Eksperter: Microsoft burde splitte sig selv op

9. september 2013 kl. 13:2010
Eksperter: Microsoft burde splitte sig selv op
Illustration: Mikkel Meister.
Med Nokia-opkøbet er Microsoft for alvor blevet for stor og stritter i alle mulige retninger. Det vil være bedst for firmaet at dele sig op, mener eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Engang var Microsoft et softwarefirma med MS-DOS, Windows og Office-pakken som omdrejningspunkt. Men i dag er Microsoft blevet en helt anden og mangearmet størrelse, og det gør det svært både at lede og udvikle firmaet.

Sådan lyder det fra amerikanske eksperter i en artikel i New York Times, som efter Microsofts opkøb af Nokias mobiltelefonforretning har set nærmere på Microsofts mange produktlinjer.

Når opkøbet er blevet godkendt vil Microsoft således stå med en stor hardware-forretning, både inden for telefoner og spillekonsoller, udover en omfattende buket af software og internettjenester. Målgruppen er både private forbrugere og erhvervslivet, hvilket også komplicerer billedet.

At Microsoft nu stritter i mange retninger betyder både, at forretningen bliver tung og mindre dynamisk og succesfuld, men også at det er nærmest umuligt at finde den rette afløser for den afgående direktør Steve Ballmer, lyder vurderingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er blandt andet, at de forskellige divisioner i høj grad tager hensyn til hinandens forretning, i stedet for hver især at forsøge at klare sig bedst muligt. Microsoft har således ikke villet lancere konkurrencedygtige Office-produkter til iOS og Android, i håbet om at Office til Windows Phone ville give Microsofts egen mobile platform en fordel. Men det har ikke været nok til at booste salget af for eksempel Microsofts egne tablets med Windows RT eller Nokias Windows Phone-telefoner.

Konkurrenterne til Microsoft har det nemmere, i forhold til at finde en retning: Apple fokuserer på forbrugerne, Google har fokus på internettjenester og IBM har fravalgt forbrugerne og går efter virksomhedskunder.

Microsofts forsøg på at få fodfæste og succes på nye områder har også kostet mange penge. Satsningen på søgemaskinen Bing har sammen med andre internettjenester ført til et samlet tab på mindst 96 milliarder kroner, lyder det fra analytikerne.

I stedet skulle Microsoft splitte sig op i mindre og mere agile bidder. Bing kunne for eksempel sælges til Facebook, som Microsoft har et partnerskab med, mod at få del i den omsætning, som Bing kunne skabe i Facebooks hænder, foreslår en analytiker. Xbox-divisionen er en anden del af Microsoft, som ifølge eksperterne skulle ud og stå på egne ben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt mener Microsoft, at både Bing og Xbox er tæt integrerede med Windows-miljøet og vigtige for firmaets fremtid. Flere konkurrenter har også valgt at udvide paletten, for eksempel da Google opkøbte Motorolas mobilforretning, eller da Apple satsede på egen korttjeneste.

For 13 år siden blev Microsoft i USA dømt til en opsplitning i to firmaer, fordi Microsoft udnyttede sin dominerende position på markedet for styresystemer. Ét firma skulle stå for Windows, mens et andet skulle udvikle applikationer. Men dommen blev omstødt i en appelsag, fordi dommeren i den oprindelige sag havde udtalt sig om sagen til pressen.

Microsoft havde - før Nokia-opkøbet - knap 100.000 medarbejdere og en omsætning på 441 milliarder kroner i sidste regnskabsår. Det gav et overskud på 124 milliarder kroner, da især Windows og Office-pakken stadig skovler penge ind.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
10. september 2013 kl. 13:01

Er de ikke allerede ved at splitte sig op på den hindenburgske facon ;-)

9
10. september 2013 kl. 10:24

man har mulighed for lovligt at distribuere inside informationer fra én afdeling til en anden, f.eks. hvordan man får tingene til at fungere bedst muligt under Windows. Det risikerer de at tabe hvis vi taler om flere selvstendige firmaer. På grund af Windows's markedsandel/position vil de hurtigt riskere at monopoltilsynet forlanger at andre virksomheder skal have adgang til samme information og så har "de andre MS firmaer" ikke længere en fordel.

Jeg tror så at de overser ulempen ved at manøvrere et så stort skib. Personligt tror jeg også at fordelene ved en opsplitning i mellemtiden er større som ulemperne.

Lidt som at sammenligne med et MEGET stort software projekt. Her er det en fordel at opdele det i flere veldefinerede mindre projekter som så har en veldefineret snitflade.

Efter in mening lider Windows også af ovennævnte problem, de har ikke opdelt OS'et i tilstrækkelige veldefinerede lag.

7
9. september 2013 kl. 17:26

Jeg synes at det er en offentlig hemmelighed at Microsofts forskellige afdelinger bekriger hinanden, så på den måde er de vel splittede nok i forvejen. Måske er løsningen nærmere at samle organisationen på tværs af software og hardware. Og det giver med købet af Nokia endnu mere mening imo.

3
9. september 2013 kl. 14:24

Med Nokia-opkøbet er Microsoft for alvor blevet for stor og stritter i alle mulige retninger. Det vil være bedst for firmaet at dele sig op, mener eksperter.

Eksperter? Seriøst?Det sagde PHK for 3 år siden:

Split firmaet i tre: Windows, Office og diverse. Giv de to store datterselskaber til opgave at levere det bedste og mest konkurrencedygte produkt indenfor deres resort, i stedet for at forkrøble dem "af hensyn til integrationen".

4
9. september 2013 kl. 14:29

Påstår du at PHK ikke er ekspert? Idéen om at splitte Microsoft op er ingen ny idé.

5
9. september 2013 kl. 14:41

Påstår du at PHK ikke er ekspert?

Nej - jeg synes det er tyndt at "eksperterne" kommer med den idé nu, 3 år efter PHK diskede op med den. Det skal læses som et udsagn om "eksperterne", ikke som et udsagn om PHK.

Folk må kalde sig selv og hinanden "eksperter" lige så tosset de vil for min skyld.

Idéen om at splitte Microsoft op er ingen ny idé.

Det siger sig selv, når jeg linker til et gammelt indlæg med ideen... Har du en pointe?

8
9. september 2013 kl. 23:09

Umiddelbart kan du finde mange referencer mere end tre år gamle til analytikere som diskuterer hvordan man burde splitte Microsoft op, så det er ikke et emne som uddeler mange ægte ekspert titler. Det bliver interessant at se om de vil gøre det denne gang.

1
9. september 2013 kl. 13:45

Omvendt mener Microsoft, at både Bing og Xbox er tæt integrerede med Windows-miljøet og vigtige for firmaets fremtid.

Det har jeg og resten af min familie, så stadigt til gode, at lægge mærke til. Jeg eller mine børn, kan på ingen måde finde nogen integration til Windows, eller en integration som ikke kunne laves alligevel?