Ekspert: Lukning af markedspladser på det mørke net gør ingen forskel

24. juli 2017 kl. 09:056
FBI og det hollandske politi har i en fælles aktion lukket en af de største markedspladser på det mørke net ned, men det ændrer ikke det store.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når politiet lukker en illegal markedsplads som Alphabay ned på det sorte net, går kunderne bare et andet sted hen. Derfor har det ikke den store betydning, at politiet lukker en enkelt side eller to på det mørke net ned.

Alphabay blev lukket for nylig, i den formentlig mest omfattende aktion siden Silk Road, der ligesom Alphabay også var en handelsplatform for blandt andet narkotika og våben.

»Der er en 18-20 af de her sider, så her her hår kunderne bare hen nu,« siger Keld Norman fra Dubex til DR.

Ikke desto mindre giver han FBI og det hollandske politi ret i, at der var tale om en stor fangst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når man ser på, hvor meget der blev solgt på de her to sites, så er jeg enig i, at det er en af de største lukninger af sådanne typer sites, siger Keld Norman til DR.

Alphabay havde vokset sig til den største ulovlige online markedsplads med over 200.000 brugere, 40.000 sælgere og over 250.000 varer til salg ifølge The Register

Det gør stedet næsten 20 gange større end siden Silk Road, som blev lukket ned af FBI i 2013 efter en massiv efterforskning.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
24. juli 2017 kl. 16:56

Sætningen "det mørke net" får mig altid til at krumme tæer, det samme gør ordet "brandmur" hvis det bruges i forbindelse med netværks udstyr. EDB har jeg dog ingen problemer med.

4
24. juli 2017 kl. 15:34

Nu kikker jeg bare der inde og handler ikke, men syntes ikke det har haft effekt på priserne at Alphabay er blevet taget ned. Det havde da SilkRoad V2. og V3 blevet taget ned.

Men er enig i at en pris stigning nok ville havde en større effekt.

3
24. juli 2017 kl. 12:41

Det gør naturligvis en forskel. Det kan være svært at bevise at kunderne har gjort noget ulovligt, men en lukning fra tid til anden vil om ikke andet få priserne til at stige på de markedspladser der er tilbage. Hvis det var helt risikofrit at drive sådan en, ville priserne nok være betydeligt lavere mm.

2
24. juli 2017 kl. 12:20

Helt enig. Naturligvis vil det ikke forhindre at 'rigtige' kriminelle anvender tjenesterne, men de, der lige har lyst til at have en pistol liggende, vil forhåbentlig gennemtænke deres lyst en gang mere.

1
24. juli 2017 kl. 12:04

Jeg håber at de går efter kunderne.

Hvis jeg var potentiel kunde ville det helt klart afskrække hvis jeg vidste at kunderne på silk road og nu den nye i stor stil blev retsforfulgt allesammen.