Ekspertens råd: Glem desktop-virtualisering
Selvom virtualisering af servere er blevet en stor succes, er det endnu for tidligt at kaste sig over virtualisering på desktoppen for de fleste firmaer. Prisen er stadig for høj, fortæller den uafhængige italienske virtualiseringsekspert Alessandro Perilli.
»Der er stadig mange problemer. Så selvom producenterne har presset på med VDI (virtual desktop infrastructure) i to-tre år, er det ikke blevet en mainstream-teknologi,« siger analytikeren til Version2.
Først og fremmest skal der mange penge til, hvis man vil lade medarbejdernes styresystem køre på en central server.
»Der skal mange komponenter til, så investeringen i virtualiserings-software og bedre netværk er markant. Og så er licensomkostninger til især Microsoft meget høje, når man bruger VDI. Microsoft har ikke VDI-venlige licensaftaler,« fortæller han.
Kører man en virtualiseret desktop, er man også afhængig af, at der hele tiden er en god forbindelse til internettet via VPN.
»Det er ikke altid muligt, hvis man for eksempel bruger trådløst internet på et hotel. For den gennemsnitlige bruger kan det også være kompliceret at finde ud af at sætte en VPN-forbindelse op,« siger Alessandro Perilli.
Problemet med manglende adgang til internettet har virtualiseringsfirmaer som Citrix nu løst med muligheden for at 'logge ud' af serveren, så det virtuelle styresystem i stedet bliver kørt oven på en hypervisor lokalt på computeren.
»Offline VDI er en hjælp i forhold til ikke at være afhængig af netværket. Men det er ny teknologi, der først er moden om måske to år. Og så går der et år mere, før vi vil se, at det bliver bredt udbredt,« vurderer analytikeren.
Oven i omkostningerne og licens-balladen kommer de tilfælde, hvor desktop-virtualisering ikke kan følge med. For eksempel hvis brugerne arbejder med tung grafik. Og så er der de mere irrationelle forhindringer hos brugerne.
»Der er også psykologiske barrierer. Brugerne skal acceptere, at styresystemet flytter væk fra den fysiske computer,« siger Alessandro Perilli.
Alt i alt er det kun få firmaer, som vil få glæde af desktop-virtualisering nu, mener han.
»En mainstream-udbredelse af VDI sker måske i fremtiden. Men det sker ikke nu,« siger italieneren.
Alessandro Perilli besøgte Danmark i anledning af en Virtual Day-konference som firmaet Magirus holdt. Han rådgiver mange af verdens store virksomheder om virtualisering og har siden 2003 skrevet om virtualisering på sin blog Virtualization.info.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.