Bonnerup-rapportens ophavsmænd 10 år efter: Ingen er blevet klogere

Mere end et årti efter undfangelsen af forsvarets it-system DeMars er problemerne med offentlige it-projekter stadig de samme.

Forsvarets økonomisystem DeMars er et af skoleeksemplerne på, hvordan man absolut ikke skal udvikle store, offentlige it-systemer.

Det fortæller de to forskere i offentlige it-systemer Erik Bonnerup og Kim Normann Andersen, begge tilknyttet CBS, til Version2.

»DeMars er et eksempel på, at man har opfattet et stort it-projekt som en form for anlægsprojekt ligesom en motorvej eller en bro. Problemet er bare, at man altid bliver meget klogere undervejs i et stort it-projekt. Tager det for lang tid, vil den teknologiske udvikling overhale det inden om,« siger Erik Bonnerup til Version2.

Udviklingen af DeMars blev sat i gang i 1998 og afsluttet i 2004. Men den dag i dag har forsvaret stadig langt fra fuldt udbytte af systemet - blandt andet fordi det er meget lidt brugervenligt og ikke benyttes rigtigt flere steder i organisationen.

Læs også: Rigsrevisors skideballe til Forsvarets SAP: Elendigt til økonomisk overblik

Som beskrevet på Version2 i denne uge kan der let gå flere år, før forsvaret har rettet op på problemerne med DeMars.

Læs også: Forsvaret kan ikke sige, hvornår skandaleramt it-system bliver brugervenligt

De to forskere var begge dybt involveret i udarbejdelsen af den såkaldte Bonnerup-rapport - opkaldt efter Erik Bonnerup - der så dagens lys i 2001 og indeholdt en række anbefalinger til at skære i forsinkelserne og skrumpe budgetoverskridelserne ved offentlige it-projekter

En af de vigtigste anbefalinger var et bryde store it-projekter ned i mindre bidder, som hver især kan udvikles i forløb af for eksempel tre eller seks måneder.

Dermed mindsker man risikoen for at ende op med et stort, forkromet it-system udviklet i ét hug, som er forældet, når det endelig lander hos kunden efter flere års udvikling.

Tanken med DeMars tilbage i slutningen af 1990'erne var netop at konsolidere 70 gamle it-systemer i forsvaret i et nyt, stort et af slagsen.

Læs også: Tidslinje: Få overblikket over forsvarets ERP-kaos her

»Nogen har tænkt, at det er da åndssvagt, at vi har 70 forskellige systemer. Lad os da få bygget det her dyr. Det er sjældent den rigtige måde at gøre det på, når et system er så super kritisk for ens drift,« siger Kim Normann Andersen til Version2.

Det er nu 10 år siden, at Bonnerup-rapporten udkom. I 2010 blev de fleste af dens pointer bakket op af en ny rapport fra Finansministeriet.

Læs også: It-skandalernes grand old man om 'nye' anbefalinger: Bedre sent end aldrig

Og der er generelt ikke sket de store ændringer siden den gang, siger Kim Normann Andersen.

Det kan man for eksempel se på udviklingen af politiets sagsbehandlingssystem Polsag, der af flere omgange har været plaget af forsinkelser og fejl.

»Det er jo alligevel 10 år siden, vi lavede Bonnerup-rapporten. Men det var stort set de samme ting, der gik galt dengang, som vi hører nu,« siger Kim Normann Andersen.

Et af problemerne er, at det er svært at lære en gammel hund nye tricks.

Når det går galt, skyldes det ofte, at den gamle big bang-model vælges i stedet for den nyere, agile metode.

»Det bliver dagligdag igen, og så falder man tilbage i de gamle vaner. Det er utroligt svært at sætte sig ud over det, man nu en gang har lært. Man tror, at man kan forudsige virkeligheden i lang tid frem. Alle rutiner i statsforvaltningen er jo rettet ind efter det,« siger Kim Normann Andersen.

Ifølge Erik Bonnerup burde anbefalingerne fra Bonnerup-rapporten være nået ud til de fleste af dem, der styrer it-projekterne i det offentlige.

»Vi står jo ikke alene med den her rapport og anbefalingerne. Så groft sagt er der to muligheder: Enten har man ikke læst den, eller også har man læst den og sagt 'det er ikke noget for os',« siger Erik Bonnerup.

Begge forskere er enige om, at it-leverandørerne og eksterne konsulenter også spiller en afgørende rolle for, hvor stort systemet skal være, og hvilket leje prisen ender på.

»For hvem vil ikke hellere levere et system til en halv milliard kroner end et til 50 millioner kroner,« siger Erik Bonnerup.

Kim Normann Andersen mener, at det er afgørende at have projekternes idémagere med hele vejen gennem projektets forløb.

Helt fra begyndelsen med risikoanalyser og kravspecifikationer og frem til projektets afslutning:

»Det enormt let at være bagklog, men min hypotese er, at det går bedre, når dem, der får idéen og rejser pengene til projektet, også er med hele vejen i forløbet,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Erik Maaløe

Jeg kunne godt tænke mig at få uddybet, hvad præcis Erik Bonnerup og Kim Normann Andersen er blevet spurgt om. Er det generelt om offentlige it-projekter de sidste 10 år, som overskrift og artikel lægger op til? Eller er det mere specifikt DeMars og eventuelt PolSag?

Hvis det er det generelle billede, ville det være rart at få at vide, hvad de lægger til grund for deres udtalelser. Er det noget spændende ny forskning / undersøgelser, som vi ikke har hørt om før?

Spurgt i al fredsommelighed af én, der til daglig er dybt involveret i offentlige it-projekter, og som mener, at vi har lært noget af de gamle erfaringer og gør brug af dem i dagligdagen.

Det er endnu ældre erfaring - end de 10 år siden Bonnerup-rapporten - at pressen for det meste kun interesserer sig for og skriver om skandale-projekter. Er det bare en bekræftelse af denne gamle erfaring, vi ser her?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere