havde være mere restriktiv, og ramt dem som bygger SaaS løsninger der indlejrer Elasticsearch indirekte.

 • 2
 • 0
#5 Henning Wangerin

Men hvad hvis det var GPL fra start af? Havde bidragsyderne så ikke været garanteret, at man ikke kan distribuere deres bidrag udenom GPL?

Det har ingen betydning hvis du skal overdrage rettighederne til firmaet for at få dine ændringer med in koden.

Selvom du laver noget som GPL, kan du til enhver tid ændre license hvis det er dig selv der har alle rettighederne. Det er først hvis der er andre rettighedshavere at det bliver svært.

/Henning

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere