El-sektorens store satsning: Sådan skal data-knudepunkt til 225 millioner kr. fungere

7. juli 2015 kl. 06:285
El-sektorens store satsning: Sådan skal data-knudepunkt til 225 millioner kr. fungere
Illustration: Palle Peter Skov.
Version2 Sommertour: Energinet.dk er ved at lægge sidste hånd på et af Danmarks største it-projekter, der kombinerer en enorm DataHub og så den forsinkede engros-model, der i sidste ende skal gøre det lettere for forbrugerne at overskue el-markedet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forestil dig én elregning, hvor der kun står, hvem du har købt strømmen i stikkontakten af, og ikke to forskellige regninger fra både din el-leverandør og din lokale netvirksomhed. Så har du den grundlæggende tankegang i el-sektorens store 225 millioner kroner dyre it-projekt DataHub og den såkaldte engros-model.

Projektet går kort fortalt ud på at omlægge et eksisterende softwaresystem til opsamling af data om el-forbrug kaldet DataHub, der har været i drift siden 2013, og som allerede i dag indeholder millioner af el-data.

Og hvad er meningen med det så?

Det skal skabe datagrundlag for den såkaldte engros-model, der skal sikre, at konkurrencen på el for alvor går i gang, og at køb af strøm bliver nemt og overskueligt via indførelse af bare én elregning. I dag kan der være flere forskellige regninger alt efter, hvordan man har valgt at få leveret sin strøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På sigt skal el-leverandørerne også kunne udbyde helt nye services, lidt som man kender det fra telebranchen.

Energinet.dk har ansvaret for DataHub'en. Dataknudepunktet er lige nu på vej ind i de afgørende test, som er nødvendige, inden det store system er klar til engros-modellen.

»Vi har netop nået en vigtig milepæl, da End2End-testen mellem elmarkedets aktører og DataHub'en, hvor alle processer i markedet testes, er startet 1. juni. Det er en spændende udfordring, fordi DataHub’en skal spille sammen med aktørernes it-systemer,« siger Helle Brondbjerg Knudsen, som er projektleder for Markedsprocesser i engros-projektet.

Og hun fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»130 aktører skal gennemføre deres testcases med succes, inden engros-modellen tages i drift 1. april 2016. Arbejdet er startet, og 30 aktører var allerede aktive i juni,« fortæller hun til Version2, der er på besøg hos Energinet.dk i Fredericia i forbindelse med redaktionens årlige Sommertour.

Flere forsinkelser

Den nyeste skæringsdato for den 225 millioner kroner dyre it-satsning, som er besluttet af Folketinget, er dermed 1. april 2016. Oprindeligt skulle engros-modellen, som i sidste ende er det, som forbrugerne ude ved stikkontakterne får gavn af, været taget i brug 1. oktober 2014. Det blev senere udskudt til 1. oktober 2015. Nu må forbrugerne så vente til 2016.

Energinet.dk forklarer udskydelsen med en række lovændringer. Engrosmodel-projektet er to gange blevet udvidet. I juni 2014 besluttede Folketinget at udfase forsyningspligtsystemet og de regulerede priser. I maj måned 2015 besluttede Folketinget så at ændre på ansvaret for opkrævning af elafgifter under engros-modellen.

Signe Horn Rosted er afdelingsleder for detailmarkedsudvikling hos Energinet.dk, og hun uddyber:

»Dermed er der tale om en langt større opdatering af DataHub'en, end der oprindeligt var lagt op til i forslaget om engros-modellen. Det betyder dog også, at konkurrencen understøttes bedre nu, og at der er større sikkerhed om opkrævningen af elafgifterne, end den oprindeligt vedtagne engrosmodel lagde op til.«

Kæmpe koordineringsarbejde

Åbner man motorrummet for DataHub’en og omstillingen til engros-modellen yderligere, finder man Søren Vinther Andersen, der er i gang med et graduate-program hos Energinet.dk.

Han er uddannet på Aarhus Universitet i It, Kommunikation og Organisation, også kendt som ITKO, og har siden maj måned 2015 været med til at gøre engros-modellen klar til brug. Og det har indtil videre været en stor mundfuld:

»Det store projekt er lig med et kæmpe koordineringsarbejde. Vi har en lang række aktører, hvor Energinet.dk skal agere torvholder. Det er virkelig spændende, især fordi det har stor betydning for rigtig mange danskere, når vi er færdige,« siger Søren Vinther Andersen.

Vender man blikket med vores nordiske naboer, så er lignende projekter i gang. Norge og Finland er på vej, mens Sverige lige er kommet med i juni 2015. Energinet.dk arbejder tæt sammen med de nordiske naboer, og planen er på sigt, at der skal skabes et nordisk detailmarked for el.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. juli 2015 kl. 15:08

Hva?! Et stort offentligt IT-system, der lader til at komme til at virke?! :-D

Men jeg ville nu hellere se afgifterne fjernet, end at der blev brugt 225 millioner på en el-børs.

1
7. juli 2015 kl. 13:53

Vi gider da ikke handle med strøm. Det meste er alligevel afgifter og net-transport.

Vi vil bare have et system, der automatisk giver os den billigste el-regning uden vi skal bruge bare et sekund på opgaven.

Vi, der rigeligt kan betale, gider da ikke have ulejlighed for lidt småøre.

De, der har helt små budgetter, havde vel ikke det, hvis de kunne forstå at handle og undgå at blive snydt.

Det er en syg CEPOS agtig tanke, at også privatsfæren skal være en ren 'prutte om prisen' verden.

Faste lave priser tak.

Lars :)

5
8. juli 2015 kl. 09:31

Håber så ikke at et af de 4 selskaber som har givet tilbud er. Modstrøm eller Gul strøm.

Især det første selskab er være ind 20 gange telefonsælger, med meget aggressiv sælgere, der lover guld og grønne skove, men som ikke kan levere. De betaler også mange beskyttelse penge til trustpilot :-( Bare så i er advaret, mod dette selskab, som betrakter markedsførings og aftale reglerne som vejledende.