Når PET adskillige gange de seneste knap 10 år har sneget spionsoftware ind på mistænktes pc'er herhjemme, kan det betegnes som et stærkt indgreb i privatlivets fred.
I hvert fald i de tilfælde, hvor den mistænkte viser sig at være uskyldig.
Sådan lyder vurderingen fra lektor i persondataret ved Aalborg Universitet Charlotte Bagger Tranberg.
»I de tilfælde, hvor PET gør det, og oplysningerne ender med ikke at blive brugt til noget, er det jo et meget stærkt indgreb mod den enkelte borger,« siger lektoren til Version2.
Som Version2 tidligere har beskrevet, benytter Politiets Efterretningstjeneste trojanere, som indeholder keyloggere til aflæsning af tastetryk på den mistænktes pc.
PET vil ikke oplyse andet, end at politiet har listet den slags software ind ad bagdøren på danske pc'er i 'mange tilfælde' siden 2002. Og at det har fungeret ganske udmærket i blandt andet de større terrorsager herhjemme.
Ifølge Charlotte Bagger Tranberg ville det være rimeligt over for borgerne, at PET oplyste antallet af sager med brug af trojanere de seneste knap 10 år.
Men også, hvor mange gange brugen af dem har ført til konkrete sigtelser mod mistænkte personer.
»Det ville give et indtryk af proportionerne i det her,« siger Charlotte Bagger Tranberg.
Vanskeligt at være for eller imod
Hun understreger dog, at det er meget vanskeligt at være enten for eller i mod i diskussionen om PET's muligheder for at bedrive effektiv efterforskning kontra borgernes retssikkerhed.
»PET har jo selvfølgelig en klar rolle i forhold til at beskytte borgerne mod for eksempel terrorhandlinger, og på den anden side er der spørgsmålet om borgernes retssikkerhed. Så det er en meget tynd knivsæg at balancere på,« siger Charlotte Bagger Tranberg.
PET's 'sniffer-programmer' sender en kopi af alle indtastninger fra den mistænktes pc retur til politiet. Er der et rimeligt forhold mellem mål og middel?
»Umiddelbart kan brugen af keyloggeren godt virke meget vidtgående. Men de overvåger jo for eksempel også alt i folks telefonsamtaler, så spørgsmålet er, om der overhovedet er en anden måde at gøre det på, når endelig overvågningen skal finde sted,« siger Charlotte Bagger Tranberg.
PET har brugt trojanere i sager, hvor strafferammen er seks år eller mere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.