Ekspert frygter internet-sabotage: »Kablerne er ikke svære at finde«

Plus27. oktober 2022 kl. 04:007
Ekspert frygter internet-sabotage: »Kablerne er ikke svære at finde«
Illustration: Bigstock.
Ifølge brancheveteran og iværksætter er det muligt at gøre stor skade på digital infrastruktur ved at ramme nogle få lokationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter det formodede sabotageangreb på Nord Stream-gasrørledningerne i Østersøen i slutningen af ​​september, præciserede Norges nationale kommunikationsmyndighed (Nkom), at aktører i kommunikationssektoren skal have øget opmærksomhed på kritisk infrastruktur, og at myndigheden har skærpet beredskab relateret til havfiberkabler, der fører datatrafik.

National Security Authority (NSM) opfordrer også norske virksomheder til at være mere årvågne i forbindelse med hændelserne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. oktober 2022 kl. 22:54

Jeg gik engang ud fra, at myndighederne med jævne mellemrum overvejer forskellige ulykker/katastrofer/ondsindede gerninger i stor skala. Hvordan kan man håndtere de situationer, der kan opstå. Hvis elnettet nu er nede i ugevis. Hvis store byers vandforsyning er nede. Hvis Storebæltsbroen er ubrugelig. Hvis ...

Altså ligefrem nogle øvelser. Tilsyneladende er den slags øvelser aldrig kommet ud over en togulykke i storebæltstunnelen. Den er også grim, men dog til at håndtere. Det er kendte metoder, der er redningsfolk og sundhedspersonale til den slags. Hvorfor ikke prøve med de ting, man ved ikke kan håndteres nemt. Hvordan kan man forsyne det halve af Aarhus med rent vand? Hvad hvis det nu er det halve Jylland, der ikke har strøm, og hvor vandværkerne derfor står stille. I ugevis?

Sommetider skal man turde høre på de sygeligt pessimistiske mennesker. Vi har ikke ret hver gang. Men af og til.

6
29. oktober 2022 kl. 19:55

Og i dag stod togene så stille. Tilsyneladende fordi man "trak stikket" af bekymring for, om der måske var noget ondt på vej. Selv om det kræver megen kaffegrums at få mening ud af nyhederne.

4
28. oktober 2022 kl. 10:03

Jeg gik engang ud fra, at myndighederne med jævne mellemrum overvejer forskellige ulykker/katastrofer/ondsindede gerninger i stor skala.

D. 11. marts 2020 sagde jeg højt: "Så, nu kører de efter en plan. De ved hvad der skal ske." Der blev jeg klogere...

5
28. oktober 2022 kl. 14:24

Jeg kunne godt se en rolle for Barbara Bertelsen der: Indpisker til beredskabstræning og -analyse. Jeg tror, at hun vil være god til den slags.

Seriøst.

2
27. oktober 2022 kl. 22:32

...lige pludseligt ser Putins ønske om at kunne køre Rusland uden Internet ikke så tosset ud endda: Hvis vi skærer russernes kabler over så kører Rusland videre, skærer russerne vores kabler så kollapser Danmark...

7
31. oktober 2022 kl. 12:37

Jah, måske - Men: Et Rusland uden internettet er også et Rusland som vil få ret svært ved at køre sine informationskampagner.

1
27. oktober 2022 kl. 10:40

I sin tid lærte vi at RIPv1 og RIPv2 med flere ville sikre at data altid fandt en vej hvis der var en. Problemet er bare at økonomiske interesser har ødelagt denne konstruktion.