Eksperter: Facebook-datacenter i Sverige åbner for massiv svensk overvågning

Facebook-brugernes data bliver ikke sikret bedre, når de bliver flyttet til et stort datacenter i Sverige. Selvom det er under europæisk lovgivning, vil svenske regler give myndighederne lov til at lytte med uden dommerkendelse, og det alarmerer dansk jurist.

Det sociale netværk Facebook vil bygge et kæmpe datacenter i Luleå i Sverige Det bliver den første serverpark, der er beliggende uden for USA’s grænser. Men det betyder også, at serverparken ikke længere hører under amerikansk lovgivning, men under svensk og europæisk lovgivning. Og netop i Sverige gælder den berygtede FRA-lov.

Læs også: Facebook bygger kæmpe svensk datacenter ved Polarcirklen

FRA-loven er af flere blevet kaldt for Big Brother-loven. Den blev vedtaget i 2008 med et smalt flertal i Sveriges parlament, Riksdagen, og går ud på, at de svenske myndigheder kan overvåge alle almindelige borgeres e-mails og telefonsamtaler. Men hvilken konsekvens har det for den massive mængde data, der må formodes at skulle befinde sig på Facebooks svenske servere, når datacentret er bygget og bliver taget i brug?

Mark Klamberg har en ph.d. i jura på Stockholms Universitet. Han har sammen med en række andre forskere undersøgt FRA-loven. Konklusionen var klar: FRA-loven medfører massiv kortlægning af uskyldige. Det betyder ifølge Mark Klamberg, at europæiske Facebook-brugere, herunder danskere, ikke nødvendigvis er bedre stillet i forhold til privacy, bare fordi serverne står på svensk grund:

»Risikoen for, at Facebook-data om borgere bliver indsamlet eller anvendt af en myndighed, er lige så stor i Sverige som i USA. Svenske FRA og amerikanske NSA har de samme muligheder gennem lovhjemmel. I Sverige er der FRA-loven, og i USA er der Patriot Act og en lov, der hedder FISA,« siger Mark Klamberg til Version2.

Han påpeger, at selv om europæerne i teorien er bedre beskyttet, ændrer det reelt ikke noget:

»Den eneste forskel, der kunne være, er, at serverne i Europa så ville høre under europæisk lovgivning. Det betyder, at trafikken er beskyttet af den europæiske menneskerettighedskonvention, hvorimod den amerikanske forfatning ikke beskytter datatrafik,« siger Mark Klamberg til Version2 og fortsætter:

»Men i praksis betyder det ikke noget. Myndighedernes overvågning af borgere i Sverige har lovhjemmel, og det betyder, at EF-domstolen accepterer de omfattende indgreb.«

Kan have 'uoverskuelige konsekvenser'

Servernes placering bekymrer også Charlotte Bagger Tranberg, der som lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet blandt andet forsker i persondataret og EU-ret. Hun mener heller ikke, at man som dansker er bedre stillet, fordi serverne står på svensk grund:

»Det er lidt pest eller kolera. Enten ligger informationerne i USA og er ikke beskyttet af europæisk lovgivning, ellers ligger det i Sverige, hvor de svenske myndigheder kan få fat i oplysningerne.«

Ifølge Charlotte Bagger Tranberg kan det være svært at forudsige, hvilken betydning servernes placering i Sverige har for privacy-politikken. Hun påpeger, at det i høj grad handler om, i hvor stor udstrækning de svenske myndigheder har tænkt sig at bruge informationerne:

»Det er alarmerende, at Facebook vælger Sverige, hvis det sker, at FRA-loven bliver udnyttet i sin yderste konsekvens. Så kan det have uoverskuelige konsekvenser,« siger Charlotte Bagger Tranberg til Version2.

Mark Klamberg er enig i, at det handler om, hvorvidt myndighederne benytter disse data:

»Det bekymrer mig til dels. Det bekymrer mig, fordi internetbrugere skal være opmærksomme på disse risici. Men man kan leve med det, så længe landene ikke misbruger eller lækker persondata. Det er så bare spørgsmålet, om det er tilfældet.«

"Serverne ville ikke stå bedre i Danmark"

De kommende svenske servere falder altså ind under en lovgivning, der giver de svenske myndigheder ret til at opsnappe data fra, hvad der potentielt kan være en massiv mængde Facebook-brugeres data. Men det betyder ikke nødvendigvis, at serverne ville stå bedre i Danmark, mener Mark Klamberg:

»De store europæiske knudepunkter for internettrafik er i Tyskland, Sverige og Storbritannien, hvilket også er de lande, der ligger ved Danmarks grænser,« siger Mark Klamberg til Version2 og fortsætter:

»Det er kendt, at netop lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien alle sammen har overvågning på nettet og indsamling af data. Læg dertil, at flere uafhængige kilder viser, at landene deler denne slags information med hinanden.«

Ifølge Mark Klamberg betyder det altså, at al datatrafik ud af landet alligevel går igennem lande, der er kendt for at dele informationer med andre lande.

Facebooks servere i Luleå i Sverige skal efter planen bestå af tre serverhaller med en samlet størrelse på 84.000 kvadratmeter. Beliggenheden er efter sigende valgt på grund af den naturlige køling, der er i Luleå, der ligger få timers kørsel fra polarcirklen, samt den store mængde strøm, der produceres ved hjælp af vandkraft fra Luleå-floden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bjørn Dirchsen

Hallo, kom nu ind i kampen venner. (Jeg har ikke læst artiklen endnu, men derfor kan man jo godt kommentere på nyheder om facebook :) ).

I flere år har vi alle sammen vidst - helt offentligt - at alt hvad man skriver på facebook kan og bliver videregivet til 3. part. Det er IKKE hemmeligt at hvad du skriver på FB. Det er offentligt og - næsten - frit tilgængeligt.
Så svenskerne har et carte-blanche til at læse al kommunikation - nu også facebook? Ja, og hvad så? FB er ikke privat! Forstå det nu.

Det er langt værre at svenskerne har lov til at læse privat kommunikation - altså sådan rigtig privat, ikke-FB - kommunikation. Dét burde vi være mere bekymrede over.

 • 4
 • 3
Allan Soll

Jo men nu er FB jo hverken email eller telefonsamtaler, så jeg kan ikke helt se hvordan FRA kan bruges til FB med mindre den gælder al datatrafik, som det ikke udgår fra teksten her i artiklen ihvertfald.
Så er det ikke æbler og pærer der sammenlignes?

 • 0
 • 0
Christian Schmidt

Jeg forstår ikke forklaringen på, at serverne ikke ville stå bedre i Danmark. Hvis man tilgår Facebook over HTTPS (det er en indstilling, man kan slå til på sin konto), kan vores nabolande ikke uden videre opsnappe trafik i transit.

Google har i øvrigt en tilsvarende indstilling, der som udgangspunkt er aktiveret for indloggede brugere.

 • 0
 • 0
Sune Marcher

...hvis serverne stod i Danmark?

Så vidt jeg har forstået ville Facebook, da det er en amerikansk virksomhed, stadig pga. Patriot Act være tvunget til at udlevere information til NSA/whoever efter deres forgodtbefindende. At det clasher med dansk lovgivning er nok ikke så væsentligt i dén sammenhæng.

Lige for facebooks vedkommende er det måske ikke så relevant, taget i betragtning hvor meget deres indhold bliver datamined og solgt til private virksomheder, men i andre sammenhænge er det værd at have in mente.

 • 0
 • 0
Johnny Lüchau Blogger

Artiklen siger:

"Men det betyder også, at serverparken ikke længere hører under amerikansk lovgivning, men under svensk og europæisk lovgivning."

Det er ikke korrekt.

Da Facebook er et amerikansk firma er de data firmaet ligger inde med, tilgængelige for amerikanske efterretningstjenester og deres samarbejdspartnere. Det gælder om så data befinder sig i Sverige eller en hvilken som helst anden jurisdiktion. Månen inkluderet.

Version2 har endda skrevet om det før, f.eks. her: http://www.version2.dk/artikel/microsoft-indroemmer-usa-kan-faa-adgang-t...

 • 0
 • 0
Erik Bruus

Nu har overvågning altid været der. Kender en der arbejder i en kommune, og vedkommende har adgang til alle folks oplysninger. I forbindelse med socialt bedrageri er det jo rart at se hvad folk laver på deres facebook, har stående i banken, kontoudskrifter etc. Så jo almindelige medarbejdere har adgang til næsten alt. Lidt uhyggeligt. Jeg er da ikke særlig tryg ved at tilfældige kommunalarbejdere kan se hvad jeg har i banken, og hvad jer ellers laver. mvh, Erik.

 • 0
 • 0
Erik Bruus

Jo desværre. Du vil blive overrasket over hvad kommunen kan se. Man kan handle på mistanke, det er nok. Der er ingen log, så man kan sådan set "surfe" personer uden nogen ved det. Der er også blevet misbrugt, og der er sket fyringer på grund af dette. Jeg kan til nød gå med til at hvis du modtager offentlige ydelser, så skulle man skrive under på et dokument som gav tilladelse til at indhente oplysninger. Når man så ikke modtager ydelser, burde der være spærret for dette. Men det er der ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere