Ekspert: Mainframes bliver overhalet indenom

Det kan snildt være hurtigere, billigere og lige så stabilt at køre applikationerne på en x86-serverplatform i stedet for mainframes. Desuden forsvinder mainframe-eksperterne snart fra arbejdsmarkedet.

Skal man holde fast i de gamle mainframe-løsninger, eller flytte det hele til almindelige x86-servere? Det valg står en del it-chefer i lige nu, og ifølge en ekspert i den afvejning holder alt for mange fast i den gamle, sikre platform, selvom det er dyrere og bliver svært at finde hænder til fremover.

Analysechef Dale Vecchio fra Gartner brugte de første mange år af karrieren som mainframe-udvikler og senere sælger. Men nu har han travlt med at forklare virksomheder, at kun de allerstørste mainframe-opgaver giver mening at beholde på IBM's platform.

80-90 procent af alle de opgaver, der kører på mainframes nu, kunne med fordel flyttes til en billigere platform, mener han.

»For to år siden var det firmaer med nogle hundrede MIPS (millioner instruktioner pr. sekund), som migrerede. Nu er det også dem med tusind MIPS og over, der skifter. Vi mærker en kraftig stigning i antallet af henvendelser på det her område,« siger analytikeren.

Han understreger, at det ikke er et angreb på IBM eller mainframe-platformen som sådan, og i nogle tilfælde vil det være bedst at blive på det, man kender, hvis for eksempel besværet med at flytte millioner af linjers håndskrevet kode er for stort.

Men alt for mange holder fast i mainframen, uden nærmere overvejelser, simpelthen fordi den har et godt ry, og man ikke kan forestille sig andet.

»Det kan være, at det er bedst at blive. Men det er ikke en løsning bare at vente og se,« siger Dale Vecchio.

Sund kultur gør mainframes stabile

Mainframes er kendt for at levere varen år efter år med en meget høj driftssikkerhed. Men den stabilitet kommer sig ikke så meget af overlegen hardware og software, som af en kultur, der sikrer mod fejl, mener analytikeren.

»Meget af driftssikkerheden kommer af den disciplin, en mainframe-administrator har. For det bliver man nødt til, når det er ét system, der driver virksomheden, og det ikke er et distribueret system. Man skal bare have samme holdning til 'change management' på andre platforme,« siger han.

Til sammenligning nævner han internetgiganter som Google, Amazon og Ebay.

»Der er ikke én eneste mainframe hos dem. Og har du nogensinde oplevet, at Googles søgemaskine er nede? Nej, vel?« spørger han retorisk.

For de mange millioner, det koster at drive en mainframe-platform, kan man også sagtens købe sig til samme driftssikkerhed på andre platforme, mener han. Her kan man bare selv vælge, hvor mange nitaller, der skal være i oppetids-ligningen, og om de sidste dyre nitaller er prisen værd for firmaet.

Og faktisk er der også opgaver, hvor regnekraften i x86-servere er mainframes langt overlegne, fortæller han.

»Jeg har efterhånden hørt mange historier om, at batch-kørsler pludseligt kun tog minutter, hvor det før tog timer at komme igennem på en mainframe-platform. Nogle kører batch-kørsler hele natten og kan dårligt nå det inden morgen, fordi det tager lang tid på en mainframe,« siger Dale Vecchio og tilføjer, at det tog ham lang tid selv at acceptere, at mainframes ikke var overlegne, efter at have arbejdet med platformen i 18 år.

»Det er ikke mainframes, der er dårlige. Men den anden side af vægten er bare blevet så meget bedre end før,« siger han.

Også på andre områder indhenter udviklingen ifølge Dale Vecchio de dyre mainframes.

»Nogle firmaer siger, at de bliver nødt til at bruge mainframes, fordi de har en database på to terabyte. Det er samme lagerplads, som jeg har i mit hjem. Og nu kan du efterhånden få 300 gigabyte solid-state-diske, der ikke ruinerer dig,« siger han.

Både indere og unge dropper terminalen

Hvis ikke udsigterne til besparelser lokker, så vil en anden drivkraft måske tvinge firmaer til at skifte alligevel inden længe. En stor del af mainframe-kompetencerne er nemlig på vej ud af arbejdsmarkedet, og det helt store problem er, at der ikke står nye hænder og hjerner klar til at kaste sig over Cobol-koden.

»Hos mange af de firmaer, jeg taler med, vil halvdelen af deres mainframe-folk gå på pension de næste to-tre år. Det er en stor omvæltning, faktisk nok den største omvæltning for firmaerne, jeg har oplevet i alle mine år i it-branchen,« siger Dale Vecchio.

Hvis man som firma ikke selv kan uddanne nye mainframe-programmører, står man derfor snart med håret i postkassen, lyder vurderingen. Man kan købe hjælp fra for eksempel indisk arbejdskraft, men også der vil folk hellere koncentrere sig om nyere platforme og sprog, lyder vurderingen.

Og de unge i dag er nærmest umulige at slæbe hen til en mainframe, mener Dale Vecchio og hiver en iPhone op af lommen.

»I dag tager de unge det for givet, at man kan få nem adgang til alting alle vegne fra, selv sin mobiltelefon. For dem er det ikke en seriøs mulighed at sætte sig foran en terminal og taste løs i et tekst-baseret system,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Anonym

Ja, og før 'PC-serveren' kom frem, snakkede man om downsizing,rightsizing, leftsizinbg, og jeg skal gi' dig, men historien har vist, at centrale data hører hjemme på en central 'kværn'.

Når man snakker transktionsbaserede systemer, kræver det et transaktionsbaseret system, hvor PC baserede servere slet ikke hører hjemme.

Men lad nu folk tro der er sket en revolution i stedet for en evolution...

  • 0
  • 0
#3 Marc Munk

Af de ret få mennesker jeg har mødt der arbejder med mainframes var den ene ganske ung. Sidst i 20'erne vil jeg tro. Så mon ikke der er nogen der lugter lunten og bruger noget energi på at lære mainframe systemerne at kende også blandt de helt unge og nyuddannede.

  • 0
  • 0
#6 Daniel Udsen

Iphonen er et eksempel på hvorfor mainframen ikke er død, vi har af gøre med et stykke hardware der ikke har kraft til nogen form for seriøs databehandling, statistisk analyse, eller multibruger kommunikation og hvis vigtigste funktion(kommunikation) er afhængigt at at værre forbundet til et netværk af "usynlig" teknologi. Og det er der mainframen altid har hørt hjemme, som den skulte kraft bag mindre kraftfuldt hardware.

3270 er måske død og borte men et eller andet sted bag skyen af AJAX(der på mange måder ligner en Grafisk videreudvikling af tn3270) ligger der et mainframe lignende workload, noget af det kører på hardware der nedstammer fra AS360, andet på dobblet koblede x86 systemer der vel nedstammer fra tandem arkitekturen, men intet af det har noget at gøre med de wintel servere der sprang frem i slutningen af 90erne.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere