Ekspert: TDC forhaler fiberkonkurrents adgang - præcis som med ADSL

19. december 2013 kl. 06:29158
Det er som en genindspilning af ADSL-balladen, når TDC nu spænder ben for konkurrenter på fibernettet. Sådan lyder vurderingen fra telerådgiver Torben Rune, der giver myndighederne skylden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I ti måneder har det lille iværksætterfirma Gigabit forhandlet og arbejdet med TDC for at få adgang til selskabets fiberkabler, som loven giver dem. Men det er ikke lykkedes endnu - senest lød det fra TDC, at et it-system ikke understøtter den form for adgang direkte til TDC’s fibernetværk, så det vil tage noget tid endnu.

Den historie får de dårlige minder til at vælte frem hos Torben Rune, direktør for Netplan, der rådgiver om teleløsninger. For det var præcis på samme måde, TDC forsøgte at spænde ben for konkurrenterne, da kobbernettet blev givet frit til internet via ADSL-teknologien, vurderer han.

»Da jeg læste om Gigabit, tænkte jeg ’åh nej, nu bliver de hevet igennem hele den mølle, vi kender fra den rå kobber. TDC har nærmest en drejebog fra dengang, de nu kan bruge igen. Først er det noget med teknikken, så er det it-systemerne. Næste problem bliver, om fibrene virker. Vi kender sangen alt for godt fra de sidste 20 års erfaringer,« siger Torben Rune til Version2.

TDC afviser i øvrigt, at der skulle være tale om forhaling. Der har været tekniske problemer, lyder forklaringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv hvis TDC valgte bevidst at være langsom til at give konkurrenterne adgang, er der sådan set ikke noget ulovligt - eller mærkværdigt - i det, når nu TDC helt tydeligt kan se fordele ved mindre konkurrence, mener telerådgiveren. Problemet ligger i reguleringen af TDC, siger han.

»Det er ikke TDC, der er problemet. Selskabet udnytter bare de huller, der er i lovgivningen, fordi man ikke regulatorisk har bidt sig fast og sagt ’vi vil have konkurrence på markedet’. Man kan ikke straffe et firma for at klumpe rundt med interne it-systemer, hvis man ikke på forhånd har sikret sig, at det er en opsættende forhindring. Så selvom det ikke er en gyldig forklaring fra TDC, at it-systemerne ikke passer til, så er den gyldig i forhold til reguleringen,« siger han.

Svært at regulere sig ud af

I dag er reguleringen fokuseret på teknik, altså hvad konkurrenterne skal have adgang til, men der er ikke bygget forretningsmæssig logik ind i reglerne, mener Torben Rune.

»Man har helt glemt at regulere den forretningsmæssige side. TDC kan klokke rundt i det i to år, hvis de vil, og så er den stakkels nye, lille udbyder nok gået konkurs imens, og markedet har ændret sig meget på den tid. Der er ingen regulering af, hvad Gigabit kan gøre, efter at have talt vindmøller med TDC i ti måneder,« siger Torben Rune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At sikre fri konkurrence på TDC’s dominerende infrastruktur gennem strengere regulering er dog en voldsom opgave for myndighederne, som i praksis så hele tiden skal være et skridt foran.

»Det er meget tungt, hvis man skal tage hensyn til alle de måder, man kan drille hinanden på. Så længe, man ikke tager fat i det grundlæggende problem, nemlig at TDC ejer så meget af infrastrukturen, så vil de stadig have en interesse i at påvirke markedsudviklingen i en bestemt retning,« siger Torben Rune.

Danmark sakker bagud

Den rigtige løsning vil derfor være at skille infrastrukturen ud i et selvstændigt selskab, ligesom skinnenet og stationer blev samlet hos Banedanmark, da DSB blev privatiseret. Det er for eksempel sket i Storbritannien, forklarer direktøren.

»Så længe, vi ikke har løst problemet omkring de helt basale konkurrencemæssige problemer, vil vi heller ikke få et veludbygget højhastighedsnetværk. Vi bliver holdt i et jerngreb, og det er meget hæmmende,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed vil Danmark sakke bagud i den internationale konkurrence, målt på befolkningens adgang til brugbart internet, og den førerposition, vi havde, vil blive sat over styr. Den udvikling er allerede i fuld gang, siger telerådgiveren.

»Hvert eneste år rasler vi flere pladser ned i de internationale statistikker. Det har vi gjort i flere år nu, og det går hurtigere og hurtigere. Sker der ikke noget, vil vi fortsætte med at rasle nedad, og det er en lang, sej proces at lave om på,« siger Torben Rune.

Han nævner problemerne med internetadgang i de mere fjerne egne af landet, hvor kobberkablerne ikke kan bære en brugbar internetforbindelse, men alternativerne mangler, fordi teleselskaberne ikke kan se en god forretning i at grave nye ledninger ned eller sætte nye mobilmaster op i området.

Når langt det meste af Danmark må nøjes med 1 eller 2 megabit pr. sekund i upload-hastighed - og andre slet ikke har så meget - er der nye digitale muligheder, som vi slet ikke kan være med på i Danmark.

For eksempel at tandlæger sender ultrapræcise scanninger af patienternes tænder til plombeproducenten, i stedet for at tage fysiske afstøbninger, der er dyrere og skal sendes med posten.

»Det er gigabytes af data, der skal sendes af sted via internettet, så jeg har kun hørt om ét sted i Danmark, man bruger det, mens det er i brug rigtig mange steder i USA og andre lande. Og det er jo bare ét lillebitte eksempel. Vi bliver efterladt mere og mere bagud i den internationale konkurrence, og det er dybt beklageligt,« siger Torben Rune.

158 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
131
23. december 2013 kl. 12:19

Skulle vi bare se 5 år frem, så ville vi nok se noget omkring XAVC som er op til 600 Mbit/s. Og vi ville måske også begynde at se 8k tv. Og her tror jeg bestemt at 4G ville stå af.

Da et tv er så billigt idag, har det højst en levetid på 3-4 år i et hjem.

Ang. H.264, så er der både lossy og lossless compression.

http://en.wikipedia.org/wiki/XAVC

146
23. december 2013 kl. 15:45

Rettelse: Jeg var ikke klar over man faktisk er igang med 8k. Så om 5 år ligger det nok på 16k

Selvfølgelig skal vi det og mere til, har du ikke set Fremtidsfilm hvor hele vægen er et stor TV, med opløsning som var man der selv, og den fremtid er nok tætter på ind 2020, hvis man altså kan betale. Vi andre dødelig må nok vente 1 til 2 år mere, men så har vi mens vi venter jo mobilbredbånd der lige kan klare at levere 1/64 del af billedet. Mens fiber kan det allerede nu.

http://www.se.dk/privat/bredbaand/internet

Og der er jo også 3D video, til samtaler, så man side sammen og spise, selv om man er i 2 forskellige dele af verden. og, og, og det hele kræver en stadig større båndbrede.

147
23. december 2013 kl. 16:09

Selv med fiber, tror jeg der kommer en flaskehals på et tidspunkt, hvis det ikke bliver holdt uptodate.

148
23. december 2013 kl. 16:33

Selv med fiber, tror jeg der kommer en flaskehals på et tidspunkt, hvis det ikke bliver holdt uptodate.

Selve fiberen er ikke flaskehalsen, det er det udstyr der er koblet på, og det er nemt og billigt at opgradere.

Men for lige at få mobilt i rette perspektiv, det er glimrende når man er mobil, men det er ikke, og bliver aldrig en erstatning for en fast forbindelse, kun et supplement.

Og det at tro at man bare lige etablerer en fastmobil forbindelse er mere end naivt - dels kan der være selskaber man ikke ønsker at røre med en ildtang (Telia), dels aner man jo ikke om varen er brugbar på forhånd.

Så man skal altså eksperimentere på lykke og fromme, købe router, og så se om man er heldig at det virker der hvor det skal bruges - ikke specielt attraktivt i mine øjne, og da ikke et alternativt til at købe en fast forbindelse, hvor man trods alt har noget der lugter af en garanti for at varen man køber nu engang også virker.

Og de 7% skal nok tages med et gran salt - personligt har jeg erfaring med et par enkelte eventyr med at bruge mobildata som fast forbindelse, og resultatet er tæt på at være ubrugeligt - til gengæld kender jeg rigtig mange der har faste forbindelser på den ene eller anden måde, så fast mobil udgør nok maksimalt 1%.

Så måske vi skulle lave en uvidenskabelig undersøgelser, hvor mange kender nogen der bruger mobildata som fast forbindelse, og hvor mange andre slags forbindelser bruges ellers?

118
22. december 2013 kl. 20:42

Så vi er altså nu med undtagelse af Johnny Olesen enig om at man nemt kan bruge 1 til 2 TB data hvis man altså vil, uden at det behøves at være pirat kopier og porno. Tror nu heller ikke at der er mange der gider at pirat kopier, da man for 79,- kr. ved netflix får det meste næsten helt nye, og musik med 2-3 reklamer i timen kan hentes på spotify. Hvis man har set hvad der tilbydes skifter man bare udbyder til næste månede, man er jo ikke bunden ved en udbyder, og det er nok også her John Stand "arbejdsgiver" synes at kæden springer af, man kan ikke sideløbende med Internet, kan sælge nogen alt for dyre TV pakker.

Med de hastigheder og stabilitet som fiber har, så kan man jo være på "lokal" på sin server i firma, med samme hastighed som et lokal net. Samt at mobilnet og trådløs teknologi aldrig vil kunne følge med og levere til samme hastighed, og som det vigtigste til samme pris og stabilitet.

Mine data for brug af HD TV har jeg fundet på www.3.dk,

http://www.3.dk/Privat/Mobilt-bredband/Forbrugsguide/

Selv om den data mængde man kan hente via mobilnet, selvfølge stiger sammen med den teknologiske udvikling, så stiger behovet for mere data jo i samme grad, det trådet net køre jo heller ikke med 1 eller 10 Mb ret mange steder mere.

Og snart kommer 4K TV, og sig ikke at det tager langt tid før man ser det, de fleste appel PC, og mange nyere skærme har en opløsning der er langt højere ind HDTV, og hvor 4K tv nem kunne bruges allerede nu. Her er den jordbaseret trådløse TV med Boxer allerede forældet, og selv de få HD kanaler de sender nu, er så hårdt pakket, at kvaliteten simpelhen ikke er god nok, og lyden langt være. Som der står i link, de kan lige klare at levere en 4K kanal mod at slette alle DR kanaler, det var også der for DR HD forsvandt til fordel for 2 børne og 2 kultur programmer i SD.

http://www.extremetech.com/computing/173160-4k-netflix-launches-next-month-is-2014-the-year-that-4k-finally-reaches-mass-market

http://ing.dk/artikel/drs-samlede-bandbredde-kan-kun-rumme-en-kanal-i-ultrahd-133826

Så bliver forbruget blive omkring 40 Mb/s per kanal, men så er det jo godt at vi allerede nu kan købe 150/150 Mb/s ved syd energi, har haft svært ved at finde helt håndfast tal på forbrug, da standart åbenbart ikke ligger helt fast ?

http://www.se.dk/privat

Men stadig ingen svar på hvordan mobildata skal levere stabil, minimum 30-40 Mb/s synkrom, med flat rate til priser der er til at betale.

Hvorfor synkrom ?

Fordi man også gerne vel se hvad ens TV boks har optaget, når man sider et andet sted, eller vil tilgå ens filserver, eller hente ens data, eller lave backup. Her kommer teleindustrien igen med påstande som at det er der ikke brug for, selv om sandheden i stedet er at det kan de ikke levere med den teknologi de bruger som ADSL og Mobilnet.

Se henvisninger, svar på spørgsmål, ingen person angreb, kan i andre ikke også prøve det :-)

Lige svar på "De folk som vitterligt forbruger så store datamængder, de må betale ved kasse 1 for deres forbrug, og eventuelt købe to abonnementer."

Nej det er nok nærmere 100-1000 stykker ved et normal forbrug i det 2100 århundre, men du har måske aldrig oplevet det at være sådan rigtigt på nettet ? Kan huske da jeg sad på universitetet med en HELT 10 Mb linje til Finland, og kunne hente via FTP der, HELT vildt.

125
23. december 2013 kl. 10:59

Og snart kommer 4K TV, og sig ikke at det tager langt tid før man ser det, de fleste appel PC, og mange nyere skærme har en opløsning der er langt højere ind HDTV, og hvor 4K tv nem kunne bruges allerede nu.
Her er den jordbaseret trådløse TV med Boxer allerede forældet, og selv de få HD kanaler de sender nu, er så hårdt pakket, at kvaliteten simpelhen ikke er god nok, og lyden langt være. Som der står i link, de kan lige klare at levere en 4K kanal mod at slette alle DR kanaler, det var også der for DR HD forsvandt til fordel for 2 børne og 2 kultur programmer i SD.</p>
<p><a href="http://www.extremetech.com/computing/173160-4k-netflix-launches-next-mo…;
<p><a href="http://ing.dk/artikel/drs-samlede-bandbredde-kan-kun-rumme-en-kanal-i-u…;
<p>Så bliver forbruget blive omkring 40 Mb/s per kanal, men så er det jo godt at vi allerede nu kan købe 150/150 Mb/s ved syd energi, har haft svært ved at finde helt håndfast tal på forbrug, da standart åbenbart ikke ligger helt fast ?

Skal vi ikke lige få de korrekte fakta på bordet?

Med introduktionen af det såkaldte 4K/U-HD format, så stiger datamængden med en faktor 4. Men samtidig introduceres H.265, som vil formindske databehovet med omkring 40-45%

En HD kanal som udsendes på DVB-T2 i et statisk multipleks udsendes med 6-7,5 Mbit/s afhængig af opsætningen. Hvis man ganger 7,5 med 4, så giver det 30 Mbit/s. Med H.265 vil databehovet dog falde til 18 Mbit/s for at opnå samme visuelle kvalitet, som de nuværende HD kanaler fra f.eks. Boxer TV.

Det svarer til at man kan have to U-HD kanaler per MUX. I DRs tilfælde råder de over 2 MUX, så de kan altså sende 4 U-HD kanaler via DVB-T2.

Men stadig ingen svar på hvordan mobildata skal levere stabil, minimum 30-40 Mb/s synkrom, med flat rate til priser der er til at betale.

Der er ingen der kan spå helt nøjagtigt om fremtiden, men med LTE Advanced er det muligt at levere de datahastigheder du efterspørger. Afhængig af abonnementet så vil man sagtens kunne levere 30-40 Mbit/s (jeg regner med at vi taler om Mbit/s og ikke MB/s).

Allerede i dag tilbyder flere af selskaberne flatrate (med fair use begrænsninger) til rimelige priser.

Hvorfor synkrom ?</p>
<p>Fordi man også gerne vel se hvad ens TV boks har optaget, når man sider et andet sted, eller vil tilgå ens filserver, eller hente ens data, eller lave backup. Her kommer teleindustrien igen med påstande som at det er der ikke brug for, selv om sandheden i stedet er at det kan de ikke levere med den teknologi de bruger som ADSL og Mobilnet.

Jeg smiler lidt og tænker jeg, at det må skyldes uvidenhed.

Jeg kan sagtens følge dine argumenter, men sådan ser virkeligheden altså ikke ud for ganske almindelige mennesker. Det kunne faktisk være sjovt, hvis en eller anden kunne finde en statistik fra et fiberselskab, som viser fordelingen af henholdsvis upload og download.

130
23. december 2013 kl. 12:04

En HD kanal som udsendes på DVB-T2 i et statisk multipleks udsendes med 6-7,5 Mbit/s afhængig af opsætningen. Hvis man ganger 7,5 med 4, så giver det 30 Mbit/s. Med H.265 vil databehovet dog falde til 18 Mbit/s for at opnå samme visuelle kvalitet, som de nuværende HD kanaler fra f.eks. Boxer TV.

Ja som jeg også skriv slet ikke er godt nok, hvis du har et 32" TV kan du nok bruge en HD kanal fra Boxer med den nuværende kvalitet, men med 50"+ er deres komprimering for hård, og ligner næsten SD kvalitet. Der skal nok en faktor 2 eller 3 på i data for at få et ordenligt billede, på et lidt større tv, og lyden skal også forbedres stærkt, ved ikke om det er DR der har et problem her.

Så selv med din 40% reduktion har vi et båndbrede krav på minimum 40 Mb/s, om det er Byte/Bit, som jeg også selv skriv kunne ikke finde et kvalificeret svar nogen steder, og der blev rodet lidt rundt i det på de sider jeg var på, men vi ser nok svaret i det nye år, når netflix kommer med deres 4K.

Så er spørgsmålet, hvor finder du et mobilnet der kan levere mig 2 * 40 Mb/s + det løse i 3 til 4 timer hvert aften i spisbelastningstiden til den samme flade pris som jeg har nu, det har du ikke svaret på, kun at en kunne se TV i næsten HD kvalitet, i 10 minutter om dagen inden forbrugsloftet var nået, hvad med resten af husstanden ?

Er svaret ikke, at det kan de ikke. Især ikke til samme pris, mobildata og ADSL er næsten nået så langt de kan med den teknologi som er tilstede, og selv med en teknologisk udvikling som vil forøge hastigheden, så stiger kravet til datahastigheden hurtigere. Vi sider ikke længere fast i det 20 århundre, hvor et TV i 60'erne stadig kunne bruges i 2000. Udvikling i TV og VOD, spil, net, hjemmearbejdspladser, VPN, tablet, går hurtigt. og ADSL og mobilnet kan teknologisk ikke følge med, fortæl mig om hvordan man inden for 2-3 år vil levere minimum 2-3 4K TV signaler + alt det andet som man vil bruge via de forældet teknologier. ISDN have sin tid, det har ADSL også haft, og mobildata bliver et biprodukt til når vi er på farten.

132
23. december 2013 kl. 12:20

Så er spørgsmålet, hvor finder du et mobilnet der kan levere mig 2 * 40 Mb/s + det løse i 3 til 4 timer hvert aften i spisbelastningstiden til den samme flade pris som jeg har nu, det har du ikke svaret på, kun at en kunne se TV i næsten HD kvalitet, i 10 minutter om dagen inden forbrugsloftet var nået, hvad med resten af husstanden ?</p>
<p>Er svaret ikke, at det kan de ikke.

Her og nu finder du ikke noget mobilnetværk, der kan levere en stabil 40/40 Mbit forbindelse lige her og nu.

Du stiller et krav som de nuværende mobilnetværk ikke kan opfylde. I fremtiden LTE advanced netværk er det muligt at opfylde dit krav, men om teleselskaberne ønsker at tilbyde produkter, som opfylder netop dit specifikke krav, det kan jeg ikke svare på. Teknisk set er det ikke umuligt.

Men derfor skal du ikke dømme den mobile teknologi ude end. Hvis du er tilfreds med din fiber, så skal du selvfølgelig ikke skifte til 4G LTE.

Men det er ikke en skønhedskonkonkurrence imellem fiber og LTE, og hvem der kan levere hvad til hvilken pris. Fiberen er teknisk overlegen på alle områder, så det er slet ikke til diskussion.

Men DU bør også have en forståelse for, at der findes mange mennesker rundt om i landet, som er ligeglade med om de får leveret deres internet fra firma a eller b, og om internettet bliver leveret med fiber, LTE eller gamle kobberkabler.

Især ikke til samme pris, mobildata og ADSL er næsten nået så langt de kan med den teknologi som er tilstede, og selv med en teknologisk udvikling som vil forøge hastigheden, så stiger kravet til datahastigheden hurtigere.

Den spåstand er altså faktuel forkert. Set over de sidste mange år, så er hastigheden og kapaciteten på både mobilt bredbånd og xDSL steget hurtigere end forbruget. Jo det er har været kapacitets udfordringer visse steder, og ikke alle steder bor folk tæt nok på en telefoncentral til at få højere hastigheder, men set fra helikopter perspektivet, så er din påstand simpelthen forkert.

Vi sider ikke længere fast i det 20 århundre, hvor et TV i 60'erne stadig kunne bruges i 2000. Udvikling i TV og VOD, spil, net, hjemmearbejdspladser, VPN, tablet, går hurtigt.
og ADSL og mobilnet kan teknologisk ikke følge med, fortæl mig om hvordan man inden for 2-3 år vil levere minimum 2-3 4K TV signaler + alt det andet som man vil bruge via de forældet teknologier. ISDN have sin tid, det har ADSL også haft, og mobildata bliver et biprodukt til når vi er på farten.

Du har lov til at have din mening om det, men jeg siger blot, at du tager fejl. Alle ved at fiberen er fremtiden, og elselskaberne må gerne smide milliarder af kroner i deres fiberprojekter, men man bør - objektivt set - ikke dømme andre teknologier ude.

126
23. december 2013 kl. 11:08

Jeg kan sagtens følge dine argumenter, men sådan ser virkeligheden altså ikke ud for ganske almindelige mennesker. Det kunne faktisk være sjovt, hvis en eller anden kunne finde en statistik fra et fiberselskab, som viser fordelingen af henholdsvis upload og download.

Problematikken hvad det angår, må være det samme som "hønen og ægget" problematikken. Hvad kom først, hønen eller ægget ?

Så længe der ikke er hurtig upload, så er det også begrænset med tjenester der udnytter upload. Men netop det at gemme data i skyen er da en tjeneste der har vokse værk. Det havde vi nok ikke set, hvis hurtig upload ikke var mere udbredt. Nu kan man heldigvis få hurtig upload på både kabel og fiber, og med 4G/LTE også på mobiltbredbånd.

128
23. december 2013 kl. 11:14

Problematikken hvad det angår, må være det samme som "hønen og ægget" problematikken. Hvad kom først, hønen eller ægget ?</p>
<p>Så længe der ikke er hurtig upload, så er det også begrænset med tjenester der udnytter upload.
Men netop det at gemme data i skyen er da en tjeneste der har vokse værk.
Det havde vi nok ikke set, hvis hurtig upload ikke var mere udbredt.
Nu kan man heldigvis få hurtig upload på både kabel og fiber, og med 4G/LTE også på mobiltbredbånd.

Siden hvornår skal hønen og ægget med på banen, når vi taler om statisk fra et fiberselskab?

Det er MASSER af tjenester, der i dag kan benytte den hurtige upload, og med de symetriske forbindelser, som alle fiberselskaberne tilbyder, så bør statistikken fra disse selskaber vise, at folk vitterligt forbruger mere upload kapacitet.

Min påstand - som jeg pt ikke kan bevise - er at man ser akkurat samme mønster som på xDSL og mobilt brebånd. Altså at upload/download rationen er akkurat den samme.

120
22. december 2013 kl. 20:51

synes at kæden springer af, man kan ikke sideløbende med Internet, kan sælge nogen alt for dyre TV pakker.

De dyre TV pakker, har du undersøgt hvem der får pengene. Det er rent faktisk noget konkurrencestyrelsen har set på - Langt det meste af det du betaler for din TV går til TV stationerne, Waoo tjener ikke penge på deres TV produkt og Stofa s margin er på TV delen er nået op på ca. 17%.

Måske skulle du klage over TV priserne til TV2, MTG og de andre der står bag de TV kanaler der ligger i pakkerne.

92
21. december 2013 kl. 00:27

Skal vi blive enige om at i Japan dropper folk fiberen til fordel for LTE - så kan den begavede mand spørge om det er noget der skaber et prispres på en fiberforbindelse...

Med hensyn til Japan så kender jeg det marked ret godt, har Dokomo som kunde og min bedre halvdel har boet der i to omgange, læst på et af Japan bedste universiteter og hun taler rimelig godt Japansk ....

Du kan bare søge videre, der er masser af artikler om hvad der sker i Japan - det er et blandt fagfolk et internatonalt kendt fænomen - se evt her: http://www.telegeography.com/products/commsupdate/articles/2012/11/21/ntt-cuts-ftth-prices-in-wake-of-lte-competition/

Der kommer flere sjove fiber cases de kommende måneder... :-)

93
21. december 2013 kl. 01:52

Skal vi blive enige om at i Japan dropper folk fiberen til fordel for LTE - så kan den begavede mand spørge om det er noget der skaber et prispres på en fiberforbindelse...

Efter min mening er det en grov misfortolkning fra din side, jeg kan ikke se at der er nogen forskel på hvad der sker i Japan og hvad der sker her i Sverige. Der er nogen der hopper af de faste forbindelser. Og...

Der er et kraftigt salg af LTE/3G de smider jo simkort i nakke på os til kr. 0,-. Hos min ISP kan jeg også få et bundle abonnement. De indgår vel alle i statistikken! Smart måde at pumpe statistikkerne på og gøre "en selvbestaltet" teleanalytiker glad, de tal kan han jo misbruge godt og grundigt. Jeg er registreret med 4 mobil bredbånds simkort, fordi jeg skulle teste hvem der var best hvor jeg bor. Men dem der ikke bliver brugt inden for et år dør.
Det betyder bare ikke at folk skifter FTTH ud med LTE, det betyder at lette brugere gør! Men langt de fleste får endnu en internet forbindelse ligesom jeg har. Jeg siger jo ikke min faste forbindelse op. Jeg ser hver dag mobil reklamer i TV 0,- for abonnement 0,-kr simkort og ingen bindings tid til en latterlig lav pris, ingen faktura og gebyrer. De er så sultne...

Vent du bare til der kommer Svenske tilstande i DK, når det bliver dyre at se en netflix film end at gå i biografen på 3G/LTE, så finder man hurtigt ud af man mangler god flatrate i hjemmet.

Du der snakker så meget om konsolidering af mobil operatørerne, det sker jo også med de fysiske net herovre. Men jeg kan vælge mellem 39 selskaber, når det gælder 3G og 10 selskaber vil levere mig LTE og jeg bor ude i en skov. Den branche er da gået helt grasat. Og den ene underbyder den anden.

Jeg ved ikke hvad der sker i Japan, selv om jeg har haft meget kontakt med Japan, da min ex kone var direktør i et Japansk firma gennem 15 år. Jeg ved fra radiobranchen, at de er fantastisk glade for gadget af enhver art. Så det undre mig ikke at netop derovre ville man droppe noget for noget mobilt.

Det er jo klart at du vil blive ved med at skryde om LTE, men min opfattelse er, at jo flere der får fiber, det vil forstærke brugen af mobilt internet. Og ikke omvendt!

94
21. december 2013 kl. 02:04

Du skulle måske bide mærke i at konkurrencen fra LTE har fået Dokomo til at skære 34% af prisen for deres fiberforbindelser.

Hvis du putter det ind i et dansk perspektiv så kan man sige at fiberbranchen ikke har mærket konkurrencen fra LTE endnu og så kan man spørge sig selv om hvordan et prispres fra LTE vil påvirke investerings horisonten for fiber - den vil bliv meget længere.

Skal vi ikke blive enige om at LTE stadig er i sin barndom i Danmark...

95
21. december 2013 kl. 03:03

Skal vi ikke blive enige om at LTE stadig er i sin barndom i Danmark...

Det kan vi sagtens blive enige om, men så stopper enigheden også, for vi havde også store datapakker i Sverige og de drøner nedad! Jeg ser ingen tegn på at fiber priserne falder, men fiber er jo meget billige her i Sverige i forvejen.

Det er jo klart at LTE vil høste nogen af de faste forbindelser, jeg har selv drønet faste forbindelser ud hos nogen af mine pensionist venner. Men de havde Comhem med en trio løsning. Så hos dem røg Voip og Internet. Men de var tynde, tynde brugere. Med den smule Skype og browse og mail var det dyrt med faste abonnementer.

Jeg kan ikke se at LTE bliver nogen trussel, jo større succes det får, des mindre trussel. Jeg har familie i København som har skiftet til LTE, der er fuld fart på. Så længe datapakkerne er så høje, så er der jo ingen fare for de skifter tilbage igen. Men sker der det samme som herovre, hvor man ser datapakker på 70GB der falder over tid til 10GB, så tror jeg de får deres faste forbindelse tilbage. Jeg bruger en del streaming som Youtube, netflix m.fl. og ikke porno og pirat film, som Johnny mistænker alle for. Men jeg ville have til 4 dages forbrug på 10GB, så skulle jeg til at købe ekstra data. Uinteressant.....

Skal vi ikke blive enige om, hvis datapakkerne bliver ved med at være høje er LTE en trussel, men bliver det en dundrende succes, så får man samme problemer med dalende datapakke størrelser, som vi har. Så tror jeg ikke det bliver nogen konkurrent. Det bliver forbindelsen nummer 2.

98
21. december 2013 kl. 11:09

Jeg bruger en del streaming som Youtube, netflix m.fl. og ikke porno og pirat film, som Johnny mistænker alle for. Men jeg ville have til 4 dages forbrug på 10GB, så skulle jeg til at købe ekstra data. Uinteressant.....

Ah - Erik, nu tager du vidt mine ord ud af en kontekst. Jeg erindrer at have skrevet, at hvis man har en dataforbrug på mere end 1000 GB, så er det nok fordi, man bruger forbindelsen til porno og pirateri.

Men du sammenligner stadigvæk det svenske og danske mobilmarked, og drager paralleller, som der ikke findes. Jo, måske sker det samme i Danmark, men det står altså ikke skrevet i sol, måne og stjernerne. Og på nuværende tidspunkt er det intet der tyder på, at Danmark vælger samme vej som Sverige.

103
22. december 2013 kl. 10:58

Ah - Erik, nu tager du vidt mine ord ud af en kontekst. Jeg erindrer at have skrevet, at hvis man har en dataforbrug på mere end 1000 GB, så er det nok fordi, man bruger forbindelsen til porno og pirateri.

Det var nu da jeg fortalte dig mit forbrug i en måned var 150GB :-)

Men du sammenligner stadigvæk det svenske og danske mobilmarked, og drager paralleller, som der ikke findes. Jo, måske sker det samme i Danmark, men det står altså ikke skrevet i sol, måne og stjernerne. Og på nuværende tidspunkt er det intet der tyder på, at Danmark vælger samme vej som Sverige.

Du har ret at jeg aner ikke hvad der vil ske i Danmark. Men jeg vidste heller ikke at datalofterne her i Sverige ville droppe for et halvt år siden. Og som jeg skriver længere oppe i debatten er der sikkert mange lettere brugere som kan nøjes med LTE. Eller bruge det som forbindelse til når de er på farten, min ISP tilbyder mig LTE til s.kr. 99,- for 10GB bundled med min faste forbindelse ellers s.kr. 199,-. Men det er beregnet til min notebook eller tablet eller 4G/WiFi router når jeg er på farten.

114
22. december 2013 kl. 18:02

Det mindes jeg altså ikke at have skrevet - har du et link til hvor det står? Jeg kan selvfølgelig huske forkert, men jeg erindre altså ikke at have skrevet det.

Beklager men det gider jeg ikke bruge tid på finde lige her op til jul, men jeg er sikker jeg aldrig skriver mere end mit højeste målte forbrug. Og det er fra min routers statisk af up/download på en måned.

Det havde sikkert set anderledes ud, hvis jeg havde fiber eller LTE med et højt dataloft :-) Men du er jo hele tiden efter os nørder, men jeg tror ikke at vi er de store netværks svin, vi er bare dem, der vil have ordentligt netværk alle vegne. Og det for os selv, kunder venner og bekendte.

115
22. december 2013 kl. 19:25

Beklager men det gider jeg ikke bruge tid på finde lige her op til jul, men jeg er sikker jeg aldrig skriver mere end mit højeste målte forbrug. Og det er fra min routers statisk af up/download på en måned.</p>
<p>Det havde sikkert set anderledes ud, hvis jeg havde fiber eller LTE med et højt dataloft :-) Men du er jo hele tiden efter os nørder, men jeg tror ikke at vi er de store netværks svin, vi er bare dem, der vil have ordentligt netværk alle vegne. Og det for os selv, kunder venner og bekendte.

Jeg ved at vi et par gange har diskuteret forbrugsloftet på YouSee kabel-TV og på mobilt bredbånd i Danmark. Og i den forbindelse så er jeg sikkert på, at jeg har skrevet, at hvis man har en forbrug der er >10 gange højere end en gennemsnitlig fiberbruger i Danmark, så skal man have et meget specielt forbrug som f.eks. pirateri eller overdreven pornoforbrug.

Man kan selvfølgelig også bruge forbindelsen til noget seriøst såsom upload af videomateriale til ens egen live streaming TV-station, overføre enorme CAD filer eller se 8 timers Netflix i HD hver dag 365 dage om året.

Der er nogle folk, som ikke kan leve med en forbrugsgrænse på 1000 eller 2000 GB, men det er kun nogle få procent af befolkningen. En så lille del af befolkningen, at man ikke bør tage hensyn til deres specielle interesser, når vi diskuterer kapacitet og begrænsninger.

De folk som vitterligt forbruger så store datamængder, de må betale ved kasse 1 for deres forbrug, og eventuelt købe to abonnementer.

116
22. december 2013 kl. 19:36

Man går heller ikke ind på en restaurant der har en buffet til 149 kroner og så begynder at smide maden ned i en stor sort sæk for efterfølgende at tage den med hjem.

De fleste flatrate ydelser i denne verden på tværs af industrier er der en grænse for hvor meget man kan konsumere.

124
23. december 2013 kl. 10:39

Jeg tænkte nok at du ville komme med de stakkels teleselskaber. Men jeg så et interview med en stor backbone udbyder, som sagde at kapaciteten stiger hurtigere end efterspørgslen og at de nu har større overhead end nogen sinde. Og så sagde han at priserne var faldende.</p>
<p>Så klynk, klynk!

Nej, Erik nu tolker du mit indlæg frit. Jeg siger, at hvis man har en forbrug som er ekstra ordinært stort, så skal man betale for det? Vi kan vel godt blive enige om, at man har et ekstraordinært stort forbrug, når ens forbrug er >10 gange højere end gennemsnittet?

Hvis man elregning, vandregning, spildevandsafregning eller varmeregning er >10 gange større end gennemsnittet i ens hjemby, så synes jeg det er reelt at tale om et ekstra ordinært stort forbrug.

Og hvis man har en ekstraordinært stor forbrug, så er det fair nok, at ens teleselskab sætter en grænse og kræver ekstra betaling. Det har ikke noget at gøre med grådige teleselskaber der profitmaksimerer - det er ganske almindelig fornuft. Selv fiberselskabet Gigabit, som denne artikel handler om - har fairuse klausuler, som kan bentyttes til at slå ned på brugere der har et ekstra ordinært stort forbrug.

Men i sidste ende, så er det forbrugerne som må stemme med fødderne. Hvis forbrugerne ikke kan acceptere den fair use politik, som visse selskaber har, så må de stemme med fødderne og lægge deres penge hos et andet selskab.

121
22. december 2013 kl. 21:27

Når du sælger supportydelse til dine kunder sker det så efter en flatrate model hvor de kan trække ubegrænset på dig og din tid :-)

Ja... da ramte du endnu engang forkert, for jeg har lavet vedligeholdelses aftaler med kunder til fastpris. Nogen er tungere i bagdelen end andre, men det kostede det samme. Jeg har aldrig forstået at folk vil have disse faste aftaler, fordi det ville have været billigere efter tidforbrug. Og mine forbrugsstoffer er meget billige nemlig FOSS.

Mon ikke at branchen har valgt flaterate, fordi at man kan oversælge en ressource, det er i hvert fald min opfattelse. ;-) Man kan jo bare se priserne der hvor man springer telebranchen over. Der findes sikkert også eksempler fra DK, jeg har priser fra en ejendom i Lund hvor beboerne har en 100/100 med voip for s.kr. 70,-.

Så dine venner er et dyrt og bremsende led for godt internet!

122
22. december 2013 kl. 21:36

Der findes sikkert også eksempler fra DK, jeg har priser fra en ejendom i Lund hvor beboerne har en 100/100 med voip for s.kr. 70,-.

Ja men med den pris så kan man ikke forrent det som det koster at bygge og drive en fiberforbindelse.

Både du og jeg ved at årsagen til at det kan sælges til den pris (det er der også foreninger i Danmark der gør) er at anlægsudgifterne er betalt af en anden pengekasse som du lige har glemt.

112
22. december 2013 kl. 17:20

</p>
<p>Altså ligesom din logik at hvis man bruger over X antal Gb, så er det pga. porno og pirateri ?</p>
<p>Det kan du kun have ret i :-)

Ah - Jens nu tager du IGEN et citat ud af sin sammenhæng og ændre lidt på det. Det er ikke fint.

Jeg har f.eks. tidligere skrevet, at hvis man har et dataforbrug på mere end 1-2 TB per måned, så er det enten fordi man har et meget specielt forbrug, eller fordi man bruger sin forbindelse til porno eller pirateri. Og DET må du gerne citere mig for.

Og grunden til at jeg siger som jeg gør, det er at når en almindelig gennemsnitlige fiberkunde på Sydenergis fibernetværk bruger 94 GB data per måned, så skal man have et overordentligt stort forbrug for at forbruge f.eks. 1000 GB data. Man skal altså bruge >10 gange så meget end en gennemsnitlige fiber kunde hos Sydenergi. Og hvis man sammenligner med en gennemsnitlig ADSL kunde så skal man forbruge 49 gange mere data for at forbruge over 1000 GB data.

Kilde:http://www.e-pages.dk/sydenergi/197/ side 31

Hvis man skal forbruge 1000 GB data, så skal man altså have et forbrug helt ud over det sædvanemæssige gennemsnit sammenlignet med både ADSL og fiberkunder.

100
21. december 2013 kl. 13:31

Ah - Erik, nu tager du vidt mine ord ud af en kontekst. Jeg erindrer at have skrevet, at hvis man har en dataforbrug på mere end 1000 GB, så er det nok fordi, man bruger forbindelsen til porno og pirateri.

Eller TV, kender mange som vælger dyre TV pakker fra, og så nøjes med DR og netflix og det virker bare, Viaplay har jeg selv prøvet, men her vil Sony have gebyr for at bruge det på PS3, samt kvaliteten var særdeles ringe, så vente tilbage til netflix.

Men 2 som ser TV i HD via net, samt brug af dropbox, musik via nettet, spil
backup, sip telefon, download af disk til installation af OS (der giver ingen mening at gemme dem, det tager 10 min at hente 4 Gb ISO, også er det det rigtige) giver meget hurtigt et stort data forbrug, eller nok mere et normal dataforbrug for dem der lever i en rigtigt digitalisret verden = fiber og flatrate.

2 x 3.5 times HD/Flexnet tv dagligt = 5 Gb x 3.5 => 525 GB/ 30 dage ISO download = 30 GB /30 dage Backup/Dropbox = 30 GB /30 dage 6 timer radio = 9 GB / 30 dage SIP telefoner = 1 Gb /30 dage Spil-opdateringer/OS-opdateringer = 20 GB / 30 dage Spil/Surf/Mail = 5 GB/30 dage

Så minimum omkring 600-700 GB, uden børn i husstanden. Pris ved 3, hvis de kunne levere den krævet og stabile båndbrede, 10 GB extra 129,- kr. => 7.740,- kr. for brug af mobilbredbånd om måneden.

Så er den ide om at man kan bruge LTE, eller andre mobilteknologier, skudt helt ned, det kan kun bruges til surf, mail, lidt data til dropbox, så længe der ikke er ægte fladt rate. Bruger det selv rigtigt meget og er glad for kortvejledning, underholdning og hurtige opslag når man sider i bilen og ikke har andet.

Men John og Johnny sådan ER realiteterne, inden fiber og rigtigt bredbånd, have en nabo son kun kunne få ISDN, og her fik børnene kun lov til at spille 1 time om dagen til sammen, da prisen for dette var tæt på 1000,- kr om måneden.

Kender nogen som i en kort periode har brugt mobil net, da der ikke var andre muligheder før der kunne installeres fiber, men det var de ikke tilfredse med, kunne ikke bruges til TV og SPIL som WOW, så ved ikke hvor den ide om at mobilnet kan bruges til alt kommer fra, undtagen nogen mobilselskaber som har investeret rigtigt mange penge i et net, som de kan se måske ikke tjener sig så godt ind som håbet, da konkurrencen fra WIFI og
andre teknologier også viser sig. Samt at roaming priser også snart bliver fastsat for EU, også for data, og så er der en gulvkalv mindre. Samt at salg af dyre og store TV pakker nok også er en saga blot, når Streaming af TV bliver rigtigt stort, vi har kun set starten.
Også her falder mobilnet igennem, da man jo ikke vil købe og betale for de pakker den enkelt udbyder prøver at sælge til overpris. Vi vil bare have den rene data forbindelse, uden bindinger, musik, TV og andet, så vælger vi selv der fra.

Og jeg har lavet 100 rapporter om det, de er lidt hemmelige, da de ikke er helt færdig, men de er nu også sådan mere til mig selv. Men det er personlig oplevet helt tæt på, altså første hånd, og de siger at fiber er GUDS gave, når man før kun har prøvet sløvt,ustabilt ADSL, ISDN og Mobil net(Bredbånd via antenne kan gå, med undtagelse i spisbelastnings perioderne). Hvis man ikke kan se det så er man enten uvidende fordi man ikke har prøvet andet, dum eller ignorant fordi man er forstokket eller snæversynet, eller betalt eller ansat af den industri der prøver at sætte folk blår i øjnene. Hvis det er noget 4 så vil jeg venligt gerne høre om det ?

105
22. december 2013 kl. 15:18

Men 2 som ser TV i HD via net, samt brug af dropbox, musik via nettet, spil
backup, sip telefon, download af disk til installation af OS (der giver ingen mening at gemme dem, det tager 10 min at hente 4 Gb ISO, også er det det rigtige) giver meget hurtigt et stort data forbrug, eller nok mere et normal dataforbrug for dem der lever i en rigtigt digitalisret verden = fiber og flatrate.</p>
<p>2 x 3.5 times HD/Flexnet tv dagligt = 5 Gb x 3.5 => 525 GB/ 30 dage
ISO download = 30 GB /30 dage
Backup/Dropbox = 30 GB /30 dage
6 timer radio = 9 GB / 30 dage
SIP telefoner = 1 Gb /30 dage
Spil-opdateringer/OS-opdateringer = 20 GB / 30 dage
Spil/Surf/Mail = 5 GB/30 dage</p>
<p>Så minimum omkring 600-700 GB, uden børn i husstanden.
Pris ved 3, hvis de kunne levere den krævet og stabile båndbrede,
10 GB extra 129,- kr. => 7.740,- kr. for brug af mobilbredbånd om måneden.

Jeg vil ikke afvise din tal Søren, men er det reelle tal, som du har mål på din forbindelse? Sagen er, at rigtig mange folk tror at deres forbrug er markant højere end det i virkeligheden er. Men så vidt som jeg kan se, så er 1000 GB data da stadigvæk rigeligt til normalt brug, og hvis man så har to børn, der bruger Netflix, så kan de sagtens "nøjes" med 300 GB data til Netflix på deres iPads.

Og bliver jeg nød til at spørge, hvor det er du får det der streaming TV HD leveret fra?

Kender nogen som i en kort periode har brugt mobil net, da der ikke var andre muligheder før der kunne installeres fiber, men det var de ikke tilfredse med, kunne ikke bruges til TV og SPIL som WOW, så ved ikke hvor den ide om at mobilnet kan bruges til alt kommer fra, undtagen nogen mobilselskaber som har investeret rigtigt mange penge i et net, som de kan se måske ikke tjener sig så godt ind som håbet, da konkurrencen fra WIFI og
andre teknologier også viser sig.

Har du reelt set selv prøvet, at spille WOW på en 4G forbindelse? Jeg spiller tit online via både PS3 og PS4, og selvom jeg benytter 3s LTE netværk, der har en markant højere latency end konkurrenterne, så har jeg absolut ingen problemer med at spille online samtidig med at ungerne ser Nerflix og min onlinebackup kører.

102
21. december 2013 kl. 13:46

Havde vi lyttet til John "Oracle" Strand ville vi stadig sidde med 640k RAM ;O) (som var jo nok for alle, denne gang).

Netflix har lige begyndt at streame filmer i 4k. Medmindre de komprimerer ret voldsomt så skal der ikke mange timer før man rammer "loft". For at ikke tale om at LTE eller andet wireless simpelthen ikke har båndbrede nok til at streame 4k (eller endnu 4k i 3d)... allerede nu! Hvad så om et par år når alle begynder at streame indhold?


PS. John, bare forbliv i din hestekærre på en landevej mens vi andre susser forbi 130km/t på en 6-felts motorvej.

99
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den lør, 12/21/2013 - 13:25

Erik, nu tager du vidt mine ord ud af en kontekst. Jeg erindrer at have skrevet, at hvis man har en dataforbrug på mere end 1000 GB, så er det nok fordi, man bruger forbindelsen til porno og pirateri.

Jeg har lige set på min routers trafik og jeg kan på ingen måde klare mig med lave "fair use" grænser.

Vi har nogle iOS devices kørende med netflix og waoo tv, en TV boks samt et par computere. Ingen af dem henter porno eller pirateri og jeg genererer alligevel 143 MB data (ind og ud) pr. minut.

Hvis min trafik grænse var 1000 MB pr md, så skulle jeg godt nok til at lave noget micro management af vores dataforbrug for glemmer jeg at logge ud af netflix eller TV, så ville der ikke gå mange dage før jeg rammer loftet.

Jeg kunne selvfølgelig trække TV signalet ud af regnestykket, men vores forbrugsmønster har ændret sig rigtig meget - faktisk tror jeg at der bliver set mere TV på iPads end på selve TV'et.

Telebranchen vil selvfølgelig gerne have at hver af vores devices havde et LTE abonnement, men så rig er jeg altså heller ikke, så derfor er fiber klart at foretrække i vores situation, og jeg er umådelig glad for at vores elselskab vælger at reinvestere i lokalområdet.

123
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den man, 12/23/2013 - 08:47

Af ren nysgerrighed - hvor højt er jeres dataforbrug og hvor mange er I i familien?</p>
<p>143 MB/minut lyder helt fair, men hvor meget data forbruger du reelt i løbet af en måned, hvis du trækker IP-TV delen fra?</p>
<p>Du skriver noget med at jeres TV forbrug er flyttet fra TV til iPads, men ved du hvad det reelt betyder for jeres dataforbrug?

Jeg har ikke ført statistik over hvor meget jeg trækker over en hel måned, men de tal jeg skrev der var et øjebliksbillede hvor jeg ikke satte fuld skrald på alle devices.

Men vi er 4 i familien, og vi er alle meget aktive IT brugere, og derfor bliver der genereret en del data. Skulle jeg holde IPTV data ude af regnestykket, så vil jeg nok barbere forbruget ned til 1/3. På 30 dage får jeg det til ca 2TB data. Og så mangler jeg at tage højde for vores onlinebackup, hjemmearbejde, video konference mv.

Mht dataforbruget der er flyttet til iPads, så har det sikkert betydet et fald i datamængden, da billedkvalitet ikke helt matcher hvad der bliver vist på vores TV.

Så summa summarum så er vores dataforbrug i dag så højt, at LTE på ingen måde er noget vi kan gøre brug af uden at det koster meget mere end hvad fiberen koster (også hvis vi havde betalt standard etableringsprisen for fiber udenfor tilbudene).

Et andet problem for vores brug af LTE er, at vi bor i et stort set radiodødt område (Tranbjerg J). Jeg kender folk der har været nødt til at sætte de små mobilceller op (dem der tilbydes erhvervskunder) for at kunne få mobil dækning - sjov nok med data leveret over fiber fra energiselskaberne :-) For ADSL er også i så ringe en kvalitet i området, at det stort set ikke er realistisk for hjemmearbejde.

127
23. december 2013 kl. 11:09

Jeg har ikke ført statistik over hvor meget jeg trækker over en hel måned, men de tal jeg skrev der var et øjebliksbillede hvor jeg ikke satte fuld skrald på alle devices.

Jeg tror skam fuld ud på dig, for så meget kan vores lille familie også sagtens trække - plus lidt mere - i løbet af et minut. Det gør vi næsten hver evig eneste dag.

Men vi er 4 i familien, og vi er alle meget aktive IT brugere, og derfor bliver der genereret en del data. Skulle jeg holde IPTV data ude af regnestykket, så vil jeg nok barbere forbruget ned til 1/3. På 30 dage får jeg det til ca 2TB data. Og så mangler jeg at tage højde for vores onlinebackup, hjemmearbejde, video konference mv.

Så hvis vi trækker IP-TV delen fra, som ingen mobilselskaber tilbyder over mobilt bredbånd, så kan I altså sagtens nøjes med under 1 TB data, som er loftet på mobilt bredbånd hos 3 i øjeblikket.

Så summa summarum så er vores dataforbrug i dag så højt, at LTE på ingen måde er noget vi kan gøre brug af uden at det koster meget mere end hvad fiberen koster (også hvis vi havde betalt standard etableringsprisen for fiber udenfor tilbudene).

Prismæssigt vil fiberen stadigvæk være mere attraktiv end LTE - spørgsmålet er om det bliver ved sådan?

Et andet problem for vores brug af LTE er, at vi bor i et stort set radiodødt område (Tranbjerg J). Jeg kender folk der har været nødt til at sætte de små mobilceller op (dem der tilbydes erhvervskunder) for at kunne få mobil dækning - sjov nok med data leveret over fiber fra energiselskaberne :-) For ADSL er også i så ringe en kvalitet i området, at det stort set ikke er realistisk for hjemmearbejde.

Ja, Tranbjerg J er et uheldigt tilfælde. Måske Aarhus kommune engang ude i fremtiden kommer til fornuft og igen begynder at være en medspiller i stedet for en modspiller for mobilselskaberne.

Den dårlige mobildækning i Tranbjerg skyldes ikke mobilselskaberne, men derimod en genstridig kommune.

Men I er måske heldige, at Telenors/Telias netværkssammenlægning kan lukke nogle af hullerne i området i uge uge 6 til næste år. Hvis I får markant bedre mobildækning i uge 6, så send dine varme tanker til teleselskaberne, og det par hadebreve til kommunen, som står i vejen for bedre mobildækning.

142
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den man, 12/23/2013 - 14:57

@johnny

Så hvis vi trækker IP-TV delen fra, som ingen mobilselskaber tilbyder over mobilt bredbånd, så kan I altså sagtens nøjes med under 1 TB data, som er loftet på mobilt bredbånd hos 3 i øjeblikket.

Nej så har du ikke læst hvad jeg skriver. De to TB er når det ér trukket fra ellers ligger vi på 6+ TB data i trafik.

Og hvad angår Telia så bliver det en kold dag i helvede før jeg bliver kunde der. Jeg har tidligere været tvunget til at true deres adm direktør med politianmeldelse, grundet trussel om rki på trods af at jeg aldrig havde været kunde ved dem (og aldrig nogensinde bliver det)

133
23. december 2013 kl. 12:42

Selvfølgelig bliver alt bedre når tt får lagt deres net sammen. Det er efterhånden ved at være et standard svar fra din side.

Marc, det er fordi svaret rent faktisk giver mening for almindelige mennesker.

Når Telia og Telenor lægger deres mobilnetværk sammen, så stiger det samlede antal 3G mobilmaster i områderne mellem 50-100%. Det betyder helt konkret, at hver mobilmast skal dækket et markant mindre område, og netværkingeniørene kan derefter optimere, så hver mobilmast dækker det formindskede dækningsområde langt bedre. Det betyder et markant løft for den oplevede 3G indendørsdækning samt dækning i biler. Det er en forskel som almindelige mennesker kan og vil bemærke i deres hverdag.

Samtidig benytter både Telia og Telenor i udpræget fra lave frekvenser i deres 3G netværk, så det betyder igen en bedre oplevet dækning.

Forskellen set fra et bruger perspektiv er som nat og dag. Men selvom Telia/Telenor har gang i processen, og næsten er færdige med sammenlægningen af 3G netværkene, så er det først i løbet af 2014 at vi for alvor kommer til at se den store forskel.

Hvis man bor i Aarhus, Odense, København/Amager, Vejle og Horsens så har man ikke bemærket forskellen endnu, men det kommer man til i løbet af de første 4 måneder af 2014.

Rigtig godt bliver det først, når anden omgang af sammenlægningen går i gang engang i foråret 2014, hvor det samlede netværk konsolideres og udrulingen af LTE800 påbegyndes. Det er nogenlunde samtidig med at TDC begynder deres store opgradering til Huawei udstyr.

Den korte 'læse let version' er, at der arbejdes på sagen, og at lige straks er det hele meget bedre. Men som altid så tager en sådan proces lige et par år længere end vi utålmodige og forkældede danskere ønsker det skal tage. Sådan er det desværre sålænge man skal tage hensyn til ens aktionærer og drive en sund forretning.

137
23. december 2013 kl. 13:49

De almindelige mennesker er vel dem du ynder at trække frem når du skal fortælle hvem det er der skal bruge det her magiske mobil net som primær forbindelse i fremtiden ikke?

Se på Japan - Måske skulle du læse denne http://www.telegeography.com/products/commsupdate/articles/2012/11/21/ntt-cuts-ftth-prices-in-wake-of-lte-competition/ og denne: http://www.engadget.com/2012/11/21/ntt-cuts-fiber-internet-prices-in-japan-may-be-reacting-to-lte/

I Japan var det allerede for et år siden således at de mobile løsninger lagde et voldsomt prispres på de faste forbindeler - prøv lige at spørge fiberselskaberne i Danmark hvad en prisreduktion som den de har måtte lave i Japan betyder for en business case.

Det der sker er at mobil (på samme måde som det gjorde det på fastnet telefoni) tager en støre og støre del af kagen og at mobiltbredbånd fordi det er billigere at etablere kommer til at lægge et voldsomt pris pres på fasteforbindelser.

Med den teknologiske udvikling der er på mobilsiden og med det tempo man bygger og med den måde Danmark er rent geografisk så kommer der til at ske ting i Danmark som det du ser i Japan.

På den anden side så formoder jeg at du mener at mobil er noget opreklameret stads som ikke har en fremtid.

Det bedste ved denne historie er at det er hverken Johnny eller mig der driver den udvikling, det er har og fru Jensen - de mange danskere som de sidste mange år har vist fiberselskaberne vor vilde de er med at købe fiberløsninger.

Kunderne har taget magten og det vinder nogle på mens andre får tæsk i en grad at det gør ondt at se på... :-)

141
23. december 2013 kl. 14:52

På den anden side så formoder jeg at du mener at mobil er noget opreklameret stads som ikke har en fremtid.

Hvordan er du kommet frem til det? Jeg har indtil flere gange givet udtryk for at jeg bruger mobilt internet når jeg er på farten.

Det bedste ved denne historie er at det er hverken Johnny eller mig der driver den udvikling, det er har og fru Jensen - de mange danskere som de sidste mange år har vist fiberselskaberne vor vilde de er med at købe fiberløsninger.

De selvsamme kunder du mener ikke køber højhastighedsforbindelser gør det pludselig fordi de kan få lte?

Kunderne har taget magten og det vinder nogle på mens andre får tæsk i en grad at det gør ondt at se på... :-)

Jeg tænker at dine 'kunder' er dem der får klø pt. Med en udbredelse på 7% kan de næppe være tilfredse...

135
23. december 2013 kl. 13:32

De almindelige mennesker er vel dem du ynder at trække frem når du skal fortælle hvem det er der skal bruge det her magiske mobil net som primær forbindelse i fremtiden ikke?

Marc, det som jeg siger er at almindelige mennesker er helt ligeglade om de får deres forbindelse via LTE, xDSL, fiber eller satellit sålænge de får deres behov dækket til rimelig penge. Nørderne vil selvfølgelig ikke nøjes med mindre end en fiberforbindelse, og det skal de selvfølgelig have lov til.

Men det nytter ikke noget, at ignorere alle andre teknologier, sætte fingerene i ørene og skrige fiber, fiber, fiber, fiber.

Men nu er det snart juleferie. Hvis man har lidt tid til over, så synes jeg man burde lytte lidt til P1 business debatten mellem TDC og Sydenergi.http://www.dr.dk/arkivP1/P1Business/Udsendelser/2013/10/17111307.htm

136
23. december 2013 kl. 13:44

Marc, det som jeg siger er at almindelige mennesker er helt ligeglade om de får deres forbindelse via LTE, xDSL, fiber eller satellit sålænge de får deres behov dækket til rimelig penge. Nørderne vil selvfølgelig ikke nøjes med mindre end en fiberforbindelse, og det skal de selvfølgelig have lov til.

Netop. Folk har nogle behov som det magiske mobilnet ikke kan dække pt. Om det så er kommunen eller fanden selv der er skyld i det så vil den almindelige bruger altså vælge noget andet.

Så kan du tale nok så meget for det mobile netværk og deres leverandører som du påstår at du ikke har nogen forbindelse til.

Men det nytter ikke noget, at ignorere alle andre teknologier, sætte fingerene i ørene og skrige fiber, fiber, fiber, fiber.

Korrekt. Det er bedre at stikke fingerne i ørerne og sige at det nok bliver bedre næste år...

Der er sådan set kun dig og televirksomhederens 'mand' john som påstår at alt er godt med en måde at levere internet. Uanet hvordan du vender og drejer det så vil du se at folk her i tråden ikke ser meget fremtid i mobilt net som primær forbindelse. Folk bruger det til data på farten.

138
23. december 2013 kl. 13:52

Korrekt. Det er bedre at stikke fingerne i ørerne og sige at det nok bliver bedre næste år...

Hvis man ser på den udvikling det er sket hen over det seneste års tid, så føler jeg meget sikker på, at det rent faktisk bliver bedre det næste års tid.

I løbet af 2013 er der sket store synlige fremskridt på både internet leveret via kabel-TV og via mobilt bredbånd. Hvis trenden forsætter til næste år, så er det faktisk ganske udemærket at stikke fingerne i ørene og sige at det nok bliver bedre næste år.

Og det er sådan set også der jeg gerne vil hen. Teleselskaberne har en hel række tiltag frem mod år 2020 (på både kabel-Tv, coax og mobilt bredbånd), og efterhånden som de kommer i spil, så får danskerne adgang til højere hastigheder på både upload og download.

Men den udvikling tager tid, og det har utålmodige nørder selvfølgelig ikke tid til at vente på.

144
23. december 2013 kl. 14:58

Hvis man ser på den udvikling det er sket hen over det seneste års tid, så føler jeg meget sikker på, at det rent faktisk bliver bedre det næste års tid.

Jamen ifølge dig selv så skyldes den forbedring 'vi' har kunne opleve her i 2013 jo været på grund af sammenlægningen af tt netværkene.

I løbet af 2013 er der sket store synlige fremskridt på både internet leveret via kabel-TV og via mobilt bredbånd. Hvis trenden forsætter til næste år, så er det faktisk ganske udemærket at stikke fingerne i ørene og sige at det nok bliver bedre næste år.

Hvorfor blande coax kablerne ind i det når du jo indtil nu har givet udtryk for at de magiske bokse der laver mobilt net kan gøre det godt nok.

Og det er sådan set også der jeg gerne vil hen. Teleselskaberne har en
hel række tiltag frem mod år 2020 (på både kabel-Tv, coax og mobilt bredbånd), og efterhånden som de kommer i spil, så får danskerne adgang til højere hastigheder på både upload og download.

Men ifølge dig selv er der jo ingen der har brug for den båndbrede så hvorfor skal de magiske bokse opgraderes?

Men den udvikling tager tid, og det har utålmodige nørder selvfølgelig ikke tid til at vente på.

Jeg kender flere ikke nørder, der har valgt adsl'en fra grundet det er noget lort.

149
23. december 2013 kl. 16:52

Jamen ifølge dig selv så skyldes den forbedring 'vi' har kunne opleve her i 2013 jo været på grund af sammenlægningen af tt netværkene.

Forbedringerne på TT-netværket skyldes fortrinsvis en sammenlægning af først LTE netværkene og derefter 3G netværkene. Til næste år afsluttes 3G sammenlægningen, og så forsættes der af tre spor. 2G netværkene lægges sammen, 3G nettet udbygges og udrulningen af LTE800 påbegyndes.

TDC udbygger deres mobilnetværk næste år (og 2015) med omkring 250 mobilmaster og der udbygges med UMTS900 samt LTE800.

3 udruller - sådan som det ser ud lige nu - LTE1800/2600 på samtlige mobilmaster i løbet af 2014/15, men de siger ikke noget officielt.

Der sker altså en masse på mobil fronten i disse år, men der sker også meget på den eksisterende "gamle" kabel front;

Hvorfor blande coax kablerne ind i det når du jo indtil nu har givet udtryk for at de magiske bokse der laver mobilt net kan gøre det godt nok.

Det har jeg heller aldrig skrevet, men du tolker min indlæg frit efter din egen fantasi.

Jeg har skrevet, at mobilt bredbånd teknisk set kan håndtere en stor del af datatrafikken i Danmark, men andre teknologier inkl. internet via kabel-TV, xDSL og fiber skal også tage sin del.

Mobilt bredbånd vil dog inden 2020 i visse området sagtens kunne levere båndbredde og kapacitet, som svarer overens med regeringsmålsætning. Men det kræver, at andre teknologier forsat udbygges løbende, da mobilt bredbånd ikke kan håndtere al datatrafik i Danmark uden urimeligt høje omkostninger.

Igen - ingen siger at fiberen er ubrugelig, men på den anden side, så behøves vi ikke spendere offentlige penge i en urentabel fiberudrulning. Lad blot fiberselskaberne om at bruge deres penge på nedgravning af fiber kabler, hvor de finder det rentabelt, og så kan andre teknologier levere internet til resten af befolkningen.

Men ifølge dig selv er der jo ingen der har brug for den båndbrede så hvorfor skal de magiske bokse opgraderes?

Igen fortolker du mine indlæg efter dit eget hoved. Vil du ikke gøre mig den tjeneste at begynde at citere mig for hvad jeg rent faktisk har skrevet, i stedet for at komme med nogle påstande som er grebet ud af den blå luft. Det er ikke godt debatskik, at lægge ord i munden på andre debatører uden at citere korrekt.

Jeg har skrevet at nogle få procent af befolkningen bruger ekstremt meget data, men at teleselskaberne ikke er forpligtet til at tage hensyn til disse menneskers behov. Sydenergi oplyser selv, at en gennemsnitlig fiberkunde forbruger under 100 GB data pr. måned. Hos f.eks. 3 er der en forbrugsgrænse på 1000 GB, og hos YouSee hedder forbrugsgrænsen 2000 GB pr. måned.

De forbrugsgrænser er der nogle danskere der ikke kan leve med fordi deres forbrug er ekstremt højt. Jeg siger blot, at den slags mennesker skal man ikke tage hensyn til. Hvis disse mennesker ønsker at bruge deres forbindelse så meget, så må de betale for det. Når ens forbrug er 10 eller 20 gange højere end gennemsnittet, så har man et unormalt forbrug, og hvis man kan eller vil ændre sin adfærd, så må man betale ved kasse 1.

Jeg kender flere ikke nørder, der har valgt adsl'en fra grundet det er noget lort.

Og jeg kender flere ikke nørder der har tilvalgt mobilt bredbånd. Men det er en mudderkamp, som ikke rigtig driver debatten videre. Jeg kan sagtens forstå, at folk fravælger xDSL forbindelser hvis de har adgang til fiber.

155
23. december 2013 kl. 18:51

ikke nørder

Det er jo netop "ikke-nørder" som køber et 4k tv uden at vide at de faktisk ikke kan bruge det fuldt ud. Det er på en måde fup.

154
23. december 2013 kl. 18:32

Forbedringerne på TT-netværket skyldes fortrinsvis en sammenlægning af først LTE netværkene og derefter 3G netværkene. Til næste år afsluttes 3G sammenlægningen, og så forsættes der af tre spor. 2G netværkene lægges sammen, 3G nettet udbygges og udrulningen af LTE800 påbegyndes.</p>
<p>TDC udbygger deres mobilnetværk næste år (og 2015) med omkring 250 mobilmaster og der udbygges med UMTS900 samt LTE800.</p>
<p>3 udruller - sådan som det ser ud lige nu - LTE1800/2600 på samtlige mobilmaster i løbet af 2014/15, men de siger ikke noget officielt.</p>
<p>Der sker altså en masse på mobil fronten i disse år, men der sker også meget på den eksisterende "gamle" kabel front;

Hvilket jo også alt sammen er meget godt til når man er på farten...

Det har jeg heller aldrig skrevet, men du tolker min indlæg frit efter din egen fantasi.</p>
<p>Jeg har skrevet, at mobilt bredbånd teknisk set kan håndtere en stor del af datatrafikken i Danmark, men andre teknologier inkl. internet via kabel-TV, xDSL og fiber skal også tage sin del.</p>
<p>Mobilt bredbånd vil dog inden 2020 i visse området sagtens kunne levere båndbredde og kapacitet, som svarer overens med regeringsmålsætning. Men det kræver, at andre teknologier forsat udbygges løbende, da mobilt bredbånd ikke kan håndtere al datatrafik i Danmark uden urimeligt høje omkostninger.</p>
<p>Igen - ingen siger at fiberen er ubrugelig, men på den anden side, så behøves vi ikke spendere offentlige penge i en urentabel fiberudrulning. Lad blot fiberselskaberne om at bruge deres penge på nedgravning af fiber kabler, hvor de finder det rentabelt, og så kan andre teknologier levere internet til resten af befolkningen.

Aha. Så du har altså indtil nu ikke givet udtryk for at den branche du påstår ikke at have nogen tilknytning til kan gøre det godt nok med mobilt netværk?

Igen fortolker du mine indlæg efter dit eget hoved. Vil du ikke gøre mig den tjeneste at begynde at citere mig for hvad jeg rent faktisk har skrevet, i stedet for at komme med nogle påstande som er grebet ud af den blå luft. Det er ikke godt debatskik, at lægge ord i munden på andre debatører uden at citere korrekt.</p>
<p>Jeg har skrevet at nogle få procent af befolkningen bruger ekstremt meget data, men at teleselskaberne ikke er forpligtet til at tage hensyn til disse menneskers behov. Sydenergi oplyser selv, at en gennemsnitlig fiberkunde forbruger under 100 GB data pr. måned. Hos f.eks. 3 er der en forbrugsgrænse på 1000 GB, og hos YouSee hedder forbrugsgrænsen 2000 GB pr. måned.</p>
<p>De forbrugsgrænser er der nogle danskere der ikke kan leve med fordi deres forbrug er ekstremt højt. Jeg siger blot, at den slags mennesker skal man ikke tage hensyn til. Hvis disse mennesker ønsker at bruge deres forbindelse så meget, så må de betale for det. Når ens forbrug er 10 eller 20 gange højere end gennemsnittet, så har man et unormalt forbrug, og hvis man kan eller vil ændre sin adfærd, så må man betale ved kasse 1.

Du blander tingene sammen. Jeg har ikke udtalt mig om fair use grænser eller deslige. Jeg undrer mig over hvorfor det er nødvendigt at opgradere netværket i det hele taget når netværket ifølge dig og John er godt nok til det man skal bruge internettet til.

Og jeg kender flere ikke nørder der har tilvalgt mobilt bredbånd. Men det er en mudderkamp, som ikke rigtig driver debatten videre. Jeg kan sagtens forstå, at folk fravælger xDSL forbindelser hvis de har adgang til fiber.

Modsat at påstå at det kun er 'nørder' der fravælger mobilt netværk og xdsl..?

156
23. december 2013 kl. 18:54

Du blander tingene sammen. Jeg har ikke udtalt mig om fair use grænser eller deslige. Jeg undrer mig over hvorfor det er nødvendigt at opgradere netværket i det hele taget når netværket ifølge dig og John er godt nok til det man skal bruge internettet til.

Igen tager du tingene ud af den kontekst den er skrevet i og tilføjer dine egne vinkler.

Jeg skal ikke udtale mig på vegne af Hr. Strand, men jeg har aldrig nogensinde skrevet at det ikke er nødvendigt at opgradere et netværk til at følge med efterspørgslen eller udvide dækning. Jeg ved ikke, hvor du har den del fra - det var det der med at huske at citere i stedet fantasere.

Uanset om vi taler mobilt bredbånd, xDSL eller internet via kabel-TV så skal man selvfølgelig udvide kapaciteten, så den kan følge med efterspørgslen.

153
23. december 2013 kl. 17:22

Igen - ingen siger at fiberen er ubrugelig, men på den anden side, så behøves vi ikke spendere offentlige penge i en urentabel fiberudrulning. Lad blot fiberselskaberne om at bruge deres penge på nedgravning af fiber kabler, hvor de finder det rentabelt, og så kan andre teknologier levere internet til resten af befolkningen.

Og måske det så var på tide at vende tilbage til konteksten, i stedet for at blive ved ved at tåge rundt omkring noget der kun har interesse for ganske få procent - nemlig det artiklen drejer sig om, TDCs fiberørken, og deres bevidste forsøg på at sabotere konkurrencen.

151
23. december 2013 kl. 17:16

Har 3 et 3G net ?

Hi3G (markedsføres som 3 og Oister) har kun et 3G og et 4G LTE netværk. De har dog en aftale med TDC om at benytte TDCs 2G netværk i de områder, hvor selskabet ikke selv dækker tilstrækkeligt.

I Storkøbenhavn er aftalen dog ikke længere aktiv, og der har selskabets kunder kun adgang til 3G/4G.

140
23. december 2013 kl. 14:14

Og det er sådan set også der jeg gerne vil hen. Teleselskaberne har en hel række tiltag frem mod år 2020

2020 er meget langt tid i denne branche, og hvis de løsninger er baseret på noget nuværende teknologi og forbrug, så tror jeg at teleselskaberne går en meget svært i møde, lige som producenter af floppydisk, musikselskaber, filmselskaber DVD, CD, BR, og forøvrigt sejlmager og dampskibs motor producenter, som prøver at gennemtvinge gammel forretnings modeller i en ny verden.

20120 - 2013 = 7 år 2012 - 7 år = 2005

Der var lige tiden for Appels første Smart phone, og Nokia var verdens største og førende producent af mobiltelefoner. Håber ikke at teleselskaberne bare laver en 7 års plan også følger den slavisk, der sker rigtigt meget teknologisk på 7 år, så hvis de gør det, så får de ikke ikke tiden til en ny i 2021. Lige som TDC sats på fiber, eller snare manglende, og istedet bruge tiden på den sidste malkning af gammel net. Det er nok også bedst økonomisk, hvis ikke man tager i beregning at de sidste kunder så har forladt skuden i 2020.
I denne forretningsmodel høre til at chikanere konkuranter og prøve at ødelægge dagsorden med sludre og sladder, med input fra teleanalytiker, som ikke har bragt noget nyt til debatten.

Lige som overskriften i denne tråd.

Ekspert: TDC forhaler fiberkonkurrents adgang - præcis som med ADSL

143
23. december 2013 kl. 14:58

2020 er meget langt tid i denne branche, og hvis de løsninger er baseret på noget nuværende teknologi og forbrug, så tror jeg at teleselskaberne går en meget svært i møde, lige som producenter af floppydisk, musikselskaber, filmselskaber DVD, CD, BR, og forøvrigt sejlmager og dampskibs motor producenter, som prøver at gennemtvinge gammel forretnings modeller i en ny verden.</p>
<p>20120 - 2013 = 7 år
2012 - 7 år = 2005</p>
<p>Der var lige tiden for Appels første Smart phone, og Nokia var verdens største og førende producent af mobiltelefoner. Håber ikke at teleselskaberne bare laver en 7 års plan også følger den slavisk, der sker rigtigt meget teknologisk på 7 år, så hvis de gør det, så får de ikke ikke tiden til en ny i 2021.

7 år er lang tid for almindelige mennesker, men det er den slags tidshorisonter man operer med i telebranchen. De fleste danskere kan også godt forholde sig til den slags tidsperspektiver, når de f.eks. skal låne penge til en bil.

Det er bare vigtigt at pointere, at alt hvad TDC gør frem til 2020 allerede er planlagt, og så vidt som jeg kan se, så følger TDC den plan nogenlunde slavisk. Det betyder også at TDC sætter turbo på deres planer om FTTH og fremskudte centraler fra nu af og frem til 2020.

Det bør derfor ikke komme som en overraskelse for nogen, der har lidt indsigt i branchen, hvorfor TDC gør som de gør.

Lige som TDC sats på fiber, eller snare manglende, og istedet bruge tiden på den sidste malkning af gammel net. Det er nok også bedst økonomisk, hvis ikke man tager i beregning at de sidste kunder så har forladt skuden i 2020.

Hvis fremtiden udvikler sig på den måde, så vil jeg være glad for at jeg ikke er aktionær i TDC. Men det senarie virker meget urealistisk, når man kigger på TDC offentlige planer for deres forskellige netværk.

I denne forretningsmodel høre til at chikanere konkuranter og prøve at ødelægge dagsorden med sludre og sladder, med input fra teleanalytiker, som ikke har bragt noget nyt til debatten.

TDC har selvfølgelig en strategi om selv at styre adgangen til deres kunder, og forhindre konkurrenter i at hugge deres kunder og underminere deres forretningsgrundlag.

Men med mindre TDC gør noget ulovligt, så er der ikke noget forkerte i det. Derimod kan man pege fingre af myndighederne, som tillader at noget sådan kan finde sted. Men det er mindre sjovt, at kigge myndighederne efter, når man blot kan give 'store stygge TDC' skylden for både pesten og koleraen.

TDC er en kommerciel virksomhed, og virksomheden udnytter selvfølgelig de muligheder de har indenfor lovens grænser for at genere konkurrenterne mest muligt.

139
23. december 2013 kl. 14:07

JS og JO

Nu må i snart lige tage jer lidt sammen. Der er ikke nogle herinde, udfra hvad jeg ksn læse, som er IMOD 4G.

96
21. december 2013 kl. 03:28

Kære Erik

På den korte bane skal du se LTE som en løsning der henvender sig til nogle snævre segmenter som måske udgør 10-15% af total markedet.

På den mellem bane så skal du se hvad det betyder for Cash flowet når 10-15% af kunderne på de faste forbindelser forsvinder.

På den lidt længere bane så skal du se på det prispres som LTE lægger på de faste forbindelser - Japan fiberpriserne ned med 35% (smid lige den ind i en dansk business case) og så skal du se på hvad der sker når LTE udvikler sig hen over tid.

Det er en udvikling der minder meget om den konkurrence fastnet telefonen fik fra mobiltelefonen - hvad er billigst at drive i dag, et mobil eller et fastnet og hvad er billigst en fastnet telefon eller en mobiltelefon.

Tror mig, vi er kun i begyndelsen af den mobile udvikling.

Hilsen

John Strand

97
21. december 2013 kl. 04:04

På den korte bane skal du se LTE som en løsning der henvender sig til nogle snævre segmenter som måske udgør 10-15% af total markedet.

Iflg. kilden til den artikel du citerede, så er "den korte bane": Unge der er villige til ikke at bruge streaming-tjenester (eller, kan få dem andensteds) mod at spare penge.

I Japan er kobberen kraftigt reduceret. Hvis man vil overføre det til danske tilstande kan man godt forestille sig at det er kobber kunderne der går til enten fiber eller mobilt. Hvorhen afhænger af produkt, eller, som artiklen antyder, "store muskler". Datacap på mobil vil være et seriøst problem for pengepungen hvis kunder skal ud og betale for hver bruger. Det samme vil mange samtidige brugere.

Mvh,

91
20. december 2013 kl. 23:25

Vi lader historien stå et øjeblik... :-)

Og det står så i skærende kontrast til at 75% af alt datatrafik på mobileenheder leveres via WIFI.....

Men sølle John Strand, som synes han er verdens bedste teleparalytiker, han har endnu ikke forstået begrebet målgruppe og virkeligheden. Men hvis man kender noget til Japan, så ved man også at de unge ikke kan være hjemme, hvis de vil noget med det modsatte køn. De fleste japanske familier har ikke mange m2 at gøre godt med. De unge befinder sig sjældent hjemme, hvis de kan komme afsted med det. Derfor er mobiltbredbånd oplagt for dem, når de er på farten. Det er faktisk ikke anderledes end herhjemme. Der er de unge (og mig gamle inklusiv) på mobiltbredbånd (eller WIFI :-) ...) når de (og jeg) er ude, og på WIFI og dermed fiber når de (og jeg) er hjemme.

Med andre ord. De japanske unge køber ikke lejlighed og flytter hjemmefra som i egen lejlighed/kollegie, som danske unge. De bor hjemme, så hvorfor skulle de købe en fast (fiber)forbindelse, som deres forældre gør (og har gjort og betaler for, med WIFI) ? Er mobiltbredbånd ikke mere oplagt, kombineret med WIFI (som der i øvrigt er masser af rundt omkring på offentlige steder, butikker osv.) ?

Det sjove er at John han hænger sig i sådan en udokumenteret artikel. Den kan være skrevet at hvem som helst (f.eks. Roslyn Layton, Ha Ha, hvor troværdigt) og virke som skjult reklame for 4G/LTE.

Info: Min erfaring vedr. Japan.... Min niece har tilbragt 1 år i Japan som udvekslingsstudent. Vi har snakket meget over Skype (sjovt nok bedst på fiber), mens hun var der. Hun har stadig et stort kontakt netværk i Japan, som hun stadig snakker med..

84
20. december 2013 kl. 18:22

De har ikke fiber, men det var jo også nok at købe ET af de andre mindre landsdækende mobil teleselskaber som 3 eller telia, også gøres deres service gratis.

Alt data og tale via mobil i danmark kunne så være gratis.

Det var noget der rykket, og så kunne man købe de rester af TDC man kunne bruge når det var gået konkurs. TDC kender jo til misbrug af monopol og brug af "større muskler", så de kan så lærere hvordan tingende fungere på den anden side. Med hensyn til fiber kunne man pålægge EL-selskaberne at bruge nogen af de penge som de har fået for meget ind, og som de ikke har lyst til at betale tilbage, til at udrulle fiber, som Syd energi gør i syd/vest Danmark.

Infrastrukturen som data og Net er bleven for vigtigt til overordnet at lade det styre af private, lige som vejnet, skoler og Sygehuse.

82
20. december 2013 kl. 17:55

Hvis vi startet med at fyre uduelige teleanalytiker og marketings folk, som så var unødvendige.

Men læs lige hvad der skrives, ved en nationalisering så behøves man ikke at betale erstatning, man tager det bare.

En ekspropriation ville nok koste et eller andet beløb.

79
20. december 2013 kl. 15:57

Staten laver simpelthen en konkurrerende net, bygget op helt fra bunden af. Så kan vi få fiber direkte ind i vores boliger fra starten, det bliver alligevel nødvendigt i den sidste ende. Alternativt nationalisere man simpelthen teleselskaberne, men det er nok både dyrere og dårligere, da man vil komme til at overtage bedaget udstyr.

80
20. december 2013 kl. 16:13

Staten laver simpelthen en konkurrerende net, bygget op helt fra bunden af. Så kan vi få fiber direkte ind i vores boliger fra starten, det bliver alligevel nødvendigt i den sidste ende.
Alternativt nationalisere man simpelthen teleselskaberne, men det er nok både dyrere og dårligere, da man vil komme til at overtage bedaget udstyr.

Jamen det er et projekt til 50 milliarder kroner (find lige de penge på statens budget) og hvordan tror du at internationale virksomheder vil se på at man nationalisere en hel industri, er det noget der vil tiltrække investeringer til Danmark...

89
20. december 2013 kl. 22:29

Hvis du læser artiklen og debatten så vil du se at Torben Rune fortæller at I England har man ikke disse udfordringer for der har man en funktionel separation af BT - det er den model han anbefaler.

John, hvis du bare kunne forstå.... Det kniber det gevaldigt med åbenbart. For at komme på linie, skal vi så ikke blive enige om at man ikke kan sammenligne æbler og pærer, det er begge frugter ja, men de smager og ser ganske anderledes ud. Kan vi blive enige om det ?

Jamen det er et projekt til 50 milliarder kroner (find lige de penge på statens budget) og hvordan tror du at internationale virksomheder vil se på at man nationalisere en hel industri, er det noget der vil tiltrække investeringer til Danmark...

Er det sådan det er foregået i Sverige ? Er det sådan at det er foregået i England ? Nej vel. Hvorfor mener du så det skal ske i Danmark ? Og vil være det der sker ?

Igen, jeg mangler et klart og tydeligt svar på, hvorfor områder (kommuner), hvor teleselskaber ikke ønsker at investere (og heller ikke elselskaber), kan etablere fiber og leje den ud på kommercielle vilkår til virksomheder, f.eks. teleselskaber/elselskaber, som så kan tilbyde deres tjenester til private og virksomheder ?

Det sker i England og det sker i Sverige. Ingen af de steder kan du se nogen som helst skandaler omkring det (Du har endnu ikke formået at dokumentere det, tværtimod så nævner du selv en artikel i FT, som nævner hvilken succes det er, 100.000 husstande får fiber pr. uge og de er 18 måneder forud for planen. Og ingen nedadgående omsætning/fortjeneste for BT). Tværtimod, så er BT (i England) og Telia (i Sverige) repræsenteret på begge åbne netværk i hhv. hver deres land, så kunder der ønsker dem som leverandør kan få det.

John, med andre ord, så har du >STADIG< ikke leveret noget som helst dokumentation for at åbne netværk etableret at staten/kommunerne er så forbandede farlige, som du gør dem til.

I MINE ØJNE ER DET EN KÆMPE FALLIT ERKLÆRING, SOM DU IKKE ER MAND NOK TIL AT ERKENDE.

Det er så, forbandet ærgerligt at vi skal begrænses i Danmark, fordi vores politikere ikke kan tage sig sammen og få gjort noget ved sagen, samtidigt med at der er selvbestaltede teleparalytikere (John Usand) der manipulerer og fordrejer fakta så det brager. Vi ender med endnu engang at sakke bagud i det internationale kapløb om arbejdspladser og udvikling/innovation....

Det er direkte usmageligt..... FØJ!

83
20. december 2013 kl. 18:09

Er du sikker på det tal?

Nej - tallet er meget større hvis du skal nationalisere den samlede danske teleindustri, TDC har en børsværdi på 42 milliarder kroner og så kommer de øvrige aktører som du nok kan købe for et beløb på omkring 30 milliarder kroner så tallet burde have hedet omkring 70 milliarder kroner...

109
22. december 2013 kl. 16:12

Nej - tallet er meget større hvis du skal nationalisere den samlede danske teleindustri, TDC har en børsværdi på 42 milliarder kroner og så kommer de øvrige aktører som du nok kan købe for et beløb på omkring 30 milliarder kroner så tallet burde have hedet omkring 70 milliarder kroner...

Det er sådan set kun Hr. John Strand der ser firkantet på tingene og mener at hvis det skal gøres anderledes så er det en komplet nationalisering....

Derfor er det så svært at debattere med ham. Der findes kun 2 veje, sort og hvid....

110
22. december 2013 kl. 16:23

Det er sådan set kun Hr. John Strand der ser firkantet på tingene og mener at hvis det skal gøres anderledes så er det en komplet nationalisering....

Kære Jens

Hvis du nu havde læst debatten og læst det indlæg jeg svarede på så vil du se at der var en debattør der anbefalede en nationalisering og det var som en reaktion på hans anbefaling at jeg fortalte hvad det ville koste at gennemføre den.

Min verden er ikke sort / hvis - jeg fortalte hvad mandens anbefaling ville kost samfundet hvis vi som nation stadig skal kunne betragtes som et retssamfund hvor virksomheder kan investere i og drive forretning.

Du er vist lidt forudindtaget i relation til hvad jeg mener.

Kan godt forstå at det er svært for dig at debattere med mig når du ikke læser det der står i debatten men nøjes med at gætte.

Hilsen

John Strand

85
20. december 2013 kl. 18:40

omkring 70 milliarder kroner...

Men selv med et beløb på 70 mia, så ville ca. de 35 mia komme igen i skat. Dvs. omkring 35 mia, fordelt over ca 5 år ville give en udgift på omkring 7 mia pr. år.

Det ville ikke være noget særligt i forhold til Danmarks statsbudget.

Her er så ikke taget besparelser på overførselsindkomst og indirekte skat, som ville komme ind ved adgang/brug af fiber.

Ved godt at sådan ville en økonom ikke se på det. Men hvor tit har en økonom haft ret i sine forudsigelser. Økonomer er vores tid orakler. Problemet er bare de tager fejl alt for mange gange, men det ændre desværre bare ikke på deres tro på deres egen guddommelighed.

77
20. december 2013 kl. 15:20

TDC forhaler. Kunderne betaler.

60
20. december 2013 kl. 08:04

At påstå at jeg afspore debatten er for vildt.

Jeg forholder mig til det der står i artiklen og det som folk skriver i debatten-

Det kan godt være at der findes folk som tor at man bare kan komme med løse påstande om hvad der sker i England som er baseret på en kombination af fri fantasi og tal fra 2008 der er publiceret i 2009 og gentaget i en rapport som handle om funktionel separation i en række brancher og som på meget få sider taler om teleindustrien.

Den rapport som Torben Rune bruger som sandhedsvidne for sin påstand kan jeg kun anbefale at folk læser - den indeholder absolut ingen faglig dokumentation for påstanden han kommer med.

I modsætning til dem der Google sig til ting de klipper og klistre i så kender jeg det engelske marked og hvis man gør det og hvis man læser nogle af de mange rapporter der er blevet publiceret om bredbånd i forskellige lande så burde man vide at England har dårligere og dyre internet end danskerne har.

Det var ikke mig der bragte påstanden om at funktionel separation som i England var en succes, jeg forholder mig til den påstand og sår fortæller jeg de øvrige læsere at al faglitteratur om dette emne viser det jeg siger.

personangrebene på mig er en måde at forhindre dem de læser denne debat i at i få sandheden at vide. Det er en metode som nogle få debattører bruger for at kunne publicere deres usandheder og manglende indsigt.

Funktionel separation har ikke givet englænderne bedre og billigere internet end vi dansker har og den har ikke løst de udfordringer som er beskrevet i artiklen.

59
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 12/20/2013 - 07:07

Så mange debatter teleanalytikeren kan deltage i (og for det meste køre af sporet) samtidig med at han generer styrelser, organisationer, embedsmænd på forskellige niveauer i sådan en grad at han er genstand for morskab i disse kredse mere end han er respekteret.

Jeg kan godt forstå Johnny Olsens entusiasme for LTE, jeg har det på samme måde med fiber. Sådan er det når man er nørd begejstret for et område. Det kan jeg respektere og det kan jeg forstå.

Hvad jeg dog ikke forstår er at en teleanalytiker, der (efter eget udsagn) lever af at sælge sin viden kan basere sin forretning på personangreb, konstant chikane af politikere, embedsmænd helt ned til almindelige kontoransatte. Det er da den værste reklame for ens ydelser man kan lave.

Jeg forstår godt at Version2.dk lader ham fortsætte for det giver jo et hav af reklamevisninger. Flere af de fiberrelaterede artikler er formuleret som troll bait til teleanalytikeren, da han nærmest er som en juggernaut der er umuligt at stoppe eller argumentere med, men han sikre at de fleste debatter der relaterer sig til fiber eller mobil vil resultere i 200+ indlæg

50
20. december 2013 kl. 01:16

(Delvist ulovligt?) sakset fra FT-artiklen Strand henviser til:http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4a5d9a02-68a0-11e3-996a-00144feabdc0.html#axzz2nvtSZvu5

Openreach’s 34,000-strong engineering corps are also rolling out superfast broadband in the UK for BT at about 100,000 homes a week. The £2.5bn project is 18 months ahead of the target to reach two-thirds of the country by 2015.

100.000 bredbaandshjem per uge! Det er da en paen slat. Det giver i runde tal 4 mill. hjem per aar, fraregnet ferier og helligdage.

Hvorfor mon de goer det naar nu mobilt bredbaand er det eneste saliggoerende? :-)

43
19. december 2013 kl. 23:11

TDC forhaler fiberkonkurrents adgang - præcis som med ADSL

Det er det artiklen handler om, og det er også det at debatten skal handle om.

Det er vist den tredje debat der kører i øjeblikket, som er kommet helt på vildspor. Igen Igen Igen er det JS, som afsporer debatten. Igen kommer han med "fakta" og lytter aldrig til alle de saglige modargumenter, men fortsætter... Når han så ikke kan komme ud af det han har rodet sig ind i, bliver det til personangreb og nedgørelser. *"Jeg forholder mig til fakta og ikke til de vilde påstande som du og Torben Rune kommer med.

Hilsen

John Strand

PS: Du virker lidt indebrændt - det er der ikke grund til at være"*

Jeg forstår ikke, at JS får lov til af Version2, at ødelægge alle debatterne og overtræde reglerne konstant.

*Indlæg skal holdes inden for emnet og føre debatten videre.

Indlæg skal holdes i en sober tone og på et fagligt niveau - og derigennem bidrage til en saglig og konstruktiv debat.

Vi tolererer ikke personangreb.

Kontroversielle påstande kræver faglig dokumentation, kildehenvisning, samt skal holdes på et sagligt niveau*

Den nemmeste måde at holde gang i en fornuftig debat er helt enkelt, at ignorere alle indlæg fra JS, indtil han kommer med saglige og dokumenterede indlæg.

Lad det være en opfordring til efterfølgelse, for jeg er virkelig træt af, at alle de interessante debatter altid bliver ødelagt og kørt ud på et sidespor.

Og JS, du skal ikke svare på dette indlæg!

36
19. december 2013 kl. 21:49

Ekstrakt fraEXPERIENCES WITH STRUCTURAL SEPARATION OECD 2012side 84 og toppen af 85:

In May 2009, Ofcom published an implementation review of the process
and the results of BT‘s functional separation. The review suggests that the net effects of the separation process, to date, have been positive. Openreach has made good progress in becoming a functionally independent entity. Increased competition in the broadband sector has brought substantial benefits,</p>
<p>including:</p>
<ul><li>Increased take-up of new services and packages;</li>
<li>Greater affordability and value for money;</li>
<li>Increased consumer engagement with fixed telecommunications
services;</li>
<li>Growing levels of switching in broadband; and</li>
<li>High satisfaction levels among residential broadband customers,
although business customers tended to be less satisfied.

Strand, venligst se paa aarstallene.

Til jer andre ;-) Det ser ud til at skiftet i England alt i alt havde overvejende positive effekter.

37
19. december 2013 kl. 22:16

Kære Claus

Det der er værd at se på i England er ikke om tingene er blevet bedre men om den model har været mere succesfuld end den vi har i Danmark, i praksis om englænderne har adgang til bedre og billigere internet end danskerne har - svaret et nej.

Man kan også se på hvordan BT´s konkurrenter er på markedet og hvilke udfordringer de har - der har jeg tidligere i dag linket til en artikel fra i dag som har været i FT.

Det du henviser til er en påstand om at tingene er blevet bedre i FT kan man i dag læse at antallet af klager er steget.

Det du henviser til viser INTET om hvordan situationen er i UK, nu har jeg en del kunder i UK og jeg kender deres syn på BT og den er ikke positiv hvilket FT også bekræfter i dag.

Hilsen

John Strand

48
20. december 2013 kl. 00:59

Det der er værd at se på i England er ikke om tingene er blevet bedre men om den model har været mere succesfuld end den vi har i Danmark, i praksis om englænderne har adgang til bedre og billigere internet end danskerne har - svaret et nej.

Sikken en gang vrøvl... Hvordan kan du se på det på den måde, det hænger jo ikke sammen! Det er en typisk gang John Strand ord manipulation. Bvaddrrr!

Nej, det man skal se på det er hvad der er sket i England, siden modellen er iværksat og hvordan det forholder sig nu i England. At måle England op mod Danmark med begrundelsen om de skulle have adgang til bedre og billigere Internet end Danmark holder ikke. Især ikke når udgangspunkterne for begge lande er vidt forskellige, både indbygger mæssigt, geografisk, historisk og på mange andre punkter.

Fortæl os hellere, nu du kloger dig sådan på England, om de har fået bedre og hurtigere Internet end før modellen blev indført ? Fortæl samtidigt om der er kommet flere eller færre udbydere af Internet og hvad det har gjort ved priser, hastighed osv. i England ifht. før modellen blev indført.

Jeg tvivler på at du formår det med dokumentation, så du kan mane i jorden at modellen ikke virker....

Det er jo ikke anderledes i Sverige. Det er en model der virker i Sverige. Har de fået bedre og billigere bredbånd ?

47
20. december 2013 kl. 00:57

Det du henviser til er en påstand om at tingene er blevet bedre i FT kan man i dag læse at antallet af klager er steget.</p>
<p>Det du henviser til viser INTET om hvordan situationen er i UK, nu har jeg en del kunder i UK og jeg kender deres syn på BT og den er ikke positiv hvilket FT også bekræfter i dag.

Strand, den artikel i FT du henviser til, har jo intet at goere med den strukturelle separation. Den fortaeller blot at Openreach har et massivt problem, formentligt arvet fra BT, med at goere tingene i rette tid for kunderne. Den type problemer er jo ikke enestaaende for et teleselskab. Det ses jo alle steder i offentlige som private virksomheder med en 'gammeldags' "Kunderne er til for os" -skrankepavekultur.

Saa dit svar er absolut intetsigende, sorry!

Og saa har du ikke kommenteret paa din forvirring omkring aarstal. Du skylder faktisk Torben Rune en massiv undskyldning.

54
20. december 2013 kl. 04:46

Strand, den artikel i FT du henviser til, har jo intet at goere med den strukturelle separation. Den fortaeller blot at Openreach har et massivt problem, formentligt arvet fra BT, med at goere tingene i rette tid for kunderne

Nu gætter du, hvis du havde sat dig ind i tingene så vil du vide at det er en del år siden man lavede den funktionelle separation, og jeg har svært ved at forstå at folk på den ene side peger på England samtidig med at erfaringerne viser at det ikke har givet englænderne bedre eller billigere internet end danskerne har samtidig med at der er en del udfordringer som samtlige enggros kunder klager over .....og har klaget over i mange år.

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så er det grotesk at du klager over TDC mens du påstår at Englands model er en løsning samtidig med at du siger at det er acceptabelt at Openreach har nogle problemer - er det så også acceptabelt at TDC har nogle problemer.....

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så er det imponerende så mange eksperter der er på England inkl. Torben Rune som bruger flere år gamle tal - folk der intet aner om England og hvad der foregår, hvordan markedet ser ud og hvordan det har udviklet sig.

Torben Runes kærne kompetence er at hjælpe folk med at spare penge på telefonregningen og ud over det så forsøger han ofte at gøre sig klog på ting han intet aner om - det dokumentere jeg meget gerne.

Der er en masse folk der Googler ting der passer ind i deres kontekst og som de poster uden at have forstået det der står...

Nu er det sådan at jeg kender det engelske marked ret godt, jeg har de største aktører på det marked som kunder og jeg ved hvordan markedet så ud for 10 år siden og hvordan det har udviklet sig.

Jeg skylder ikke Torben Rune en undskyldning, min kritik af hans faglige niveau er berettiget, manden aner intet om det engelske marked....

Fakta er at englænderne har dårligere og dyre internet end danskerne og det har EU og OECD dokumenteret mange gange...

65
20. december 2013 kl. 09:42

Torben Runes kærne kompetence er at hjælpe folk med at spare penge på telefonregningen og ud over det så forsøger han ofte at gøre sig klog på ting han intet aner om - det dokumentere jeg meget gerne.

Kære John,

i stedet for at dokumentere andres fejl, må du hellere dokumentere dine egene påstande (det du kalder 'fakta'), da det indtil videre ikke er sket.

At du 'kender det engelske marked' eller 'kender personer i topledelsen i den engelske industri' kan ikke betragtes som dokumentation for noget som helst. Det er alene dine, udokumenterede, påstande.

63
20. december 2013 kl. 09:16

Der er en masse folk der Googler ting der passer ind i deres kontekst og som de poster uden at have forstået det der står...

Så du mener ikke dit misforståede link til Financial Times artiklen er ren Googling, som du troede passede ind i din kontekst, men som viser sig at vedrøre noget helt andet ? Med andre ord, vi andre må ikke, men du må godt ?

Jeg skylder ikke Torben Rune en undskyldning, min kritik af hans faglige niveau er berettiget, manden aner intet om det engelske marked....

Jo, du nævnte at han linkede til en 8 år gammel rapport og det svinede du ham for. Men rapporten er ikke 8 år gammel. Så du tog fejl. Derfor skylder du ham en undskyldning. Men det er du åbenbart ikke mand nok til at give ham. SUK!

Fakta er at englænderne har dårligere og dyre internet end danskerne og det har EU og OECD dokumenteret mange gange...

Ja, men det er ikke spor interessant. Fakta er at danskerne har dårligere og dyrere Internet end svenskerne. Og Sverige bruger samme model som England ? Hvad beviser det ? Du påstår at du er teleanalytiker, men du kan ikke se det forkerte i dit udsagn. Det er sgu op ad bakke.....

John han fatter ikke en skid. Flere uafhængige personer er efter ham i debatten, men det er dem alle der tager fejl. Ikke John. Hvad kalder man det ? Storhedsvanvid ?

73
20. december 2013 kl. 12:21

John han fatter ikke en skid. Flere uafhængige personer er efter ham i debatten, men det er dem alle der tager fejl. Ikke John. Hvad kalder man det ? Storhedsvanvid ?

Hvis han så bare gad komme med noget konstruktivt, men han er yderst destruktiv. Bare se de rapporter han så ofte nævner - de går udelukkende ud på at pille andre ned.

Senest har han smågrinende skrevet at han sådan glædede sig til at hans rapport om hvor mange penge dansk erhvervsliv har spildt på apps udkommer.

Det vil sikkert kaste en artikel eller to af sig fra Thomas Breinstrups side (der har det med ukritisk at skrive det vrøvl John Strand kommer med), så han igen kan få lidt opmærksomhed.

57
20. december 2013 kl. 06:25

Nu gætter du, hvis du havde sat dig ind i tingene så vil du vide at det er en del år siden man lavede den funktionelle separation, og jeg har svært ved at forstå at folk på den ene side peger på England samtidig med at erfaringerne viser at det ikke har givet englænderne bedre eller billigere internet end danskerne har samtidig med at der er en del udfordringer som samtlige enggros kunder klager over .....og har klaget over i mange år.

Næh Strand, jeg gætter ikke. Jeg har såmænd blot gjort mig den ulejlighed at læse den artikel i FT du henviser til. Måske du skulle sætte dig ind i tingene og gøre det samme?

Jeg gentager lige: Jeg har læst den artikel du henviser til. :-)

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så er det grotesk at du klager over TDC mens du påstår at Englands model er en løsning samtidig med at du siger at det er acceptabelt at Openreach har nogle problemer - er det så også acceptabelt at TDC har nogle problemer.....

Æhhh, Strand, Hvor søren var det nu lige at jeg klagede over TDC i denne her debat?

53
20. december 2013 kl. 03:54

Du får sjældent en undskyldning ud af en person der er gledet så langt ud i sin kognitive dissonans som JS er. Jeg kender ham ikke personligt, men det er pinligt for version2 og læserne at kunne læse en hel tråd fuld af hans stædige og desperate forsøg på at blive bekræftet herinde gang på gang. Manden har jo tydeligvis brug for professionel hjælp, men fatter det åbenbart ikke selv.

Jeg undskylder min ligefremhed, men nogle gange er det den eneste metode der virker på tykhovede personer.. 'H I N T'

55
20. december 2013 kl. 05:00

Du får sjældent en undskyldning ud af en person der er gledet så langt ud i sin kognitive dissonans som JS er. Jeg kender ham ikke personligt, men det er pinligt for version2 og læserne at kunne læse en hel tråd fuld af hans stædige og desperate forsøg på at blive bekræftet herinde gang på gang. Manden har jo tydeligvis brug for professionel hjælp, men fatter det åbenbart ikke selv.

Kære Frank

Lad os forholde os til fakta - Torben Rune tegner et misvisende biled af det engelske telemarked - han bruger en rapport der er fra 2012 som bruger tal fra 2009 og før.

Mandens indsigt i hvad der sker i England er yderst begrænset på samme måde som det er på en række andre områder - jeg tager gerne en faglig diskussion med Torben Rune og en journalist og så kan vi se hvem der har størst indsigt i hvad der foregår i televerden internationalt.

Torben Rune lever af at hjælpe folk med at spare penge på telefonregningen http://www.computerworld.dk/art/216272/konsulent-koks-saadan-gik-teleudbud-helt-i-vasken

Han er en flink fyr man han er et fantastisk eksempel på at man skal fokusere og sørge for ikke at gøre sig til ekspert på områder man ikke ved noget om - England er et godt eksempel.

Torben Rune mener at græsset er grønnere i England, erfaringerne viser at de har flere problemer, dyre og dårligere internet end vi har i Danmark - hans påstand er sludder og vrøvl og viser at han ingen indsigt har i det marked - sådan var det også den gang han påstod at de havde bedre 3G i Brasilien end vi har i Danmark - Torben har en kone fra Brasilien, jeg har nok været flere gange i Brasilien end ham og så har jeg både regulator og samtlige mobiloperatører som kunder i Brasilien.

Fakta er at England ikke har bedre eller billigere produkter end Danmark.

Hilsen

John Strand

75
20. december 2013 kl. 13:07

Er det da målet?

Kære Jan

Hvis du læser artiklen og debatten så vil du se at Torben Rune fortæller at I England har man ikke disse udfordringer for der har man en funktionel separation af BT - det er den model han anbefaler.

Hvis du læser den artikle jeg linkede til så vil du se at man har masser og et stigende antal problemer med Openreach.

Hvis du sætter dig ind i det engelske marked så vil du se at færre engelske husstande har adgang til Internet end danske, du vil se at de husstande har adgang til lavere båndbrede og du vil se at priserne generelt er højere end i Danmark.

Hvis du sammenligner regnskaber så vil du se at set hen over tid og lige nu så investere BT en mindre andel af deres omsætning i infrastruktur end TDC og sådan har det været i mange år.

I England bor fok dobbelt så tæt som i Danmark hvilket burde gøre det billigere at opgradere nettet i England mål pr. Indbygger og det skal man huske på når man kan se at BT investere en mindre andel af deres omsætning end TDC i deres net.

I praksis så anbefale Torben Rune at man i Danmark ændre ved den model der set i forhold til den model som han anbefaler har givet englænderne dårliger og dyre produkter samtidig med at der er flere klager over Openreach end der over TDC.

Torben Rune kalder sig for ekspert på noget han ikke ved meget om og han anbefaler en medicin som ikke har givet de resultater han har anbefalet.

Jeg kan kun forholde mig til det der sker i England og så kan jeg sige at jeg er sikker på at INGEN af TDC s konkurrenter vil have de udfordringer som BT s konkurrenter har i England og jeg formoder ikke at danskerne vil have den kvalitet af internettet og til de priser som de har i England.

Hilsen

John Strand

86
20. december 2013 kl. 19:15

Hvis du læser den artikle jeg linkede til så vil du se at man har masser og et stigende antal problemer med Openreach.

Artiklen du linker til handler om et stigende antal operationelle problemer hos Openreach. Det er langt fra indlysende at operationelle problemer skyldes en strategisk beslutning om strukturel opdeling (som rapporten i artiklen handler om).

Læser man Ofcom's klage-data[1], kan man se at antallet af klager har haft en nedadgående kurve siden 2011, lige med undtagelse af 2013-Q3 (seneste datapunkt). Jeg ved ikke hvilke danske data du henviser til, f.eks. teleankenævnets klager er meget svære at sammenligne med UK forhold (bare i antal 179 vs ~80k).

Mvh,

[1] http://stakeholders.ofcom.org.uk/market-data-research/other/telecoms-research/complaints/

76
20. december 2013 kl. 13:18

Hvis du sætter dig ind i det engelske marked så vil du se at færre engelske husstande har adgang til Internet end danske, du vil se at de husstande har adgang til lavere båndbrede og du vil se at priserne generelt er højere end i Danmark.

Og det skyldes strukturel separation?

Målet for strukturel separation er ikke at komme på engelsk niveau - det er du vist den eneste der udleder af denne debat - og fordi vi i dag har det bedre end englænderne, så kan det ikke blive bedre?

Måske X kan bruges til at komme fra B til C, selv om andre med X kun er på vej fra A til B.

Jeg kan kun forholde mig til det der sker i England...

Det har du helt og aldeles ret i. Du virker ikke til at have evne til at forholde dig til ret meget af gangen, og du drager ofte forkerte konklussioner ud fra tal, der slet ikke er sammenlignelige.

78
20. december 2013 kl. 15:24

Det har du helt og aldeles ret i. Du virker ikke til at have evne til at forholde dig til ret meget af gangen, og du drager ofte forkerte konklussioner ud fra tal, der slet ikke er sammenlignelige.

Den funktionelle separation i England har ikke løst de problemer der er beskrevet i artiklen - de viser alle erfaringer fra England.

Hvorfor anbefale en medicin mod en sygdom hvis man ved at den medicin er virkningsløs - I Sverige er der også store problemer svarende til dem der er beskrevet i artiklen.

88
20. december 2013 kl. 19:58

I Sverige er der også store problemer svarende til dem der er beskrevet i artiklen.

Man skal vist både have skyklapper og snæversyns brillerne på for at kunne se det.

Nu er det strukturel separation og ikke funktionel, så vidt jeg har forstået. Her i står definitionen:

http://get.dav.itst.rackhosting.com/Publikationer/strategisk_eftersyn/pdf/Bilag_7._Modeller_for_opdeling_af_teleselskaber.pdf

Jeg er jo klar over at du intet aner noget om Sverige. Som boende herovre og følgende med i hvad der sker, så må jeg sige det er en succes.

Det er jo sådan med strukturel adskillelse, at jo mindre man høre om det des større er succesen. Men det er jo nok svært at forstå, for en som er fortaler for tele protektionisme.

Strukturel adskillelse løser et psykologisk barrierer, for selv om Skanova er ejet af TeliaSonera, så betragtes Skanova ikke som den store stygge ulv. TDC vil blive ved med at være den Store Stygge ulv i DK. Dem der bruger kræfter på at undertrykke konkurrence.

Fordelen ved strukturel separation, er det der ikke sker. Fx. 27 der graver fiber ned i samme fortov o.s.v. Jeg tror ikke at du har forstået dets betydning for samfundet. Om det skaber hurtige og billigere internet tror jeg ikke i sig selv, det skal man have dygtige politikere og embedsmænd til for at skaffe.

Det er en af mange historier, hvor den store stykke ulv TeliaSonera bliver accepteret efter den strukturelle adskillelse i Skanova:

http://www.skanskan.se/article/20120315/PERSTORP/703159993/-/bredbandslosning-klar-i-oderljunga.

Oderljunga er min nabo by og jeg kender personerne der er med i artiklen, og hvor er jeg dog lige glad med at du kender fine herrer i toppen af store selskaber. Det er nedefra at ændringerne sker.

Hæng du på i toppen, når revolutionen kommer nedefra ender du i guillotinen. :-)

PS: Her er et link til mange artikler som fortæller om hvilken succes Skanova har. Jeg ved ikke hvor du får al din negativitet fra. Jeg er sikker på at folkene fra min naboby aldrig havde givet sig over til TeliaSonera.

http://www.nyhetsdatabasen.se/senaste-nytt-om/skanova.htm

33
Indsendt af Torben Rune (ikke efterprøvet) den tor, 12/19/2013 - 21:05

"Jeg forudser en lang debat"... enig, men det bliver uden mig. Som sædvanlig udarter diskussionen til absurditet.

OECD rapporten er dateret i 2012. Ofcom's rapport er fra 2009, hvilket ligesom fremgår af rapportens titel.

Openreach - det selskab som blev separeret fra BT - blev stiftet i 2005 dvs. for 8 år side.

23
19. december 2013 kl. 13:25

Fordi jeg kører altså et privat fiber abonnement hos TDC. [ironi]Og da jeg kun streamer to tv-kanaler i HD ud af huset på een gang klarer jeg mig fint med de 10 M, og har ikke brug for en symetrisk forbindelse [/ironi]

At det kostede 5K at have en entreprenør til at rende rundt i et par dage for at skyde fiberen ind til mit hus, anser jeg for ganske rimeligt. Og det er i hvert fald en hel del billigere end de priser som DONG indikerede da de gravede fiberen ned.

20
19. december 2013 kl. 12:35

Det er simpelthen helt uacceptabelt, tilsynsmyndigheden gør ikke sit arbejde godt nok

19
Indsendt af Torben Rune (ikke efterprøvet) den tor, 12/19/2013 - 12:27

OECD har skrevet en ganske omfattende analyse om strukturel separation i forskellige infrastruktur sektorer. Telesektoren er også omfattet. Rapporten ligger her: http://www.oecd.org/daf/competition/50056685.pdf

Konklusionen i rapporten er, at strukturel separation generelt og i de fleste sektorer fjerner hovedparten af de konkurrenceforvridende elementer.

I rapporten omtales en undersøgelse af Ofcom's analyse af den strukturelle separation som blev indført i England i 2005. ("Ofcom, Impact of the Strategic Review of Telecoms, Implementation Review, published 29 May 2009.")

OECD skriver: "The Ofcom report concludes that the functional separation arrangement agreed with BT in 2005 remains an appropriate and comprehensive solution to the competition concerns, identified by Ofcom previously."

28
19. december 2013 kl. 15:57
51
20. december 2013 kl. 01:25

Nu er det sådan at jeg har en del operatører i UK som kunder og de kan ikke genkende det biled af UK som Torben Rune tegner, rent faktisk så er det blevet være og være i UK de senere år og i dag kan man læse denne i FT: <a href="http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4a5d9a02-68a0-11e3-996a-00144feabdc0.htm…;.

Jeg saksede lige denne fra artiklen: "Openreach’s 34,000-strong engineering corps are also rolling out superfast broadband in the UK for BT at about 100,000 homes a week. The £2.5bn project is 18 months ahead of the target to reach two-thirds of the country by 2015."

Det går åbenbart ikke så ringe for OpenReach, som John Strand gerne vil have os til at tro... 18 måneder forud og 100.000 hjem om ugen. Det er da en hel del med sådan et kæmpe projekt.

Det giver englænderne fiber, de havde før BT kobberkabler. De kan så vælge mellem forskellige udbydere på det net. Også BT, men også mange andre. Jeg kan ikke andet end se at det må gøre noget ved priserne rent konkurrencemæssigt..... Se bare på Sverige. Hvis vi skal bruge John Strands ringe sammenligning. De har faktisk billigere og hurtigere bredbånd end Danmark...

56
20. december 2013 kl. 05:09

18 måneder forud og 100.000 hjem om ugen. Det er da en hel del med sådan et kæmpe projekt.

Kan se at Google har leveret dig noget du kunne klippe ud og sætte ind på bloggen - kan du ikke fortælle mig hvor UK kommer fra hvad tingene koster og hvor lang tid det vil tage før UK er på niveau med Danmark....

Din indsigt i hvad der sker i England er vist yderst begrænset - på den anden side så må det være irriterende at debattere med en der kender temmelig mange markeder og som har adgang til information i en detaljeringsgrad du ikke kan finde på Google.

Hvor mange gange har du været i England, hvor mange folk der er en del af topledelsen i de engelske selskaber kender du og hvor godt kender du de regulatoriske fok i den engelske teleindustri.....

Det næste du påstår er vel at det nationale bredbåndsprojekt i Australien er en succes - det er det ikke de har de samme udfordringer som de danske fiberselskaber.....

Amatører bruger Google, vi andre rejser verden rundt og møder de folk der sidder i nøgle job og vi har adgang til detaljerende informationer om de markeder som nogle forsøger at gøre sig klog på...

58
20. december 2013 kl. 06:33

Amatører bruger Google, vi andre rejser verden rundt og møder de folk der sidder i nøgle job og vi har adgang til detaljerende informationer om de markeder som nogle forsøger at gøre sig klog på...

Nej, Strand. Vi har blot læst den artikel du selv henviser til. Måske du skulle gøre det samme?

For nu at bruge dit eget ordvalg, så er det jo grotesk at du ikke engang læser det materiale du selv henviser til og så det er jo helt grotesk at du på det uvidende grundlag påstår at "man googler". Tsk, tsk...

Gør nu dig selv og os andre den tjeneste at læse det materiale du selv linker til og læse og i det mindste prøve at forstå indlæggene her i tråden.

13
19. december 2013 kl. 11:08

Dengang det ikke var muligt at få en ADSL forbindelse hos Telia. Fik besøg af en montor fra TDC som oplyste, at bare jeg kontaktede TDC var det hele ordnet i løbet af 14 dage. Jeg vil påstå at TDC bevidst saboterede forbindelsen.

7
19. december 2013 kl. 09:29

Telestatistikken siger at rigtigt mange kan få rigtigt hurtigt bredbånd. Problemet er bare, tror jeg, at statistikken ikke tager højde for følgende:

Dobbelte net i samme område. Som jeg har sagt før, så kan jeg få hurtigt Internet på følgende måde: Kobber (VDSL TDC), Coax (YouSee), Fiber (SE) og 4G/LTE fra mobilselskaberne. Men jeg køber altså ikke hurtigt Internet fra alle. Jeg nøjes med én forbindelse.

Hvis statistikken ser på mit postnr., så kan jeg få det hele. Men i en anden del af samme postnr. der kan man ikke få noget som helst. Det vil da give et totalt skævt billede. Hvordan tager statistikken forbehold for det ?

Derudover har jeg en mistanke om at hastighederne på kobberet, som der leveres ADSL på er stærkt misvisende. Jeg kender flere, som jævnligt bliver ringet op af deres udbyder der prøver at sælge dem hurtigere hastighed. Problemet er bare at de har den hurtigste hastighed, som kablet kan trække. Det må de så fortælle deres egen udbyder, som om nogen burde vide det (...men ikke ved det). Når det så er udbyderne der indrapporterer tallene, bliver de så ikke forkerte og misvisende ? Hvordan kan udbyderne indrapportere troværdige tal, når de ikke engang selv kender max. hastigheden på kablerne ?

18
19. december 2013 kl. 12:27

Derudover har jeg en mistanke om at hastighederne på kobberet, som der leveres ADSL på er stærkt misvisende.
Jeg kender flere, som jævnligt bliver ringet op af deres udbyder der prøver at sælge dem hurtigere hastighed. Problemet er bare at de har den hurtigste hastighed, som kablet kan trække. Det må de så fortælle deres egen udbyder, som om nogen burde vide det (...men ikke ved det).

Det lyder underligt. Både ADSL og VDSL implementerer en G997.1 parameter som angiver den maksimalt opnåelige bitrate på den pågældende linje (ATTNDRds og ATTNDRus). Denne værdi plejer at passe rimelig godt, da det jo en en konkret vurdering af chipsettet, baseret på den støj og dæmpning som aktuelt er på linjen. Dette benyttes normalt til at screene kunder for om et opsalg er muligt, for det er jo ikke i ISP'ens interesse at lave et kald som du der beskriver.

11
19. december 2013 kl. 11:03

De målinger som kan ses af TDCs medarbejdere i Columbine, er baseret på formodninger og antagelser, sysmet kigger på forskellige parametre, som hvor hurtigt kører andre forbindelser, hvad er noise to signal ratio, længde på kablet osv

6
19. december 2013 kl. 09:25

Først er det noget med teknikken, så er det it-systemerne. Næste problem bliver, <strong>om fibrene virker</strong>. Vi kender sangen alt for godt fra de sidste 20 års erfaringer,« siger Torben Rune til Version2.

For mange år siden da TDC købte fibernettet i KBH, blev alle kunder på det net solgt og tvangsforflyttet over til TDC. Jeg var en af dem der strittede imod og snakkede derfor med en kundeservice medarbejder hos TDC der gerne ville forklare mig hvorfor jeg ikke kunne få en 50/50 mbit når jeg blev flyttet. Jeg ville kunne få en 10/1, 20/2 og skulle det være helt vildt kunne jeg få en 50/10. Forklaringen var at kablerne fra Dong var af så dårlig kvalitet, så de faktisk ikke kunne bruges mere... Hun kunne dog ikke forsvare hvordan jeg kunne køre en 50/50 gennem linjen mens vi snakkede sammen :)

Så "om fiberen virker" har været brugt, kan vi ikke komme videre nu???

9
19. december 2013 kl. 09:59

Jeg ville kunne få en 10/1, 20/2 og skulle det være helt vildt kunne jeg få en 50/10. Forklaringen var at kablerne fra Dong var af så dårlig kvalitet, så de faktisk ikke kunne bruges mere...
Hun kunne dog ikke forsvare hvordan jeg kunne køre en 50/50 gennem linjen mens vi snakkede sammen :)

Og du gik ikke til forbrugerombudsmanden ? I flg. Johnny Olesen, så er det løsningen på dit problem. For de artige teleselskaber har jo løjet og det må de ikke, og hvis du melder det så slår forbrugerombudsmanden dem i hovedet og du får pludselig 50/50 Mbit/s ;-) ...

26
19. december 2013 kl. 15:18

Og du gik ikke til forbrugerombudsmanden ?

For flere år siden, som han skriver, måtte de godt "lyve". Det er en ny regel, at de skal angive den reelle hastighed og ikke den på en god dag uden at andre bruger den delte forbindelse-hastighed.

21
19. december 2013 kl. 12:40

Jeg ville kunne få en 10/1, 20/2 og skulle det være helt vildt kunne jeg få en 50/10. Forklaringen var at kablerne fra Dong var af så dårlig kvalitet, så de faktisk ikke kunne bruges mere...
Hun kunne dog ikke forsvare hvordan jeg kunne køre en 50/50 gennem linjen mens vi snakkede sammen :)

Og du gik ikke til forbrugerombudsmanden ? I flg. Johnny Olesen, så er det løsningen på dit problem. For de artige teleselskaber har jo løjet og det må de ikke, og hvis du melder det så slår forbrugerombudsmanden dem i hovedet og du får pludselig 50/50 Mbit/s ;-) ...

Der skulle ikke trækkes på smilebåndet :) Men jo jeg ringede skam til en instans, som lyttede og forklarede hvordan jeg stod mm. Det førte dog ikke andet med sig, end det blev skrevet til rapporten om den sag de kørte mod TDC.

Der er jo ingen der er i tvivl om at det var i TDC's interesse at gøre bredbånd på deres fiber asymmetrisk for at det mere skulle ligne deres kobber produkter. På den måde kunne de jo efterfølgende "bevise" ud fra deres solgte abonnementer at danskerne jo ikke efterspurgte høje uploadhastigheder, TDC's solgte dem jo ikke.</p>
<p>Og alt deres snak om at DONG's fiber ikke duede og at teknikken ikke var kompatibel med TDC's egen, var jo bare bortforklaringer i forhold til at TDC på ingen måde havde et ønske om at fiber begyndte at blive mere og mere udbredt.

Der er slet ikke nogen tvivl om det var forsøget på at tale symetriske forbindelser ned, så man kunne sige SE DER ER INGEN DER ØNSKER ELLER BRUGER DEM. Desværre for kundeservice talte hun ikke med Hr. og Fru. Jensen, så jeg kom uden om hendes snak og forklarede hun ikke måtte lyve. Jeg flyttede ikke med over til TDC, men det er en længere forklaring.

I mellemtiden har jeg købt hus og kan nu se på hvordan de graver fiber ned for enden af min vej, uden jeg kan få glæde af den. Jo jeg skal give ~15.000 kr. i oprettelse/installation og ~4.000 kr./måned plus det er et erhvervs abon. Dette er på trods af der køre reklamer rundt på nettet om man kan få dette til 0 kr i oprettelse :/

22
19. december 2013 kl. 13:21

Kommunen varslede i September 2013 at DONG ville lægge luftledninger ned i fortovet i mit område. DONG kom i Oktober, gravede og dækkede til. I sidste uge kom der uden varsel nogle andre og gravede i modsatte fortov, lagde orange rør og dækkede til.

Ikke et ord om fiber, eller noget der bare ligner. DONG har sikkert lovet ikke at genere TDC's fiber, som vi aldrig fik eller får.

YouSee behøver ikke konkurrere, for de sidder solidt på monopolet. Der er sikkert også "tekniske problemer" med at give andre adgang til coax, eller sælge bredbånd uden TV.

Giv Yousee adgang til Stofa's og SE's og andre net. Se om Yousee kan sælge til kunder i de områder. Kræv samtidig at andre får adgang til YouSee's net. Se om de andre kan sælge noget i Yousee's område.

nah, jeg drømmer ... et Kafka'sk mareridt...

25
19. december 2013 kl. 13:31

Kommunen varslede i September 2013 at DONG ville lægge luftledninger ned i fortovet i mit område. DONG kom i Oktober, gravede og dækkede til. I sidste uge kom der uden varsel nogle andre og gravede i modsatte fortov, lagde orange rør og dækkede til.

Og hvad værre er, og som borger virkelig pisser det mig virkelig af, er at når der så har været gravet, så er Dong et al kun forpligtede til at lappe asfalten så den er i niveau med den eksisterende asfalt, og rimeligvis stabil.

Det betyder så, at her i byen er alle fortove et stort grimt stykke patchwork, og da alle ved at lapninger af asfalt ikke er langtidsholdbare, ja så er der flere steder hvor fortove og kørebaner ligner Dresden efter anden verdenskrig.

Og når veje og fortove så er i den forfatning, ja så sidder kommunen med regningen efter at private foretagender, som en del af deres profitmaksimering, har ødelagt dem,

27
19. december 2013 kl. 15:42

Det lykkedes mig at fange en af de mystiske "andre", som lagde orange rør ned. Han var ved at hente en entreprenørmaskine, men havde tid til at oplyse at det var TDC, der lagde fiber ned! wow, så bliver det måske alligevel jul i år, men det undrer mig at vi ikke har hørt noget om det.

Så bliver vi måske tilbudt TDC fiber som medarbejder ordning til næste år, så I andre kan være med til at betale for mit bredbånd. nah, jeg mener ordningen skal afskaffes, så det faktisk er arbejdspladsen og ikke medarbejderne der betaler for det. Sådan var det indtil for 4-5 år siden, men idag hedder det "BOYD" med eller uden SKATs velsignelse.

Jeg er virkelig overrasket. Glædeligt overrasket ... Nu må vi se om jeg vågner op i Baronens seng, eller i den sædvanlige dystre virkelighed med priser der glæder TDC's aktionærer.

29
19. december 2013 kl. 16:00

Det lykkedes mig at fange en af de mystiske "andre", som lagde orange rør ned. Han var ved at hente en entreprenørmaskine, men havde tid til at oplyse at det var TDC, der lagde fiber ned! wow, så bliver det måske alligevel jul i år, men det undrer mig at vi ikke har hørt noget om det.

TDCs nuværende strategi er vist at lave fiber et stykke af vejen, og så DSL fra det nærmeste skab i vejen indtil de enkelte kunder. Så mon ikke det kan være dette de etablerer? Det giver formodentlig mulighed for bedre DSL, men fiber tror jeg altså ikke du skal håbe på.

30
19. december 2013 kl. 16:40

TDCs nuværende strategi er vist at lave fiber et stykke af vejen, og så DSL fra det nærmeste skab i vejen indtil de enkelte kunder. Så mon ikke det kan være dette de etablerer? Det giver formodentlig mulighed for bedre DSL, men fiber tror jeg altså ikke du skal håbe på.

TDC slipper ikke frivilligt kobber-malkekoen før vi alle har betalt det tilbage 10x mindst. Derfor også deres kraftige markedsføring af budskabet: kobber er rigeligt til alle, og mobilbredbånd er fremtiden ud over alle grænser, og fiber er en dødssejler som ingen har brug for. Desværre er TDC's virkelighed præget af hvad der optimerer deres indtægt, ikke kundernes produkter.

Jeg tæller såmænd nok også i statistikken over dem som ikke køber det hurtigste mit kobber kan, for det har jeg prøvet og så falder det bare ud konstant. Men tal i hænderne på marketing/John Strand er ret taknemmelige.

31
19. december 2013 kl. 20:23

</p>
<p>TDC slipper ikke frivilligt kobber-malkekoen før vi alle har betalt det tilbage 10x mindst. Derfor også deres kraftige markedsføring af budskabet: kobber er rigeligt til alle, og mobilbredbånd er fremtiden ud over alle grænser, og fiber er en dødssejler som ingen har brug for.
Desværre er TDC's virkelighed præget af hvad der optimerer deres indtægt, ikke kundernes produkter.

Kære Poul

Nu er vi nogle der forholder os til fakta og så er der andre som Torben Rune der bruger 8 år gamle rapporter for at vise at England ser anderledes ud end det gør i dag.

TDC er den aktør i Danmark med mest fiber, de er nok også den der lægger mest fiber ned men de har en strategi hvor de mener at der er bedre økonomi i at lægge fiberen tættere og tættere på kunden for dermed får man en bedre økonomi end ved at grave den de sidste meter ind til kunden.

Den strategi er en strategi som operatører over hele verden bruger og det er en strategi som har været succesfuld i det man har kunnet fastholde kunderne og levere bedre og bedre bredbånd over tid.

Nu er der heldigvis masser af konkurrence i Danmark, TDC sidder på ca halvdelen af teleomsætningen og andre selskaber sidder på resten. Nogle af disse selskaber har en anden strategi og de mener at man skal grave fiber hele vejen ud fra den første dag - deres tal viser at 3 ud af 4 der bliver tilbudt fiber siger nej tak.

I Danmark vokser den båndbrede kunderne bliver tilbudt hurtigere end den de efterspørger - sådan har det været i mange år, det er også en af årsagerne til at Danmark har noget af det bedste bredbånd i EU og OECD.

En seriøs debat tager udgangspunkt i fakta og ikke en masse fordomme - dem skal du være velkommen til at dyrke men det ændre ikke ved at vi andre fortæller hvad vi mener og det gælder også når Torben Rune med 8 år gamle rapporter forsøger at fortælle at tingene er bedre i England, det er de ikke og det burde Torben Rune vide hvis han havde sat sig ind i tingene.

Hilsen

John Strand

38
19. december 2013 kl. 22:23
40
19. december 2013 kl. 22:35

Jeg kan ikke læse dette på anden måde, end at John Strand her i utvetydige vendinger indrømmer, at TDC aktivt modarbejder udbredelsen af FTTH.</p>
<p>John, er det første gang du indrømmer det, eller har du tidligere beskrevet, hvordan TDC obstruerer fiberudbredelsen til de danske forbrugere?

Det er ikke et spørgsmål om TDC modarbejder FTTH, det er et spørgsmål om TDC foretager store investeringer i deres infrastruktur således at de løbende udbygger de danske bredbåndsnet - svaret på det spørgsmål er ja.

Det du påstår er at der er kun en strategi man kan vælge og det er FTTH. Hvis du ser på TDC så kan de levere FTTH til de fleste virksomheder i Danmark og de er den aktør der kan levere højhastighedsbredbånd til fest husstande - omkring 50% af de danske husstande.

Der er nogle der mener at FTTH er en bedre strategi, det er dem de oplever at 3 ud af 4 siger nej tak til varen og det er dem der har investeret 12 milliarder og tabt 6 milliarder på den strategi som du mener er den eneste.

Lad være med at manipulere med det jeg skriver, langt de fleste danskere bliver tilbudt en markant højere båndbrede end de efterspørger og det i en verden hvor dem der udvikler tjenester har mere fokus på mobile løsninger end på løsninger der kræver FTTH.

Jeg tror at samfundet skal være glad for at det ikke er dig der skal lave TDC´s strategi. Hvis de gjorde som du siger så ville økonomien i TDC nok kollapse meget hurtigt og så ville investeringerne gå i stå og det vil ikke være godt for et samfund der er meget afhængig af de næsten 7 milliarder kroner som teleindustrien invester i infrastruktur hvert år.

49
20. december 2013 kl. 01:09

og det i en verden hvor dem der udvikler tjenester har mere fokus på mobile løsninger end på løsninger der kræver FTTH.

Endnu en omgang John Strand ord manipulation.....

Det ene udelukker ikke det andet. Der udvikles selvfølgelig til laveste fællesnævner. Der udvikles, så det der udvikles kan afvikles på alle typer Internetforbindelser og enheder. Det har ikke en skid at gøre med at der udvikles til typen af bredbånd, om det er mobil, kobber, coax eller fiber... Med andre ord, så kan mange applikationer der udvikles til mobileenheder også benyttes på andre systemer. Mange af dem vil endda køre over en fastforbindelse, da brugeren benytter WIFI i hjemmet.

Tag f.eks. Netflix. De har brug for volumen, meget stor volumen. Derfor vil det være tåbeligt af dem kun af udvikle en tjeneste, der kræver en højhastighedsforbindelse. Det ville afskære flere millioner kunder fra tjenesten fra dag 1. De har selvfølgelig korrekt udviklet deres system, så nærmest den langsommeste forbindelse kan benyttes, om den kører over satellit, mobil, eller pigtråd...

Du snakker så meget om fakta. Du har mega svært ved at holde dig til fakta. Måske du skulle se lidt på dig selv først!

67
20. december 2013 kl. 09:56

Der udvikles, så det der udvikles kan afvikles på alle typer Internetforbindelser og enheder.
Det har ikke en skid at gøre med at der udvikles til typen af bredbånd, om det er mobil, kobber, coax eller fiber...

Fuldstændig korrekt, moderne udvikling foretages i højere og højere grad med responsive design, så der kun udvikles en gang, men til alle platforme.

Og hvordan disse platforme efterfølgende tilgår indholdet er fuldstændigt underordnet.

Men ikke at det får en mand der påstår at XHTML er baseret på WAP til at fatte noget som helst.

42
19. december 2013 kl. 22:54

Det du påstår er at der er kun en strategi man kan vælge og det er FTTH.

Det er jo noget eklatant vrøvl! Jeg kan sagtens se, at TDC har valgt en anden strategi, men det er første gang, at jeg har set dig indrømme det.

Hvis du ser på TDC så kan de levere FTTH til de fleste virksomheder i Danmark

Du ved godt, hvad H'et i FTTH står for, ikke? Fiber-to-the-home.

de er den aktør der kan levere højhastighedsbredbånd til fest husstande

Men som du lige har indrømmet, modarbejder de aktivt at det skal være fiber til hjemmet.

44
19. december 2013 kl. 23:20

Men som du lige har indrømmet, modarbejder de aktivt at det skal være fiber til hjemmet.

Det er en grov manipulation - men jeg formoder at du ikke gider forholde dig til fakta og forstå hvordan tingene fungere.

Det er ikke min fejl at langt de fleste dansker ikke har den interesse for bredbånd som du har og at telebranchen ikke gør som du vil have den til at gøre.

Jeg kan konstatere at på trods af Danmark har noget af det bedste internet i verden så er højhastighedsinternet ikke en vare som kunderne står i kø for at købe.

Der er folk der gerne vil have adgang til den fiber TDC har og det skal de have lov til inden for de rammer der er og kommer. Hvis regulator er sløv så skal man slå dem over fingerne og så er den ged ikke større,

Til Svend, jeg svare på Christians kritik, og jeg tillader mig at dele min viden med dem der gerne vil kende fakta og så fortæller jeg når der er folk der skriver ting der ikke er i tråd med sandheden.

En seriøs debat foregår på et oplyst grundlag og med udgangspunkt i fakta - denne debat er overfyldt med folk der basere deres holdninger på fordomme, seriøst - i mine øjne nej.

Fakta er at England har dårligere og dyre internet og at deres funktionelle adskillelse ikke har været en succes set i forhold til hvad vi har i Danmark.

46
20. december 2013 kl. 00:09

Det ville da også undre mig meget, om du ville påtage dig skylden, når du lige har udpeget TDC som den skyldige.

Det er ikke et spørgsmål om at påtage sig et ansvar for en strategi der økonomisk set vil være en bombe under teleselskabernes evnet til at investere i vital infrastruktur i fremtiden.

De fleste teleselskaber må forholde sig til den virkelighed der er når det kommer til hvilke produkter kunderne efterspørger og køber - andre bygger i blinde og det koster af og til kassen: http://www.computerworld.dk/art/53164/midtvest-bredbaand-konkurs-ender-i-juridisk-slagsmaal

På den anden side så koster det ikke noget at side på sofaen og kræve og kræve uden at forholde sig til økonomien - der er også folk der mener at FCK skal købe hele Barcelonas hold.

35
19. december 2013 kl. 21:28

Nu er vi nogle der forholder os til fakta og så er der andre som Torben Rune der bruger 8 år gamle rapporter for at vise at England ser anderledes ud end det gør i dag.

Og så er der John Strand som ikke kan læse indenad, og som derfor får en rapport skrevet i 2012, omfattende resultaterne for 2011, til at blive 8 år gammel.

Men hvad, det passer jo fint i tråd med andre vådeskud fra John Strand hvor han:

Udtaler sig forkert om Apple (nichetelefon) Udtaler sig forkert om Nokia og MS (Bin Laden i himlen) Udtaler sig forkert om IP billing (det bliver det helt store i 2009) Udtaler sig forkert om hvordan Open Source og patenter fungerer Udtaler sig forkert om hvordan HTML fungerer Udtaler sig forkert om hvad XHTML er (WAP blev til XHTML!) Udtaler sig forkert om Sydfyns Energiforsyning Etc, etc.

Ikke underligt at det ikke går så godt for verdensfirmaet.

deres tal viser at 3 ud af 4 der bliver tilbudt fiber siger nej tak.

Og hvad John Strand ikke fatter er, at godt nok er der fra dag et måske kun 25% der tilslutter sig (af årsager som er blevet prøvet at forklare ham mange gange, men som han ikke magter at forstå), men det er ikke nogen statisk situation, hvorfor tallet stiger for hver dag der går.

Men John Strand vil i sine feberagtige forsøg på at forsvare sin mentor prøve at låse verden i et 2012 tal, og efterfølgende tro at udviklingen står stille.

Men den virkelige verden er altså lidt mere kompleks end hvad en selvproklameret teleanalytiker er i stand til at forstå.

39
19. december 2013 kl. 22:25

</p>
<p>Christian vrøvlede igen...</p>
<p>

Kære Christian

Dine grove og gentagende personangreb ændre ikke ved at fakta er som det er - 3 ud af 4 siger nej til fiber og det Cash flow fiberselskaberne genere kan ikke forrente og afskrive deres investeringer - Tris at du ikke kan finde ud af at regne på hvad der skal til for at forrente SE´s 3,4 milliarder kroner store investering men det burde ikke være svært for en mand med din begavelse.

Med hensyn til England så ved du lige så meget om det marked som Torben Rune gør - i modsætning til jer så har jeg en del kunde ri UK og jeg kender meget til hvordan tingene fungere.

I henhold til EU og OECD så har England ikke bedre og billigere bredbånd end Danmark har - det burde du vide omvendt så er det sådan i dit univers at al fakta der modbeviser hvad du mener bliver ellimineret.

Jeg forholder mig til fakta og ikke til de vilde påstande som du og Torben Rune kommer med.

Hilsen

John Strand

PS: Du virker lidt indebrændt - det er der ikke grund til at være, kvaliteten af det bredbånd danskerne bliver tilbudt vokser hurtigere end det de efterpørger - formoder at der kommer en ny rapport fra Styrelsen meget snart der dokumentere det.

62
20. december 2013 kl. 09:14

Og 93 ud af 100 siger nej til mobilt bredbånd.

Det er en grov manipulation af faktuelle informationer. Hvis du henviser til de tal Hr. Strand har fremlagt tidligere, så er din sætning i orden.

Men hvis du henviser til at 93 ud af 100 husstande eller danskere siger nej til mobilt bredbånd, så er det faktuelt forkert, hvilket kan læses direkte ud af tallene fra Erhvervsstyrelsen.

Der er mere end 1.038.389 dedikerede bredbåndsabonnementer i Danmark. En del af disse dedikerede bredbåndsabonnementer er selvfølgelig betalt af virksomheder, men selv hvis vi påstår at 2/3 dele er erhvervsabonnementer, så passer dine tal stadigvæk ikke. Der er 2.607.876 husstande i Danmark i 2013. Regn selv efter.

Kilde: http://erhvervsstyrelsen.dk/file/414839/mobil-baggrundsark-foerste-halvaar-2013.xlsArk 10.A celle B11 Antal husstande: http://www.statistikbanken.dk/FAM55N

69
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 12/20/2013 - 10:28

Nej, den viser kun antallet af "dedikerede" mobilt bredbånds abonnementer, og der er ikke fordelt på erhverv eller privat.

Jeg har tre dedikerede mobile dataabonnementer.

Dedikerede er ikke ensbetydende med at det er den primære forbindelse i min optik er det min fiberforbindelse der er den primære. Mine data abonnementer er komplementære, men på ingen måde mine primære forbindelser.

70
20. december 2013 kl. 11:02

Jeg har tre dedikerede mobile dataabonnementer.</p>
<p>Dedikerede er ikke ensbetydende med at det er den primære forbindelse i min optik er det min fiberforbindelse der er den primære. Mine data abonnementer er komplementære, men på ingen måde mine primære forbindelser.

Helt enig. Dedikeret betyder ikke primær forbindelse, men det var heller ikke påstanden. Jan Lunddal Larsen skrev "Og 93 ud af 100 siger nej til mobilt bredbånd."

Hvis Jan mente husstande, så er det med overvejende sandsynlighed forkert, og hvis Jan mente antal danskere, så så er det også med overvejende sandsynlighed forkert.

Og hvis Jan mente antal virksomheder, så er det med overraskende nok også med overvejende sandsynlighed forkert.

Jeg ved godt, at Jans kommentar var for at prikke til Hr. Strands og hans påstand, men derfor må der gerne være lidt saglighed i de påstande man kommer med.

34
19. december 2013 kl. 21:11

En seriøs debat tager udgangspunkt i fakta og ikke en masse fordomme - dem skal du være velkommen til at dyrke men det ændre ikke ved at vi andre fortæller hvad vi mener og det gælder også når Torben Rune med 8 år gamle rapporter forsøger at fortælle at tingene er bedre i England, det er de ikke og det burde Torben Rune vide hvis han havde sat sig ind i tingene.

Strand. Du har jo ikke engang gidet at downloade den rapport Torben Rune linker til.

Forsiden, side 1, siger 2011 og paa side 2 kan man laese januar 2012. Og som Torben Rune naevner, omtales en rapport fra 2009 - altsaa kun 4 aar.

Saa hvor faar du de 8 aar fra?

12
19. december 2013 kl. 11:05

Ja, hvis man ved hvem, hvad og hvor og man har pengene til det.
Hvis man har prøvet at skulle tilslutte ekstern antenne til en mobilbredbåndsrouter, så forstår jeg godt der er en del der står af. Især Hr. og Fru Jensen.

Helt seriøst så vil jeg nødig få skylden for at Peter Binderups spådom går i opfyldelse, men når Jens Jönsson kommer med sådan en svada, så er det altså svært at lade står til.

Jens, vi taler om at Hr. og Fru Danmark skal kunne skrue to kabler fast på bagsiden af en Huawei B593 router og skrue en antenne fast på f.eks. en væg med almindelige skruer. Det kan selv gutterne nede på koldbøtte fabrikken finde ud af med lidt hjælp.

Og du gik ikke til forbrugerombudsmanden ? I flg. Johnny Olesen, så er det løsningen på dit problem. For de artige teleselskaber har jo løjet og det må de ikke, og hvis du melder det så slår forbrugerombudsmanden dem i hovedet og du får pludselig 50/50 Mbit/s ;-) ...

Hvis man er blevet snydt af sit teleeslskab, så kan man klage til teleankenævnet. Hvis man har været udsat for vildledende markedsføring, så er det en sag for forbrugerombudsmanden. Selvom Jens Jönsson forsøger at gøre grin med de danske institutioner, som er sat i verdenen til at beskytte forbrugerne, så er det alligevel den vej man kan/bør benytte - eller alternativt medierne hvis man tror det hjælper bedre.

Man kan også vælge den svære vej, og politianmelde et teleselskab, hvis man finder er blevet snydt og bedraget.

Under alle omstændigheder så hjælper det ikke noget at sidde på sin flade og tude over det.

2
19. december 2013 kl. 08:59

Jeg forudser mere gylle fra John Strand

1
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 12/19/2013 - 07:18

med det sædvanlige bavl om at vi har rigeligt med god dækning, ingen vil købe internet med mindre det er mobilt og LTE er det universale svar på livet, universet og alt det der.

Gående videre frem så ser jeg frem til den dag hvor fibernet bliver en tvungen del af bygningsmodningsprocesen ved nybyggeri(som det desværre ikke er i dag), så vi stille og roligt får ført fiber ind i alle nybyggerier.

Dette kunne snildt være en kommunal/statslig forpligtelse, som ikke vil fordyre byggemodningsprocessen med mange øre (når der alligevel skal føres strøm, vand og kloakering ind). Staten/kommunen skal så ikke drive forbindelserne - det kan tele selskaberne klare (og mon ikke TDC så på magisk vis får løst alle deres tilsyneladende tekniske problemer.

Jeg mener at vores infrastruktur er så vigtig at hvis de private aktører ikke magter at udvide højhastigheds netværk tilfredsstillende, så bør staten tage over. Koster det penge? Ja er jeg villig til at betale mere over skatte billetten for at sikre bedre infrastruktur - ja Jeg lever af og for IT og er umådeligt interesseret i at vi har den bedst mulige infrastruktur tilgængelig for samfundet, og ikke den mest tilfredsstillende for aktionærer i TDC.

10
19. december 2013 kl. 10:11

med det sædvanlige bavl om at vi har rigeligt med god dækning, ingen vil købe internet med mindre det er mobilt og LTE er det universale svar på livet, universet og alt det der.

Hvis mobiltbredbånd er så fantastisk, så er det tankevækkende at alle dem med langsom ADSL, der ikke kan trække flere Mbit/s ud af kablet, og som gerne vil have hurtigere forbindelse, ikke skifter til mobiltbredbånd.

Jeg tror jeg ved hvorfor....

Selvsamme personer (nogle vil hævde 2% af befolkningen eller mindre) har ikke god nok dækning hvor de bor. Mobiltbredbånd kører fint når afstanden til masten ikke er for lang. Kommer du længere væk fra masten og du samtidigt skal have udstyret indendøre (det er det beregnet til), så falder hastigheden og stabiliteten gevaldigt. Det er selvom det er 4G/LTE (Forudsat der er dækning), som jo ellers bør kunne punktsvejse under vand. Ja, så kan man købe og sætte en ekstern antenne op. Ja, det kan man, hvis man kan finde ud af det. Så kan man købe sig til at nogen gør det. Ja, hvis man ved hvem, hvad og hvor og man har pengene til det. Hvis man har prøvet at skulle tilslutte ekstern antenne til en mobilbredbåndsrouter, så forstår jeg godt der er en del der står af. Især Hr. og Fru Jensen.

4
19. december 2013 kl. 09:13

Gående videre frem så ser jeg frem til den dag hvor fibernet bliver en tvungen del af bygningsmodningsprocesen ved nybyggeri(som det desværre ikke er i dag), så vi stille og roligt får ført fiber ind i alle nybyggerier.

Et andet punkt hvor der desværre svigtes grumt er i selve byggebranchen.

Selv når der opføres nye lejlighedskomplekser, så trækker man ikke datakabling - det burde simpelthen være et krav i lovgivningen at alt nybyggeri med mere end et lejemål (uagtet ejerformen) skulle have udskiftelig PDS kabling, således at ejendommen kan forsynes med infrastruktur i et centralt punkt.

Men desværre er vi håbløst bagud på dette område - og det kan ikke klandres TDC, men lovgiverne som snorksover, og en visionsløs byggebranche.

Og så bliver det spændende at se hvor lang tid der går før Don Quixote og hans tro væbner Sancho Panza kommer på banen for at svine Torben Rune til, og fortælle at det kommende 17G netværk definitivt er i stand til at eliminere alle naturlove.

5
19. december 2013 kl. 09:23

Der findes nogle enkelte gode bygherrer, jeg er f.eks. Lige flyttet i et rækkehus, hvor der er netværksstik og antennestik i alle værelser.

14
19. december 2013 kl. 11:40

Ja. Nu bygger det firma jeg arbejder for p.t. kun i Sverige og Norge (norsk firma). Men når vi laver et el-projekt, så er tele og data en naturlig del af det. Jeg går ud fra at i de tomrør der lægges ind, kan man skifte ethernetkablet med et fiberkabel, hvis ikke det fra starten er et fiberkabel der kommer ind. Jeg ved så ikke om det står direkte i de norske regler at tele- og data projektet skal indeholde de ting, det er muligt. Vi gør det i hvert fald som standard. Sådan at der kommer et datastik i hvert soverum og ved fjernsyn. Man kan så måske sige at i disse tider med gode trådløse routere, behøvede man måske kun at lægge et hovedstik, et passende sted, hvor routeren så kunne stå. Men vi vælger at lægge ind flere steder.

15
19. december 2013 kl. 11:48

Man kan så måske sige at i disse tider med gode trådløse routere, behøvede man måske kun at lægge et hovedstik, et passende sted, hvor routeren så kunne stå. Men vi vælger at lægge ind flere steder.

Nej, nej og atter nej.

WiFi er en katastrofe i etageegendomme, så for guds skyld ikke opfordre til at der ukritisk bliver klasket endnu flere op.

Men da rart at se at der heldigvis er nogen firmaer der tænker lidt længere - jeg vil dog sige at der bør være kabling til alle rum, så man er forberedt for Internet of Things.

16
19. december 2013 kl. 11:55

I en etageejendom ville jeg selvfølgelig lave et hovedstik til hver lejlighed - ikke kun til hele ejendommen!! :-) Internt i lejligheden kan man så køre WiFi. Men jeg vil også hellere gøre som vi gør nu - lægge ind til hvert (primære) rum - måske ikke lige på badeværelset.... ;-)

3
19. december 2013 kl. 09:05

Enig

8
19. december 2013 kl. 09:34

"Den rigtige løsning vil derfor være at skille infrastrukturen ud i et selvstændigt selskab"

Det er jeg helt enig i.

Men faktisk er situationen nu langt værre end den var, da der blev åbnet for rå kobber i 1998.

For dengang nåede Cybercity op på næsten 50.000 kunder på ADSL i Københavnsområdet inden TDC selv kom med et ADSL-produkt til private. Også andre selskaber var i gang inden TDC.

Og TDC havde slet ikke et matchende produkt til private - heller ikke på kabel-tv.

Men det standsede altså ikke udviklingen, som TDC så også selv kom med i.

Så dagens situation med det ubenyttede fiber til private må være værre end noget, vi tidligere har set.

Også eksemplet med Yousee er værre end noget, vi tidligere har set. I nu snart et par år har konkurrenter haft adgang uden at en eneste har benyttet sig af det, selv om der er en kundemasse på over 1 million.

Så det ser ud til, at viljen til i praksis at efterleve krav om åbenhed er blevet mindre.

Der er hårdt brug for et nyt system. Og funktionel adskillelse er løsningen. Der er oven i købet hjemmel til de i telelovens § 47.

Men erhvervsstyrelsen vil simpelthen ikke indse dette.

Som jeg tidligere har sagt er funktionel adskillelse tilmed et vigtigt redskab til opnåelse af bedre dækning.

24
19. december 2013 kl. 13:28

Jamen det har jo ikke løs problemerne i UK - hvorfor skal vi i Danmark vælge en model der ikke har virket i England - det er som at anbefale virkningsløst medicin.

Det kommer da vist an på hvilke "problemer" du mener de skulle løse, for er det at levere gode, billige og hurtige forbindelser til private, så har det løst det på forbilledlig vis. De var jo markant værre stedt med BT-monopolet end vi var/er med TDC, og idag er der slet ikke de samme problemer. Men var problemet at BT ikke havde et stærkt nok monopol og tjente penge nok på at misbruge kunderne, nej, så løste det ikke problemet.