Ekspert om mangel på business case for nyt EPJ i Region Syd: »Det giver ingen mening«
»Det er langtfra god praksis. En business case skal være noget af det første, man udarbejder. Business casen bliver efterfølgende opdateret, efterhånden som man bliver klogere.«
Sådan lyder det fra Martin J. Ernst, der er ekstern lektor på ITU og ekspert i udarbejdelse af business cases og gevinstrealisering, om Region Syddanmarks arbejde med en business case - eller rettere mangel på samme - i forbindelse med regionens indkøb af et nyt, meget stort EPJ-system.
Det undrer nemlig it-fagmanden meget, at Region Syddanmark ikke har udarbejdet en business case i en første version, inden man for nylig tildelte it-virksomheden Systematic opgaven med at levere det nye EPJ-system til 252 millioner kroner - eller for den sags skyld inden selve udbudsprocessen blev startet.
Version2 har i mere end et halvt år forsøgt at få overblik over business casen for den trecifrede millioninvestering, og helt tilbage i oktober 2017 meddelte regionen, at man var i færd med at udarbejde den. Som internt arbejdsredskab.
Nu er leverandøren så valgt, men ifølge administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen fra Odense Universitetshospital ligger der stadigvæk ikke en færdig business case. Han oplyser, at der er tale om en dynamisk business case, der skal opdateres løbende, da den ikke har til formål at retfærdiggøre investeringen.
Version2 har fået aktindsigt i et notat om udarbejdelsen af business casen, og her fremgår det også ganske samstemmende, at formålet med den ikke er at retfærdiggøre selve investeringen. Hele baggrunden for udbuddet er nemlig, at den nuværende kontrakt ikke kan forlænges.
»Formålet med en EPJ Syd-business case er således ikke at godtgøre rationalet for at investere i en ny EPJ eller høste bestemte økonomiske gevinster,« hedder det i regionens notat.
Den udlægning giver Martin J. Ernst dog ikke meget for.
»Undskyld, men hvad er formålet så? Det er jo hele ideen med en business case. Det giver ingen mening,« siger han til Version2 og tilføjer, at en business case, der kommer så sent, mere ligner en mulighed for at efterrationalisere beslutninger, man allerede har taget.
»Det er et glimrende eksempel på, at man har valgt værktøjet, og så skal man have retfærdiggjort det. Man har købt bilen, så nu skal man lige finde en god begrundelse for det. En business case bør inkludere en vision, og specielt ved investeringer af den størrelse, som vi taler om.«
Tilbage i oktober kom det frem, at Region Syds prækvalifikation af Systematic har vurderet virksomhedens referencer som »meget dårlige« og »under middel«.
Region Syds EPJ-system fra Systematic skal tages i brug i 2020.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.