Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne

28. august 2020 kl. 03:4536
Eksperter: It-skandaler i Politiet kan skyldes ulige kamp om talenterne
Illustration: Rigspolitiet.
Lønnen er bedre og opgaverne mere spændende i det private, og derfor kniber det med at skaffe de rette it-kompetencer. Sådan forklarer flere eksperter de seneste sager om fejlbehæftede, tekniske beviser. Politiet bør stille sig selv et par kritiske spørgsmål, mener IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiet mangler de nødvendige, tekniske færdigheder, og det er årsagen til de seneste års skandaler med fejlbehæftede og mangelfulde tekniske beviser i retssager, f.eks. i forbindelse med teledata og DNA.

Sådan lød vurderingen for nylig fra politiforsker Adam Diderichsen, adjunkt ved Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen hos Københavns Professionshøjskole.

Morten Theissen, der er formand for Ansattes Råd i IDA, tør ikke uden videre nikke ja til den vurdering. Det ville kræve mere konkret viden om de tekniske kompetencer i etaten, mener han. Til gengæld bør sagerne føre til selvransagelse:

»Politiet bør nok stille sig selv et par kritiske spørgsmål om, hvorvidt de er gode nok til at udnytte den teknologi, der findes. Alene det, at der kan opstå mistanke om, at det skyldes manglende kompetencer, er meget alvorligt. Det dur ikke, at skurkene er bedre til it end the good guys,« siger han.

Svært for offentlige arbejdsgivere at få de bedste

Heller ikke Niels Bjørn-Andersen, professor emeritus ved CBS, vil udtale sig om, hvorvidt Politiet mangler tekniske kompetencer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det har jeg ikke konkret viden om, men jeg kan godt forestille mig, at de ikke har så mange ressourcer til at udvikle for.«

Han peger på, at det kan være svært for en offentlig institution som Politiet at deltage i konkurrencen om de bedste it-medarbejdere:

»På et område som it, hvor der er et højere lønniveau i det private, kan det være svært at holde fast på meget kompetente folk, så det er givetvis et problem på grund af den store efterspørgsel,« siger Niels Bjørn-Andersen.

Den holdning deler Morten Thiessen, men det er ikke nødvendigvis hele forklaringen, anfører han:

»Har man problemer med at betale markedslønnen for it-kompetencer, er man bagud fra starten. På den anden side får man heller aldrig afklaret, hvilke kompetencer man mangler, hvis man ikke spørger sig selv, hvad man har brug for.«

Løngabet er vokset

Løngabet mellem offentligt ansatte og privatansatte ingeniører og it-folk kan vise sig at skabe problemer. I perioden 2001-2017 steg privatansatte ingeniører således 12 procentpoints mere end deres offentligt ansatte kolleger.

I januar 2018 bragte Ingeniøren en historie om, at det kan koste samfundet dyrt, at man sparer på lønningerne i det offentlige og ikke kan give en konkurrencedygtig løn.

Dengang advarede Kurt Klaudi Klausen, professor ved SDU, om, at det ud fra en bred samfundsmæssig synsvinkel er uheldigt med en voksende lønforskel, der kan betyde, at de offentlige arbejdsgivere »får svært ved at udfylde deres funktion som offentlig myndighed, fordi de ikke kan rekruttere de rigtige folk.«

Med afsæt i de aktuelle eksempler med fejlbehæftede bevismaterialer minder han dog om, at Politiet har haft gode erfaringer med at hyre tidligere hackere til at bekæmpe cyberkriminalitet:

»Der er ingen tvivl om, at de astronomiske lønninger i it-branchen er en ulige kamp, fordi det offentlige ikke kan konkurrere på løn. Til gengæld kan det for mange måske ses som et meningsfuldt arbejde i samfundets tjeneste. Det handler også om image, og om hvad der er prestige i. Med andre ord hvad man kan hægte sin arbejdsmæssige identitet op på,« siger han i dag.

IDA: Topprioritér ny teknologi

Morten Thiessen er enig i, at lønnen i sig selv ikke er den vigtigste parameter, når IDAs medlemmer kigger efter arbejde, men at de motiveres af spændende opgaver.

»Egentlig er opgaverne i Politiet spændende nok. Men spørgsmålet er, om det offentlige efterspørger kompetencer på den rigtige måde. Mange af vores it-specialister er begejstrede for at fordybe sig, og det vil et job i Politiet sikkert give adgang til. Men det kræver, at etaten ved, hvad den har brug for, så man ikke glider bagud, og ender med at sige, at »det skulle vi have gjort for tre år siden,«,« siger Morten Thiessen

Hvorvidt det er resultaterne af den støt voksende lønforskel, eller manglende rettidig omhu hos Politiet, der afspejler sig i de skandaler, der har ramt Politiet, er muligt at sige, mener Morten Thiessen:

»Det er svært at skelne mellem varmt og koldt vand, når det først er blevet blandet, men hvis man ikke har en moderne fornuftig brug af den nyeste teknologi højest på prioriteringslisten, vil man gå glip af gevinsterne, og kan man ikke udvikle sig i samme takt som andre, kan man komme i problemer,« opsummerer han.

Private arbejdsgivere er mere tillokkende

Traditionelt rekrutterer Politiet blandt jurister og politifagligt uddannede, og man kunne derfor formode, at der ikke har været den store bevågenhed, når det gælder rekruttering af folk med teknisk og it-faglig baggrund. At det tekniske niveau med andre ord lider under Rip, Rap, Rup-effekten.

Den udlægning tror Niels Bjørn-Andersen ikke rigtig på, al den stund staten har benyttet sig af edb og it de seneste 40 år:

»Det er ikke en ny problemstilling, og man undervurderer det heller ikke, men det kan være vanskeligt at få de rigtige kompetencer. Jeg tror ikke, der er noget galt med rekrutteringspolitikken, men de kan jo kun vælge blandt dem, der søger.«

Hvis der er problemer med at skaffe de rette folk, skyldes det nok snarere, at andre arbejdspladser virker mere tillokkende, mener Niels Bjørn-Andersen:
»Er du virkelig teknisk interesseret, er Politiet nok ikke dit første valg.«

Han peger på, at de private it-firmaer ofte har langt flere forskellige opgaver typer, og at det sandsynligvis virker mere tillokkende:

»Arbejder du med projekter i Politiet, kommer du til at blive længere i den samme opgave, og dermed er der ikke så mange udfordringer. Så er det mere spændende i Netcompany eller et af de andre private firmaer.«

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
1. september 2020 kl. 22:13

Problemet eksisterer ikke kun i politiet. Problemet eksisterer i hele den offentlige sektor. Her underbetales IT-medarbejdere ganske voldsomt. Et eksempel fra Forsvaret: Nyudlært datatekniker med speciale i infrastruktur. Ingen kurser, ingen certificeringer, ingen erfaring. Løn = 22.000-27.000 brutto pr. måned afhængig af fagforening og dermed tillægsdannelse.

Erfaren (5+ år) datatekniker med speciale i infrastruktur. Adskillige kurser og certificeringer i server- eller netværksteknologier (underordnet for eksemplet) og masser af reel erfaring med både design, implementering og drift. Løn = 22.000-27.000 brutto pr. måned afhængig af fagforening og dermed tillægsdannelse. Der kan muligvis være forhandlet et personligt kvalifikationstillæg på 1000-2000 kroner pr. måned brutto.

Der er jo en helt åbenlyst en mangel på realitetssans her..

35
1. september 2020 kl. 20:35

Høj løn er ikke nok til at holde på dygtige folk. Hvis de er dygtige kan de altid smutte et andet sted hen. Men hvis folk oplever at man kan tjene en del mere et andet sted som (også) lyder spændende så smutter folk. Der er mange gode jobs derude.

Jep.

Når man ser nyansatte få samme løn man selv er på efter en del år, og kan se man kan få >15% lønhop et sted med mere interessante opgaver og bedre behandling af medarbejderne, så skal der ret ekstraordinære ting til, for at man bliver hængende.

Og hvis man kigger har to mulige stillinger der virker omtrent lige interessante og med sammenlignelige arbedsforhold, hvorfor vælger man så stillingen der giver 20k/md mindre?

34
1. september 2020 kl. 20:10

Jeg køber @Michael Cederbergs forklaring om, at for lav løn holder ansøgere borte (negativ motivation), men har sværere ved at acceptere den med høj løn som positiv motivationsfaktor, undtagen for millenials, som endnu ikke er blevet klogere:-)

Høj løn er ikke nok til at holde på dygtige folk. Hvis de er dygtige kan de altid smutte et andet sted hen. Men hvis folk oplever at man kan tjene en del mere et andet sted som (også) lyder spændende så smutter folk. Der er mange gode jobs derude.

Det offentlige er generelt tumpet til at have med IT at gøre, og jeg er ret sikker på, at pilen ikke peger nedad mod indianerne, men opad mod høvdingene.

Problemet i det offentlige er at indsats ikke følger lønnen. Du kan sidde og egentligt være glad for din egen løn, men hvis sidemanden får det samme (eller mere pga. ancinitet) med en dårligere indsats, så løber man sur i det. På den måde forsvinder folk med initiativ.

Løn er en underlig sag for man bliver ikke nødvendigvis gladere af mere i løn. Men ... jeg plejer at sige "tak er kun et fattigt ord" i betydningen: En arbejdsgiver kan uddele tak til alle ... lige så meget han overkommer. Men kun ved at give mig noget han ikke har uendeligt meget af viser han at han sætter pris på netop min indsats ...

33
1. september 2020 kl. 12:08

Problemet er, at IT branchen mangler kompetente folk - Der er vist IT folk nok. Men rigtigt meget af det tynde øl. Og så er der også den med at man helst vil have de unge folk. Der er nogle der tror at de er hurtigere og at det er bedre.

Jeg tror du skal med mig og andre ledige 50+'ere på jobjagt og prøve at se jobmarkedet fra den anden side. Ja, der er tyndt øl blandt de ledige, som ville få selv mig til at flygte skrigende bort, men der er sandelig også super kompetente folk, som fravælges pga. ??? Overkompetence måske? De har haft med ledelse at gøre og chefen på 32 er bange for dem?

Rigtig mange firmaer orker ikke engang at sende et afslag, og grunden skulle være, at de modtager så mange ansøgninger, at de ikke kan overkomme at læse dem alle. På et marked, hvor man klager over mangel på kompetent arbejdskraft? Det giver jo ingen mening.

Hos min gamle arbejdsplads har jeg set en chef modtage en 15 cm tyk stak udprint af ansøgninger til en udviklerstilling. Han kunne ikke overkomme at læse dem alle, så han pillede helt tilfældigt de øverste 5 cm fra og bad HR sende afslag til dem i de underste 10 cm af stakken. Hvad siger det om jobmarkedet?

32
1. september 2020 kl. 11:52

Det er en falsk modsætning. For de fleste er lønnen kun én af mange parametre, når de skal vurdere et job.

Rigtigt, men alligevel sjovt, som de bedst lønnede jobs åbenbart også er dem med flest andre motivationsfaktorer:-)

Jeg køber @Michael Cederbergs forklaring om, at for lav løn holder ansøgere borte (negativ motivation), men har sværere ved at acceptere den med høj løn som positiv motivationsfaktor, undtagen for millenials, som endnu ikke er blevet klogere:-)

Det handler om Politiet det her. Medmindre man partout vil have millenials, så er jeg sikker på, at der er tusinde andre måder at tiltrække den bedste arbejdskraft på end ved at tænke i høj løn: Gode, empatiske og motiverende ledere, nedbrydning af handlingslammende beslutningshierarkier, godt arbejdsmiljø, mulighed for at gøre en forskel, mulighed for efteruddannelse, frihed under ansvar, sunde værdier ...

Det offentlige er generelt tumpet til at have med IT at gøre, og jeg er ret sikker på, at pilen ikke peger nedad mod indianerne, men opad mod høvdingene.

31
31. august 2020 kl. 10:31

Det er en falsk modsætning. For de fleste er lønnen kun én af mange parametre, når de skal vurdere et job.

Jeg har ansat mange mennersker gennem årene. Lønnen er sjældent det eneste vigtige men det er en deal-breaker hvis den er for lav. Men fordi at staten render med 56% af sidste krone så har de fleste også fokus på meget andet. Jeg har aldrig oplevet at nogen var villige til at tage et job til en løn der lå mere end 30% under hvad de kunne få andre steder. Uanset hvad man ellers kan tilbyde.

29
30. august 2020 kl. 17:02

Jeg forstår ikke, hvor du vil hen? Mener du ikke, at lønniveauet har betydning for, hvor mange kompetente ansøgere man kan tiltrække?

Jo Christian, jeg er helt sikker på, at de højest lønnede jobs tiltrækker de mest kompetente ansøgere. Men samtidigt er det sådan, at arbejdsgiveren kigger fornærmet på dig, hvis ikke du har et overbevisende svar, der IKKE har med løn at gøre, når du bliver spurgt til motivation. Derfor spekulerer jeg på, hvad andre svarer, hvis det vitterligt er lønniveauet, der er afgørende.

28
29. august 2020 kl. 13:47

Jeg er ikke uenig med dig i at løn er et parameter (nok især blandt de unge). Jeg er bare påpasselig med at lægge for meget vægt på løn (ofte er det en relativ størrelse med en “hage” tilknyttet, som ex. forventning om ekstra lange arbejdsdage og arbejdspres.). Jeg vil personligt hellere have at der er lagt vægt på jobsikkerhed, flextid, frihed under ansvar, mulighed for hjemmearbejde, medindflydelse, gode ledere, tryghed, fri kantine så jeg slipper for selv at bruge tid på madpakke, osv.

27
29. august 2020 kl. 11:56

En af de virkeligt kedelige ting, som er afsløret er jo, at ansatte har påpeget at der er fejl i data, men at denne information er blevet skjult/ikke givet videre.

Det er næppe "manglende tekniske færdigheder", som er årsagen. Derimod kan det godt være medvirkende til faneflugt. Det må være enormt demotiverende at opdage og rapportere fejl i det materiale, som har betydning for frihedsberøvelse og straf, og så opleve at den viden undertrykkes.

Der er en relevant diskussion om lønniveauet for eksperter, og hvorvidt det skal begrænses af deres chefers lønniveau, men jeg har svært ved at se koblingen til de skandaler, som der refereres til i artiklen.

26
29. august 2020 kl. 10:21

På trods af at der er concensus omkring løn som en drivende faktor, synes jeg aldrig jeg er stødt på studier der kan bekræfte denne umiddelbare forestilling.

Den rapport, du linker til, siger da netop, at højere løn er blandt de to vigtigste faktorer, når millenials overvejer at skifte job? For en fjerdedel er lønnen den vigtigste faktor.

Den fjerdedel mener ikke nødvendigvis, at en høj løn kan kompensere for et træls job. Men hvis de kan vælge mellem flere interessante jobs, har lønnen stor betydning. Og den mulighed har man netop i it-branchen, hvor jobudbuddet er stort.

Derudover er der formentlig en gruppe, der ikke interesserer sig meget for løn, men hvis privatøkonomi ikke tillader en større lønnedgang ved jobskifte.

25
29. august 2020 kl. 00:16

På trods af at der er concensus omkring løn som en drivende faktor, synes jeg aldrig jeg er stødt på studier der kan bekræfte denne umiddelbare forestilling. https://www.robertwaltersgroup.com/content/dam/robert-walters/corporate/news-and-pr/files/whitepapers/attracting-and-retaining-millennials-UK.pdf

Jeg har set flere studer der viser at løn ikke er det bærende element for jobskifte. Samt, at højere løn kan have en direkte negative effekt på arbejdsinsatsen :https://hbr.org/1993/09/why-incentive-plans-cannot-work

Løn afspejler (især i danmark) nogle helt andre ting (min personlige mening). Ofte hvor afrettet og loyal du er (uddannelse), dernæst hvor ukritisk/konform du har formået at være i dit professionelle liv (loyal og ukritisk for din overordnede/virksomhed) osv.

22
28. august 2020 kl. 17:08

Det er arbejdsgivernes sang. Prøv at spørge en ledig 50+'er, hvad sandheden er.

21
28. august 2020 kl. 16:24

Jeg skal ikke kunne sige hvad IT folk generelt ønsker, men IT faglighed kan ikke bygges på konsulenter. Der er brug for folk som ønsker at bruge tid på at forstå IT landskabet og det domæne der arbejdes indenfor.

Jeg er faktisk fuldstændig enig. Konsulenter skal kun bruges, når virksomheden vitterlig ikke har egne ressourcer der kan løse opgaven.

Men situationen i Staten og i mange kommuner er, at man så vitterlig ikke har ressourcerne, fordi man dels ikke kan tilgodese den omkostning det er at have ansat kompetente IT folk eller har skønnet at den pågældende viden ikke er nødvendig for organisationen, dels har løstansatte "konsulenter" som nu siver væk fordi konsulentloftet gør at de ikke længere kan hyres.

Det efterlader mange offentlige IT projekter i en uheldig situation, hvor mange projekter er nødlidende, og flere kommer til.

Den samme tendens ser jeg heldigvis kun meget sjældent i private virksomheder, som godt kan regne ud hvad der på den lidt længere bane er mest optimalt - Den beregning har man tilbage at udføre i det offentlige.

20
28. august 2020 kl. 15:46

Det offentlige har dybere lommer end de fleste. Når man ikke ønsker at tilbyde konkurrencedygtige lønninger, er det fordi, man har prioriteret andre ting højere, og resultatet bliver så derefter. Det er et valg, man har truffet.

Det offentlige lider i høj grad under janteloven. Du kan ikke pludseligt betale IT folket det dobbelte i løn og så forvente at pædagoger, jurister, sygeplejersker, lærere, etc. ikke kommer med samme krav. Derfor er vigtige jobs i staten i årevis håndteret af langtids konsulenter ... folk der på papiret ikke var ansat. Desværre er der en lang række problemer ved den praksis og den er slet ikke billig.

Før nytår skar regeringen markant ned på statens brug af konsulenter med finansloven for 2020. Det betyder, at Staten allerede nu står med et enormt problem med at hyre specialister til dedikerede enkeltopgaver - også (og måske navnlig) inden for sikkerhed.

Mange konsulenter har været "konsulenter kun af navn". Det er i særklasse en dyr måde at finde arbejdskraft på.

Om man er enig i det politiske i den holdning er ligegyldig for konsekvensen: Mange - navnlig IT folk, og i særdeleshed IT sikkerheds folk - arbejder i dag på helt anden måder, som ikke indbefatter årelange offentlige ansættelser, men i langt højere grad er baseret på projekter og specialisering og kortere tilknytninger i den periode hvor en given opgave løses.

Jeg skal ikke kunne sige hvad IT folk generelt ønsker, men IT faglighed kan ikke bygges på konsulenter. Der er brug for folk som ønsker at bruge tid på at forstå IT landskabet og det domæne der arbejdes indenfor. Alle de IT folk som ikke ønsker at deltage i ovenstående, de vil opleve at arbejdet rykker til steder hvor lønnen er markant lavere. For dem der kun har deres IT viden at konkurrere på, de vil opleve at der findes ½ mia. IT folk på verdensplan som de konkurrerer med.

I det omfang jeg har haft ansvar for IT systemer kan jeg sige at når der opstår et problem eller når der er en stor opgave der skal løses, så er første tanke ALDRIG hvor mange konsulenter vi kan få fat i. Først leder vi efter nogen der forstår opgaven (ud fra IT briller) og nogen som kender historikken og opbygningen af det IT landskab der arbejdes indenfor. Når opgaven så skal besættes med folk, så er det altid bedst med nogen der har arbejdet indenfor området.

Læg oveni at store komplekse systemer har lang levetid og aldrig er bygget færdige. Det værste der kan ske for den slags systemer er konsulenter der kommer ind - uden at forstå systemarkitekturen - og får til opgave at løse en specifik opgave udstukket af en person som ingen IT viden har. Jeg har flere gange set hvordan det kan smadre arkitekturen, dublere kode, lukke muligheder for fremtidige udvidelser, etc.

[Ovenstående repræsenterer alene mine egne holdninger. De er ikke nødvendigvis sammenfaldende med tidligere, nutidige og fremtidige arbejdsgiveres holdninger.]

19
28. august 2020 kl. 15:39

Man har ikke problemer med at tilbyde uendeligt mange direktør stillinger i de mange nye styrelser, og det forlyder da, at i DR er der sandelig ikke sparet på lønnen, såeh??

18
28. august 2020 kl. 15:23

Jeg tror en stor faktor for IT ansatte specielt er Frihed kontra Bureaukrati. Hvis alle beslutninger skal gå 7 niveauer op, for derefter at gå 7 niveauer ned, for at man kan tage en beslutning, så bliver man træt.

Jeg tror det er noget både private og offentlige virksomheder lider under.

16
28. august 2020 kl. 13:11

Overenskomsten gør også at alle personer med IT uddannelse skal behandles ens.

Hvordan skal det forstås? Hvis du mener, at fx alle dataloger ansat i det offentlige får det samme i løn, så er det ikke korrekt.

Løn afhænger bl.a. også af den konkrete stillingsbeskrivelse. Det er forhåbentlig kun de dygtigste, der udnævnes til oversenioroperatør.

Jeg ved ikke, om der er noget forbud mod at udbetale en højere løn til udvalgte medarbejdere, end hvad overenskomsten foreskriver? Ellers forestiller jeg mig ikke, at nogen fagforening vil modsætte sig et ønske fra arbejdsgiver om at hæve lønniveauet for visse medarbejdergrupper.

15
28. august 2020 kl. 11:47

.. kunne der så ikke komme nogle flere fakta på bordet om hvad det er for nogle fejl og den dybere liggende årsag før der gættes til højre og venstre .

Kommer her: Politiet har ikke - og skal ikke have - detaljeret kendskab til hvad der foregår i et teleselskab. Det betyder tilgengæld, at man skal være forsigtig, når man som politi anmoder og lodningsdata. Der kan rekvireres data på mange forskellige måder, og på baggrunud af flere forskellige dommerkendelser. Afhængig af forholdene skal man så anmode om netop de data man har fået lov til at hente, og det sker i dag typisk "løst" dvs. pr. e-mail og med det "betegnelser" som anvendes om de pågældende data.

Problemet er så, at hverken politiet eller IT folkene hos teleselskaberne har haft den fulde viden om hvad de tekniske begreber i logningerne dækker over, hvad der teknisk foregår eller hvordan juraen spiller ind, og derfor har man enten bedt om noget forkert, eller fået noget forkert udleveret (eller begge dele). Nogen gange har man opdaget det, og har så (forhåbentlig) skynd sig at smide de forkerte (ulovlige) data væk.

Det er selvfølgelig intet at gøre med idioti, men er derimod systemfejl. Og her er vi så ved kompetenceniveauet: I de fleste af de virksomheder jeg kender, kan man "ved egen hjælp" identificere systemfejl. Man er ikke altid i stand til at løse dem ved egene ressourcer, men man er typisk klar over at man har et problem. Den indsigt havde man desværre ikke i politiet, hvor man gennem en periode har forsøgt at "lappe" på fadæserne ved at skrive endnu flere mails til teleselskaberne.

Løsningen er naturligvis, at udlevering af logdata skal lægges i nogle meget bestemte faste rammer og baseres på nogle standardiserede procedurer - og ikke mindst gøres ens for alle teleselskaber. Disse rammer skal fastsættes af systemteknikere og ikke mindst jurister, så det sikres at alt kan fungere uden fejl, at alt kan spores, og at fejl og misbrug opdages i det sekund det sker. Det kræver specialistviden som i dag ikke er til stede i hverken politiet eller i justitsministeriet.

14
28. august 2020 kl. 11:47

Det er mange fine kompetancer i politiet, men ifølge regeringen er der for meget pseudoarbejde og forlidt politiarbejde. så dem man ikke afskediger, træder man over tæerne. ikke noget under hvis kompetancerne flygter. Problemet er politisk. Sidste år var KoncernIT i politiet rated som den 20 bedste it arbejdsplads. Politik har gjort at man end ikke er på listen mere.

13
28. august 2020 kl. 10:14

.. kunne der så ikke komme nogle flere fakta på bordet om hvad det er for nogle fejl og den dybere liggende årsag før der gættes til højre og venstre .

Noget som lige springer i øjnene er, at mange af politiets systemer typisk udvikles af private virksomheder, så det er vel naturligt, at spørge sig selv om kompetenceproblemet i så fald ligger hos politiet eller den private virksomhed - eller om det måske er så fantastisk at alt udvikling sker i det private med udbudsrunder etc.

11
28. august 2020 kl. 09:54

Det intressant er at det offentlige får lavet store dyre IT-projekter af det private ala Netcompany som bare blivere ved med at vokse ved at lave IT projekter for stat of kommune.

Jer er selv freelancer, og det er måden man kommer ud over overenskomster, og det er måden, som det offentlige til tider løser udfordringen med det bindende overenskomster. Jeg har prøvet en jobsamtale i staten til et fast job, hvor abejdsgiver sagde om jeg virkelige skulle have så meget i løn, og jeg tænkte kan er jobbet så fedt at jeg kan nøjes med den løn de tilbyder.

9
28. august 2020 kl. 09:50

Bjarne Nielsen, Jeg er i en virksomhede hvor vores folk i Polen erstattede outsourcede folk siddende langt væk, ligesom vi har lagt flere opgaver ned til dem som vi ikke har løst tidligere.

Vi har dygtige kompetente medarbejdere, men de er svære at holde på da de ofte lønshopper. De har vist mere udbetalt end danskerne, og så lavere leveomkostninger. Så lønniveauetfor kompetente IT folk i Polen har nået et niveau hvor man ikke sender opgaver derned for pengenes skyld. Og heller ikke der er det længere til at finde folk. Har set at Jysk eksempelvis har søgt IT kompetencer til at arbejde i Polen ELLER Danmark.

Jeg kender ikke bevæggrundene for at din arbejdsplads flyttede opgaver til Polen. Det kunne være at man også havde problemer med at finde folk, og så valgte at rykke hele afdelingen til et sted hvor man troede situationen var bedre. Det kan være en leder der ønskede fornyelse. Der kan være mange årsager.

Jeg ved at der indenfor regnskab og bogholderi er sendt mange opgaver fra Danmark til EU. Der er situationen en anden, da opgaverne er simple, og lønnen er på et helt andet niveau - Måske 5000 kr/md. Så der forstår jeg godt at man laver offshore.

Problemet er, at IT branchen mangler kompetente folk - Der er vist IT folk nok. Men rigtigt meget af det tynde øl. Og så er der også den med at man helst vil have de unge folk. Der er nogle der tror at de er hurtigere og at det er bedre.

8
28. august 2020 kl. 09:50

nyligt har leget fyringsrunde blandt danskere med dybe tekniske kompetencer og mange års domænekendskab

Jeg vil mene at virksomhederne ikke kun fyre for at spare penge.

Det kunne også være at dem som bliver fyret ikke har været særligt serviceminded eller ikke havde evnen til løfte sig højere op og se det større billed som virksomheden måske stod og manglede.

Hvis man som ansat ikke formår at udvikle sig så bibringer man ikke en værdiforøgelse til virksomheden.

7
28. august 2020 kl. 09:43

Hvorfor ikke?

Fordi overenskomstens spænder ben for individuel løn eller bare forskelsbehandling af bestemte faggrupper.

Hvis personer med IT uddannelse pludselig får samme løn som fx jurister, vil juristerne klage deres nød osv.

Overenskomsten gør også at alle personer med IT uddannelse skal behandles ens.

Vær opmærksom på at jeg bevist skriver IT-uddannelse, har man et IT job men ingen IT-uddannelse er det svært at få en bedre løn end en der har en IT-uddannelse. Længere uddannelse giver højere løn end kortere løn.

Så hvis du et geni til at kode Java, håndtere storage eller noget tredje , men ingen uddannelse har så er det bedre at være konsulent eller privatansat.

6
28. august 2020 kl. 09:22

Før nytår skar regeringen markant ned på statens brug af konsulenter med finansloven for 2020. Det betyder, at Staten allerede nu står med et enormt problem med at hyre specialister til dedikerede enkeltopgaver - også (og måske navnlig) inden for sikkerhed.

Det handler derfor ikke om, hvad staten kan eller vil betale - men om det politiske i at "staten kan selv". Hvis man ikke kan ansætte, så vender man ryggen til ressourcerne.

Om man er enig i det politiske i den holdning er ligegyldig for konsekvensen: Mange - navnlig IT folk, og i særdeleshed IT sikkerheds folk - arbejder i dag på helt anden måder, som ikke indbefatter årelange offentlige ansættelser, men i langt højere grad er baseret på projekter og specialisering og kortere tilknytninger i den periode hvor en given opgave løses.

Den vinkel er man blind for i det politiske system, og i forvaltningerne er man derfor nødt til at håndtere arbejdsopgaver og ansættelsen af medarbejdere efter de samme principper og metoder som man anvendet for 30-40 år siden, dvs. i IT-branchens stenalder.

5
28. august 2020 kl. 09:10

Dere r få få i Danmark med de rette kompetencer. Det er ikke kun politiet der lider under det, også de private. Det er en af grundene til at mange virksomheder sender IT jobs til eksempelvis Polen ...

Tja, jeg kender på anden hånd til at man for nyligt har leget fyringsrunde blandt danskere med dybe tekniske kompetencer og mange års domænekendskab, for at erstatte dem med nyansatte fra Polen.

Ikke et ondt ord om folk fra Polen, men sangen om mangel på kompetencer klinger hult, når man smider guld på gaden for at erstatte dem med nyansatte fra udlandet.

Undskyldningen var efter sigende corona og mangel på arbejde. Mange af dem havde lange opsigelsesvarsler, og den kunne de så passende bruge til at oplære og overdrage til deres afløsere...

4
28. august 2020 kl. 08:54

Klart. Det offentlig kunne sagtens betale mere. Jeg tror nærmere at politikerne frygter de ikke bliver genvalgt hvis der kommer historier i medierne om hvordan kolde it hænder får x gange mere i løn en varme hænder.

Kan vi ikke få nogle konkrete tal på bordet - hvad tjener en udvikler i hhv. den offentlige og den private sektor, og er en eventuel forskel stor nok til at forklare fravalget af den offentlige sektor?

3
28. august 2020 kl. 08:29

Hvorfor ikke?</p>
<p>Det offentlige har dybere lommer end de fleste. Når man ikke ønsker at tilbyde konkurrencedygtige lønninger, er det fordi, man har prioriteret andre ting højere, og resultatet bliver så derefter. Det er et valg, man har truffet.

Klart. Det offentlig kunne sagtens betale mere. Jeg tror nærmere at politikerne frygter de ikke bliver genvalgt hvis der kommer historier i medierne om hvordan kolde it hænder får x gange mere i løn en varme hænder.

2
28. august 2020 kl. 07:11

Der er ingen tvivl om, at de astronomiske lønninger i it-branchen er en ulige kamp, fordi det offentlige ikke kan konkurrere på løn.

Hvorfor ikke?

Det offentlige har dybere lommer end de fleste. Når man ikke ønsker at tilbyde konkurrencedygtige lønninger, er det fordi, man har prioriteret andre ting højere, og resultatet bliver så derefter. Det er et valg, man har truffet.

1
28. august 2020 kl. 06:44

Dere r få få i Danmark med de rette kompetencer. Det er ikke kun politiet der lider under det, også de private. Det er en af grundene til at mange virksomheder sender IT jobs til eksempelvis Polen, hvor manglen nu også er så stort at omkostningerne ikke er så meget lavere. Og de mange indere i bybilledet er vel også primært IT ansatte.

Så der skal uddannes flere IT Folk, og uddannelserne skal kunne tiltrække de rigtige personer. Der er for mange der er gode til at lave i morgen hvad de gjorde i går, og ikke meget andet.