Ekspert: NemID uden mobiladgang er pinlig og tåbelig
Udviklingen af Danmarks nye fælles logon-løsning, NemID, er sket fuldstændig uden skelen til én af de mest forudsigelige teknologiske tendenser de seneste år - nemlig at vi alle sammen i stigende grad klarer vores daglige, digitale gøremål fra mobilen eller smartphonen.
Det mener ph.d. og adjunkt ved Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet, Martin Brynskov, skriver Videnskab.dk.
Han forsker i verdens digitale udvikling og sender en bredside af sted mod folkene bag NemID for ikke at have tænkt mobiltelefoner med ind i løsningen fra begyndelsen.
»Jeg er ingen stor tilhænger af sensationalistiske overskrifter, men beslutningen om ikke fra starten at have en plan for at understøtte almindelige mobiltelefoner kan simpelthen sætte Danmarks fine placering i de internationale it-rankings over styr. Det er ret pinligt, grænsende til det tåbelige og næsten kriminelle,« siger forskeren til Videnskab.dk.
Martin Brynskov mener, at NemID teknologisk set er en potentiel katastrofe, som i fremtiden kan koste Danmark en topplacering på listerne over lande, der fører an i den teknologiske udvikling.
NemID-hjemmesiden oplyser, at de fleste danskere forventes at bruge NemID inden udgangen af 2010.
»Tænk på, at NemID skal være vores alle sammens adgang til det offentlige på nettet og alle mulige andre services. Den er lige så vigtig som vand og kloakering, og så har man ingen strategi for, hvordan man vil bruge mobiler. Det er lige til at tude over,« siger Martin Brynskov til Videnskab.dk.
IT- og Telestyrelsen: Verden så anderledes ud i 2007
Én af de ansvarlige personer bag NemID, centerleder i Center for Digital Signatur under IT- og Telestyrelsen, Palle H. Sørensen siger til netmediet, at verden så anderledes ud i 2007, da planer og krav til NemID blev nedfældet.
»På det tidspunkt fandtes stort set ikke smartphones, og der var ingen standarder for dem, og derfor indgik ingen krav om, at NemID skulle have mobiladgang,« siger han ifølge Videnskab.dk
»NemID er et stort projekt - vi taler blandt andet en omfattende kravspecifikation og en længerevarende EU-udbudsproces - og man laver ikke bare om i projektet undervejs. Det har taget tid at bygge sådan en digital Storebæltsbro, og det har været præget af koordinering til mange offentlige myndigheder og den finansielle sektor,« siger Palle H. Sørensen.
Ifølge Palle H. Sørensen forsikrer, at man er i gang med at finde en løsning på mobilproblemet.
»Sikkerheden er helt central, og da smartphones adskiller sig fra en konventionel pc-platform, skal vi gennemføre en række sikkerhedsmæssige analyser først. Så jeg vil ikke love noget, men jeg håber på, at en løsning kan blive klar i 2011, hvis vi kan finde ordentlige forretningsmodeller, som blandt andet inkluderer finansiering,« lyder det fra Palle H. Sørensen.
Tidligere på måneden lancerede Danske Bank sin egen iPhone-applikation, iDanske, som blandt andet kan bruges til at tjekke saldoen og overføre penge fra iPhone.
**LÆS OGSÅ **Danske Banks mobilbank til iPhone bruger NemID-papkort ? men ikke Java
Danske Bank har fremstillet en midlertidig løsning, som gør det muligt at logge på netbank via mobilen ved hjælp af NemID, men sådan en enkelstående løsning kan ikke bare overføres generelt til andre virksomheder og myndigheder, fortæller Palle H. Sørensen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.