Ekspert: Nokia-opkøb kan ikke redde Microsofts våde mobildrømme

Telefon-hardware vil fremover spille en stadigt mindre rolle, fordi alting alligevel foregår i skyen. Derfor vil det ikke gøre nogen stor forskel, at Microsoft nu har købt Nokias mobil-division, mener britisk ekspert.

Der er ikke så mange andre muligheder lige nu - hverken for Nokia eller Microsoft - men det vil ikke redde Microsoft.

Sådan lyder vurderingen fra den britiske ph.d. og lektor Ronald Klingebiel fra Warwick Business School, som Version2 har talt med. Han har studeret innovation og udvikling i telesektoren de seneste ti år.

»Nokia vil ikke kunne gøre Windows Phone til en succes bare ved at lave god hardware, for hardwaren bliver fremover en standardvare (commodity). Som forbruger har du brug for at kunne forbinde med tjenester i skyen, og så bliver det ligegyldigt, om det sker gennem en LG-telefon eller en Nokia-telefon,« siger han til Version2.

Så længe nogle minimumskrav til hardwaren bliver indfriet, f.eks. en god skærm og rimelig batteritid, vil forbrugerne fremover mere kigge på telefonens pris og muligheden for at forbinde til alverdens tjenester, end de vil gå op i hardwaren.

»Der vil ikke fremover være samme begejstring og opmærksomhed, når en ny telefonmodel kommer på markedet. Men vi vil se, at nogle firmaer bruger god hardware til at lokke folk til noget bestemt software og låse dem fast,« siger Ronald Klingebiel og nævner Pixel, Googles high-end Chromebook, som eksempel.

Med Windows 8, hvor desktop-styresystemet på overfladen fik samme udseende som Windows til tablets og telefoner, tog Microsoft det første store skridt mod fremtiden, hvor alting flyder sammen, vurderer han.

'Meget tvivlsomt' at Nokia redder Microsoft

Men at den foreløbigt meget lille markedsandel på mobile platforme skal kunne rettes op ved at købe Nokias mobiltelefon-division, kan han ikke se vil ske.

»Nokia og Microsoft indgik for over to år siden et meget tæt partnerskab, men har ikke fået succes. Nokia er ikke ude af sit dødvande, og markedsandelen er stadig lav. Så det er meget tvivlsomt, at købet af Nokia, som er en slags formalisering af partnerskabet, vil kunne give Microsoft et mobilmarked,« siger den britiske lektor.

Både Nokia og Microsoft kom sent i gang med at omstille sig, og derfor kan det være et forkert valg at gå sammen, set over længere tid - men det eneste mulige nu.

»Microsoft kom for sent ind på markedet med Windows Phone, hvor iOS og Android allerede havde nydt godt af en kraftig netværkseffekt og et stærkt økosystem. Så det var hele tiden en kamp op ad bakke, og der var næppe andre og mere succesfulde smartphone-producenter, som ville have indgået sådan en aftale med Microsoft,« siger Ronald Klingebiel.

Han kalder partnerskabet dengang i februar 2011 for ’en modig beslutning’, da den samtidig skubbede andre producenter væk, omend den - set i bakspejlet - altså ikke var den rigtige.

Hos Nokia var aftalen med Microsoft dengang også et resultat af manglende, rettidig omhu, lyder hans vurdering.

»De skulle have ændret sig for fem år siden. Måske kunne de have haft bedre muligheder, hvis de havde valgt at satse på Android i stedet for Windows Phone. Men uanset hvad, ville det være en meget stor opgave,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Andersen

Mon ikke de købte Nokia for at rede Nokia og ikke Microsoft? Hvis Nokia gik ned, ville der jo nærmest ikke være noget WP marked, da de sider på 80% Men han har nu ikke helt ret. Mærket og designet betyder noget, for mit valg i hvert fald.

 • 7
 • 2
#3 Christian Lund

Mit forhold til brandet: Hvis det er Apple vælger jeg fra. Hvis det er Nokia vælger jeg til.

Jeg tror Microsoft købte Nokia fordi de var bange for at andre skulle finde på at handle.(Google evt.) Stephen Elop kunne vel ikke forhindre en enig bestyrelse i et salg til anden part. Med den lille succes(positivt ment) som Lumia serien har haft, ville det i den grad være at blive slået tilbage til start. Hvis Nokia kom uden for Microsofts kontrol, Lumia serien lukket eller begrænset, så er det altså 3-4 år baglæns for Windows phone. Og det er vel hvad Microsoft selv ville have gjort, hvis de havde en mindre fremgangsrig konkurrent.

 • 4
 • 3
#4 Lars Thomsen

Hvorfor ignoreres telefon-designet fuldstændigt? Har man ikke forstået at Apple sælger mindst lige så meget fordi deres dimser er "pæne" og "cool" frem for diffuse cloud services og andet som normale forbrugere ikke bekymrer sig nær så meget om?

 • 6
 • 0
#5 Jimmy Frydkær Dürr

Design kan være lidt lige meget, når man kender Microsofts andre produkter. En ny MS Windows hvert andet år, som stiller nye, vanvittige krav til hardwaren, som igen "tvinger" brugeren til at købe ny Pc for at kunne afvikle den nye software.

Og med Microsofts smukke ry for at sætte sikkerheden i højsædet kan man godt frygte, at folk, som i forvejen går og er lidt små-irriteret på Microsoft for de alt for høje priser vil afholde sig fra at investere i en Nokia. Folk har en forbandet tendens til at sætte deres penge i noget de ser fungerer for deres nærmeste. At ændre det faktum kræver vel nærmest en massehypnose.

Skulle du komme til at "kede" dig i de mørke timer, kan du jo lade dig oplyse af dette: http://www.vanwensveen.nl/rants/microsoft/IhateMS_intro.html Dokumentet bliver stadig opdateret, og selv Elop og Nokia er nævnt deri.

 • 4
 • 10
#6 Martin Kirk

Har virkelig ingen jordkontakt...

Hvornår indser i at den 'terminal' man tilgår cloud med, er mindst ligeså vigtig som indholdet ?

HTML5 'cloud' er stadigvæk 10-20 år efter det man kalder native apps - både når det gælder udvikling, men også afvikling.

Rich/Thick clients er stadig altafgørende for success - hvilket er hvorfor Apple og Android jorde Windows Phone totalt.

WP apps er tudende grimme og mangler funktion - så det kan jo ikke undre nogen at alternativet er så populært

CLOUD CLOUD CLOUD... Ja tak - når det er lækkert og virker ordentligt - og når der er forbindelse til internettet !!!!!!

 • 4
 • 9
#12 Jesper Lund Stocholm Blogger

@JLS - Hvad er det lige du vil bidrage med her?

Der er rigtigt mange grunde til at kritisere Microsoft for deres fejlskridt på mobilfronten, men uagtet at Jimmys kommentar drejer sig om desktop Windows og ikke WP, så fortæller den os, at Jimmy ikke har rørt en Windows-maskine siden seneste skud på stammen hed Vista (der var sidste gang en ny version af Windows krævede indkøb af ny maskine for at kunne afvikles tilfredsstillende).

 • 3
 • 0
#13 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hvornår indser i at den 'terminal' man tilgår cloud med, er mindst ligeså vigtig som indholdet ?

Ja jeg forstår overhovedet heller ikke analysen. Når telefonerne bliver mere og mere forbundne til skyen, så vil selve terminalen jo netop blive den parameter, som man kan adskille sig fra konkurrenterne på. Selvfølgelig er der en masse, masse mennesker, der "blot skal have en telefon", og for disse er dimsen jo ikke så vigtig i sig selv. Men samtidig kender jeg ikke nogen, der kunne finde på at købe en ny telefon uden først at have haft den i hånden og "oplevet" den.

 • 0
 • 0
#14 Jens Lund

Samfundet består jo af andet end kvinder og metroseksuelle, så hvad er det 'man' skal forstå ?

Du glemte homoseksuelle i din helt igennem overhovedet ikke stereotype kommentar.

 • 0
 • 0
#15 Jens Jönsson

Men samtidig kender jeg ikke nogen, der kunne finde på at købe en ny telefon uden først at have haft den i hånden og "oplevet" den.

Og så kan man jo bare se på Apple's success for at konstatere at i hvert fald udseendet af telefonen er vigtigt.

Det kan da godt være at en "terminal" kan en masse, men hvis den ligner en mursten, så er det nok de færreste der køber den... Så helt ret vil jeg nu ikke give Hr. Ronald Klingebiel.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere