Ekspert går i rette med hovedargument mod forsvarsforbehold: »Det er minimalt, hvad Danmark går glip af i øjeblikket«

19. maj kl. 09:102
EU flag
Illustration: Amio Cajander/Wikimedia Commons.
Cybersikkerhed bliver brugt som argument for afskaffelse af det danske forsvarsforbehold af regeringen. Men det har minimal indflydelse, siger ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forsvarsforbeholdet er ikke en begrænsning for dansk cyberbeskyttelse, skrev daværende forsvarsminister Trine Bramsen på Twitter for cirka halvandet år siden, og det bliver heller ikke nævnt i den danske strategi for cyber- og informationssikkerhed, der blev offentliggjort december sidste år.

Ikke desto mindre brugte statsminister Mette Frederiksen (S) cybersikkerhed som hovedargument for afskaffelse af forbeholdet i en kronik i Politiken fra 8. marts i år. Men forbeholdet står ikke i vejen for dansk deltagelse i arbejdet med cyberbeskyttelse i EU, siger Tobias Liebetrau, der er forsker i cybersikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til DR.

Læs også: CFCS hæver trusselsniveauet: Risikoen for pro-russiske hackerangreb stiger

»Forsvarsforbeholdet udelukker Danmark fra en del af det udenrigs- og forsvarspolitiske arbejde. Men som det ser ud lige nu, er det ikke en ret stor del af EU's arbejde med cybersikkerhed, der foregår der. Så det er minimalt, hvad Danmark går glip af i øjeblikket,« siger han til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Multifaktor, opdateringer og ubeskyttet cloud: Sikkerhedstjenester blotlægger hackernes favorit-indgange

Det skyldes, at en stor del af cybersikkerhedspolitikken ikke hører under EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik. Noget af det, som Danmark går glip med forsvarsforbeholdet er det såkaldte Pesco-samarbejde, der blandt andet ville sende et cyber-udrykningshold til Ukraine før Ruslands invasion af landet.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. maj kl. 13:08

Indtil vi får et rigtigt IT-ministerium, er det svært, at placere cybersikkerhed hos andre end forsvaret, eller justitsministeriet, da det jo både er inden- og udenrigs, sikkerheds- og forsvars relateret. At placere et ansvar, som skal varetages af mere end et ministerium, viser al erfaring, vil føre til forældreløst ansvar, som ingen af parterne tager på sig, uanset hvor mange penge, der følger med.

1
19. maj kl. 10:25

Man kunne også overveje, om cybersikkerhed bør høre hjemme under militæret. Det er jo præget dels af hemmeligheder, samarbejde med you-know-who snarere end at beskytte landenes interesser (men det er en hemmelighed, som man kan straffes for at lade som om, er en hemmelighed) og vilde tanker om offensive muligheder.

Der er sikkert flere grunde til at køre cybersikkerhed civilt.