Ekspert: Uden tvivl mobilspionage i Oslo centrum

Tyske Karsten Nohl, som er en af verdens førende fagpersoner inden for mobilovervågning med erfaring fra FN, tvivler ikke på, at der har været mobilovervågning 'i stort omfang' i Oslo centrum.

Det skriver Aftenposten i Norge

Tyskeren siger uden forbehold god for de fund, som den norske avis Aftenposten gjorde under en afdækning af mobilovervågning gennem brug af falske basestationer. Karsten Nohl har analyseret datagrundlaget og analyserapporten, som det britiske sikkerhedsselskab Delma har udarbejdet for Aftenposten, og som i marts blev sendt til det norske PET, Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

»Det ligner for mig en IMSI-fanger. Den opgiver en falsk områdekode, og telefonen nægtes tjeneste. Andre kendetegn passer også med vores erfaring med IMSI-fangere,« siger Nohl, der leder Security Research Labs i Berlin, til Aftenposten.

Aftenposten skrev i december, at såkaldte IMSI-fangere, som kan overvåge mobiltrafik, var placeret flere steder i Oslo – blandt andet ved det norske folketing, Stortinget, statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet. PST mener derimod, at der ikke var nogen spor etter mobilovervågning.

Etter nye analyser af dataene og målingene skriver Delma i rapporten, at 'målingene viste, at mobilovervågning foregår i Oslo by', og at 'rapporten indeholder bevis på monitorering, og grundlaget er ubestrideligt'.

Sikkerhedseksperterne bag analysen har blandt andet arbejdet for FN og bistået britisk politi og domstole i en lang række kriminalsager.

PST kritisk
Sikkerhedstjenesten PST siger, at man generelt er kritisk over for kompetencen i sikkerhedsselskabet Delma.

»PST's efterforskning har ikke afdækket fund af IMSI-fangere i det indhentede materiale,« siger politiadvokat Signe Aalling til Aftenposten.

»Vi påpeger, at indholdet i tidligere modtagne rapporter baserer sig på et mangelfuldt informationsgrundlag, på fejltolkninger af egne målinger og for lille kompetence på området generelt,« tilføjer Aalling.

Hun tilføjer, at de målinger, firmaet har gennemført, kun er udført i 2G-nettet, mens størstedelen af kommunikationen i Oslo-området foregår i 3G- og 4G-net.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Ture Fronczek-Munter

Hun tilføjer, at de målinger, firmaet har gennemført, kun er udført i 2G-nettet, mens størstedelen af kommunikationen i Oslo-området foregår i 3G- og 4G-net.

Her er det dog vist Signe Aalling, som ikke ved hvad hun taler om. Ifølge andre tech-sites på nettet, så virker IMSI-catchere nemlig ved at få 3G og 4G telefoner til at droppe ned til 2G. 2G er nemlig så dejlig bekvem, at man nemt kan bryde kryteringen på 2G samtaler, så man kan lytte med. Det er vist ikke muligt at gøre på 3G og 4G (endnu).

Fra Ars Technica Link One of the primary ways that stingrays operate is by taking advantage of a design feature in any phone available today. When 3G or 4G networks are unavailable, the handset will drop down to the older 2G network. While normally that works as a nice last-resort backup to provide service, 2G networks are notoriously insecure. Handsets operating on 2G will readily accept communication from another device purporting to be a valid cell tower, like a stingray. So the stingray takes advantage of this feature by jamming the 3G and 4G signals, forcing the phone to use a 2G signal.

Så mon ikke det er meget smart at undersøge hvad der er af 2G-netværk i Oslo, istedet for at bruge tid på de legitime 3G- og 4G-net?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere