Ekstra software-licenser gør danske krigsskibe 173 millioner dyrere

Merudgifter til software og uddannelse af it-specialister gør nu tre nye krigsskibe 173 millioner kroner dyrere. Helt vildt at skulle betale så stort et ekstrabeløb, mener Enhedslisten.

En klækkelig ekstraregning til software-licenser og uddannelse af it-specialister ender nu med at gøre tre nye, danske fregatter 173 millioner kroner dyrere end først antaget.

Det er anden gang på tre år, at fregatterne stiger i pris med et trecifret millionbeløb hos forsvaret, der i de kommende år skal spænde livremmen ind og spare milliarder af kroner.

Denne gang skyldes prisstigningen en ekstraregning til blandt andet softwarelicenser og uddannelse af teknikere. Det fremgår af et skriftligt svar fra Forsvarets Materieltjeneste til Version2.

De tre fregatter i den såkaldte Iver Huitfeldt-klasse koster sammenlagt omkring fem milliarder kroner og skal fra og med i år give Søværnet bedre mulighed for at deltage i operationer internationalt.

Multifunktionsradaren APAR (Active Phased Array Radar) hejses på plads på fregatten Peter Willemoes i marts 2011. Illustration: Forsvarets Materieltjeneste

De ekstra licensudgifter stammer blandt andet fra softwaren til APAR - Active Phased Array Radar - som er multifunktionsradaren i fregatternes luftforsvarssystemer.

»Holland og Tyskland, der har båret udviklingsomkostningerne på udviklingen af APAR-softwaren, kræver betaling for udlevering af denne nødvendige software til de danske fregatter,« hedder det i svaret til Version2.

Langstrakte forhandlinger om licenser

Ved siden af licensudgifterne skal forsvaret bruge flere penge end forventet til uddannelse.

Det omfatter it-, data- og elektronikteknikere fra Forsvarets Hovedværksteder samt faglærere fra Søværnets Specialskole:

De 173 millioner skal også dække ekstra omkostninger til test og fejlretning af 'tekniske systemer'.

Ifølge Forsvarets Materieltjeneste har det ikke været muligt at forudsige de ekstra udgifter til licenser, test og uddannelse, før de nu møder op som ubudne gæster til et middagsselskab.

Det skyldes blandt andet en 'langstrakt dialog/forhandling med rettighedsindehavere, førend tidsmæssig og økonomisk afklaring var på plads', forklarer Forsvarets Materieltjeneste i svaret til Version2.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener dog ikke, at den forklaring er god nok.

»Jeg er sikker på, at da man har skulle forhandle om de penge, der skulle afsættes fremadrettet til fregatprogrammet, så har man også vidst det her,« siger forsvarsordføreren til Version2.

EL: Reelt kun brug for to skibe

Folketingets finansudvalg har besluttet at bevilge i alt 229 millioner kroner ekstra, som ud over software-udgifterne blandt andet dækker en budgetreserve på 20 millioner kroner til flere uforudsete udgifter frem til afslutningen af fregatprogrammet.

Enhedslisten stemte som det eneste folketingsparti mod merbevillingen.

Frank Aaen mener, at én af de tre nye fregatter reelt er overflødig, fordi der kun er lagt op til at etablere to besætninger til de tre skibe.

»Vi har forstået det sådan, at der kun er brug for to skibe. Derfor er det helt vildt, at vi nu skal betale så stort et beløb oven i. Kunne man ikke spare pengene ved at lade være med at sætte den tredje fregat i drift? Det spørgmål mangler vi stadig svar på fra forsvarsministeren,« siger Frank Aaen til Version2.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) forklarer i et skriftligt svar til Folketingets finansudvalg, at de to besætninger skal gå på skift mellem de tre skibe.

»Dette vil blandt andet kunne ske i forbindelse med længere eftersyn og vedligeholdelsesarbejde på de enkelte skibe. Denne modus har været anvendt før i Søværnet på eksempelvis korvetterne, hvor der i perioder kun var to besætninger til de tre korvetter,« lyder det i svaret fra forsvarsministeren.

Forsvaret har tidligere oplyst til Ingeniøren, at den samlede pris for fregatterne på omkring fem milliarder kroner ligger langt under det, som andre nationer spenderer på at bygge tilsvarende fregatter.

De tre fregatter er døbt Iver Huitfeldt, Peter Willemoes og Niels Juel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jens Holm

Der har ikke været sat pris på systemet tidligere, man har været klar over at det ville koste, men ikke hvor meget.

Overskriften burde være "Software til de 3 nye fregatter koster 173 Millioner" Prisen er ikke blevet højere, den er først blevet kendt nu.

 • 4
 • 1
#3 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jo, men man må antage, at der som det står i artiklen har været en forventet pris. Jeg formoder ikke, at man siger "byg dette her, og så kan vi altid snakke om prisen senere"? At prisen ikke kan forudses og at varen pludseligt er blevet 173 millioner dyrere er da ufatteligt uacceptabelt. Er det ikke et direkte eksempel på, at folk ignorerer, at der kan være en ende på de offentlige finanser? Hvis SAS bestiller fly fra leverandøren og får at vide, at prisen bliver væsentligt højere, siger de så "nå, okay"?

 • 0
 • 2
#4 Thomas Vestergaard

Hej Morten. Jeg ved ikke hvad din basis er for at forsøge at piske en stemning op omkring det her, for jeg har virkeligt svært ved at tage dine argumenter alvorligt. Ligesom Jens Holm har jeg et klart indtryk af, at du ikke har læst artiklen.

Udviklingen af en moderne fregat involvere i langt højere grad IT end mange måske lige forestiller sig - men i den her forsamling burde det alligevel være velforstået. Netop her burde det også være velforstået, at hyper-avanceret software koster penge at udvikle, men at man gør det alligevel for at få fordelene ved det, samt for evt. at kunne sælge det - præcis som tyskerne og hollænderne her gør. Mener du, at de bare burde det væk?

Projektet med fregatterne er ikke et tilbudsprojekt, hvor Forsvaret har bedt en række leverandører om priser og specifikationer, som de så har handlet ind efter. Det er Forsvaret selv, der bygger fregatterne. Så din simili med SAS holder ikke. Som også beskrevet i artiklen var det en del af projektet, at de her licenser skulle købes. Man kunne dog ikke prissætte dem, inden forhandlingerne om prisen var færdig.

 • 4
 • 0
#6 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Projektet med fregatterne er ikke et tilbudsprojekt, hvor Forsvaret har bedt en række leverandører om priser og specifikationer, som de så har handlet ind efter. Det er Forsvaret selv, der bygger fregatterne. Så din simili med SAS holder ikke. Som også beskrevet i artiklen var det en del af projektet, at de her licenser skulle købes. Man kunne dog ikke prissætte dem, inden forhandlingerne om prisen var færdig.

Helt i orden - jeg var ikke klar over, at det er Forsvaret selv, der bygger dem. Og som du formulerer det, var man klar over, at en del af regningen var ukendt, så altså ikke et spørgsmål om, at de er blevet dyrere end ventet, som overskriften antyder. Men måske er det blot min læsning. Og hvad angår at piske en stemning op - jeg bliver blot frustreret, fordi mit eget arbejde i det offentlige ofte omfatter leverandører, der kommer med bizarre merpriser, som man bare betaler - og det i en organisation, der nu skal i gang med femte fyringsrunde på få år.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere