El-forsyningsselskab hacket: Vi aner ikke af hvem og hvordan

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Forsyningsselskabet NRGi blev natten til fredag ramt af et omfattende hackerangreb, der tvang selskabet til at lukke for al forbindelse til internettet. De fleste funktioner er igen oppe at køre, men årsagen til og omfanget af angrebet er endnu uvist.

Selvom de fleste serverfunktioner og applikationer er oppe at køre igen, er det endnu uvist, hvem eller hvad der forårsagede hackerangrebet, og hvad formålet med hackerangrebet var. Det analyseres i skrivende stund.

Angrebet satte forsyningsselskabets telefoner, hjemmeside og applikation ud af drift, men om angrebet var rettet direkte mod disse tjenester, eller om nedlukningen var en følgevirkning af nødproceduren, vides ikke.

»Vi gør alt, vi kan, for at få genstartet alle systemer, men har endnu ikke det fulde overblik,« siger direktør for NRGi Søren Sørensen, der tilføjer, at han glæder sig over, at det umiddelbart ikke er gået hårdt ud over selskabets kunder.

Angrebet blev opdaget af selskabets egen it-overvågning, hvorefter selskabets egen beredskabsplan trådte i kraft og lukkede alle administrative systemer og tilslutninger til internettet.

Dansk Energis forsknings- og teknologidirektør, Jørgen Christensen siger, at uanset hvor godt sikret man er, så kan angreb forekomme.

»Der, hvor man for alvor kan sikre sig, er ved at implementere interne systemer, der kan opdage og inddæmme angreb, hvilket også var tilfældet i hos NRGi,« siger Jørgen Christensen, der pointerer, at det for nylig blev fastslået i en rapport, at de danske forsyningsselskaber overordnet set har en udmærket grad af it-sikkerhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bent Jensen

" der pointerer, at det for nylig blev fastslået i en rapport ... overordnet set har en udmærket grad af it-sikkerhed." købt, bestil og betalt af dem selv, og lagt bort i en skuffe hvis den viste noget andet ?

Men hvis vi slukker helt for strømmen, så kan de ikke angribe os ?

Hvis de er angrebet, skal der så bare en genstart til før man er klar igen ?

De kan vel ikke bares startet op, før de ved hvad der er kompromitteret og berørt ?

Da der formodenligt ikke er lukket døre mellem administration og produktion, kunne dette måske være den sidste del, som betød at de lukket ned, så de sidste beviser om hvem der angreb dem er væk. Og alt firmware som blev ændret under angrebet har de så også styr på, når de åbner op ?

Er dette et DOS angreb, eller har de været hacket i flere måneder, så alt data er kopieret og alle system overtaget ?

 • 7
 • 1
Michael Weber

»Vi gør alt, vi kan, for at få genstartet alle systemer, men har endnu ikke det fulde overblik,« siger direktør for NRGi Søren Sørensen, der tilføjer, at han glæder sig over, at det umiddelbart ikke er gået hårdt ud over selskabets kunder.

Håber der kommer en opfølgning, når NRGI har fået klarhed og situationen. Indtil videre thumbs up til NRGI for deres åbenhed. Det er dét, der gør vi bliver klogere.

 • 14
 • 0
Jakob Dahl

Det eneste jeg kan læse af den her artikel er: 1. Der har været en sikkerhedshændelse hos NRGi 2. Deres beredskabsplan har været trådt i kraft 3. De er oppe at køre igen

Jeg kunne godt tænke mig noget opfølgning på det her når alle er blevet klogere

 • 1
 • 0
Michael Jensen

Kæft en masse FUD at sprede på få sætninger!!1

Hvad skal jeg frygte som kunde nu?

ER mine data fra ngri røget ud til nogen andre? eller er de blevet ændret?

Er MIN linje hos nrgi også muligvis angrebet? min router? mine computere? Kan jeg stole på nrgi's routere nu og i nær fremtid, mens de undersøger?

Hvad skal jeg gøre?

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere