Ekspertgruppe skal undersøge chatbotters indvirkning på eksamenssnyd

11. maj kl. 09:514
Arkiv - eksamen på Virum Gymnasium
Illustration: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix.
»Det er en diskussion, der kører i mange af verdens lande, for det er ny teknologi, vi som samfund skal lære at forholde os til,« lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) nedsætter en ekspertgruppe, der skal undersøge, hvordan de digitale hjælpemidler kan påvirke prøverne på landets skoler og uddannelsesinstitutioner.

Det skriver Børne- og undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Red Barnet og IDA: Nu skal der handling til om lovgivning for børne-chatbotter

Ekspertgruppen dækker grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser. Gruppen skal hovedsageligt fokusere på risikoen for snyd ved prøverne, men ChatGPT påvirker også undervisningen, hvorfor anbefalinger også kan omhandle dette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Birgitte Vedersø, der er tidligere formand for Danske Gymnasier og tidligere rektor på Gefion Gymnasium, er formand for ekspertgruppen.

Læs også: Chatbot bekymrer kulturministeren

Efter planen afrapporterer ekspertgruppen til børne- og undervisningsministeren i marts 2024.

Medlemmer af ekspertgruppen:

Mette Andreasen, underviser ved International Business College og formand for Erhvervsgymnasiernes Engelsklærerforening

Inger Bo Augustinus, underviser ved AOF Center Fyn og mangeårigt medlem af opgavekommissionen i matematik på FVU samt en folkeskolelærer

Hanne Leth Andersen, som er rektor på Roskilde Universitet, professor i universitetspædagogik og har et indgående kendskab til prøver og deres formål

Tine Wirenfeldt Jensen, der har forsket i plagiatforståelser og skriveidentiteter

Bent Meier Sørensen fra Copenhagen Business School, der har beskæftiget sig med digitaliseringens betydning i undervisningssammenhæng

Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School, der er cand.scient. i datalogi og har bred viden om digitalisering i relation til erhvervslivet og samfundsøkonomi

Per Størup Lauridsen, der er cand.it. i webkommunikation og har teknisk indsigt i ChatGPT i undervisningssammenhænge – særligt i forbindelse med sit virke som it-underviser på gymnasialt niveau

Læs også: Overblik over beredskab for kritisk skatte-it må vente til 2024

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kunstig intelligens er allevegne i vores samfund, og chatbots er kommet for at blive – også i uddannelsessystemet. Men vi skal undgå, at de bruges som snyd til eksamen. Det er en diskussion, der kører i mange af verdens lande, for det er ny teknologi, vi som samfund skal lære at forholde os til,« siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

»Derfor forstår jeg godt, at der også er mange i Danmark, der efterspørger retningslinjer for anvendelsen af de nye digitale værktøjer som ChatGPT.«

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. maj kl. 19:09

Enhver familiemedlem kan fungere som chatbot på nettet. Er adgang til nettet, så kan alle snyde, ved at få hjælp til at lære fra forældrene. Dette er et langt mere alvorligt problem. Vi bliver nød til, at gøre noget ved forældrene.

Det er da ufatteligt tåbeligt, at fordi at hjælpen kommer fra en maskine, så er den pludseligt mere frygtelig, end når den kommer fra voksne. Jeg kan ikke se en forskel. Eksamenssnyd er snyd. Og så er potten ude. Uanset, om hjælpen kommer fra en chatbot, fra andre elever, fra forældrene, fra en hjælpelærer, eller fra selve læren. Nu må man sku tage sig sammen. Børnene skal lære noget.

Jeg tror, at vi allerede er der, hvor den bedste undervisning kommer fra en chatbot. Og det betragter jeg bestem ikke som snyd. Hvis eleverne kan bestå, fordi de snakker med chatGPT hver dag de kommer hjem, i stedet for at se de frygtelige, indoktrinerende, og voldelige videoer, de kan finde gratis på youtube, som INGEN brokker sig over, og lader elevernene se og høre i frikvarterne i skolen, så giver jeg alle point til chatGPT. Lad den undervise børnene, i stedet for, at de skal blive indoktrineret af propaganda og videoer på youtube.

mundtlig eksaminer uden forberedelses tid. Et andet spørgsmål er om vi ikke skal til at se på om forekomsten af disse nye re tslagkraftige værktøjer gør at de studerende skal lære noget andet end idag. og om vi vil basere videns på uddannelser et eller to eller tre eller fire værktøjer der alle er hosted på en fremmed mands computer det står i et ukendt and og uden at vi ved hvem der har adgang til vores dialog med denne maskine. Det er som vanligt lidt creepy.

1
11. maj kl. 19:33

Bedre 20 år for sent end aldrig