Ekspert: Sådan sikrer du tilgængelighed på din hjemmeside

12. maj 2010 kl. 08:063
Hver anden danske offentlige hjemmeside dumper i tilgængelighed. Version2 har bedt en tilgængelighedsspecialist om at punktere de mange myter, der er om (u)tilgængelige hjemmesider.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver anden danske offentlige hjemmeside har alvorlige problemer, når talen falder på tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse, konsulenthuset Sensus har lavet for IT- og Telestyrelsen.

Men det er ikke ond vilje hos udviklerne og organisationerne, der giver det nedslående resultat, forklarer rådgiver i Sensus, Helene Nørgaard Bech, der også har været dybt involveret i kortlægningen af de offentlige hjemmesiders tilgængelighed.

Myte: Tilgængelighed er for de få
Samtidig afliver hun myten om, at tilgængelighed handler om at tilgodese en lille gruppe af brugere som har et handicap.

»Det er jo noget vrøvl. 25 procent af alle brugere har tilgængelighedsproblemer, så det handler slet ikke kun om hjemmesider til synshandicappede. For eksempel er der masser af mennesker med læsevanskeligheder, der har glæde af en skærmlæser eller oplæsning ? og så handler det altså også om, at for eksempel mac-brugere med Safari skal kunne se siden, som den var tænkt. Ja i det hele taget handler det om, at man tænker på alle mulige andre end lige netop dig og mig,« siger Helene Nørgaard Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myte: Et valideringsværktøj klarer ærterne
En anden myte, Helene Nørgaard Bech gerne vil ramme en tyk pæl igennem er, at man kan teste for tilgængelighed ved at bruge et automatisk valideringsværktøj som for eksempel Compliance Sheriff.

»Ja ja, det er supersmart, at man bare indtaster webadressen, får en rapport tilbage, og så må den ged være barberet . Men nej, der er nødt til at være mennesker ind over på rigtig mange områder: Giver alt-teksterne mening, eller står der bare ?bannerbillede?? Eller er rækkefølgen, indholdet præsenteres i html'en, meningsfuld?,« spørger Helene Nørgaard Bech videre.

Det værste eksempel, hun er faldet over, er en offentlig hjemmeside, hvor der øverst på siden er placeret et søgefelt. Desværre var den tilhørende ?søg?-knap placeret nede i bunden af koden, og da skærmlæsere pløjer html'en igennem fra start til slut, fik brugere af skærmlæser-løsninger aldrig muligheden for at søge på sitet.

Myte: Et tilgængeligt site er også tilgængeligt om to år
Den sidste myte, Helene Nørgaard Bech giver nådestødet, er den om, at den hellige grav er vel forvaret, hvis blot udviklere og leverandører leverer et produkt, der ifølge kravspec'en er tilgængelig.

»Der er mindst tre steder, tilgængeligheden risikerer at gå fløjten: i designet af løsningen, i udviklingen ? og på det redaktionelle plan. Vi prædiker hele tiden, at tilgængelighed er en proces ? man er ikke 'home free' i det øjeblik, leverandøren afleverer det, de kalder en tilgængelig løsning,« siger Helene Nørgaard Bech.

»Tilgængelighed er en proces. Vi anbefaler at tænke det ind i alt fra designmanualer til sprogpolitik. Tænk på tilgængelighed, når virksomheden laver skabeloner til Word og pdf'er. Man bliver nødt til at uddanne sine webredaktører og dem, som skaber digitale dokumenter, i at skabe indhold, som er tilgængeligt. Ingen cms'er laver god, tilgængelig kode off the shelf, men der findes nogle leverandører, der laver gode implementeringer,« fortsætter hun.

»Et eksempel er dansksprogede hjemmesider, hvor der indføjes en kort, engelsk tekst. Her skal man lave lokalt sprogskift, og det kan de færreste cms'er af sig selv. Det findes der leverandører, der er villige til at implementere den slags,,men det kræver igen, at kunden efterspørger det,« lyder det fra tilgængeligheds-eksperten.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. maj 2010 kl. 11:53

Artiklen giver kun en række eksempler på, hvad man ikke skal gøre. Der er nærmest ingen konkret information om, hvad man skal gøre.

Handler det i virkeligheden om, at Sensus gerne vil sælge konsulenttimer til at hjælpe med den slags projekter?

Det er der naturligvis ikke noget odiøst i, men det ville klæde Version 2 at præsentere det som sådan i stedet for under en direkte forkert overskrift …

2
12. maj 2010 kl. 14:10

En af de mest elementære ting, som man kan gøre, er at se siden som en blind ser siden. Det gøres nemmest ved at bruge textbrowseren elinks, som bl.a. kan hentes på http://elinks.or.cz/

Se hvordan dr.dk ser ud på: http://elinks.or.cz/screenshots/dr--2004-09-29.png

elinks viser ikke alle problemer, men de mest grelle problemer er løst, hvis siden virker fornuftigt i elinks.

3
20. maj 2010 kl. 14:10

Jens Fallesen har ret i at der ikke oplyses noget som helst om HVAD man skal gøre!

Tilgængelighed er for mig velvalgte farver, overskuelige menuer, enkelt design og ingen animationer, dette klarer version2 faktisk rigtigt godt, lige som siden er lynhurtig. En pil opad for det til version2.

Jeg tror det største problem ligger i at alt for mange har adgang til at rette i koderne på siderne. Ikke engang IT-Tele Styrelsen har en side der validere, version2 gør det heller ikke. Derimod gør validere min egen side, men jeg er jo også maler..

Har man haft udviklere til at lave det hele, måske oven i købet så det virker perfekt, har et perfekt udsene og er brugervenligt, kan diverse redaktører nemt ødelægge det hele. Der skal ikke laves mange fejl, før alt er noget andet eller slet ikke virker. Det der så bør ændres er måden man lægger nye ting ind, et specielt værktøj til dette findes måske nok, jeg kender det bare ikke og har heller ikke brug for det, men andre har. Kan man kun lægge tekstfiler og billeder ind vil det minimere problemet meget. Værktøjet skal så kunne tilpasse billeder i format/størrelse så det passer til siden.