Eksperter advarer mod dansk Corona-app: »Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde«

30. april 2020 kl. 14:2914
Eksperter advarer mod dansk Corona-app: »Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde«
Illustration: petovarga / Bigstock.
I modsætning til Tyskland har Danmark valgt at opbevare oplysninger fra en kommende app til smitteopsporing i en central database. Det vækker kritik fra blandt andet Prosa.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske myndigheder har i modsætning til blandt andet Tyskland lagt sig fast på en centraliseret løsning til den kommende Corona-app “Smittestop”, og det får nu flere fagfolk til at advare mod dataindsamlingen.

»Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde,« siger Niels Bertelsen, der er formand Prosa, til Berlingske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Birgitte Arent Eiriksson, der er vicedirektør i tænketanken Justitia, påpeger, at den danske tilgang rejser principielle spørgsmål grænserne for statslig overvågning.

Den danske smittesporings-app, der bliver udviklet af Netcompany, kommer til at gemme de relevante oplysninger om brugerne i en central database i op til to år.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
2. maj 2020 kl. 19:34

Som også er ret godt gennemtænkt (Se documentation repo) og nu har fået både en IOS og Android version:https://github.com/DP-3T/

Så DP-3T + google/android - virker til at være den bedste løsning, funktionelt og privacy mæssigt ?

13
1. maj 2020 kl. 15:47

Tyskerne har da droppet hjemmeudvikling og hoppet på Google/Apples ???

12
1. maj 2020 kl. 11:26

Hvad nu, hvis den blev oversat til dansk? Kunne vi så som IT-folk gå ud og anbefale at man brugte den?

Ja, et af de store problemer med en dansk app - er jo at den kun virker for danskere.

Ved at baserer sig på den fælles Appe/Google teknologi - kan du også måle om f.eks. tyskere er smittede imodsætning til en dansk, engelsk eller fransk egenudviklet app.

På et tidspunkt åbner grænserne jo igen og så ville jeg da sætte pris på, hvis min app oplyste mig om en smittet tysker ved vestkysten. Men jeg er jo også speciel.

10
1. maj 2020 kl. 10:59

Tag et kig på Covid SafePaths fra MIT, som Klavs Klavsen vist tidligere har nævnt i en anden tråd.https://covidsafepaths.org/

Hele projektet er open source (MIT licens):https://github.com/tripleblindmarket/covid-safe-paths

Mit håb er, at man i store dele af verden vil bruge samme teknologi og app til smitteopsporing, så smitteopsporing kan fungere på tværs af grænser og ikke kun nationalt. Her er Covid SafePaths efter min vurdering det bedste bud lige nu:

  • Det er ikke et fantasiprojekt – det findes allerede (ligger i Google Play og App Store)
  • Det er gennemtænkt af meget dygtige mennesker på MIT
  • Det har privacy som førsteprioritet – hvilket også er essentielt, hvis man vil have stor tilslutning
  • Det benytter sig af Apple og Google's nye API'er, så det virker på både iPhone og Android nu
8
1. maj 2020 kl. 09:55

tak, Anders Bøgh Bruun. Det var jeg ikke opmærksom på.

Jeg har så ikke adgang til at læse appens brugerbetingelser. Jeg kunne forestille mig, at de ikke er så meget anderledes - at oplysninger om anvendelse, vidceregivelse, til hvem og hvilke formål, og så videre, er holdt i meget generelle og overordnede vendinger, hvor man ikke får et særligt dækkende billede.

7
1. maj 2020 kl. 09:35

"Men appen, der er udviklet af Netcompany for Digitaliseringsstyrelsen, er løbet ind i en række problemer, der betyder, at appens lancering er udsat. "

"løbet ind i en række problemer"..........

Nå men vi kan vel tage det helt roligt, før appen overhovedet kan holde sig selv kørende uden at trække hele telefonen ned hvert femte minut, så er der sikkert udviklet (og lavet kliniske tests) en vaccine.

Tilbage står at staten har postet en hulens masse penge (sikkert godt skjult bag mørkelygten hvor mange) i endnu et dansk luftkastel.

6
1. maj 2020 kl. 09:00

Det du linker til er covidmeter, som er et ugentligt spørgeskema på sundhed.dk som folk kan udfylde. Det er ikke en app som dem nævnt i artiklen. Jeg tror ikke at "det med småt" for den kommende Smittestop-app er tilgængeligt til læsning endnu.

5
1. maj 2020 kl. 08:59

Den tyske app lyder af omtale som en forbedring i forhold til den danske. Bare det, at den er decentral, er et væsentligt skridt i den rigtige retning.

Hvad nu, hvis den blev oversat til dansk? Kunne vi så som IT-folk gå ud og anbefale at man brugte den?

Er der nogen, der har link til det tyske udviklingsteam?

3
30. april 2020 kl. 16:20

... eller i det mindste lovet væk:https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/nyt-samarbejde-mellem-statens-serum-institut-og-forskerservice-om-covid-19-data-til-forskning

Jeg håber, at folk har læst "det med småt" om, hvordan data vil blive brugt, inden de registrerer sig. Hvis der overhovedet står noget særligt om det:"Statens Serum Institut bruger dine data til at overvåge smitteudbredelsen i samfundet. Dine svar vil udelukkende blive gjort tilgængelige for Statens Serum Institut i pseudonymiseret form, dvs. at oplysningerne der identificerer dig holdes adskilt fra svarene på spørgeskemaerne, og personoplysningerne dermed ikke umiddelbart kan føres tilbage til dig. Det betyder, at din besvarelse af spørgeskemaet ikke bruges i forbindelse med din eventuelle lægelige behandling. Dit NemID bruges til at validere din identitet, når du logger ind i løsningen, og derfor bliver du i spørgeskemaet spurgt om din alder og dit køn. Hvis du har angivet din mail, vil du efter en uge blive mindet om, at du gerne må logge ind og udfylde spørgeskemaet igen. Statens Serum Institut vil ikke modtage oplysninger om hverken dit personnummer eller din mailadresse.
Hvis du ikke længere ønsker at modtage en ugentlig påmindelsesmail, så kan du inde i løsningen fjerne din mail fra din profil. Under din profil kan du også læse om, hvordan du anmoder om at få slettet eller korrigeret dine oplysninger mv."
https://www.sundhed.dk/borger/corona/covidmeter/

2
30. april 2020 kl. 14:55

...når Google kan levere bedre privacy end den danske stat - men på den anden side så er de danske myndigheder efterhånden lige så gode som DDR til at hamstre oplysninger om borgerne.