Det sociale netværk Facebook vil bygge et kæmpe datacenter i Luleå i Sverige Det bliver den første serverpark, der er beliggende uden for USA’s grænser. Men det betyder også, at serverparken ikke længere hører under amerikansk lovgivning, men under svensk og europæisk lovgivning. Og netop i Sverige gælder den berygtede FRA-lov.
FRA-loven er af flere blevet kaldt for Big Brother-loven. Den blev vedtaget i 2008 med et smalt flertal i Sveriges parlament, Riksdagen, og går ud på, at de svenske myndigheder kan overvåge alle almindelige borgeres e-mails og telefonsamtaler. Men hvilken konsekvens har det for den massive mængde data, der må formodes at skulle befinde sig på Facebooks svenske servere, når datacentret er bygget og bliver taget i brug?
Mark Klamberg har en ph.d. i jura på Stockholms Universitet. Han har sammen med en række andre forskere undersøgt FRA-loven. Konklusionen var klar: FRA-loven medfører massiv kortlægning af uskyldige. Det betyder ifølge Mark Klamberg, at europæiske Facebook-brugere, herunder danskere, ikke nødvendigvis er bedre stillet i forhold til privacy, bare fordi serverne står på svensk grund:
»Risikoen for, at Facebook-data om borgere bliver indsamlet eller anvendt af en myndighed, er lige så stor i Sverige som i USA. Svenske FRA og amerikanske NSA har de samme muligheder gennem lovhjemmel. I Sverige er der FRA-loven, og i USA er der Patriot Act og en lov, der hedder FISA,« siger Mark Klamberg til Version2.
Han påpeger, at selv om europæerne i teorien er bedre beskyttet, ændrer det reelt ikke noget:
»Den eneste forskel, der kunne være, er, at serverne i Europa så ville høre under europæisk lovgivning. Det betyder, at trafikken er beskyttet af den europæiske menneskerettighedskonvention, hvorimod den amerikanske forfatning ikke beskytter datatrafik,« siger Mark Klamberg til Version2 og fortsætter:
»Men i praksis betyder det ikke noget. Myndighedernes overvågning af borgere i Sverige har lovhjemmel, og det betyder, at EF-domstolen accepterer de omfattende indgreb.«
Kan have 'uoverskuelige konsekvenser'
Servernes placering bekymrer også Charlotte Bagger Tranberg, der som lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet blandt andet forsker i persondataret og EU-ret. Hun mener heller ikke, at man som dansker er bedre stillet, fordi serverne står på svensk grund:
»Det er lidt pest eller kolera. Enten ligger informationerne i USA og er ikke beskyttet af europæisk lovgivning, ellers ligger det i Sverige, hvor de svenske myndigheder kan få fat i oplysningerne.«
Ifølge Charlotte Bagger Tranberg kan det være svært at forudsige, hvilken betydning servernes placering i Sverige har for privacy-politikken. Hun påpeger, at det i høj grad handler om, i hvor stor udstrækning de svenske myndigheder har tænkt sig at bruge informationerne:
»Det er alarmerende, at Facebook vælger Sverige, hvis det sker, at FRA-loven bliver udnyttet i sin yderste konsekvens. Så kan det have uoverskuelige konsekvenser,« siger Charlotte Bagger Tranberg til Version2.
Mark Klamberg er enig i, at det handler om, hvorvidt myndighederne benytter disse data:
»Det bekymrer mig til dels. Det bekymrer mig, fordi internetbrugere skal være opmærksomme på disse risici. Men man kan leve med det, så længe landene ikke misbruger eller lækker persondata. Det er så bare spørgsmålet, om det er tilfældet.«
"Serverne ville ikke stå bedre i Danmark"
De kommende svenske servere falder altså ind under en lovgivning, der giver de svenske myndigheder ret til at opsnappe data fra, hvad der potentielt kan være en massiv mængde Facebook-brugeres data. Men det betyder ikke nødvendigvis, at serverne ville stå bedre i Danmark, mener Mark Klamberg:
»De store europæiske knudepunkter for internettrafik er i Tyskland, Sverige og Storbritannien, hvilket også er de lande, der ligger ved Danmarks grænser,« siger Mark Klamberg til Version2 og fortsætter:
»Det er kendt, at netop lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien alle sammen har overvågning på nettet og indsamling af data. Læg dertil, at flere uafhængige kilder viser, at landene deler denne slags information med hinanden.«
Ifølge Mark Klamberg betyder det altså, at al datatrafik ud af landet alligevel går igennem lande, der er kendt for at dele informationer med andre lande.
Facebooks servere i Luleå i Sverige skal efter planen bestå af tre serverhaller med en samlet størrelse på 84.000 kvadratmeter. Beliggenheden er efter sigende valgt på grund af den naturlige køling, der er i Luleå, der ligger få timers kørsel fra polarcirklen, samt den store mængde strøm, der produceres ved hjælp af vandkraft fra Luleå-floden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.