Eksperter: TDC's kobber kan umuligt overholde bredbåndskrav

6. december 2012 kl. 06:2958
En række eksperter siger samstemmende, at internetudbydere som TDC aldrig vil kunne overholde ny aftale om markedsføring af bredbånd. Aftalen skal ikke læses bogstaveligt, lyder modsvaret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.


I november indgik den danske telebranche og Forbrugerombudsmanden en ny aftale, som skal rydde op i vildledende markedsføring af bredbånd - blandt andet den forvirrende brug af begrebet 'op til' i forbindelse med download-hastighederne.

Nu siger flere førende eksperter til Version2, at Danmarks største internet-udbyder, TDC, af tekniske årsager aldrig kommer til at kunne overholde ordlyden af aftalen..

Det skyldes, at størstedelen af TDC’s forbindelser bygger på kobberkabler. En teknologi, som de tre eksperter nu samstemmende siger, ikke kan levere en vare, som lever op til kravene i den nye markedsføringsaftale.

Aftalen bygger nemlig på, at en given internetudbyder skal kunne garantere den annoncerede 'op til-hastighed' for 80 procent af produktets kunder. Sælger bredbåndsudbyderne forbindelser under sloganet 'op til' 20 megabit per sekund, skal selskaberne altså kunne garantere den hastighed til fire ud af fem kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Teknisk er det umuligt i områder, hvor der bor rigtig mange mennesker, som skal deles om en TDC-forbindelse. Så på den måde dumper TDC’s traditionelle kobber-forbindelser i lyset af bredbåndsaftalen,« siger direktør i tele- og netværksrådgivningsvirksomheden Netplan, Torben Rune til Version2.

Han henviser til aftalens krav om, at TDC og andre selskaber skal kunne levere den annoncerede maksimumhastighed i reklamerne til mindst 80 procent af kunderne.

Sælger bredbåndsudbyderne forbindelser under sloganet 'op til' 20 megabit per sekund, skal selskaberne altså kunne garantere den hastighed til fire ud af fem kunder.

Sådan skal aftalen dog ikke fortolkes, mener direktør Jakob Willer fra Teleindustrien, TI, der taler på telebranchens vegne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Eksperterne glemmer det forbehold, som hedder: Hvem retter markedsføringen sig i mod. Så de 80 procent gælder ikke nødvendigvis på lands- eller byplan, men skal ses inden for en bestemt gruppe af kunder, så løsninger sælges til,« siger Jakob Willer til Version2.

Sådan læser Knud Erik Skouby, der er professor i elektroniske systemer ved Aalborg Universitet, dog ikke aftalen. Han bakker Torben Rune op i hans kritik af de 80 procent:

»De 80 procent lyder meget højt sat. Som teknologien er i dag, må man bare konkludere, at kobberledninger typisk er i en dårlig stand og dermed ikke bygget til høje dataforbindelser og en massiv belastning,« fortæller Knud Erik Skouby til Version2.

Bredbåndsaftalen er indgået mellem forbrugerombudsmand Henrik Øe og den samlede telebranche i Danmark. Aftalen træder i kraft 1. marts 2013.

Slet ikke bygget til fremtidens netbrug

Torben Rune fra Netplan går videre med kritikken: Kobber-forbindelser lever slet ikke op til fremtidens netbrug, der i stigende grad er lig med streaming af alt fra film til TV Avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Internet-forbindelser bygget på kobber-kabler er en synkende skude. Fremtidens netbrug kommer til at gå til tjenester, som Netflix, DR-live streaming og lignende streaming-tjenester. Her kan TDC med sin kobber lige så godt smide håndklædet i ringen,« siger Torben Rune til Version2.

På DTU er lektor i netværksteknologi Henrik Wessing også skeptisk med hensyn til, om kobberet kan leve op til bredbåndsaftalens formulering med om de 80 procent. Han fokuserer på de mange faldgruber for TDC, når virksomheden bruger kobberkabler til at sende internet ud til sine forbrugere.

»Det kan være små ting, som et løst kabel hjemme i væggen hos forbrugeren, afstanden til nærmeste central og hastigheden fra internettet som helhed og ind til TDC’s centraler. Så at kunne sige 80 procent af kunder er meget højt sat,« fortæller Henrik Wessing til Version2.

Skal ikke læses så præcist

Forbrugerombudsmand Henrik Øe, mener ikke, at aftalen skal læses så konkret og stramt, hvad angår de 80 procent. Han ønsker i øvrigt ikke at forholde sig specifikt til netop den del af aftalen.

»Hvad angår de 80 procent, så har jeg ingen yderligere kommentarer. Når aftalen træder i kraft den 1. marts 2013, vil jeg forholde mig til, om det kan lade sig gøre,« siger Henrik Øe til Version2.

Men hvad er din reaktion på, at en række eksperter siger, at det slet ikke kan lade sig gøre i TDC’s tilfælde. Hvorfor står det så i din aftalen, at de skal kunne det?

»Jeg vil ikke kommentere på de tekniske begrundelser for de 80 procent. Jeg kan kun opfordre telebranchen til at overholde den aftale, som branchen selv har skrevet under på,« fortæller Forbrugerombudsmanden til Version2.

Men du har som forbrugerombudsmand vel også et ansvar i forhold til at lave en aftale, som teknisk set er realistisk. Ellers er forbrugerne vel dårligt stillede?

»Jeg er af den opfattelse, at aftalen er god og til gavn for forbrugerne. Igen, jeg går ikke ind i en konkret vurdering af det afsnit af aftalen, du hiver frem her,« siger Henrik Øe til Version2.

Du kan læse hele aftalen om markedsføring af bredbånd på Forbrugerombudsmandens hjemmeside her.

TDC har ikke ønsket at kommentere på det specifikke afsnit i aftalen, men har ved Version2's henvendelse henvist til Jakob Willer fra TI.

58 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
45
7. december 2012 kl. 05:56

På enhverv DSLAM/DSL modem er det muligt at se hvilken hastighed linien den er "trained" med. Når TDC (eller enhverv anden DSL udbyder) leverer en linie (Op til 20 megabit), skal de bare kigge på de tal linien kan leverer, når den er etableret. Hvis linien er under det bestilte, så nedgraderer man pakken og giver kunden en billigere pris. Så er den skid slået...

Og hvor er jeg personligt træt af at læse indlæg fra "voksne børn", der mener fiber bare skal ligges i jorden lige nu og her. Den billigste fiber installation ligger på 3500kr/hustand, og med over 2.5 millioner husstande i landet så har vi en investering på 87,5 milliader forude - hvem skal betale den? Og der er slet ikke beregnet priser på centraler og infrastukturen som folk skal kobles op til i det beløb.

Og for en sidste bemærkning, så er det mindre en to måneder siden vi testede 100/100 megabit udstyr på 2 kobberpar, på 500meters længde og svartider på 3ms som peak værdi. Så når man har udstyr på vej, der kan holde liv i kobber kablerne de næste MANGE år, hvorfor skulle man så fare ud og investere i fiber, når man kan gøre det løbende og forsvarligt?

51
7. december 2012 kl. 12:15

Niklas Pedersen Jeg har så bare 12 km til centralen på et par.. (Og det blev ikke nedgravet i går) Så en dæmning på 50 - 70 dB giver 100 kB. det er også hvad TDC kan levere ustabilt.

53
7. december 2012 kl. 20:29

Jeg har så bare 12 km til centralen på et par.. (Og det blev ikke nedgravet i går)
Så en dæmning på 50 - 70 dB giver 100 kB. det er også hvad TDC kan levere ustabilt.

Hvorfor havde du ikke købt Skyline, medens tid var ?

Lars :)

55
8. december 2012 kl. 14:11

Det købte/brugte jeg også, er nok en af grunden til at de gik konkurs. De kom med en 25 meter kran for at sætte en antenne op i min mast, den stod her i 5 dage, og en tekniker var her ude 3 gange, det har nok kostet dem 20-30.000,- kr. Sådan en kran koste kassen. Men efter 9 måneder fik vi ved meget ben arbejde fiber, fik næsten alle i området til at skrive under på at de vil have fiber. Det var alle El-Måler, så der er nogen vandboringer, der har fået net. TDC mobilmast fik vi godt nok ikke på nettet. Betalte omkring 1200 kr. for net i de 9 måneder, meget bedre ind TDC ADSL, men ikke noget der kan måle sig med fiber. Hvis man kun skulle have internet, og kunne klare sig med 1/10 var det stadig det billigste, med man kunne ikke spille på nettet, og IP telefon var heller ikke for god.

Fiber er bare en overlegen teknologi, indse det, og dem der ikke har muligheden græd.

Vi kæmpet i et år tids for at få lagt fiber ind, men har hus i Sydenergi området, så her er det en mulighed.

47
7. december 2012 kl. 07:01

Du har vist været for tidligt oppe - eller for sent.

3500 gange 2,5 mill er 10 gange mindre, nemlig 8,75 milliarder og ikke 87,5 milliarder.

Nu er omkostningen pr. husstand også højere - formentlig 15.000 i gennemsnit, dvs 37,5 mia. i alt. Men fibernet til alle er stadig ikke meget dyrere end den foreslåede nye omfartsvej i københavn, som koster 27 milliarder. Og der er forslag om nye metrolinjer til 40 milliarder.

Det er ufatteligt, at man diskuterer og overvejer så store trafikinvesteringer, når ingen laver regnestykket for et fibernet til alle. Man kan endog sige, at fibernet til alle vil reducere behovet for andre trafikinvesteringer, da behovet for fysisk transport reduceres med gode bredbåndsforbindelser til alle.

Jeg siger ikke, at staten skal betale. For de rigtigt store infrastrukturinvesteringer kommer finansieringen i anden række. Det vigtige er, om det er samfundsøkonomisk fornuftigt. Er det tilfældet, skal man nok finde en finansieringsmodel.

Måske skulle man lægge alle planer om trafikinvesteringer på hylden og så bare sige, at det skal være markedsorienteret og teknologineutralt ligesom man gør på teleområdet. For så får vi nok de brugerbetalte veje, broer og tunneler, som der er brug for.

Eller gør vi ?

46
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 12/07/2012 - 06:48

Og hvor er jeg personligt træt af at læse indlæg fra "voksne børn", der mener fiber bare skal ligges i jorden lige nu og her. Den billigste fiber installation ligger på 3500kr/hustand, og med over 2.5 millioner husstande i landet så har vi en investering på 87,5 milliader forude - hvem skal betale den? Og der er slet ikke beregnet priser på centraler og infrastukturen som folk skal kobles op til i det beløb.

Så du mener at prisen pr lejlighed i et boligkompleks også koster 3500,- pr fiber installation? Jeg ville mene at det koster det beløb for at koble det til en blok, og derefter en udgift for at koble det på det eksisterende netværk i huset - men jeg tror næppe at det bliver til 3500 pr husstand.

Og mht hvem der skal betale - det skal være en model hvor konkurrence driver væksten der hvor det giver mening for TDC, Waoo osv at drive det, og så må staten træde til de andre steder og motivere at der kommer til at blive en konkurrence.

35
6. december 2012 kl. 14:47

Derfor er det realt set et reklameforbud for fastnet internet...

Waoo dannet stofa osv har ikke i nærheden af dækning og selv om man KAN købe op til 20 mbit så forefindes muligheden at man FAKTISK køber et abbonemang der passer til de forhold man har... Bliver man snydt hvis man køber et op til 20 mbit Abb. Hvis linjen "kun" kan klare 10 mbit... Nej man er bare en idiot der skulle ha købt op til 10 mbit...

Og alt det tågesnak om pay what you get fatter ikke at 2-300 kr om måneden ikke giver meget spillerum til den slags administrationstunge produkter... Hvor mange kald til kundeservice over mystiske regninger skal der til før det ikke kan betale sig eller hvor få udviklertimer kan et sådant produkt bære ? Når det sammenlignes med de flat rate /op til xx mbit produkter...

Samtidigt med at den testning vil belaste kobbernettet så der bliver dårligere forbindelse og den er desuden afhængig af hvor mange modemer der er aktive på den enkelte linje.

43
7. december 2012 kl. 01:11

Jeg har 100% af det jeg skal ha'. På kobber. Hos TDC.

38
6. december 2012 kl. 15:16

Og alt det tågesnak om pay what you get

De skal bare sælge produktet som det er. Det vil sige 10/0,5 Mbit/s med ekstra gratis bonushastighed der hvor forholdene tillader det. Så er det klart at man køber en 10 Mbit/s og den ekstra hastighed man måske, måske ikke, kan opnå bare er en service.

Der hvor de ikke engang kan levere 10 Mbit/s - ja der må politikkerne vågne op og tvinge dem til at finde skovlen frem!

44
7. december 2012 kl. 03:20

"De skal bare sælge produktet som det er. Det vil sige 10/0,5 Mbit/s med ekstra gratis bonushastighed der hvor forholdene tillader det. "

Så alt det her piveri er basalt set at du mener at de steder hvor TDC faktisk kan levere mere end 10 mbit skal de dele det gratis ud ?

Og til alle dem der har fundet de dårlige analogier frem, ja de er lige så dårlige som sidste gang de kom frem for de lider af samme basale fejltagelse... Det maksimale hastighed som en ADSL leverandør kan levere over kobbernettet er IKKE noget de fuldstændigt kan kontrollere. ALLE de eksempler (mælk, cd ridser, arbejdstid osv os osv osv osv) der er trukket frem er alle sammen eksempler hvor leverandøren KAN fuldstændigt kontrollere leverance parametrene med den ekstra bonus fail at de har en billigt marginalomkostning for at ændre produktparameteren fra halv eller næsten komplet til komplet. Mælkens volumen kan kontrolleres lang nemmere en tilgængeligheden af god kobber til adresse X.

At man så føler at man har "ret" til at få 20 mbit internet leveret overalt i DK er bare ikke noget der er praktisk lad sig gørbart i hele Danmark fordi telenettet er gammel og har nogle historiske defekter specielt langs kommunegrænserne.

Men det gør ikke at det bliver gratis at udbedre dem og med de priser vi er villige til at betale i Danmark for internet bliver de ikke fikset mm staten går ind og lavere en IT infrastruktur opgraderingspakke...

Og til alle de fiber hellige det er for dyrt at grave det ned til alle intet nogen har sagt har modargumenteret det. Det er der intet der vil ændre ved og de hastigheder 20/20 30/30 er patetiske for fibernet når der over hybrid nettet kan leveres 100/100 mbit.

TDCs strategi med VDSL2 tech i de fremskudte teknisk skabe er måske ikke idel men den har dem meget store fordel at den er REALISTISK og den kan financières indenfor den økonomiske ramme der eksistere i virkeligheden...

Og and prisen på fiber modemer så må de være faldet voldsomt for sidst jeg fik et prisforeslag på et for ca 2 år siden kostede de 3000 i leje om måneden (nej det var bare et der kunne trække 25/25 ikke et gigabit modem)... Det er selvfølgeligt muligt men før jeg ser en faktisk pris/fabrikat/model/ link til sted hvor det kan købes til en billig pris tillader jeg mig at være skeptisk...

PS! Er ikke TDC kunde har Telia LTE netstrømsrouter der på nær forbrugsafregningengen er en god teknisk løsning på internet i områder der er langt fra centralen (1,5 km til antennen forbi højspændingsledninger og de levere stabilt 16-22 mbit med ca 20 ms latency).

50
7. december 2012 kl. 10:55

Jakob Damkjær " PS! Er ikke TDC kunde har Telia LTE netstrømsrouter der på nær forbrugsafregningengen er en god teknisk løsning på internet i områder der er langt fra centralen (1,5 km til antennen forbi højspændingsledninger og de levere stabilt 16-22 mbit med ca 20 ms latency)."

Så er du stadig ikke langt fra Telias sende mast, vi kan knap sende en SMS i nogen områder her omkring. Forbrug afhænget bredbånd kan kun bruges til "leg" dvs. mail, kort og andre ting som man bruger på sin telefon. Hvis du har ip telefoni, ser tv, høre radio, og henter opdateringer og installations DVD har du hurtigt brugt det op.

49
7. december 2012 kl. 09:36

@Jakob Damkjær

Så alt det her piveri er basalt set at du mener at de steder hvor TDC faktisk kan levere mere end 10 mbit skal de dele det gratis ud ?

Nej jeg mener ikke at de skal. Jeg mener at det er det de gør. De bestemmer selv deres priser, så de kunne sagtens vælge at tage mere hos de kunder, hvor omstændighederne tillader at de kan levere mere end 10 Mbit/s.

Faktum er at produktet er en 10 Mbit/s og alt derover bare er bonus du får hvis du er heldig. De bør være ærlige omkring det i deres markedsføring. De bør ikke kalde det for 20 Mbit/s når det er de færreste kunder der kan få 20 Mbit/s.

Hvis der findes en særlig kundegruppe, hvor de med sikkerhed ved at de kan levere 20 Mbit/s, så skal de naturligvis være velkomne til at kalde det 20 Mbit/s overfor dem. De kunne for eksempel skrive "Nu med 20 Mbit/s garanti i Nørresundby!" efter en udrulning af DSLAMS i Nørresundby.

TDCs strategi med VDSL2 tech i de fremskudte teknisk skabe er måske ikke idel men den har dem meget store fordel at den er REALISTISK og den kan financières indenfor den økonomiske ramme der eksistere i virkeligheden...

Ja den plan er fin men den bliver syltet. TDC har forsyningspligt. Desværre kun på nogle forældede produkter som er ligegyldige. De burde have forsyningspligt på 10 Mbit/s ADSL. Jeg kræver ikke at de skal kunne levere 20 Mbit/s men 10 Mbit/s til alle må være rimeligt. De har teknologien til at nå det mål på en ok billig måde. De skal bare have gravemaskinerne frem så at de DSLAMs kan komme op.

57
9. december 2012 kl. 03:26

Faktum er at produktet er en 10 Mbit/s og alt derover bare er bonus du får hvis du er heldig. De bør være ærlige omkring det i deres markedsføring. De bør ikke kalde det for 20 Mbit/s når det er de færreste kunder der kan få 20 Mbit/s.

Hmm har ikke set på TDCs priser i et stykke tid men og sidst jeg checkede havde de flere forskellige hastigheder. Det virker umiddelbart ikke sådan længere.

De burde ha en mindre pakke der kostede 50-100 kr mindre om måneden der hed op til 10 mbit.

"Så er du stadig ikke langt fra Telias sende mast, vi kan knap sende en SMS i nogen områder her omkring. Forbrug afhænget bredbånd kan kun bruges til "leg" dvs. mail, kort og andre ting som man bruger på sin telefon. Hvis du har ip telefoni, ser tv, høre radio, og henter opdateringer og installations DVD har du hurtigt brugt det op."

Har stort set intet mobilsignal heller men den store forskel gøres af en netstrøms LTE modem. Der er et hul i dækningsnettet her. men en stor stue antenne til 500 kr kunne nok hjælpe på vej eller en ekstern antenne.

Tjoe det kan godt være at det kun kan bruges til "leg" men 50 giga rækker ret langt hvis man lige tænker før man trykker download (50 giga koster 400 kr/måneden).

Ved godt at IP TV er en joke, men det er det alle steder pga kvaliteten. Specielt fordi man kan få et overlegent signal via satelit, stueantenne eller hybrid/kablenet.

Det giver ingen mening at se live tv over IP, det er kun on demand der er konkurancedygtigt i kvalitet (selv om jeg til stadighed bliver skuffet over TV2 news og DR updates elendige encoding af deres video signal... det er bare shockerende dårligt encoded.) Men heldigvis er meget af det producerede indhold ret ok kvalitet.

Men ja jeg ville ønske de havde en unlimited pakke der faktisk var det.

Men igen når man skal tale om generelle trends så vil en LTE løsning give mange folk der ellers ikke har kunne komme på internettet med tilfredsstillende hastigheder adgang specielt da LTE også har super lav latency (20 ms har vi her) sammenlignet med andre trådløse standarter.

Ja fiber er det bedste men det er bare for dyrt at grave ind over det hele og det kommer til at tage evigheder for at det kommer til at være udbredt og indtil det er tilfældet er de trådløse en rimelig løsning.

"Det har aldrig kostet noget i den dur. Her er prisen på udstyr som du selv kan bestille i en webshop:

Modem hos slutkunde til 79 euro: http://www.interprojekt.com.pl/telecomge8200-gepon-1x10100mbps-p-1198.html"

Jeg refere bare den pris jeg fik tilbudt da jeg forspurgte mig i praksis. og det kan godt være der findes billige fiber modemer men så var det sjovt at prisen for en fiberforbindelse var stor set den samme uanset om jeg ringede til Waoo eller TDC (DVS et sted hvor der ikke er gravet fiber ind til at starte med)... for så er der ikke nogen der sælger den i danmark og det tilbud jeg fik var på en 25/25 forbindelse så kan det jo godt være at teknikken kan klare mere end det men der ville nok ha gjort prisen en hel del billigere hvis det havde været en 100/100...

48
7. december 2012 kl. 09:22

@Jakob Damkjær

For at tage det sidste først:

Og and prisen på fiber modemer så må de være faldet voldsomt for sidst jeg fik et prisforeslag på et for ca 2 år siden kostede de 3000 i leje om måneden (nej det var bare et der kunne trække 25/25 ikke et gigabit modem)... Det er selvfølgeligt muligt men før jeg ser en faktisk pris/fabrikat/model/ link til sted hvor det kan købes til en billig pris tillader jeg mig at være skeptisk...

Det har aldrig kostet noget i den dur. Her er prisen på udstyr som du selv kan bestille i en webshop:

Modem hos slutkunde til 79 euro: http://www.interprojekt.com.pl/telecomge8200-gepon-1x10100mbps-p-1198.html

Modemserver hos udbyder, med support for op til 64 kunder, til 857 euro: http://www.interprojekt.com.pl/telecomge8100rac-gepon-fttx-optical-line-terminal-p-1195.html

Udgifter til aktivt udstyr per kunde er altså 79+857/64 = 92 euro (690 kroner).

Jeg er sikker på at TDC kan skaffe det billigere og fra en mere anerkendt leverandør, end dem jeg lige har fundet her.

Hvis man bare skal bruge en point til point forbindelse, som man typisk gør hvis man er en virksomhed der får en dedikeret fiber, så er det endnu billigere. Så skal man bare bruge to af dem her til 20 euro stykket http://www.interprojekt.com.pl/tplinkmc110cs-fast-ethernet-media-converter-p-722.html (samme udstyr i begge ender af fiberen).

Der findes i øvrigt ikke 25/25 fibermodemer. De følger samme hastigheder som man kender på almindelig ethernet. Det vil sige 10/100/1000/10000. Et gigabit-modem er i øvrigt ikke dyrt, det koster 30 euro: http://www.interprojekt.com.pl/tplinkmc210cs-ethernet-media-converter-p-726.html

37
6. december 2012 kl. 15:03

Jakob, du falder ved siden af fordi du ikke har forstået at TDC reklamerer for ét og leverer noget andet, imens at fiberselskaberne muligvis slet ikke kan levere, men når de leverer så overholder de altid hvad de lovede.

Aftalen handler om reklamer og markedsføring. Hvilken skade skulle Waoo kunne gøre overfor kunder de slet ikke kan levere til? Omvendt, så bilder TDC kunderne ind at de ligeså godt kan købe hos TDC som hos et fiberselskab, hvis de "blot" skal bruge en 20 Mbit/s - men det er som oftest løgn og dermed har vi en vildledt kunde.

Forskellen på TDC og Waoo:

TDC sælger 20 Mbit/s og leverer i gennemsnit ca. 15 Mbit/s og ofte mindre end 10 Mbit/s.

Waoo leverer altid +10% så at de er helt sikker på at brugeren får det han har betalt for.

Kan du slet ikke se forskel?

34
6. december 2012 kl. 14:33

Jeg ser her på en dejlig 30/30 Fiber forbindelse som Energimidt har været så venlige at grave ned til en god pris. So har jeg forasten også hastigheds garanti så ved en test siger den minimum 30/30 som reelt 35/33. jeg kan så også tilføje at Fiber bliver udrullet i stor still her i området. både de små byer, men også de gårde som ligger ude i ingen ting.

TDC skal tage sig sammen og komme igang. Ombudsmanden skal vågne op og se at det eneste det har opnået er at de ikke må bruge misvisende reklamer, hvilket er ubrugeligt. De skulle får lavet loven om så alle minimum skulle have en 10/10 forbindelse.

36
6. december 2012 kl. 14:56

Jeg bor også i Østjylland, så jeg betaler sikkert over min elregning til din gode fiberforbindelse... se, hvis nu TDC kunne overtage vandforsyningen hos dig, hæve priserne der og så bruge pengene på at grave fiber ned hos mig... så kunne du sammenligne.

39
6. december 2012 kl. 20:26

Ja, og så skal fiberselskaberne til at fortælle den reelle hastighed de leverer. Ikke kun den hastighed de kan garantere frem til første switch. Efter første switch slås man med alle de andre om kapaciteten. Og hvem gider have 100 Mbps ind til fiberselskabets servere. Det er hullet ud i det åbne internet der er interessant. Der garanterer de ikke noget!

54
8. december 2012 kl. 12:55

@ Niels Larsen 6. dec. 2012 - 20.26 Re: Dejligt at være Østjyde

Ja, og så skal fiberselskaberne til at fortælle den reelle hastighed de leverer. Ikke kun den hastighed de kan garantere frem til første switch. Efter første switch slås man med alle de andre om kapaciteten. Og hvem gider have 100 Mbps ind til fiberselskabets servere. Det er hullet ud i det åbne internet der er interessant. Der garanterer de ikke noget!

forstår ikke hvad du mener, første switch internt hos ISP'en tvivler jeg på præsentere et problem, som ofte ligge problemet efter ISP'ens switch til selve Internet backbone.

Jeg har købt en 65/65 forbindelse fra Syd Energi, og til (rigtige) servere i USA, får jeg gennemsnitlig mellem 6.5Mb/sec - 7.6Mb/sec eller minimum 65Mega bit/sec.. Præcist som jeg har købt.

Nej de garantere ikke noget ud deres central fordi det kan man simplehen ikke, hvis jeg kontakter en server i USA, som kun har en 10Mbit/sec forbindelsen, så kan jeg ikke få mere end 10Mbit/sec (delt med antallet af brugere), dette har min udbyder ingen kontrol over..

Så jeg er ikke helt med på dit "problem", de fleste udbydere i Danmark har adgang til det Danske Backbone, som er linket til 2-3 forskellige steder i verden.. Din ISP kan ikke garantere, hvordan disse 2-3 links rent faktisk performer, da det er uden for deres kontrol.

56
8. december 2012 kl. 14:17

@ Niels Larsen 6. dec. 2012 - 20.26 Re: Dejligt at være Østjyde @ Michael Nielsen

Jeg tror han ikke ved hvad fiber er for en teknologi, han tror det er et stjerne net ved den lokale central, hvor du så deler en 1 Mb ADSL som de har købt ved TDC.

Niels tror ikke, at man som en almindelig forbruger kan have et hul ud i verden på op til 100 Mb for under 500,- om månen.

42
6. december 2012 kl. 22:51

Niels Larsen Du har bare aldrig prøvet fiber, LOL Vil lige henter lige den nye Explore9, for lige at aflæse hastigheden og give dig en ide om hvor hurtigt det er. Men kunne ikke nå at få en download hastighed før den var hentet ned, 1-2 sec. Men henter så lige en windows 8 DVD, det tog 6 min. Så der er også hul ud i verden, og ikke som TDC og Antenne foreninger hvor der kun er et begrænset hul hen til skabet, og det herfra også er delt resurse. mvh

33
6. december 2012 kl. 14:19

At TDC har været ude I ÅR og sagt god for kobber teknologien. Og at de endevidere ville forbedre den med hensyn til hastighed, og at danskere ikke har brug for så hurtige forbindelser. Dette er et bevidst valg fra TDC. Så følg reglerne eller sæt deres produkter ned i hastighed så i kan overholde aftalen.

17
6. december 2012 kl. 11:45

udbud af bredbånd er den eneste branche, jeg kender, hvor sælger kan forlange en bestemt pris for at levere en vare i et kvantum, de selv bestemmer.

tænk hvis jeg sagde til min chef: jeg vil have X antal kroner om måneden og så kommer jeg maximum 37 timer om ugen....

hvis det er noget, er det i hvert fald ikke god forretningsmoral!

13
6. december 2012 kl. 11:22

Når man bor i Roskilde by's nordlige boligområde og højst har 1,7mbit/s på en god dag, så er det ikke acceptabelt, at TDC forklarer, at det skyldes mere end 4,5 km. til centralen. Så skyldes det hverken dårlig kobber eller løse stik hos brugerne men derimod TDC's årelange manglende vilje til at investere i bedre infrastruktur.

25
6. december 2012 kl. 12:45

TDC har virkelig optrappet udbygningen med DSLAM'er, men hovedsagligt i områder med konkurrerende fiber. (waoo) Her i Kolding bli'r der sat nye DSLAM'er op alle vegne. Det er simpelthen nødvendigt for at kunne konkurrere med SE's fiber. Steder uden konkurrence, så som min tidligere adresse, bliver syltet fuldstændigt, da der ikke er noget brugbart alternativ til TDC's kobber.

27
6. december 2012 kl. 13:02

Jeg har YouSee kabel i Roskilde Vest men får at vide at "Vi ikke har det nødvendige netværk i dit område", så det er sikkert heller ikke muligt i Roskilde Nord (Himmelev) Kobberet i Roskilde er simpelthen så ufatteligt ringe - FR solgte mig en 35/5 VDSL som de garanterede 25/2 på - Men måtte droppe da de ikke unne levere mere end 8/.5 mbit.

41
6. december 2012 kl. 22:18
  1. YouSee er ikke alle steder i Roskilde inklusive dele af Himmelev
  2. Hvorfor betale i dyre domme for kabel-TV, når det kun er en bredbåndsforbindelse man ønsker ?
  3. 10/2 er hvad jeg er kommet op på i Himmelev efter en sej kamp med og fintuning af forbindelsen hos TDC. Naboerne har mindre.
52
7. december 2012 kl. 13:16

2) Hvorfor betale i dyre domme for kabel-TV, når det kun er en bredbåndsforbindelse man ønsker ?

Jeg ville skam også helst helt slippe for YouSee, men der er desværre en del "gamle nisser" i ejerforeningen i Roskilde Vest der ikke kan undvære Bendt Burg... ;)

Det der irriterer mig er at jeg ikke kan få Coax-bredbånd, selvom jeg er stavnsbundet til at betale for YouSee som jeg stort set ikke bruger... Men jeg kan jo bare håbe på at modviljen mod TDC til sidst bliver så stor at de slet ikke kommer i betragtning når vi endelig opdaterer til noget nyt - Jeg vil i hvert fald gøre mit for at fremskynde processen.

18
6. december 2012 kl. 11:49

Enig, men det kræver YouSee, og det er ikke alle arbejdspladser, der vil betale for det. Så... TDC gør stadig ikke store bestræbelser på at levere, hvad de har solgt.

10
6. december 2012 kl. 09:57

Man kan måle ganske nøjagtigt hvilken hastighed brugeren kan vride ud af sin forbindelse. TDC kan måle de enkelte ledningers kvalitet fra deres netovervågning. Man kunne beregne en realistisk hastighed for den enkelte kunde og sætte prisen derefter. Så betaler man for det ledningen kan klare.

29
6. december 2012 kl. 13:31

Har de ikke allerede sådan en DB? Hvis France Telecom, her i Frankrig, kan finde ud af det, så kan TDC vel også. Se f.eks. her: http://www.eligibilite-adsl.com/Min linje (0493852997 - tast det selv ind) er 641 meter, består udelukkende af 04/10 kobber og giver mindst 18,3 Mbps (konservativt sat - reelt har jeg lige knap 24 Mbps). Derudover kan jeg se hvilke af de "alternative" udbydere der har installeret deres egne DSLAMs på centralen.

30
6. december 2012 kl. 13:48

Helt rigtigt Nis

Det drejer sig om transparens og forståelse af de fysiske betingelser. Det opnås netop gennem information til brugerne, som France Telecom gør.

Al det andet ævl med undertoner af for og imod kobber, fiber og radio bringer os ingen vegne.

Forbrugerombudsmanden burde have indset dette i stedet for med bind for øjnene at gå ind i et gadedrengeagtigt slagsmål mellem parterne.

Men måske er han teknologisk analfabet, der slet ikke kan forstå de forhold vedr. xdsl, der dikteres af de fysiske rammebetingelser.

12
6. december 2012 kl. 10:25

Lyder glimrende, men der er bare den ahge ved det, at forbrugeren ikke kan kontrollere det.

Hastighedsmålere er fine øjebliksbilleder, men kun øjebliksbilleder.

Du bruger dem, enten når de lige er blevet opgraderet, eller du oplever ekstra lav hastighed.

7
6. december 2012 kl. 09:39

Mere end et kobberpar per forbruger, og en load-balancer foran ADSL boxen. Så kan Telnor, Fullrate afregne efter den gennemsnitlige leverede hastighed i forrige måned med TDC.

Og vupti , - nu har TDC lært lektien om at der er både gynger og karrusseller. (Selvom de har monopol)

6
6. december 2012 kl. 09:29

Hele det paracelhuskvarter jeg bor i har netop været gravet op for at få lagt el-ledningerne ned i jorden. At fx TDC så ikke samtidig har været ude og lave en aftale om samtidig at få lov til at lægge fiber i jorden er bare komplet hjernedødt. Det viser helt klart at de ikke har nogen interesse i udbredelse af fiber.

TDC kører samme stil som de altid har gjort: En teknologi skal presses ud til brugerne så længe som muligt uanset om det er outdated, da nye teknologier som regel betyder udgifter til TDC i opdatering af deres centraler mv.

Efter bankerne, så er TDC noget af det mest kunde-fjendske der findes.

22
6. december 2012 kl. 12:33

Hvis man bor i det gamle "DONG Energy"-område så kan man købe fiber hos TDC. Man bestiller sjovt nok hos konkurrenten, WAOO.

Jeg bor netop i det område, men der er ikke skyggen af fiber i nærheden. Som Jesper pointere solgte DONG deres fiber til TDC, så om det kan være stridigheder på det plan der giver samarbejdsvanskeligheder skal jeg ikke kunne sige.

Men vi er ikke blevet spurgt om vi ville have fiber, så TDC aner intet om interessen i området.

23
6. december 2012 kl. 12:40

Jeg bor netop i det område, men der er ikke skyggen af fiber i nærheden.

Du skal naturligvis bo et sted hvor DONG nåede at grave fiber ned. Prøv at søge på din adresse inde hos waoo.dk det kan være at du bliver overrasket. Jeg kender folk der får internet fra Waoo leveret over TDCs DONG-fiber.

TDC har forpligtet sig til at blive ved med at tilbyde fibernet til slutkunder i det gamle DONG-område, som betingelse for at de fik lov til at købe fibernettet.

9
6. december 2012 kl. 09:54

Hele det paracelhuskvarter jeg bor i har netop været gravet op for at få lagt el-ledningerne ned i jorden. At fx TDC så ikke samtidig har været ude og lave en aftale om samtidig at få lov til at lægge fiber i jorden er bare komplet hjernedødt. Det viser helt klart at de ikke har nogen interesse i udbredelse af fiber.

Det viser desværre at samfundet Danmark, der ellers ved alle skåltalerne har travlt med vi-skal-være-verdens-bedste og bla, bla, bla, snorksover i timen når det drejer sig om infrastruktur.

I forbindelse med gravearbejde skulle der simpelthen være en forpligtelse til nedlægning af tomrør, som tidligere beskrevet af Niels Zibrandtsen:

http://www.globalconnect.dk/vores-verden/blog/gang-i-hoejhastighedssamfundet-nu!.aspx

Det nytter ikke noget, at vi som det såkaldte foregangsland vi bliver ved med at foregøgle os selv vi er, overlader opbygning af vigtig infrastruktur til foretagender der på ingen måde tænker langsigtet, men udelukkende på kortsigtet indtjening.

8
6. december 2012 kl. 09:42

Nej TDC er bare ikke idioter der vil gå konkurs imorgen. Sørgeligt nok er der bare ikke penge hos kunderne til at betale for fiber til døren... Omkostninger på gravearbejde for slet ikke at tale om fibermodemer vil gøre at tilbagebetalingen vil være for lang til at det kan forsvares økonomisk.

Og hvis TDC ikke har kobberet til det er der ingen der har det for det er TDCs net de bruger...

Golfklap til Forbrugerombudsmanden der...

26
6. december 2012 kl. 12:46

Jeg menes at kunne huske en artikkel herfra Version2 hvor det fremgik at TDC faktisk havde sneget fiber kabler ud til rigtig mange husstande, der bare ikke bliver koblet til noget infrastruktur. Kablet er der, det er bare ikke sat i et stik i husstanden eller i et af deres switches i den anden ende. Så når TDC beslutter sig for at ditche kobberkablet og markesføre fiberkablet, så skal de bare investere i en masse switches, og er allerede udgravede og at finde i de danske hjem. Det var noget med at der var tre kabler i deres tilkoblinger. Fiber, Telefon(kobber) og TV antenne(Coaxial).

Ikke at det gør TDC bedre som virksomhed. At have et forbedret produkt liggende på hylden, men ikke til salg, fordi det stiller resten af forretningen i et dårligt lys.

For mig er det vigtigste i denne debat dog, at det ikke handler om at TDC kan sælge en 20/2 forbindelse på landsplan, men om TDC kan overholde deres aftaler. Hvis TDC stoppede med at reklamere for deres 20/2 forbindelser og solgte 10/1 i steddet ville 80% slet ikke være et problem for dem. Som sagt flere gange drejer denne aftale sig ikke om at Elselskaberne har et suverrent bedre produkt (har selv fiber), men om at teleselskaberne lover et, men giver noget andet. "Op til". Hvis bare den almindelige dansker var klar over at internets hastighed ikke måles i mbps men i ms, så ville TDC straks skulle sælge fiber i steddet. At definere båndbredden som hastighed er som at sige at et tog køre hurtigere på en strækning fordi den har flere skinner. "Oplys danskerne i stedet for at lave 'skal ikke tages bogstaveligt' aftaler med teleselskaber." ville være mit råd til Ombudsmanden.

28
6. december 2012 kl. 13:30

Jeg menes at kunne huske en artikkel herfra Version2 hvor det fremgik at TDC faktisk havde sneget fiber kabler ud til rigtig mange husstande, der bare ikke bliver koblet til noget infrastruktur. Kablet er der, det er bare ikke sat i et stik i husstanden eller i et af deres switches i den anden ende. Så når TDC beslutter sig for at ditche kobberkablet og markesføre fiberkablet, så skal de bare investere i en masse switches, og er allerede udgravede og at finde i de danske hjem.
Det var noget med at der var tre kabler i deres tilkoblinger. Fiber, Telefon(kobber) og TV antenne(Coaxial).

Jeg har sådan et kabel med kobber og fiberrør ført ind i mit hus. Det er dog fuldstændigt omsonst, for kablet ender ovre på den anden side af vejen i en lille stander, hvor der kun er kobber videre fra. Det tænker jeg er gældende for stort set samtlige husstande, som har sådan et kabel. I øvrigt så tvivler jeg på om man nogensinde kan føre fiber igennem kablet. Såvidt jeg husker, så kunne det nemt klemmes, hvorfor det sikkert er blevet ødelagt ifbm. det er lagt i jorden....

Jeg har fiber fra SE, så jeg er pt. ikke interesseret i hvad TDC kan levere på min adresse udover det YouSee kabel-TV jeg har....

21
6. december 2012 kl. 12:25

Nej TDC er bare ikke idioter der vil gå konkurs imorgen. Sørgeligt nok er der bare ikke penge hos kunderne til at betale for fiber til døren... Omkostninger på gravearbejde for slet ikke at tale om fibermodemer vil gøre at tilbagebetalingen vil være for lang til at det kan forsvares økonomisk.

Et "fibermodem" er billigere end et ADSL-modem. Samtidig kan op til 128 fiberkunder deles om det samme "modem" i centralenden. Så på den måde er fiber væsentligt billigere end ADSL.

Problemet er at det koster 5000 kroner at få gravet ind til huset. Nogen skal betale den udgift og det må nødvendigvis være dem der bor der. Men når man forventer internet til 149,-/måned med gratis oprettelse, så kommer det jo til at tage nogle år at få afskrevet den investering.

TDC siger at de vil satse på fremskudte centraler. I stedet for at føre en fiber ind i samtlige huse på en villavej, så laver man en mini-ADSL-central i vejkanten. Der er fiber til denne minicentral og kobber derfra og ind i husene. På den måde er det kun få hundrede meter kobber og alle er glade.

Det ser bare ikke ud til at TDC er særligt langt fremme med denne plan. Ellers ville de jo ikke have noget problem med at levere 20 Mbit/s til alle.

5
6. december 2012 kl. 09:22

TDC må da så bare sænke den hastighed de vil reklamere for. Længere er den da ikke.

Problemet er blevet vendt totalt på hovedet. Nu udlægges det som umuligt for TDC at overholde aftalen, når det, det i virkeligheden handler om er, at det er umuligt for TDC at leve op til deres egen markedsføring.

Men var det ikke også lige netop dette, der var ideen med aftalen? At få stoppet den totalt misvisende markedsføring?

Misvisende markedsføring bliver da ikke bedre af, at der er nogle tekniske grunde til at den er misvisende. Tværtimod. Hvis man VED at man aldrig kan leve op til det man lover, så skal man lade være med at love det.

Hvis TDC kun kan levere 5 mbit/s så må de jo nøjes med at reklamere for det - eller opgradere deres hardware (kaliber, fiber etc). Det er sådan set deres eget valg.

Havde det været alle andre erhverv, så var hammeren faldet for længst. Hvem ville gide købe en pose mel med "op til 2 kg" i. Eller en Blu-ray film, der er op til 100% ridsefri. Eller hvad med en ferie, der varer op til 7 dage. Det ved man først, når man har betalt og er taget afsted.

11
6. december 2012 kl. 10:22

Enig - den her aftale er alt for "TDC venlig". Det burde være et krav om at den annoncerede hastigheden ikke afviger med mere end 10% - uanset tid på døgnet.

4
6. december 2012 kl. 09:04

Så vidt jeg kan se har TDC intet problem med at overholde reglerne. De skal bare ændre deres op til 20Mbit til mindst 1Mbit. Så holder de hvad de lover hos langt over 80% af kunderne....

3
6. december 2012 kl. 08:24

Artiklen forudsætter, at TDC alene vil udbyde bredbånd landsdækkende. Det er der da ingen, der siger, at de skal. Heller ikke i forsyningspligtreglerne, hvor TDC kun skal tilbyde 128 kbit/s landsdækkende via ISDN eller bredbånd.

Pointen er jo netop, at TDC med de nye regler ikke kan tilbyde bredbånd landsdækkende. De skal bare skrive "under forudsætning af, at der er en brugbar forbindelse hos dig. Se nærmere på TDC.dk".

Det er det, man har opnået med aftalen.

Tror i virkeligt, at TDC var gået med til aftalen, hvis det var umuligt?

Selvfølgelig tænker de i de baner, jeg netop har omtalt.

Gør det så forholdene bedre for forbrugerne kunne man spørge forbrugerombudsmanden?

Man kan på en måde sige, at aftalen gør det officielt, at der er nogen, der ikke kan få almindelige bredbåndsforbindelser, som der reklameres for over for flertallet af befolkningen.

TDC er naturligvis tilfredse med, at de ikke er ansvarlige for dette skridt.

I det konkrete spørgsmål er jeg enig med Jacob Willer. Bageren skal jo ikke have rundstykker til hele befolkningen, når han markedsfører sit søndagstilbud. Og DSB skal ikke kunne fragte alle, når de opfylder krav til regularitet. Selvfølgelig er opfyldelseskravet i aftalen om markedsføring af bredbånd kun relevant for dem, der vælger at blive kunder.

1
6. december 2012 kl. 07:03

De møgirriterende waoo og andre fiber løsninger er væk fra de nationale medier... Det var dejligt.

Og hvis TDCs kobber ikke kan tilbyde det hvem kan så ? For hvem andre end TDC har faktisk infrastruktur ud til kunden ? Stortset alle køre jo via TDCs kobber... Så fed aftale nu må basalt set INGEN reklamere for bredbånd nationalt....

2
6. december 2012 kl. 07:14

selvfølgelig må de det - de må bare ikke skrive noget de ikke kan holde.

så i stedet for op til 20 Mbit kunne de jo skrive internet forbindelse

  • med oppetid på 98%..
  • med udvidet service
  • minimum 0.001 Mbit.

det er ganske rimeligt krav at man ikke sælger noget man ikke kan levere.