Eksperter advarer mod dansk Corona-app: »Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde«

Illustration: petovarga / Bigstock
I modsætning til Tyskland har Danmark valgt at opbevare oplysninger fra en kommende app til smitteopsporing i en central database. Det vækker kritik fra blandt andet Prosa.

De danske myndigheder har i modsætning til blandt andet Tyskland lagt sig fast på en centraliseret løsning til den kommende Corona-app “Smittestop”, og det får nu flere fagfolk til at advare mod dataindsamlingen.

»Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde,« siger Niels Bertelsen, der er formand Prosa, til Berlingske.

Læs også: Tyskland skifter corona-kurs: Vælger Apple og Googles app-løsning

Også Birgitte Arent Eiriksson, der er vicedirektør i tænketanken Justitia, påpeger, at den danske tilgang rejser principielle spørgsmål grænserne for statslig overvågning.

Den danske smittesporings-app, der bliver udviklet af Netcompany, kommer til at gemme de relevante oplysninger om brugerne i en central database i op til to år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anne-Marie Krogsbøll

... eller i det mindste lovet væk: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/nyt-samarbejde-mellem-statens-se...

Jeg håber, at folk har læst "det med småt" om, hvordan data vil blive brugt, inden de registrerer sig. Hvis der overhovedet står noget særligt om det: "Statens Serum Institut bruger dine data til at overvåge smitteudbredelsen i samfundet. Dine svar vil udelukkende blive gjort tilgængelige for Statens Serum Institut i pseudonymiseret form, dvs. at oplysningerne der identificerer dig holdes adskilt fra svarene på spørgeskemaerne, og personoplysningerne dermed ikke umiddelbart kan føres tilbage til dig. Det betyder, at din besvarelse af spørgeskemaet ikke bruges i forbindelse med din eventuelle lægelige behandling. Dit NemID bruges til at validere din identitet, når du logger ind i løsningen, og derfor bliver du i spørgeskemaet spurgt om din alder og dit køn. Hvis du har angivet din mail, vil du efter en uge blive mindet om, at du gerne må logge ind og udfylde spørgeskemaet igen. Statens Serum Institut vil ikke modtage oplysninger om hverken dit personnummer eller din mailadresse. Hvis du ikke længere ønsker at modtage en ugentlig påmindelsesmail, så kan du inde i løsningen fjerne din mail fra din profil. Under din profil kan du også læse om, hvordan du anmoder om at få slettet eller korrigeret dine oplysninger mv." https://www.sundhed.dk/borger/corona/covidmeter/

 • 2
 • 1
#5 Ole Tange Blogger

Den tyske app lyder af omtale som en forbedring i forhold til den danske. Bare det, at den er decentral, er et væsentligt skridt i den rigtige retning.

Hvad nu, hvis den blev oversat til dansk? Kunne vi så som IT-folk gå ud og anbefale at man brugte den?

Er der nogen, der har link til det tyske udviklingsteam?

 • 2
 • 0
#7 Christian Nobel

"Men appen, der er udviklet af Netcompany for Digitaliseringsstyrelsen, er løbet ind i en række problemer, der betyder, at appens lancering er udsat. "

"løbet ind i en række problemer"..........

Nå men vi kan vel tage det helt roligt, før appen overhovedet kan holde sig selv kørende uden at trække hele telefonen ned hvert femte minut, så er der sikkert udviklet (og lavet kliniske tests) en vaccine.

Tilbage står at staten har postet en hulens masse penge (sikkert godt skjult bag mørkelygten hvor mange) i endnu et dansk luftkastel.

 • 2
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

tak, Anders Bøgh Bruun. Det var jeg ikke opmærksom på.

Jeg har så ikke adgang til at læse appens brugerbetingelser. Jeg kunne forestille mig, at de ikke er så meget anderledes - at oplysninger om anvendelse, vidceregivelse, til hvem og hvilke formål, og så videre, er holdt i meget generelle og overordnede vendinger, hvor man ikke får et særligt dækkende billede.

 • 1
 • 0
#10 Martin Dawids

Tag et kig på Covid SafePaths fra MIT, som Klavs Klavsen vist tidligere har nævnt i en anden tråd. https://covidsafepaths.org/

Hele projektet er open source (MIT licens): https://github.com/tripleblindmarket/covid-safe-paths

Mit håb er, at man i store dele af verden vil bruge samme teknologi og app til smitteopsporing, så smitteopsporing kan fungere på tværs af grænser og ikke kun nationalt. Her er Covid SafePaths efter min vurdering det bedste bud lige nu:

 • Det er ikke et fantasiprojekt – det findes allerede (ligger i Google Play og App Store)
 • Det er gennemtænkt af meget dygtige mennesker på MIT
 • Det har privacy som førsteprioritet – hvilket også er essentielt, hvis man vil have stor tilslutning
 • Det benytter sig af Apple og Google's nye API'er, så det virker på både iPhone og Android nu
 • 3
 • 0
#12 René Nielsen

Hvad nu, hvis den blev oversat til dansk? Kunne vi så som IT-folk gå ud og anbefale at man brugte den?

Ja, et af de store problemer med en dansk app - er jo at den kun virker for danskere.

Ved at baserer sig på den fælles Appe/Google teknologi - kan du også måle om f.eks. tyskere er smittede imodsætning til en dansk, engelsk eller fransk egenudviklet app.

På et tidspunkt åbner grænserne jo igen og så ville jeg da sætte pris på, hvis min app oplyste mig om en smittet tysker ved vestkysten. Men jeg er jo også speciel.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere