Eksperter: Skats brug af logningsdata er ulovlig

28. april 2014 kl. 11:505
Skat har siden 2011 brugt data fra teleselskaberne om borgere i sager om skatteligning. Efter en EU-dom påpeger flere eksperter nu, at den praksis er i strid med loven.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er i strid med loven, når Skat får udleveret logningsdata fra teleselskaberne i forbindelse med skattesager. Det mener flere eksperter ifølge Politiken.
Ifølge EU må myndighederne nemlig kun foretage indgreb i borgernes kommunikationshemmelighed, hvis man efterforsker noget alvorligt med en foreliggende dommerkendelse.

Tidligere på måneden blev logningsdirektivet dømt ulovligt i EU af hensyn til privatlivets fred. Og ifølge Søren Sandfeld Jacobsen, der er professor i it- og teleret, er en skattesag ikke alvorlig nok til, at myndighederne må få oplysninger om, hvor folk ringer fra, hvornår de har ringet, og hvem de har ringet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dommen bestyrker det, som vi er mange, der har ment længe, at Skat ikke må kræve at få udleveret logningsdata fra teleselskaberne til almindelige skattesager. Hvis Skat vil have fat i de her oplysninger, skal der være tale om alvorlig kriminalitet, og så skal man som udgangspunkt forinden have en dommerkendelse«, udtaler Søren Sandfeld Jacobsen.

Skats indhentning af personlige oplysninger fra teleselskaberne har været kendt siden 2011, og Skat har lænet sig op ad en paragraf i skattekontrolloven. Paragraffen siger, at myndigheder og virksomheder skal udlevere oplysninger, som Skat mener er vigtige, i forbindelse med skatteligningssager.

Skat er nu ved at undersøge, om dommen fra EU har relevans for deres arbejde, ligesom både Erhvervsstyrelsen og Justitsministeriet kigger på dommens relevans for dansk teleret.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
29. april 2014 kl. 16:50

Myndighedernes muligheder for at foretage tvangsindgreb uden retskendelser er støt stigende. CEPOS har i sin seneste opgørelse vist, at der er ca. 234 love mv., der bemyndiger de offentlige myndigheder til at foretage tvangsingreb uden retskendelse, herunder i private hjem. I 2003 var der omkring 185 sådanne love og regler, mens tallet i 2009 var ca. 225. I de såkaldt samordnede tiltag benytter Skat sig ulovligt af politiets tilstedeværelse til at undersøge helt andre forhold. Skat holder sig ikke tilbage for at hæve "påståede tilgodehavender" direkte fra borgeren, konfiskation uden grund og lov! Skat fordrejer og tilbageholder oplysninger, der er af betydning for en sags bedømmelse. Skat ændrer pludselig fortolkninger uden at meddele det til Ligningsvejledningen og andre kontorer inden for Skat, som i Stephen Kinnoch sagen

4
29. april 2014 kl. 14:35

SKAT beholder deres overrettighedsherredømme og borgeren er stadig konsekvent skatskyldig, indtil borgeren har bevist sin uskyld.

1
28. april 2014 kl. 12:16

Imens poltikerne har haft travlt med at begrunde telelogning, som våben mod terror og børneporno, har man givet alle mulige instanser lov til at tilgå disse: privatlivets fred, data.

Hvornår kommer der reel information til borgerne, om det massive DDR aflytning der finder sted? Hvem er ansvarlig? Forargeligt!

2
28. april 2014 kl. 12:24

Hvornår kommer der reel information til borgerne, om det massive DDR aflytning der finder sted? Hvem er ansvarlig?

Når det går ud over De Kongelige ;-)

Danskerne - et kedeligt träk i den danske karakter er at vi generelt synes at et tiltag er OK så länge det går ud over nogen vi ikke bryder os om. Når den skumle pizzaforretning nede på hjörnet bliver bustet af SKAT på grundlag af tvivlsomme metoder så er det fint - Mujaffah er sgu selv ude om det, når det så kommer til f.ex. ejendomsskatten ... som rammer os selv .. SÅ er det en SKANDALE og SOM de förer sig frem!

Der bliver ikke ändret noget för danskerne rotter sig sammen imod den fälles fjende inde på slotsholmen i stedet for at hakke på hinanden.

3
28. april 2014 kl. 13:02

Ja det kan jo være at denne Se og hør sag kan kaste noget godt af sig men tror det ikke, folk er desværre tåber. Jeg læste de første 20-3+ Facebook kommentarer i går på BT.dk. Hold da kæft hvor er folk dumme og de er ikke bange for at vise det.