Ekspert: iOS-funktion kan lukke danske mobilhuller

Illustration:
Med den nye iOS 8 følger også en funktion, der gør det muligt at ringe over mobilnettet fra et wifi-hotspot. Og det gør det lige pludselig langt mere økonomisk rentabelt at lukke mobilhuller, påpeger ekspert. Ingen teleoperatører herhjemme understøtter dog denne funktionalitet endnu.

Forestil dig, at du altid kan gennemføre en mobilsamtale, uanset hvor dårlig teledækningen måtte være, bare telefonen er koblet på en wifi-forbindelse.

Den seneste udgave af Apples iPhone-styresystem, iOS 8, indeholder en funktion, der gør det muligt at koble på mobilnettet, hvis blot telefonen har adgang til et wifi-hotspot. Det vil sige, at det i princippet er muligt at foretage og modtage opkald, selvom der er alt for langt til den nærmeste mobilmast, eller selvom virksomhedsbygningen er så velisoleret, at mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i kontoret.

Funktionaliteten kaldes GAN eller Generic Access Network. Det er ikke en specifik Apple-teknologi, men nu er den altså også i iOS 8. Og funktionen kan hjælpe med at få lukket huller i mobildækningen og aflaste det generelle mobilnet.

Telekommentator og direktør i konsulentvirksomheden Netplan Torben Rune peger på, at det er langt mindre omkostningstungt for mobilselskaberne at lade kunderne koble på eksisterende wifi-hotspots, eksempelvis i et tyndtbefolket område, end at opstille en hel mobilmast med alt, hvad det indebærer.

»Det her er noget, rigtigt mange mobilselskaber rundt om i hele verden kigger på i øjeblikket. Lige præcis fordi det kan lukke hullerne, men det er også noget - også de steder, hvor der ikke er huller - der kan det give en meget billigere og mere effektiv måde at ekspedere mobiltrafik på,« siger han.

Torben Rune fortæller, at GAN indtil nu ikke har haft den store udbredelse, men det kan ændre sig netop nu, hvor funktionen har fundet vej ind i de populære iPhones.

Læs også: Telebranche: Ministerens lappeløsning for døde mobilområder langt dyrere end påstået

»Det er klart. Og hvis det begynder at rulle, så vil Android og de øvrige platforme også integrere det. Jeg tror, det vil gå denne vej. Der er flere andre ting, der peger i retning af, at wifi får en større og mere betydningsfuld rolle i forhold til alle vores mobile enheder.«

Og efterhånden som mængden af telefoner, der understøtter GAN, vokser, vil der også være et markedsgrundlag for mobiloperatørerne at gå videre med. De skal nemlig også implementere funktionaliteten i deres netværk, før GAN kan bruges fra mobilen til en operatørs net.

»Det her er i høj grad noget, mobilselskaberne bør kigge ganske voldsomt på, hvis de ikke allerede er i gang med det,« siger Torben Rune.

Også for virksomheder, der kan have svært ved at få et mobilsignal ind i alle afkroge af bygningen, kan GAN gøre en væsentlig forskel, påpeger han. Ganske vist er det i dag muligt at dække sig ind med de såkaldte repeatere, der sender mobilsignaler ind og ud af bygningen, men de er dyre, påpeger Torben Rune. I hvert fald sammenlignet med at bruge det eksisterende wifi-net som opkoblingspunkt.

GAN-træerne vokser dog ikke ind i himlen. Wifi er et åbent frekvensspektrum, modsat de licenserede frekvensområder, som mobilnettet normalt anvender. Dermed kan der opstå problemer med signalet, hvis wifi-forbindelsen bliver forstyrret eller belastet af anden trafik. Den risiko vil flere dog nok være villige til at løbe, hvis alternativet er ingen eller meget dårlig mobildækning.

Derudover, påpeger Torben Rune, kan det vise sig, at teleoperatørerne ikke er udelt begejstrede over udsigten til, at folk i større målestok vender sig til at bruge wifi til opkald i stedet for operatørernes telenet. Det kan eksempelvis resultere i brug af ip-telefoni på mobilen ved rejser i udlandet og dermed slut med selskabernes lukrative roamingtakster, fortæller Torben Rune.

Læs også: Antenne-professor: Datagrundlaget for Ringkøbing-Skjerns mobilkortlægning holder ikke

»Mobilselskaberne ser selvfølgelig mod et skrækscenarie, der går i en anden retning. Afstanden bliver mindre til, at kunden så selv finder ud af at lægge en sip-klient (ip-telefoni) på sin telefon og så kobler teleselskabet helt ud.«

Version2 har forhørt sig hos Telia, Telenor, TDC og 3 for at finde ud af, hvordan de har det med GAN i anledning af, at funktionaliteten har fundet vej ind i Apples nye styresystem.

»Vores netværk understøtter p.t. ikke wifi-opkald via GAN-funktionen, men det er en interessant feature, som vi vil se nærmere på. Det vil kræve yderligere investeringer i netværket for at fungere, så det er naturligvis en vurdering af, hvordan vi bedst udnytter vores ressourcer til at skabe mest værdi for kunderne, når de bruger vores netværk,« oplyser pressechef i Telia David Engstrøm i en mail.

Teleoperatøren 3 oplyser, at selskabet ikke understøtter funktionaliteten for øjeblikket, men at det sikkert er noget, 3 vil se nærmere på. Dog uden at kunne oplyse, hvornår nærmere er.

Rasmus Avnskjold, presserådgiver hos TDC, er heller ikke klar med en dato for, hvornår GAN måtte blive aktuelt hos virksomheden.

»Der er bestemt interessante perspektiver i voice over-wifi, og det er et emne, som vi holder nøje øje med. Når TDC ikke har implementeret voice over-wifi, skyldes det, at teknologien stadig er for umoden til, at vi vil introducere det for vores kunder,« skriver han i en mail.

Telenor er ikke vendt tilbage inden deadline.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Carsten Olsen

Det er groft taget det samme man gør med LTE. LTE betyder groft taget det samme som at du kommer direkte på nettet ved din lokale LTE-mast. Altså kan man kører ip-telefoni direkte fra sin (bærbare/trådløse)computer. (Det vi idag kalder en mobil). Hvis du erstatter ordet LTE med Wi-Fi er det samme situation. Men Teleselskaberne bliver Sorteper i dette spil fordi de ikke længere kan kan lægge samtaleafgift på. (De kan dog lægge højere pris på Netforbindelsen)

 • 2
 • 1
#3 Thomas Jensen

GAN lukker jo ikke de mobilhuller der er i skoven og på stranden og i tyndt befolkede områder. Hvis "mobil" i "mobiltelefon" skal give mening, så skal man da ikke være afhængig af at der er wifi i nærheden, men så skal der derimod flere master op.

 • 10
 • 0
#4 Tine Andersen

Det understøttes godt nok ikke af nogen- endnu. Men bare vent, så får du Guld & Grønne skove, bare du køber dette produkt. Det har en forsker selv sagt!

Jeg vil nu ikke holde vejret i spændig imedens. ;-)

Mvh Tine- med de TRE mobile hotspots og nu snart samtlige teleselskaber (simkort)- med meget varierende succés.

 • 8
 • 0
#7 Johnny Olesen
 • 3
 • 1
#9 Johnny Olesen

GAN lukker jo ikke de mobilhuller der er i skoven og på stranden og i tyndt befolkede områder. Hvis "mobil" i "mobiltelefon" skal give mening, så skal man da ikke være afhængig af at der er wifi i nærheden, men så skal der derimod flere master op.

Komplekse problemer har enkelte, letforståelige forkerte løsninger.

Selvom teleselskaberne fordoblede antallet af mobilmaster i morgen, så vil der stadigvæk være steder - specielt indendørs - hvor du ikke kan få optimal signal på din telefon. Flere mobilmaster minimerer problemet, men det fjerne ikke problemet - spørg bare Telia og Telenors mobilkunder i Nordjylland og på Midtsjælland om deres mobildækning er blevet markant bedre i løbet af den sidste uges tid.

Telia og Telenor hæver dækningen kraftigt i øjeblikket ved i praksis at sammenlægge selskabernes 2G netværk. Antallet af mobilmasterne i mange områder bliver fra den ene dag til den anden forøget kraftigt (jeg anslår med 15-30% flere mobilmaster til dækning af samme område), og cellerne bliver derved mindre.

Men selv med denne sammenlægning vil der stadigvæk være mange steder hvor man ikke kan bruge telefonen indendørs. Og i sådanne tilfælde vil kun en femotocelle, Wi-Fi calling, repeater elller et LTE-relay hjælpe.

Flere mobilmaster er ikke løsningen på alle udfordringer, med mindre vi danskere vil acceptere, at vores regninger stiger markant, og at teleselskaberne plastre landskabet til med mobilmaster.

I nogle få udkantsområder nær de danske strande er det en løsning, hvis teleselskaberne ellers kan få lov til at opstille deres mobilmaster nær kysten jf. gældende kystbeskyttelsesregler.

Samtidig så er en del nyere bygninger så radiotætte, at man ikke kan levere indendørsdækning selvom mobilmasten står under 100 meter væk og peger direkte imod bygningen.

 • 9
 • 3
#11 Mogens Ritsholm
 • 10
 • 3
#12 Thomas Jensen

Selvom teleselskaberne fordoblede antallet af mobilmaster i morgen, så vil der stadigvæk være steder - specielt indendørs - hvor du ikke kan få optimal signal på din telefon.

Det tror jeg du har ret i, og derfor er det også fint der findes løsninger til at klare problemet med dækning i radiotætte bygninger.

Tilbage er så problemet med at der er mobilhuller ude i landskabet. Det kan godt være løsningen ikke er flere master - det bliver måske for dyrt. Men mobiltelefoni, som kun virker hvis man er i nærheden af et wifi-accesspoint, er altså heller ikke løsningen... Så forsvinder hele ideen i mobiltelefoni jo.

 • 1
 • 1
#13 Johnny Olesen

Siger du nu det samme, som vi andre har sagt hele tiden?

Nej, vi har vidst aldrig været uenige om, at man ikke bare kan løse alle problemer med indendørsdækning ved at sætte flere mobilmaster op.

Men vi er vidst ret så uenige om, hvor stort og udbredt problemet reelt er forudsat, at man som ansvarlig borger gør sit forarbejde grundigt, før man spenderer sine egne surt tjenete lønkroner. Netop her ligger hunden begravet...

Hvis man vælger sit teleselskab med omhu og undgår f.eks. en iPhone 4/4S, så kan man selv gøre meget for at minimere problemerne.

TV2 har lavet et kort om de områder, hvor danskerne rapporterer om problemer med dækningen.

Det er altså "sjovt" som iPhone 4/4S og TDC samt 3 går igen og igen i indrapporteringerne. Flere af brugerne har f.eks. problemer med TDCs dækning i områder, hvor TT-netværket tilbyder indendørs 3G dækning, og nogle brugere indrapportere dårlig indendørsdækning i områder, hvor deres teleselskab slet ikke dækker med indendørsdækning (f.eks. i skovområder).

Jo selvfølgelig kunne teleselskaberne bare sætte 3.000 ekstra mobilmaster op, og løse de fleste problemer på den måde, men det er slet ikke forsvarligt rent økonomisk, og det vil også tage årevis.

Personligt så vil jeg ikke betale 70% ekstra på min telefonregning, fordi nogle danskere ikke forstår, at iPhone 4S med TDC ikke er en gangbart løsning i deres hjem. Ja, det er kynisk sagt, men jeg går også ind for ideen med små celler til folk hjem.

 • 2
 • 1
#14 Svend Birk

Det er jo netop på mit mobilnr. det skal virke der findes masser af apps til wifi. Men der er ikke nogen af dem der får mit mobilnr. til at virke når jeg er hjemme. Så jeg skal huske at slå viderestilling til når jeg kommer hjem, og HUSKE at slå den fra når jeg forlader hjemmet. Det er bare ikke holdbart!

 • 2
 • 2
#16 Johnny Olesen

Tilbage er så problemet med at der er mobilhuller ude i landskabet. Det kan godt være løsningen ikke er flere master - det bliver måske for dyrt. Men mobiltelefoni, som kun virker hvis man er i nærheden af et wifi-accesspoint, er altså heller ikke løsningen... Så forsvinder hele ideen i mobiltelefoni jo.

Sagen er, at der reelt ikke er så mange områder uden udendørsdækning, såfremt man har en rimelig telefon, hvilket Erhvervsstyrelsen allerede har testet. Og de fleste af de områder, hvor problemet berører mere end en håndfuld matrikler, der er der allerede planer omkring udbygning af radiodækning.

Der er nogle skovområder og kystområder, som aldrig får mobildækning, og sådan er det bare - man kan ikke trylle.

Og nej - ideen om at køre mobiltelefoni over Wi-Fi er genial, da man kan genbruge eksisterende infrastruktur, og samtidig sikre en bedre oplevelse for brugerne.

Om Wi-Fi forbindelsen bliver leveret via fastnet, fiber, mobilt bredbånd (via f.eks. ekstern antenne), PtMP Wi-Fi er lige meget blot forbindelsen er rimelig stabil. Fordelen med at benytte Wi-Fi er, at det pludseligt bliver muligt for almindelige mennesker SELV at gøre noget ved problemet.

Mangler der dækning i kælderen, så sætter man en repeater op, mangler der dækning i stalden, så sætter man en Wi-Fi bridge op og et ekstra accesspoint, og mangler man dækning i gæstehytten nede i dalen inde imellem alle træerne i skoven, så kan man selv trække et netbabel til et accesspoint og sikre dækningen.

På den måde lader man teleselskaberne om det overordnede net, mens man selv kan tage ansvaret for den lokale dækning på ens matrikel.

 • 8
 • 1
#17 Jakob Damkjær

eller måske nærmere at redaktionen som så mange andre hopper på Apples evne til at "opfinde" ting.

I øvrigt blev grundlaget for GAN/UMA lagt i Ericssons Struer afdeling tilbage i 1999

Så hvis det er så udbredt... hvorfor er der så ingen danske udbydere der understøtter det endnu ?

Ud over at det ville forbedre dækningen hvor kobberet rækker ud til at give ADSL internet forbindelse så ville denne lettelse af tilkoblingen til antennerne gøre at der ville være flere slots tilgængeligt for de mobil brugere der ikke har enten ADSL eller normalt bliver tvunget væk fra antennerne af brugere der er tættere på antennen...

Hvorfor udbyderene ikke har fået deres dertil indrettede finger ud af bageriet og købt udstyr der kan håndtere forbindelser fra ip forbindelser... (ret mystisk da forbindelserne fra antennetårnene til centralerne er ip forbindelser...)

 • 3
 • 0
#20 Mark Urup

Jan: Jeg tror det er mangler på research fra journalistens side, hvis jeg skal være ærlig. Det er jo desværre set før på V2, at det lige går lidt for stærkt med disse artikler.

Og nu har redaktøren så valgt at fjerne det oprindelige indlæg da det er "meget negativt".

Jeg gør jo egentlig bare opmærksom på at man også kan dette i Android, hvilket jeg faktisk syntes er en ret informativ/konstruktiv kommentar, såfremt man har en Android telefon, og ønsker denne funktionalitet (når engang teleudbyderne er klar herhjemme).

Jeg var ikke klar over at det var Ericsson der tog de første spadestik til dette, tak.

Jakob: Hvorfor det ikke dækker må du nok nok desværre spørge teleselskaberne om. Ligesom med alt andet skal der jo ekstra udstyr til og nogen til at vedligeholde dette. De har nok ment at dækningen er god nok, og man derfor ikke har haft brug for dette (det er mit bedste gæt).

Ellers nævner artiklen jo at de ikke mener teknologien er moden nok endnu; om det så er sandt eller ej ved jeg ikke, men eftersom alle dækningskort er baseret på udendørs målinger syntes jeg da det ville være oplagt at bruge GAN/UMA.

Miki: Hvis du læser overskriften står der "iOS-funktion kan lukke danske mobilhuller". Så opfatter jeg det altså som noget apple har/gør/kan.

Min pointe er egentlig blot at overskriften er vildledende. Det er lidt som at sige "Nu kan biler kører over 100 km/t", bare fordi (indsæt selv favorit-bilmærke der ikke før havde en bil der kunne køre over 100 km/t), når Porsche/Ferrari/mf. har kunnet dette længe.

Sune: Det er en ret god pointe, selvom jeg ikke kender ret mange der ikke kan/har installeret ekstra apps på deres smartphones idag. Jeg er ikke klar over om iPhone app's førhen overhovedet har haft mulighed for at gøre dette for OS'et.

Umiddelbart tror jeg dog ikke det er svært for folk, der bor i områder med dårlig dækning, at installerer en ekstra app.

 • 0
 • 3
#21 Palle Simonsen

@Allan: Efter denne indsigtsfulde kommentar, der virkelig bidrager til den faglige og lødige debat her på v2 vil jeg nu alligevel undertrykke min første indskydelse til at finde et, efter min mening, vellignende billede af dig :)

 • 6
 • 1
#23 Martin Nielsen

GAN lukker jo ikke de mobilhuller der er i skoven og på stranden og i tyndt befolkede områder. Hvis "mobil" i "mobiltelefon" skal give mening, så skal man da ikke være afhængig af at der er wifi i nærheden, men så skal der derimod flere master op.

Det er faktisk ikke helt sandt. Mobilnet er levende, jo flere brugere der er i området, jo dårligere dækker masten. Derfor kan det betyde meget for dækningen, hvis eks. 10% af mobilerne i området er på Wi-Fi.

At det nok ikke lukker hullerne i skoven, og slet ikke på regnvejrsdage, er så noget andet, da det vil kræve rigtigt mange master i skovene at sikre dækning. Men det øger chancen for bedre dækning på stranden og på landet.

 • 0
 • 0
#24 Martin Nielsen

Jeg gør jo egentlig bare opmærksom på at man også kan dette i Android, hvilket jeg faktisk syntes er en ret informativ/konstruktiv kommentar, såfremt man har en Android telefon, og ønsker denne funktionalitet (når engang teleudbyderne er klar herhjemme).

Det er sandt at SIP er indbygget i Android. Men GAN er som standard ikke en del af Android. T-Mobile i USA sælger dog Android smartphones med GAN, hvilket de får lagt ind i firmwaren.

GAN er også helt anderledes end SIP. Modtager jeg et SIP-opkald på min SGSIII mens jeg er hjemme, så kan jeg ikke forlade hjemmenetværket, da det vil koste forbindelsen, når min smartphone skifter til 3G eller 4G. Med GAN er det muligt at skifte fra Wi-Fi til 3G eller 4G, uden forbindelsen ryger.

 • 2
 • 0
#26 Gert Agerholm

Hvis du læser overskriften står der "iOS-funktion kan lukke danske mobilhuller". Så opfatter jeg det altså som noget apple har/gør/kan.

Det er så sandeligt ikke det samme som at sige at Apple har opfundet det. Her læser du noget ind i teksten som der slet ikke står.

Eller hvad vil du sige ti lfølgende udsagn: "Microsoft Windows 8 har indbygget mulighed for at styre en HP laserprinter uden at du skal gøre noget, det kan den som standard". Vi det så sige at Microsoft har opfundet HP Laser printeren?

 • 1
 • 0
#29 Martin Nielsen

Ikke i den form, som T-Mobile og Sprint tilbyder i USA. Hvis man forlader wifi-forbindelsen ryger opkaldet. Det står i deres terms.

Handover fra Wi-Fi til mobilnet, var ikke understøttet i de tidlige versioner af GAN. Men med den nyeste version, som er den der også findes i iOS, er handover understøttet. Hvorfor T-Mobile og Sprint skriver som du siger i deres vilkår, skal jeg ikke kunne sige.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere