Eksperter: Nokias kæmpe-sats på Windows Phone vil lykkes

55 kommentarer.  Hop til debatten
Nokia satser nu alt på, at skiftet til Microsofts styresystem Windows Phone vil blive en succes. Det bliver en hård overgang, men vil virke i sidste ende, lyder ekspert-vurderingen.
21. oktober 2011 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der tælles i disse dage ned til det helt store gladiator-slag på smartphone-arenaen, hvor to slagne kæmper nu går sammen for at undgå at blive banket helt af banen.

I næste uge forventes Nokia at præsentere firmaets første telefon med Microsofts styresystem Windows Phone 7. Dermed kan et nyt kapitel begynde for den finske mobilgigant, der i mange år dominerede markedet for mobiltelefoner totalt, men nu taber markedsandele med drabelig fart. Den dystre situation førte i februar til et tæt partnerskab med Microsoft, mens flere af Nokias egne styresystemer til smartphones blev aflivet.

Når Nokia inden længe sender de første Windows-telefoner på markedet, bliver modtagelsen derfor helt afgørende for det finske firma - og i sidste ende for hele den finske økonomi, da mobilselskabet i 2009 sad på knap to procent af landets BNP.

»Nokia har en stor opgave foran sig. Det er altid risikabelt, når man flytter til en helt ny platform. Men jeg tror, at Nokia kan løfte opgaven. Der er en god chance for succes, hvis man får bragt Windows Phone-telefoner ned i pris,« siger Roberta Cozza, chefanalytiker for mobilplatforme hos analysehuset Gartner i London.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også for Microsoft er der meget på spil. Den erfarne it-gigant lancerede Windows Phone 7 i november 2010, men indtil videre har salget har været minimalt, sammenlignet med Android- og iPhone-telefoner. Trods anmeldernes ros havde kun 1,6 procent af de 108 millioner smartphones, der blev solgt globalt i andet kvartal af 2011, Windows Phone 7 installeret, vurderer Gartner. Til sammenligning sad Android på 43,4 procent af markedet.

To gamle gorillaer

I dag køber vi ikke blot en telefon, men adgang til applikationer og tjenester, og det er blevet sværere at få os til at skifte mobilplatform. Derfor er det problematisk, at Microsofts modsvar til Android og iPhone kom sent, og at Nokia opgav egne styresystemer efter partnerskabet.

Men man skal ikke undervurdere de to giganter, lyder det fra Nordeas chefanalytiker Michael Borre. Både Microsoft og Nokia står nu med ryggen mod muren på mobilmarkedet og bliver nødt til at bide sig fast.

»Det bliver svært for dem, når iPhone og Android har så godt fat. Men man skal ikke dømme dem ude for tidligt, for det er to gamle gorillaer, inden for hver deres område, som nu tager kampen op,« siger han.

At Nokia har overladt software-delen på alle smartphones til Microsoft, kan også gøre, at det finske firma kan fokusere og genvinde pusten.

»Det er et klassisk træk at koncentrere sig om det, man er god til. Nu kan Nokia konkurrere på at lave den bedste hardware på markedet, med virkelig gode kameraer og bedre batteritid, og det tror jeg er rigtig godt,« siger Hannu Rauhala, mobilanalytiker for den finske bank Pohjola.

Windows Phone-styresystemet har generelt fået gode anmeldelser, især efter den seneste opdatering Mango, som kom i september. Og når Nokia begynder at sende telefoner på markedet med Windows Phone, vil der ske noget, vurderer Robert Jakobsen, senioranalytiker hos Jyske Bank.

»Microsoft har endnu ikke reklameret meget for Windows Phone, men med den seneste opdatering har de et tidssvarende produkt. Nu skal de bygge et kendskab op hos forbrugerne, og jeg tror på, at det vil lykkes for Nokia og Microsoft, fordi det er et kvalitetsprodukt, de kommer med,« lyder hans vurdering.

55 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
27. oktober 2011 kl. 10:20

...har opdaget det!!! "Windows-telefoner sender Nokia på ret kurs" http://www.computerworld.dk/art/199599Jeg ved ikke helt hvordan det kan lade sig gøre når disse telefoner først kommer på markedet i næste måned... og aktiepriserne kan man ikke rigtigt bruge til noget FØR produkterne er på markdet (lille hint: IT-Factory).

21
24. oktober 2011 kl. 14:06

Er der nogen udviklere til Windows mobile der vil lave apps i tilstrækkelig grad?

Er der tale som samme udviklerbase som til Android og iOS, eller er det desktopudviklere der skal til at tænke i mobile løsninger. Forsøger MS stadig at betale udviklere for at få dem over på deres platform?

Hos Apple får man Xcode med gratis når man først er registeret som udvikler. Hvad har MS af planer her? Skal man købe Visual Studio til 5000 kr? Vil da gerne lege med det, men kun hvis det "koster gratis".

20
24. oktober 2011 kl. 13:57

Eksperter min bare... Når man kender bare en lille smule til hvordan M$ bestikker og afpresser alle(*), der kan påvirke folks opfattelse af deres monopol-produkter, så ved man også at der er meget langt mellem de uvildige eksperter. Jeg giver derfor for disse såkaldte eksperters udsagn.

Fakta er at Nokias første, sidste og eneste MeeGo mobil, N9 har fået fremragende anmeldelser verden over. At CEO Stephen Flop så beslutter, at det skal være stort set umuligt at købe den nogen steder i verden, kan kun ses som et ønske om, at MeeGo skal fejle, så han kan opfylde sin egen profeti. Han er på ingen måde stoppet som ansat ved M$, det er blot ikke længere officielt. Han er nu ansat som "internal demolition man" i en af de største bedragerisager i nyere tid. Hvorfor han ikke er blevet stoppet i sin systematiske nedbrydelse og devaluering af Nokia endnu, er en gåde.

(*) Det burde ikke være nødvendigt at komme med eksempler, da enhver oplyst læser allerede er bekendt med farcen omkring folketingets valg af dokument-format for det offentlige og andre lignende sager.

16
21. oktober 2011 kl. 11:42

Hvis de skal ha så meget som en kinamands chance for at få mere end 3% af markedet må de sælge til underpris med kæmpetab i et godt stykke tid.

Og nu har jeg så de sidste par år betalt over 2000 kr i Microsoft-skat.... så jeg synes da det er på tide at få en telefon subsidueret af MS.

Som jeg kan installere Android på.

15
21. oktober 2011 kl. 11:22

Jeg valgte, meget mod det meste fornuft, at investere i en Nokia E7, da den blev lanceret. Jeg må indrømme, at hvis man ikke er blevet sovset ind i opfattelsen af at uden udbuddet af app's på iTunes og Andriod Market, kan man ikke være et helt menneske, så er det den bedste telefon jeg har haft. Rent mekanisk fungerer den og symbian softwaren er jo tidligere beviseligt udpeget som den god og meget stabil platform. Man aner den gamle historie om VHS og BetaMax med Beta som det teknisk og teknologisk bedste produkt, der bare tabte til det mest udbredte.

Omvendt har vi også set et andet billede så mange gange før: Nogen udvikler et fantastisk produkt, som alle burde eje, f.eks. Lotus Notes, men i det øjeblik MS kaster sig ind i kampen, går der en vis tid, før de er all-in og konkurrenterne er reduceret til opkomlinge.

Jeg tror derfor ikke på at Nokia/MS har overtaget markedet til sommer næste år, men at erklære forsøget for dødfødt vil være en overdrivelse. Produktet holder, platformen holder. De er bagude på point i forhold til app's udbuddet, men med den rigtige understøtning kan de fleste populære app's være konverteret inden sommer. Det vil derfor være et spørgsmål om hvor mange penge man vil poste i initiativet.

13
21. oktober 2011 kl. 10:54

Jeg er ret sikker på at at det kommer til at gå med Nokia+WP nøjagtigt som det gik med Zune, mao. vil der komme en masse markedsføring og astroturf, men efter et år eller to vil man ikke høre mere til det.

Lighederne mellem WP7 og Zunes situationer er slående: WP7 er et stærkt forsinket v. 1.0 produkt ind i et marked der allerede er mættet med masser af gode produkter fra producenter som har haft masser af tid til at optimere produktion og bygge mindshare.

Der er intet i wp som kunderne eller udviklerne vil have, tvært imod har ingen lyst til at supportere en tredie platform.

Den eneste måde wp kan blive relevant er hvis den får en rigtig god browser (læs: Firefox support) og udviklere holder op med at lave mobilapps til fordel for webapps, men det har pt. lange udsigter.

17
21. oktober 2011 kl. 12:27

Det er mere end bare ligheder - WP7 er en videreudvikling af Zune, der igen kommer af WinCE.

11
21. oktober 2011 kl. 10:43

Efter at have haft adskillige Nokiatelefoner (ligesom nok de fleste danskere), så glæder det mig at de endelig er ved at komme på markedet igen med et anstændigt OS.

Min htc med WP gik for nyligt til de evige jagtmarker pga. et defekt hukommelseskort (der er indbygget i telefonen, så man ikke kan skifte det...), så i øjeblikket sidder jeg med en Nokia 5800 med Symbian, og åååååååh, hvor er det udfordrende for min tålmodighed.

Man bliver nemt udnævnt til at være fanboy, hvis man forsvarer et bestemt OS, men jeg prøver alligevel, for jeg synes faktisk at Windows Phone virker virkelig godt.

Jeg har kammerater med både iPhones og Android, og de har klart deres styrker på deres respektive områder. Jeg synes dog at WP virkelig et gennemtænkt, lynhurtigt, og fremfor alt så enkelt som det næsten kan gøres, uden at det går ud over effektiviteten.

Nokia laver særdeles gode telefoner, og det sås jo tydeligt med N9 der for nyligt kom på markedet. Jeg er sikker på at deres hardware, unikke design og WP nok skal være en succes.

10
21. oktober 2011 kl. 10:37

Jeg tager ikke stilling til om WP7 er god, og det er den såmænd nok. Tror bare ikke det er nok, selvom det var verdens bedste telefon, netop pga MS selv. De skal nok få et vist fodfæste i erhvervslivet i rene microsoft shops, der iforvejen er så hooked på exchange og alignende at de er vandt til at acceptere at brugerne render rundt med en ekstra telefon, fordi erhvervs-winphonen var så ringe at de måtte have en ekstra til at ringe med. Hvilket jeg har set talløse gange.

WP7 er formodentligt (forhåbentligt) meget bedre, men jeg tror bare ikke det er nok, til at de kan nå en omsætning og en udbredelse der er stor nok til at tilfredsstille både MS og Nokias aktionærer på kort nok tid,.

Så jeg forudser følgende;

Når først Nokia er blevet klinisk renset for alt andet end Microsoft, og Microsoft går igang med at markedsføre winphonen, er de stadigt en lille håndfuld år bagud, set ifht erfaringer og udbredelse. Derfor går microsoft igang med hvad de gør bedst: Flooder medierne med reklamer med kunstigt smilende mennesker i kunstigt naturlige omgivelser, ledsaget af pseudofilosofiske oneliners om effektivitet og arbejdsglæde, kombineret med betalte rapporter til højre og venstre, der viser hvor meget mere sikker og effektiv deres telefon er. Når det viser sig ikke at flytte det store, begynder de at betale folk for at bruge produkterne eller putter overskudslagrene i happymeal pakkerne på MdD. Derefter forsøger de gennem lobby-arbejde at få erklæret WOP7 som den eneste telefon man må købe i offentlige institutioner og lignende tiltag. Og selvom det heller ikke flytter de nødvendige markedsandele, kommer endgamet, som de har øvet sig på i et lille årti; Trykket på den store røde all-out-patent-krig.

28
26. oktober 2011 kl. 20:17

Jeg tager ikke stilling til om WP7 er god, og det er den såmænd nok. Tror bare ikke det er nok, selvom det var verdens bedste telefon, netop pga MS selv. De skal nok få et vist fodfæste i erhvervslivet i rene microsoft shops, der iforvejen er så hooked på exchange og alignende at de er vandt til at acceptere at brugerne render rundt med en ekstra telefon, fordi erhvervs-winphonen var så ringe at de måtte have en ekstra til at ringe med. Hvilket jeg har set talløse gange.</p>
<p>WP7 er formodentligt (forhåbentligt) meget bedre, men jeg tror bare ikke det er nok, til at de kan nå en omsætning og en udbredelse der er stor nok til at tilfredsstille både MS og Nokias aktionærer på kort nok tid,.</p>
<p>Så jeg forudser følgende;</p>
<p>Når først Nokia er blevet klinisk renset for alt andet end Microsoft, og Microsoft går igang med at markedsføre winphonen, er de stadigt en lille håndfuld år bagud, set ifht erfaringer og udbredelse. Derfor går microsoft igang med hvad de gør bedst: Flooder medierne med reklamer med kunstigt smilende mennesker i kunstigt naturlige omgivelser, ledsaget af pseudofilosofiske oneliners om effektivitet og arbejdsglæde, kombineret med betalte rapporter til højre og venstre, der viser hvor meget mere sikker og effektiv deres telefon er. Når det viser sig ikke at flytte det store, begynder de at betale folk for at bruge produkterne eller putter overskudslagrene i happymeal pakkerne på MdD. Derefter forsøger de gennem lobby-arbejde at få erklæret WOP7 som den eneste telefon man må købe i offentlige institutioner og lignende tiltag.
Og selvom det heller ikke flytter de nødvendige markedsandele, kommer endgamet, som de har øvet sig på i et lille årti; Trykket på den store røde all-out-patent-krig.

Tror du virkelig det, eller er det for sjov?

14
21. oktober 2011 kl. 11:06

"Jeg tager ikke stilling til om WP7 er god, og det er den såmænd nok. Tror bare ikke det er nok, selvom det var verdens bedste telefon, netop pga MS selv. De skal nok få et vist fodfæste i erhvervslivet i rene microsoft shops, der iforvejen er så hooked på exchange og alignende at de er vandt til at acceptere at brugerne render rundt med en ekstra telefon, fordi erhvervs-winphonen var så ringe at de måtte have en ekstra til at ringe med. Hvilket jeg har set talløse gange.

WP7 er formodentligt (forhåbentligt) meget bedre, men jeg tror bare ikke det er nok, til at de kan nå en omsætning og en udbredelse der er stor nok til at tilfredsstille både MS og Nokias aktionærer på kort nok tid,.

Så jeg forudser følgende;

Når først Nokia er blevet klinisk renset for alt andet end Microsoft, og Microsoft går igang med at markedsføre winphonen, er de stadigt en lille håndfuld år bagud, set ifht erfaringer og udbredelse. Derfor går microsoft igang med hvad de gør bedst: Flooder medierne med reklamer med kunstigt smilende mennesker i kunstigt naturlige omgivelser, ledsaget af pseudofilosofiske oneliners om effektivitet og arbejdsglæde, kombineret med betalte rapporter til højre og venstre, der viser hvor meget mere sikker og effektiv deres telefon er. Når det viser sig ikke at flytte det store, begynder de at betale folk for at bruge produkterne eller putter overskudslagrene i happymeal pakkerne på MdD. Derefter forsøger de gennem lobby-arbejde at få erklæret WOP7 som den eneste telefon man må købe i offentlige institutioner og lignende tiltag. Og selvom det heller ikke flytter de nødvendige markedsandele, kommer endgamet, som de har øvet sig på i et lille årti; Trykket på den store røde all-out-patent-krig."

Man kan øge forståeligheden betragteligt i ovnestående indlæg ved at ændre "Microsoft" til "Apple". så står altng pludseligt i et glasklart lys. Jeg vil geerne undrstrege at, jeg under ingen omstændigheder synes Microsoft er engle. Men prøv lige at se på ITverdenen efter Apple er blevet storebror og branchestyrende. Jeg skal da lige love for, at den store røde all out patentknap er blevet taget i brug. Patent på en firkant med afrundede hjørner, det er jo ikke seriøst. Kunstigt smilende mennesker og generelt hjernedøde personaliter er da en grund til at jeg undgår Apple produkter for så vidt muligt(for de laver da udmærkede produkter som Ipad f.ex) Microsofts er da i det midste så tykke, at man kan koncentrere sig om at vurdere produktets egenskaber.

25
24. oktober 2011 kl. 19:11

Så fik du da igen lige svinet Apple til i en tråd der handler om WP og Nokia.
Temmelig off-topic.</p>
<p>Dit Apple-had må virkelig efterhånden være en besættelse for dig.</p>
<p>Vær nu glad for at alle de ikke-Apple dimser du køber er så nemm at bruge, og send så en kærlig tanke til Apple for det. Uden dem og deres innovativitet på UI fronten, havde dimserne være klodsede og træls at bruge.

Jeg synes det er lidt pudsigt, at hvis man kommmer med et Apple kritisk synspunkt, så er man dæmonisk hater.

Jeg mener også at hvis man tager Apple kritiske synspunkter så personligt at man er nød til at gribe til personlige angreb. Så bør man spørge sig selv om man overhovedet er psykisk rustet til at deltage i en offentlig debat

26
25. oktober 2011 kl. 07:52

Jeg synes det er lidt pudsigt, at hvis man kommmer med et Apple kritisk synspunkt, så er man dæmonisk hater.</p>
<p>Jeg mener også at hvis man tager Apple kritiske synspunkter så personligt at man er nød til at gribe til personlige angreb. Så bør man spørge sig selv om man overhovedet er psykisk rustet til at deltage i en offentlig debat

Ja det synes du sikkert, men der fik du da så også lige gået personligt til angreb...

Min anke er, at hvis du ser de seneste dages artikler der handler om noget der remotely kan fobindes til Apple, så er hr. Nobel helt fremme i skoene for at svine Apple, Steve Jobs eller hvad det nu måtte være. Det vidner for mig om at hans agenda er, hvad skal man sige, præget af en personlig bias mod koncernen, deres produkter og manden bag.

Din udlægning om dæmonisk hater eller andet, har ingen gang på jord i forhold til det jeg skrev i mit indlæg, det er din egen overfortolkning af indholdet.

Da du tydeligvis har misforstået hvad jeg skrev, så håber jeg det blev lidt tydeligere nu?

Det der ikke tydeligt fremgik af mit indlæg var, at jeg personligt er træt af at indlæg der handler om mobilverdenen, efter få debatindlæg, næsten allesammen bliver kørt ind i en krig for og imod iPhone, og ender i 200+ indlæg der er ligegyldige, fyldt med fejlagtige opfattelser af iPhone, Android osv. Men kun går ud på at svine modstandere til. Hvis man nu kunne lade være med at flytte et off topic indlæg som det Christian Nobel her skrev ind i en debat om Nokia og WP, så kunne denne tråd måske blive på sporet og handle om det emne.

Nogle af os har faktisk et syn på sagen, hvor både Apple, Linux og Windows kan co-eksistere og hver har deres styrker og svagheder. Der er ikke en one-size-fit-all på OS fronten endnu. Nej heller ikke Linux - den er ikke en god nok general purpose desktop, og udbuddet af software er ikke stort nok, eller mangler funktioner i forhold til konkurrenterne. Det er derimod meget svært at komme udenom på serverside, og embedded.

6
21. oktober 2011 kl. 09:39

Og jeg kan kun anbefale det.. Var umådeligt træt af HTC Desire der flere gange om ugen crashede - arbejde mig efterfølgende igennem et udvalg af ROM´er på XDA-developers, uden nogen synderlig forbedret stabiltet. Brugte et par dage med kærestens (firma) iPhone4, men magen til ustabilt og rodet UI skal man da lede længe efter.

Hver dag med Windows Phone bliver man imponeret over hvor gennemtænkt det er, så jeg er ikke i tvivl. Håndterer tre exchange-konti perfekt og forskellige af dets features er blevet kopieret i Ice-cream sandwich, så mon ikke at Android kommer til at halse efter ?

8
21. oktober 2011 kl. 10:05

Ha ha, hvordan i alverden konkluderer du Android kommer til at halse bagefter, når du netop i samme sætning siger at de har kopieret WP's features. Lad os nu lige få Android tlf. på gaden før vi konkluderer på den. I mod iphone får den det svært, til gengæld har nokia her den fordel, at de har flere segmenter at sælge til, end lige de, der ønsker det smarteste / dyreste. Her bliver det så nok Android de skal konkurrere imod. Hvis ellers ICS kan køre på mindre enheder. (Kan WP egentlig det, eller bruger nokia stadig symbian her ? )

7
21. oktober 2011 kl. 10:02

Var umådeligt træt af HTC Desire der flere gange om ugen crashede

Har haft en Desire i halvandet år nu, og den har aldrig crashet!

Nåeh og så kommer sandheden lige frem:

arbejde mig efterfølgende igennem et udvalg af ROM´er på XDA-developers, uden nogen synderlig forbedret stabiltet.

Altså du har installeret en anden Android på den end den der fulgte med.

Og så tror du (og jeg vil ingen stilling tage til WP7, det er sikkert glimrende) at når du voldtager din Windows telefon med en tredieparts Windows (og hvordan gør man så lige det, mig bekendt kan man ikke engang skifte SD kort med mindre det er MS certificeret?) så vil den også køre helt uden problemer?

Brugte et par dage med kærestens (firma) iPhone4, men magen til ustabilt og rodet UI skal man da lede længe efter.

Magen til vrøvl skal man da lede længe efter.

12
21. oktober 2011 kl. 10:50

@ Christian Nobel.

Du læser ikke hvad jeg skriver. Efter at have haft min Desire i ca ét års tid på STANDARD rom, så var jeg så efterhånden så træt af evindelige crashes, at jeg arbejde mig igennem ROM´er på XDA - og det hjalp ikke.

Min WP er endnu ikke crashet - til gengæld skal jeg høre på kæresten og hendes iPhone som ugentligt laver en eller anden fejl, så den skal genstartes.. Og nej - der er ingen Cydia eller lignende på den - den er standard!

27
26. oktober 2011 kl. 15:19

Du læser ikke hvad jeg skriver. Efter at have haft min Desire i ca ét års tid på STANDARD rom, så var jeg så efterhånden så træt af evindelige crashes, at jeg arbejde mig igennem ROM´er på XDA - og det hjalp ikke.

Min Desire er også ustabil. Et par fejl:

 1. Den stopper tit med at lave GSM fallback fra WCDMA (medførende 0 dækning), så jeg måtte sætte den permanent på "kun GSM".

 2. Crash, crash, crash, crash, reboot, freeze, crash freeze, reboot

 3. Den mister tit evnen til at etablere dataforbindelse, og kun reboot hjælper

 4. GPS'en oplyser nogle gange en displaced position (100 meter længere mod øst, fx) hvorefter kun genstart hjælper.

 5. Proximity sensor deadlock: Meget ofte når jeg løfter røret eller har gang i en samtale, kommer jeg til at lave en uheldig kombination af at fjerne den fra øret, låse/låse op og trykke nogle taster på skærmen eller hardwareknapper.

Jeg har ikke opsnuset den problematiske rækkefølge af events (og nej, det er ikke snavs i sensoren), men det resulterer i, at telefonen forbliver låst selvom jeg fjerner den fra øret. Dermed kan jeg ikke lægge røret eller genstarte.

Eneste løsning er at tage den ud af hylsteret, hive bagklappen af og fjerne batteriet!

Næste gang bliver det en WP7 :)

29
27. oktober 2011 kl. 00:22

Jeg har også brugt en HTC Desire i et års tid og har også oplevet instabilitet en gang imellem, især pga den lille mængde interne hukommelse og HTCs meget kraftige ændring af grundsystemet (HTC Sense).

Det jeg synes er trist er at du deraf konkluderer at du skal skifte væk fra Android.

Din konklusion burde være at HTC er noget skidt og at du næste gang bør vælge noget kvali' fra fra en anden producent, måske Sony Ericsson eller Samsung.

Det kan da godt være at Windowstelefoner, som med et trylleslag, er blevet stabile, pålidelige og lækre fra version 6 til 7, som nogen påstår men det holder nok kun så længe der kun er én producent og 2-3 modeller.

Hvis de nogensinde får vind i sejlene kommer de også til at køre på forskellig hardware og de kommer til at crashe lige så meget som din Desire (det ligger vist til win****-ordet, haha ku ikke dy mig).

Det er derfor snarere HTC du bør klandre for et ustabilt system, ikke Android.

Personligt vægter jeg også hvad jeg mener er den rigtige vej at gå samfundsmæssigt. Og her tror jeg at en platform som alle har lige adgang til er meget meget vigtig. Historien har vist at den der ejer platformen kan tage al væsentlig indtjening. Derfor vælger jeg Android.

34
27. oktober 2011 kl. 10:13

Hvis du mener Android, så har alle vel ikke lige adgang til den. Google har mest adgang til den. Dernæst kommer preferred partners, så partners, og tilsidst dem som kan få fat i den via repo.

Det er rigtig at nogen har adgang til kildekoden før andre. Og hvad så? Det giver en markedsføringsmæssig fordel, og det er da fint.

Men alle har adgang og det er det vigtigste.

Og gør Google det ikke godt nok som 'leder' af det basale system har enhver mulighed for og endda ret til at overtage føringen og gøre det bedre end dem.

De får ikke Gmail, Google Maps og Android Marked med, da disse apps er apps der bygger oven på Android-systemet, og ikke en del af Android.

Og disse apps fungerer på lige vilkår med apps fra andre producenter. Da det er en åben platform kan Google ikke lave apps der har specielle fordele i forhold til uafhængige producenter.

Det er helt afgørende at der ikke en 'vendor-lockin' der låser apps lavet til det basale system til Google. De er lavet til Android og virker også på Android-systemer som Google ikke har godkendt.

Derfor kan Google - i modsætning til Apple og Microsoft - ikke trække "vi ejer platformen"-kortet og tage alle stik (og indtjening) hjem, hvis de får lyst.

39
27. oktober 2011 kl. 11:45

@Jacob Nordfalk

Jeg glemte lige at Google jo også har en kill switch, som de, i modsætning til Apple, har gjort brug af, for at fjerne Apps fra folks telefoner. Dvs. at platformen i den grad er ejet og bundet til Google. Alle Apps på telefonen lever der med tilladelse fra Google. Apps Google finder ikke bør være på folks telefoner, sletter de remote fra. Tidligere i år fjernede de til eksempel 58 Apps fra Android telefonerne.

38
27. oktober 2011 kl. 11:26

Det er rigtig at nogen har adgang til kildekoden før andre. Og hvad så? Det giver en markedsføringsmæssig fordel, og det er da fint.</p>
<p>Men alle har adgang og det er det vigtigste.

Nu skrev du "lige" adgang, og det var det som jeg påpege var faktuelt forkert. Det gør en stor forskel.

Og gør Google det ikke godt nok som 'leder' af det basale system har enhver mulighed for og endda ret til at overtage føringen og gøre det bedre end dem.

Hmm, kan LG overtage Android styringen? Jeg troede at det var Google der "ejer" Android - men det er det måske ikke? Jeg ved godt der er Handheld Alliance eller hvad de nu hedder, men er det ikke mere en interessegruppe. Alle har jo også adgang til Java, men det er Oracle der ejer det, og sammen med partnere beslutter hvordan det skal udvikle sig.

Da det er en åben platform kan Google ikke lave apps der har specielle fordele i forhold til uafhængige producenter.

Åben og åben. Ja på Apps siden, men på hardwaresiden er det da Google der bestemmer kynisk hvem der er med og hvem der ikke er. Jeg husker da en sag om noget location tracking hardware, som Motorola ikke måtte bruge for Google, og Google så truede Motorola med at vist ikke kunne få lov at bruge Android, hvis ikke de ændrede til en anden leverandør. Så åben og fri adgang - er vel temmelig relativt, set i det lys?

Det er helt afgørende at der ikke en 'vendor-lockin' der låser apps lavet til det basale system til Google. De er lavet til Android og virker også på Android-systemer som Google ikke har godkendt.

Det er vel ikke helt rigtigt at der ikke er vendor lockin. Er det ikke således at reklametjenester er bundet op på Google f.eks. Er det ikke også sådan at Google bestemmer over den hardware der må være i devicen (iflg. tidligere svar om geo lokation)?

Derfor kan Google - i modsætning til Apple og Microsoft - ikke trække "vi ejer platformen"-kortet og tage alle stik (og indtjening) hjem, hvis de får lyst.

Jo det kan de vel godt. De kan begynde at udgive den næste release af Android som closed source, mod betaling. Android Market har en pris på 30% ligesom Apple AppStore for betalings Apps, som Google modtager. Og jo Google ejer da platformen, så vidt jeg er orienteret i hvert fald. Den er open source, men de ejer den da stadigt.

40
28. oktober 2011 kl. 12:23

Jeg troede at det var Google der "ejer" Android - men det er det måske ikke?

De ejer varemærket. Kildekoden er open source, under Apache-licensen.

Se f.eks. http://source.android.com/source/licenses.html

Hmm, kan LG overtage Android styringen?

Som sagt er Android et varemærke.

Hvis du mener kodebasen og systemet så er svaret 'Ja': De kan overtage kildekoden som deres egen og lave deres egen variant hvis de vil. Se http://source.android.com/about/philosophy.html

"Anyone can (and will!) use the Android source code for any purpose, and we welcome all such uses. "

platformen i den grad er ejet og bundet til Google

Nej. Android Market er ejet til Google. Android Market er IKKE en del af platformen, men en app der arbejder oven på platformen, på lige fod med andre apps.

Du kan sagtens få Android-enheder som ikke er billiget af Google. De er så uden Android Market, men med alternative markeder, f.eks. Amazons.

Google jo også har en kill switch

Ja, og det bør enhver seriøs producent af et app-marked have, for at kunne trække skadelige apps tilbage, for at beskytte forbrugerne. Hvis du meget gerne vil have en af de malware-apps ind på din telefon som Google trak tilbage kan du da sagtens få det. Bare ikke via Android Market. Men så brug en af de kinesiske markeder.

Lur mig i øvrigt om Amazon, som en anvarlig distributør af apps, ikke også har en 'kill switch' i deres marked.

Men helt ærligt, vi snakker petitesser her.

Jeg mener at Android == ligeværdige spilleregler og lige adgang, og det gør du så ikke, men du påstår jo heller ikke ligefrem at MS eller Apple har MERE ligeværdige spilleregler og lige adgang, vel?

Måske vi ku blive enige om:

 1. Ligeværdige spilleregler og lige adgang er vigtigt for fremtidens digitale infrastruktur, og her det pt på mobilplatformen at man bør vælge side

 2. I forhold til MS' og Apples er Google Android langt det bedste bud.

Er der nogen der vil anfægte det?

41
28. oktober 2011 kl. 13:07

</p>
<ol>
<li>
<p>Ligeværdige spilleregler og lige adgang er vigtigt for fremtidens digitale infrastruktur, og her det pt på mobilplatformen at man bør vælge side</p>
</li>
<li>
<p>I forhold til MS' og Apples er Google Android langt det bedste bud.

Ad 1) 'Ja' til første delsætning - 'nej' til anden delsætning. Jeg giver ikke meget for din "vælge side" og uanset ligger det liiiige op ad holdninger om, at hvis man ikke vælger Android, så vælger man ikke klogt. For mange af os er brugervenlighed, platformsintegration og lignende også parametre. "Åbenhed" er ikke den eneste.

Ad 2) Android er en langt mere åben platform end både iOS og WP - det siger næsten sig selv. Hvis bare din nuancerede holdning du fremsætter her blev normen herinde - dvs ikke mere pjat omkring at "Android er åben" og "Alle har lige adgang til Android".

Ang: "Er der nogen der vil anfægte det?"

Ja, jeg vil i hvert fald ikke :o). Men kernen i vores uenigheder ligger ikke i dette men i at gøre "åbenhed" som indgangsvinklen til hele snakken om mobil OS. For nogle synes det som at enten synes man "åbenhed" er godt og så vælger man Android - eller også synes man ikke "åbenhed" er godt.

Denne fremstilling er jeg ikke enig i. For alle mine dimser og programmer er "åbenhed" ikke det første valg - det er snarere et tilvalg længere nede i stakken. For mig er "brugervenlighed", "produktivitet" og generelt "brugerglæde" højere vægtede end "åbenhed". Jeg kunne aldrig finde på at anvende et produkt/program alene fordi det var OSS - hvis der fandtes et "bedre" program, der kostede penge (indenfor rimelighedens grænser, self).

42
28. oktober 2011 kl. 13:31

For mange af os er brugervenlighed, platformsintegration og lignende også parametre. "Åbenhed" er ikke den eneste.

Det er det også for mig, og jeg vægter egentlig ikke åbenhed i sig selv ret højt. Åbenhed er et redskab til at holde monopoldannelse (og udelukkelse af folk der ikke vil tækkes monopolet) i ave.

Det jeg vægter højt er "hvordan skal fremtidens samfund se ud? - monopoler eller ligeværdig konkurrence?".

Og det synes jeg at jeg, som IT-kyndig, bør tage jeg med i min vægtning når jeg vælger produkter og platform.

44
30. oktober 2011 kl. 23:42

Det troede jeg allerede var klart? Nå, men så prøver jeg igen:

Jeg har valgt Android fordi jeg mener at en open source-model for platformen er en (måske den eneste, det ved jeg ikke) vej der muliggør ligeværdige spilleregler og lige adgang, og at samarbejde om og konkurrence på en open source platform er langt mere gavnligt for fremtidens samfund end en lukket platform ejet af én spiller, som derfor kan gøre som han vil.

Og jeg synes IT-kyndige burde være mere bevidste om at de valg de tager har en virkning på samfundet.

PS Kildekoden til Android 4 kommer engang i november når de første enheder går i handlen - se https://plus.google.com/112218872649456413744/posts/HB5qQHeNKBQ

45
31. oktober 2011 kl. 09:20

Jeg har valgt Android fordi jeg mener at en open source-model for platformen er en (måske den eneste, det ved jeg ikke) vej der muliggør ligeværdige spilleregler og lige adgang, og at samarbejde om og konkurrence på en open source platform er langt mere gavnligt for fremtidens samfund end en lukket platform ejet af én spiller, som derfor kan gøre som han vil.

Det er nogle sympatiske tanker.

Men Android opfylder jo ikke dine drømme. Der er ikke lige adgang til kildekoden, og der er ikke ligeværdige spilleregler. Jeg kan næsten regne ud, at du i givet fald ville fravælge WP da du ikke vil støtte deres "monopol" på OS og ville fravælge iOS pga deres strenge regler i AppStore.

Men dit valg af Android støtter også et monopol. Android har - iflg Google selv - ét eneste formål; nemlig at skaffe flere/nye kunder til Googles "monopol"-forretning omkring reklamer på internettet. Så spørgsmålet omkring monopol/ikke-monopol har ikke voldsomt meget med selve platformen at gøre som det har at gøre med i hvilken retning din røv vender, når du beder.

:o)

PS Kildekoden til Android 4 kommer engang i november når de første enheder går i handlen

Ja - jeg har set det ... det er super glædeligt.

48
31. oktober 2011 kl. 10:14

Men Android opfylder jo ikke dine drømme. Der er ikke lige adgang til kildekoden, og der er ikke ligeværdige spilleregler.

Andre kan overtage kildekoden som deres egen og lave deres egen variant hvis de vil. Se http://source.android.com/about/philosophy.html

"Anyone can (and will!) use the Android source code for any purpose, and we welcome all such uses. "

Jeg kan næsten regne ud, at du i givet fald ville fravælge WP da du ikke vil støtte deres "monopol" på OS

Jeg ikke helt med. Påstår du at MS ikke har monopol på deres OS?

og ville fravælge iOS pga deres strenge regler i AppStore.

Næh, snarere fordi det er en lukket platform hvor kun én spiller, nemlig Apple har adgang til og ret til at videreudvikle platformen.

Men dit valg af Android støtter også et monopol. Android har - iflg Google selv - ét eneste formål; nemlig at skaffe flere/nye kunder til Googles "monopol"-forretning omkring reklamer på internettet.

Hmmm.... inden jeg tror på din påstand at dette er "det eneste formål" ku jeg godt tænke mig at du kom med belæg for påstanden. Påstår du i samme åndedrag at http://www.openhandsetalliance.com/android_overview.html , http://source.android.com/about/philosophy.html etc er løgn?

Så spørgsmålet omkring monopol/ikke-monopol har ikke voldsomt meget med selve platformen at gøre som det har at gøre med i hvilken retning din røv vender, når du beder.

Altså inden jeg falder ned af stolen er jeg er nødt til at vide om du virkelig seriøst mener at

 • Apple/iOs,
 • MS/Windows Phone og
 • Google/OHA/Android

i lige høj grad er monopoler, i sidder lige hårdt på platformen, er lige samfunds(u)nyttige, etc etc ?

52
31. oktober 2011 kl. 11:07

Hmmm.... inden jeg tror på din påstand at dette er "det eneste formål" ku jeg godt tænke mig at du kom med belæg for påstanden.
Påstår du i samme åndedrag at <a href="http://www.openhandsetalliance.com/android_overview.html">http://www.op…; , <a href="http://source.android.com/about/philosophy.html">http://source.android…; etc er løgn?

Google har flere gange udtalt, at de forventer at Android vil bidrage positivt til deres reklame-biks. Det er der overhovedet ikke noget mærkeligt eller odiøst i. Det svarer fuldstændigt til de andre OEM-aftaler Google laver og deres aftaler med fx Mozilla Foundation. At stille sig mistroisk overfor dette svarer til at kræve dokumentation for udtalelser om, at "Microsoft ønsker at endnu flere skal bruge Windows"

Altså inden jeg falder ned af stolen er jeg er nødt til at vide om du virkelig seriøst mener at</p>
<p>Apple/iOs,
MS/Windows Phone og
Google/OHA/Android
i lige høj grad er monopoler, i sidder lige hårdt på platformen, er lige samfunds(u)nyttige, etc etc ?

Nikolaj beskriver min udtalelse meget godt, så læs hans indlæg.

Derudover er det min egen, personlige mening, at Google er et langt, langt, langt værre og mere alvorligt "monopol" end både Apple og Microsoft - tilsammen. For de to sidsnævnte baserer deres "monopol" sig "kun" på vores penge. For Googles vedkommende baserer "monopolet" sig på noget langt værre - nemlig vores identitet og tanker.

PS: Er jeg den eneste, der modtager to kopier af alle emails fra V2?

58
31. oktober 2011 kl. 13:10

LOL :-)

Du skal ikke tage mine ord for gode varer. Eric Schmidt har udtalt, at Google om kort tid vil være i stand til - ikke "kun" at præsentere brugeren for et udvalg af mulige ting at kigge på som det er nu - reelt at fortælle brugeren, hvad han har lyst til i dag.

Enelleranden (jeg kan finde den præcise person, hvis det er ønskeligt, men jeg kan ikke huske det pt) udtalte for nyligt, at vi skulle passe på med vores frygt for et "orwellian nightmare" slet ikke bliver som i 1984, hvor vi overvåges af en undertrykker i det skjulte af en "big brother". Snarere bliver det i form af en "animal farm", hvor vi kommer til at elske vores undertrykker og dermed bliver blind for konsekvenserne.

Man skal imo ikke være specielt skeptisk for at kunne se, at det er i den retning Google bevæger sig.

60
31. oktober 2011 kl. 14:00

Er det den her du tænker på <a href="http://googlesystem.blogspot.com/2010/08/eric-schmidt-on-future-of-sear…;

Jeps (omend jeg huskede de korrekte ord lidt forkert)

 • The power of individual targeting — the technology will be so good it will be very hard for people to watch or consume something that has not in some sense been tailored for them," says Eric Schmidt. "As you go from the search box [to the next phase of Google], you really want to go from syntax to semantics, from what you typed to what you meant. And that's basically the role of [Artificial Intelligence]. I think we will be the world leader in that for a long time."*

Der er dælme langt fra ovenstående til "jeg synes da, at det er rart at reklamerne er relevante for mig."

49
31. oktober 2011 kl. 10:27

i lige høj grad er monopoler, i sidder lige hårdt på platformen, er lige samfunds(u)nyttige, etc etc ?

Spørgsmålet er forkert. Det er ikke det jeg læser Jesper siger. Jesper siger at det du har baseret dit valg på (altså de ting du vægter højt), indfrier Android faktisk ikke.

 • Der er ikke lige adgang til det.
 • Der er ikke ligeværdige spillerregler.
 • Hardwareleverandører holdes bevidst ude (det sker vel ikke engang på Windows eller OS X).
 • Det er monopoldannende (her skal du se på monopolet på online reklamer, ikke nødvendigvis device OS, nogle vil mene at det faktisk er et større problem - og ja samfundsskadeligt).
 • Og der er sikkert flere.
55
31. oktober 2011 kl. 11:29

Og så er det jo igen jeg gerne vil se belæg for påstandene, ellers er det jo bare det... påstande :-)

Jesper har svaret på de fleste, men lige for en ordens skyld var det ikke SkyHook de hed, dem Google lukkede ud fra Android platformen?

Måske du skulle læse Android Communitys egen dokumentation for sagen http://androidcommunity.com/how-does-google-control-android-skyhook-lawsuit-reveals-the-details-20110514/

56
31. oktober 2011 kl. 12:03
53
31. oktober 2011 kl. 11:22

Og så er det jo igen jeg gerne vil se belæg for påstandene, ellers er det jo bare det... påstande :-)

Det er ikke så svært:

Ad 1) Du har ikke adgang til de seneste bits af Android før Google bestemmer det (er Honeycomb nogensinde blevet frigivet?)

Ad 2a) GApps som OEM er forudsat underskrivning af en aftale med Google

(jeg er med på, at GApps ikke er den del af Android selv - men de er en del af den "Android Expreience" som Google selv bruger i markedsføring - og som brugerne i en eller andet forventer)

Ad 2b) Underskrivning af en aftale med Google er en forudsætning for tidlige bits.

(aftalen med Google indebar tidligere et krav om installation af GApps - men jeg ved ikke, om de gør det længere)

Ad 3) SE 1) og 2a+b)

Ad 4) Det giver sig selv.

Og: licensen på Android er splittet op i en række komponenter, der er GPL'ede (herunder Linux-kernen o.a.). Men selve UI/OS ovenpå er Apache-licenseret, så der er ikke noget krav om frigivelse af kildekode. Det er udelukkende Google, der bestemmer om- og hvor meget de vil frigive. Jeg har hørt udtalelser fra Google om (jeg kan ikke finde dem pt) at de vil frigive kildekoden til Android 4 til OEM'erne, når de sætter produkterne på markedet. Hvis det viser sig at være rigtigt, så understreger det mine kritikpunkter ovenfor omkring "lige adgang" ... Google kunne jo vælge at frigive kildekoden selv.

Der har tidligere (og herinde) været kritik af brugen af C#/.Net i OSS-projekter, da der har været fremført, at man dermed indirekte støttede Microsofts monopol på desktoppen. Samme argument gør sig gældende med Android og Googles reklamebiks.

4
21. oktober 2011 kl. 08:33

Virksomheder skifter massivt til iPhones og det gør de ikke fordi det er Apple men fordi det virker, disse virksomheder vil ikke gå tilbage medmindre WP virker mindst lige så godt.

5
21. oktober 2011 kl. 08:39

så er det jo heldigt at de gør det ;-) plus det at jo bliver de tlf, der integrerer bedst med bl.a. exchange, så der jo er en forfærdelig masse virksomheder, der bruger uanset hvad man så måtte mene om det...

2
21. oktober 2011 kl. 07:49

Mon ikke vi skal tage disse ekspertudtalelser med et vist gran salt - vi har før set hvorledes selvbestaltede såkaldte eksperter har taget grueligt fejl.

Og hvad folk inden for finanssektoren - verdens mest uansvarlige forretningsområde - har af belæg for at udtale sig om mobiltelefoner, bum, bum, bum.

Det løb er kørt, og at komme rendende med en trillebør fyldt med runesten ude på Formel1 banen er lidt svært at tage seriøst, lidt ala Pinky og Brain.

9
21. oktober 2011 kl. 10:34

"Det løb er kørt, og at komme rendende med en trillebør fyldt med runesten ude på Formel1 banen er lidt svært at tage seriøst, lidt ala Pinky og Brain."

Nu er der nu ikke meget runesten over WP7. ...Men så igen, der er heller ikke meget Formel 1 over IOS. Prøv at foretag dig noget som helst smart med Itunes. Nå nej, det er jo rigtigt. Det kan man ikke. Apple er ligesom at køre i veteranbilerne i Tivoli. Du betaler, drejer på rattet og spiser candyfloss. Men det er Apple der styrer. Nu får jeg nok på puklen af Appplefolkets svar på John Strand, men heldigvis lever vi i en del af verden med ytringsfrihed og ret til fri tanke. Husk det Apple!

1
21. oktober 2011 kl. 07:23

Jeg har sådan set ikke større problemer ved at forestille mig at Microsoft kan benytte deres markedsføringsapparat og tag i virksomheder, osv. osv til at over et par år skabe en betragtelig markedsandel til Windows Phone 7. (antaget at det kommer til at virke fornuftigt og prissat attraktivt).

Jeg har dog umådeligt svært ved at se hvad det er der gør at Nokia skal kunne konkurrere med HTC, Samsung, etc, etc, der, hvis Windows Phone får markedsandel også vil hoppe på det marked.

Så mon ikke Microsoft's kæmpesats vil lykkedes, Nokias .. ptjaa..

Jesper

3
21. oktober 2011 kl. 07:55

Helt enig. Der er også mere en 'religion' indenfor Android og (iæsr) iphone, der gør, at de bare vil få nemmere med at få omtale. Der er ikke meget "cool" signal i at sende at man har en windows tlf, og det bliver det aldrig. Mht MS's markedsføring.. Så ved jeg ikke, hvordan man her er blevet imponeret, synes det netop er kendetegnende for MS, hvor dårlige de er til markedsføring, gode produkter, men et frygtelig ringe markedsførings apparat.