El-sektorens kæmpe data-knudepunkt går live

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Energinet.dk’s nyeste Datahub skal tale med it-systemer fra 100 aktører i branchen og håndtere over 40 milliarder elmålerlæsninger i 2020. I nat går den live.

Energinet.dk sætter fredag strøm på den nyeste version af den såkaldte Datahub, der samler milliarder af oplysninger om kunder, el-forbrug og priser. Det nye system - kaldet Engrosmodellen - går i luften 1. april sammen med 100 it-systemer, der skal tappe ind i systemets data.

»Det er mange it-systemer, der skal snakke sammen og går i drift samtidig. Det er svært at lave en kontrolleret ændring i så mange it-systemer,« fastslår Anders Dalgaard, der er projektleder.

Læs også: El-sektorens store satsning: Sådan skal data-knudepunkt til 225 millioner kr. fungere

Forud for lanceringen har Energinet.dk samarbejdet tæt med selskaberne i branchen og lavet omfattende test af systemet, der leveres af it-koncernen CGI - tidligere Logica.

Hvert system har skulle igennem en række testscenarier, hvor de skulle kommunikere med en testudgave af vores nye DataHub. På den måde har vi kunne se, om systemerne teknisk levede op til kravene, og om systemet understøtter de forretningsgange, der nu implementeres, siger Anders Dalgaard til Version2.

Loven ændret to gange

Nu er testudgaven imidlertid sat på hylden. Inden påske trak Energinet.dk stikket på den gamle Datahub og begyndte at migrere data fra branchen ind i det nye system. Og ved midnat kan selskaberne i el-branchen tage den nye Datahub i brug, fortæller Energinet.dk's detailmarkedschef Signe Horn Rosted

»Vi åbner i nat op til omverden, og det er vores forventning at alle logger sig på umiddelbart efter. Alt det primære i systemet er afprøvet, men det er en kompleks it-opgave, så der kan selvfølgelig opstå udfordringer undervejs,« fortæller hun.

Læs også: Energinet.dk om nyt SCADA: »Vi har bygget et Fort Knox omkring det danske elsystem«

Engrosmodellen samler informationer om flytninger og leverandørskift et samlet sted, og sammenkøre information med registre om solcelleejere og andre forhold, der har betydning for den afgift, den enkelte kunde skal betale.

Resultatet bliver blandt andet, at el-kunder ikke længere kan risikere at modtage en todelt el-regning - en fra elselskabet og en fra distributøren. Men modellen er ikke den samme, som den der blev vedtaget i Folketinget i 2012. To gange har politikerne ændret i projektet og dermed udskudt deadline.

»Når ændringer opstår laver vi nye kravspecifikationer og tilpasser systemet,« forklarer Signe Horn Rosted, der dog mener, at ændringerne i sidste ende har ledt til et bedre system.

Dobbelt i pris

De løbende forandringer har også været skyld i, at prisen er steget fra de oprindelige 110 millioner til den nu forventede slutpris på 250 millioner. Og systemet vil blive løbende forbedret i takt med markedet krav, fortæller Signe Horn Rosted.

»Mængden af data i systemet kommer til at stige markant, og vi vil skalere løbende op,« siger hun.

Læs også: Energinet.dk om skarp kritik af it-sikkerhed: Vi er på rette vej, men ikke i mål endnu

I 2016 forventer Signe Horn Rosted, at omkring 9 milliarder måleraflæsninger kommer ind i databasen. Når alle målere i 2020 er fjernaflæst vil dette tal vokse til 42 milliarder.

Projektets næste milepæl kommer i midten af maj, når den nye Datahub for første gang skal levere det grundlag, som bruges til at udregner elregningen.

»Herfra vil der kun være én elregning til alle danskere,« lover Signe Horn Rosted.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

[qoute] Hvert system har skulle igennem en række testscenarier, hvor de skulle kommunikere med en testudgave af vores nye DataHub. På den måde har vi kunne se, om systemerne teknisk levede op til kravene[/qoute]

Det lyder som om der ikke udføres sanitering af input, eller hvad?

  • 4
  • 4
Log ind eller Opret konto for at kommentere