Ekspert: Statens bredbåndskortlægning er utroværdig

14. maj 2014 kl. 13:339
Den officielle kortlægning af danskernes adgang til internettet er alt for rosenrød, mener teleforsker, som kalder tallene for utroværdige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når regeringen kan melde ud, at 70 procent af danskerne kan få bredbånd med 100 megabit, er det baseret på teori og ikke praksis. Sådan lyder det fra teleforsker Michael Jensen fra Aalborg Universitet, som kalder den officielle bredbåndskortlægning for ’utroværdig’. Det skriver KIT-magasinet, som bliver udgivet af foreningen for kommunale it-chefer.

Problemet er, at tallene bliver indberettet fra teleselskaberne, som generelt opgiver lidt for optimistiske hastigheder, der ikke nødvendigvis kan lade sig gøre i virkeligheden. En anden fejlkilde er, at alle de husstande, som bliver passeret af fiber eller tomrør, bliver regnet med som mulige modtager af internet med 100 megabit hastighed. Så længe forbindelsen kan etableres med en ’beskeden graveindsats’, er den med i kortlægningen, uanset om en kunde i praksis kan købe denne adgang, lyder kritikken fra teleforskeren.

Version2 har tidligere skrevet om kritik af bredbåndskortlægningen, som Erhvervsstyrelsen står bag.

For eksempel mente hverken it-chefen i Lemvig Kommune eller den frivilligt drevne internetforening på Samsø, at den officielle kortlægning af deres lokalområder harmonerede med muligheden for internetadgang i virkeligheden. For eksempel pegede it-chefen i Lemvig på en husstand, som ifølge TDC kunne få internet med 5/1 megabit, men som i praksis kun kunne få væsentligt lavere hastigheder, og hvor forbindelsen var så ustabil, at den reelt var ubrugelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden kritik har været TDC og Yousees indberetning af alle kabel-tv-kunderne, som nu har mulighed for 100 megabit-internet. De skal nemlig dele den høje hastighed, og dermed smuldrer regnestykket, hvis flere på én gang forsøger at trække fuld speed.

TDC svarede omvendt, at man i så fald løbende vil opgradere hastigheden, så der ikke vil opstå flaskehalse, hvis der er stor interesse for hurtigt internet i en boligforening.

Det er også baseret på skøn, når den samlede internetdækning beregnes ud fra dækningsgrader fra forskellige teknologier. Hvis for eksempel kobberledninger kan give internet til 95 procent i et område, og kabel-tv dækker 30 procent, er det ikke nemt at sige, hvordan den samlede dækning er.

Erhvervsstyrelsen vil næste år komme med en langt mere detaljeret kortlægning, hvor indrapporteringen skal ske i felter af 100 gange 100 meter over hele landet.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. maj 2014 kl. 17:22

TDC's forsvar af datterselskabet YouSee er latterligt. I teorien kan vi levere 100 mbit/s, men bare ikke til alle på samme tid. Hvis der opstår kapacitetsproblemer (Der har ikke været andet hele 2013/2014) så kan man bare opgradere.

Der må da stilles et krav om at YouSee skal levere den markedsførte båndbredde på dagen, og ikke et halvt år senere, når der er nok der har klaget.

8
15. maj 2014 kl. 08:24

TDC's forsvar af datterselskabet YouSee er latterligt. I teorien kan vi levere 100 mbit/s, men bare ikke til alle på samme tid. Hvis der opstår kapacitetsproblemer (Der har ikke været andet hele 2013/2014) så kan man bare opgradere.</p>
<p>Der må da stilles et krav om at YouSee skal levere den markedsførte båndbredde på dagen, og ikke et halvt år senere, når der er nok der har klaget.

Det krav du mener bør gælde YouSee vedr. markedsføring og levering af deres ydelse, det er allerede gældende jf. markedsføringsloven og forbrugerombudsmandens retningslinjer omkring markedsføring af internet.

Der er ikke brug for nye regler - der er brug for at folk klager til forbrugerombudsmanden, hvis de mener, at reglerne på området er overtrådt.

6
14. maj 2014 kl. 20:57

Det er ca. 250 dkk/md bare for den billigste, hvilket ca. fordobler prisen for internet fra YouSee.

Det ændre jo ikke på at hastigheden er tilgænglig. Man må også betale højere priser i Daglig Brugsen end i Fakta. Sådan er det.

Og så er prisen faktisk højest 219 kr/md og under 100kr for rigtigt mange der bor i bolig-/andel-/ejer-foreninger (under 100kr/md).

Husk at den enkelte er af underordnet betydning, det er helheden - de mange - det tæller for landets økonomiske udvikling. Når man gerne ser en udbygning af netadgangen, så er et ikke for morskab til borgerne, så er det for at styrke vor samfundsøkonomi og erhversliv.

I teorien kan vi levere 100 mbit/s, men bare ikke til alle på samme tid.

Der kan leveres meget mere end 100 Mbit/s via et youSee kabel, så selv om alle ikke kan få leveret 100 Mbit/s samtidig, så kan mange indenfor hvert kabelsegment.
Men derfor kan naturligvis meget let være kabelsegmenter, der endnu dækker for mange kunder, og hvor youSee endnu ikke har fået opdateret udstyret (delt kabelsegmentet i 2 eller flere).

Kortlægningen har aldrig omfattet en konstant brug ved makshastighed, men et vist forbrug. men med god hastighed. Det håndhæves pt fx via 'fair-use' regler. Trafikken over forbindelser også fiber til hjemmet, bliver jo også samlet fra mange kunder og videreført i enkeltkabler.

Lars :)

7
14. maj 2014 kl. 21:27

Trafikken over forbindelser også fiber til hjemmet, bliver jo også samlet fra mange kunder og videreført i enkeltkabler.

Forskellen her er så bare den, at når det gælder fiber til hjemmet, så vil de eneste båndbreddebegrænsninger være dem, som signalet møder opstrøms i form af switche og programmerede grænser.

I modsætning til kobberkabler af mere eller mindre tvivlsom karakter, så er kapaciteten på en optisk fiber reelt ubegrænset fra fødslen - der skal ikke lige opfindes 4 nye teknologier, der skal udrulles med maks. 21,73 meter til udtaget i væggen, før vi kan hæve hastigheden yderligere (med de sædvanlige forbehold og muligvis endda først om 4 år i dit område).

9
15. maj 2014 kl. 10:38

Forskellen her er så bare den, at når det gælder fiber til hjemmet, så vil de eneste båndbreddebegrænsninger være dem, som signalet møder opstrøms i form af switche og programmerede grænser.

De fleste FTTH (Fiber to the Home) installationer er PON netværk (http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_optical_network) og selvom du har >meget< kapacitet og meget mere kapacitet end andre typer netværk, er det i princippet en delt ressource.

4
14. maj 2014 kl. 16:35

Er ikke et brugbart produkt, hvad er meningen med gennemsnitsmålinger for en hel kommune? Og så endda kun ud fra et beskedent antal, der har valgt selv at måle. Find en viden, der er værd at formidle - og find en nyttig måde at formidle den på.

1
14. maj 2014 kl. 14:21

Burde internet via kabel-TV ikke regnes som en separat kategori? Det kræver jo trods alt at man først erhverver sig YouSee's ellers nok så uduelige TV-pakke. Det er ca. 250 dkk/md bare for den billigste, hvilket ca. fordobler prisen for internet fra YouSee.

3
14. maj 2014 kl. 15:35

Bredbåndsrapporten stemmer ikke overens med den virkelige verden og det kunderne oplever...

2
14. maj 2014 kl. 15:00

Ikke nok med det er dyrt, så er det også lidt tilfældigt om man får det produkt, man har købt. Jeg får f.eks. 25% af produktet om aftenen. Sådan har det været længe nu.