Eksperter: Microsoft burde splitte sig selv op

Med Nokia-opkøbet er Microsoft for alvor blevet for stor og stritter i alle mulige retninger. Det vil være bedst for firmaet at dele sig op, mener eksperter.

Engang var Microsoft et softwarefirma med MS-DOS, Windows og Office-pakken som omdrejningspunkt. Men i dag er Microsoft blevet en helt anden og mangearmet størrelse, og det gør det svært både at lede og udvikle firmaet.

Sådan lyder det fra amerikanske eksperter i en artikel i New York Times, som efter Microsofts opkøb af Nokias mobiltelefonforretning har set nærmere på Microsofts mange produktlinjer.

Når opkøbet er blevet godkendt vil Microsoft således stå med en stor hardware-forretning, både inden for telefoner og spillekonsoller, udover en omfattende buket af software og internettjenester. Målgruppen er både private forbrugere og erhvervslivet, hvilket også komplicerer billedet.

At Microsoft nu stritter i mange retninger betyder både, at forretningen bliver tung og mindre dynamisk og succesfuld, men også at det er nærmest umuligt at finde den rette afløser for den afgående direktør Steve Ballmer, lyder vurderingen.

Problemet er blandt andet, at de forskellige divisioner i høj grad tager hensyn til hinandens forretning, i stedet for hver især at forsøge at klare sig bedst muligt. Microsoft har således ikke villet lancere konkurrencedygtige Office-produkter til iOS og Android, i håbet om at Office til Windows Phone ville give Microsofts egen mobile platform en fordel. Men det har ikke været nok til at booste salget af for eksempel Microsofts egne tablets med Windows RT eller Nokias Windows Phone-telefoner.

Konkurrenterne til Microsoft har det nemmere, i forhold til at finde en retning: Apple fokuserer på forbrugerne, Google har fokus på internettjenester og IBM har fravalgt forbrugerne og går efter virksomhedskunder.

Microsofts forsøg på at få fodfæste og succes på nye områder har også kostet mange penge. Satsningen på søgemaskinen Bing har sammen med andre internettjenester ført til et samlet tab på mindst 96 milliarder kroner, lyder det fra analytikerne.

I stedet skulle Microsoft splitte sig op i mindre og mere agile bidder. Bing kunne for eksempel sælges til Facebook, som Microsoft har et partnerskab med, mod at få del i den omsætning, som Bing kunne skabe i Facebooks hænder, foreslår en analytiker. Xbox-divisionen er en anden del af Microsoft, som ifølge eksperterne skulle ud og stå på egne ben.

Omvendt mener Microsoft, at både Bing og Xbox er tæt integrerede med Windows-miljøet og vigtige for firmaets fremtid. Flere konkurrenter har også valgt at udvide paletten, for eksempel da Google opkøbte Motorolas mobilforretning, eller da Apple satsede på egen korttjeneste.

For 13 år siden blev Microsoft i USA dømt til en opsplitning i to firmaer, fordi Microsoft udnyttede sin dominerende position på markedet for styresystemer. Ét firma skulle stå for Windows, mens et andet skulle udvikle applikationer. Men dommen blev omstødt i en appelsag, fordi dommeren i den oprindelige sag havde udtalt sig om sagen til pressen.

Microsoft havde - før Nokia-opkøbet - knap 100.000 medarbejdere og en omsætning på 441 milliarder kroner i sidste regnskabsår. Det gav et overskud på 124 milliarder kroner, da især Windows og Office-pakken stadig skovler penge ind.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nikolaj Brinch Jørgensen

Omvendt mener Microsoft, at både Bing og Xbox er tæt integrerede med Windows-miljøet og vigtige for firmaets fremtid.

Det har jeg og resten af min familie, så stadigt til gode, at lægge mærke til. Jeg eller mine børn, kan på ingen måde finde nogen integration til Windows, eller en integration som ikke kunne laves alligevel?

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

Med Nokia-opkøbet er Microsoft for alvor blevet for stor og stritter i alle mulige retninger. Det vil være bedst for firmaet at dele sig op, mener eksperter.

Eksperter? Seriøst? Det sagde PHK for 3 år siden:

Split firmaet i tre: Windows, Office og diverse. Giv de to store datterselskaber til opgave at levere det bedste og mest konkurrencedygte produkt indenfor deres resort, i stedet for at forkrøble dem "af hensyn til integrationen".

 • 9
 • 3
#5 Martin Bøgelund

Påstår du at PHK ikke er ekspert?

Nej - jeg synes det er tyndt at "eksperterne" kommer med den idé nu, 3 år efter PHK diskede op med den. Det skal læses som et udsagn om "eksperterne", ikke som et udsagn om PHK.

Folk må kalde sig selv og hinanden "eksperter" lige så tosset de vil for min skyld.

Idéen om at splitte Microsoft op er ingen ny idé.

Det siger sig selv, når jeg linker til et gammelt indlæg med ideen... Har du en pointe?

 • 4
 • 1
#9 Gert Agerholm

man har mulighed for lovligt at distribuere inside informationer fra én afdeling til en anden, f.eks. hvordan man får tingene til at fungere bedst muligt under Windows. Det risikerer de at tabe hvis vi taler om flere selvstendige firmaer. På grund af Windows's markedsandel/position vil de hurtigt riskere at monopoltilsynet forlanger at andre virksomheder skal have adgang til samme information og så har "de andre MS firmaer" ikke længere en fordel.

Jeg tror så at de overser ulempen ved at manøvrere et så stort skib. Personligt tror jeg også at fordelene ved en opsplitning i mellemtiden er større som ulemperne.

Lidt som at sammenligne med et MEGET stort software projekt. Her er det en fordel at opdele det i flere veldefinerede mindre projekter som så har en veldefineret snitflade.

Efter in mening lider Windows også af ovennævnte problem, de har ikke opdelt OS'et i tilstrækkelige veldefinerede lag.

 • 3
 • 0
#11 Jacob Nordfalk

For 13 år siden blev Microsoft i USA dømt til en opsplitning i to firmaer, fordi Microsoft udnyttede sin dominerende position på markedet for styresystemer. Ét firma skulle stå for Windows, mens et andet skulle udvikle applikationer. Men dommen blev omstødt i en appelsag, fordi dommeren i den oprindelige sag havde udtalt sig om sagen til pressen.

Se historien på http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Penfield_Jackson

Thomas Penfield Jackson fortrød det givetvis lige til sin dødsdag, her for et par måneder siden. Jeg kommer til at ærgre mig over at han ikke holdt sin f**** kæft noget længere.

Tænk på hvor samfundet kunne være i dag hvis Win/Office jerngrebet havde været løsnet dengang for 13 år siden.

Nu har vi I stedet situationen at folk må gå over til andre løsninger og kontorpakker, hvis de vil arbejde videre på deres andre enheder.

MS misbruger (igen) deres monopol til at styre udviklingen, men heldigvis er Windows og PC'er passé for de mange med lejlighedsvise behov, så man kan håbe det ikke lykkes denne gang.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere