En klækkelig ekstraregning til software-licenser og uddannelse af it-specialister ender nu med at gøre tre nye, danske fregatter 173 millioner kroner dyrere end først antaget.
Det er anden gang på tre år, at fregatterne stiger i pris med et trecifret millionbeløb hos forsvaret, der i de kommende år skal spænde livremmen ind og spare milliarder af kroner.
Denne gang skyldes prisstigningen en ekstraregning til blandt andet softwarelicenser og uddannelse af teknikere. Det fremgår af et skriftligt svar fra Forsvarets Materieltjeneste til Version2.
De tre fregatter i den såkaldte Iver Huitfeldt-klasse koster sammenlagt omkring fem milliarder kroner og skal fra og med i år give Søværnet bedre mulighed for at deltage i operationer internationalt.

De ekstra licensudgifter stammer blandt andet fra softwaren til APAR - Active Phased Array Radar - som er multifunktionsradaren i fregatternes luftforsvarssystemer.
»Holland og Tyskland, der har båret udviklingsomkostningerne på udviklingen af APAR-softwaren, kræver betaling for udlevering af denne nødvendige software til de danske fregatter,« hedder det i svaret til Version2.
Langstrakte forhandlinger om licenser
Ved siden af licensudgifterne skal forsvaret bruge flere penge end forventet til uddannelse.
Det omfatter it-, data- og elektronikteknikere fra Forsvarets Hovedværksteder samt faglærere fra Søværnets Specialskole:
De 173 millioner skal også dække ekstra omkostninger til test og fejlretning af 'tekniske systemer'.
Ifølge Forsvarets Materieltjeneste har det ikke været muligt at forudsige de ekstra udgifter til licenser, test og uddannelse, før de nu møder op som ubudne gæster til et middagsselskab.
Det skyldes blandt andet en 'langstrakt dialog/forhandling med rettighedsindehavere, førend tidsmæssig og økonomisk afklaring var på plads', forklarer Forsvarets Materieltjeneste i svaret til Version2.
Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener dog ikke, at den forklaring er god nok.
»Jeg er sikker på, at da man har skulle forhandle om de penge, der skulle afsættes fremadrettet til fregatprogrammet, så har man også vidst det her,« siger forsvarsordføreren til Version2.
EL: Reelt kun brug for to skibe
Folketingets finansudvalg har besluttet at bevilge i alt 229 millioner kroner ekstra, som ud over software-udgifterne blandt andet dækker en budgetreserve på 20 millioner kroner til flere uforudsete udgifter frem til afslutningen af fregatprogrammet.
Enhedslisten stemte som det eneste folketingsparti mod merbevillingen.
Frank Aaen mener, at én af de tre nye fregatter reelt er overflødig, fordi der kun er lagt op til at etablere to besætninger til de tre skibe.
»Vi har forstået det sådan, at der kun er brug for to skibe. Derfor er det helt vildt, at vi nu skal betale så stort et beløb oven i. Kunne man ikke spare pengene ved at lade være med at sætte den tredje fregat i drift? Det spørgmål mangler vi stadig svar på fra forsvarsministeren,« siger Frank Aaen til Version2.
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) forklarer i et skriftligt svar til Folketingets finansudvalg, at de to besætninger skal gå på skift mellem de tre skibe.
»Dette vil blandt andet kunne ske i forbindelse med længere eftersyn og vedligeholdelsesarbejde på de enkelte skibe. Denne modus har været anvendt før i Søværnet på eksempelvis korvetterne, hvor der i perioder kun var to besætninger til de tre korvetter,« lyder det i svaret fra forsvarsministeren.
Forsvaret har tidligere oplyst til Ingeniøren, at den samlede pris for fregatterne på omkring fem milliarder kroner ligger langt under det, som andre nationer spenderer på at bygge tilsvarende fregatter.
De tre fregatter er døbt Iver Huitfeldt, Peter Willemoes og Niels Juel.