Ekspert: 40 grader i serverrummet er 'rigtig, rigtig skidt'

En temperatur på omkring 40 grader Celsius, som hostingfirmaet Netgroup oplevede i ét af sine datacentre, er alt for høj og kan give skader på serverudstyret.

En temperatur på over 40 grader Celsius i et hostingcenter er 15-20 grader for varmt og kan give skader på det serverudstyr, der befinder sig i centeret.

Det fortæller den danske virksomhed Platon Infrastructure, der rådgiver om it-infrastruktur og datacenter-teknologier, til Version2.

Skaderne kan vise sig ved, at serverne på sigt begynder at opføre sig underligt, for eksempel ved at genstarte uprovokeret.

Mandag aften oplevede hostingfirmaet Netgroup et udfald på et køleanlæg i én af serverhallerne i virksomhedens datacenter i Taastrup nær København, som sendte temperaturen i hallen op på lidt over 40 grader. Køleanlægget var ude af drift i en time til halvanden fra ved 18-tiden mandag.

Den høje temperatur gav problemer for flere af Netgroups kunder, blandt andet hardware-hjemmesiden edbpriser.dk, der måtte døje med en nedetid på 10-15 minutter, fordi de bagvedliggende servere automatisk lukkede ned for at beskytte sig mod varmen.

Det berettede mediekoncernen Aller, der står bag edbpriser.dk og er én af de berørte kunder hos Netgroup, overfor Version2.

Men udover nedetiden er Aller også bekymret for, om den dyrebare serverhardware kan have taget skade på grund af den høje temperatur i hallen. Aller benytter serverudstyr fra den amerikanske producent Supermicro.

Og mediekoncernens bekymringer er ikke uden grund, for 40 grader er langt over smertegrænsen.

»Det er rigtig, rigtig skidt,« siger konsulentchef i Platon Infrastructure, Michael Frandsen, til Version2.

20-25 grader er normalen

Michael Frandsen holder sig normalt til, at den kolde nedkølingsluft, der trækkes ind i serveren, skal være mellem 20 og 25 grader Celcius målt ti centimeter fra serveren, for at temperaturen inde i serveren ikke bliver for høj.

»Vi havde en kunde for ikke så længe siden, hvor serverudstyret begyndte at opføre sig mærkeligt. En termografi-måling viste, at der var for lidt tryk på den kolde luft, der kommer op fra gulvet, som derfor ikke kunne trykke den varme luft fra rummet væk,« siger Michael Frandsen.

»Det gjorde, at der var 31 grader udenfor serveren, hvilket fik nogle ram-moduler til at brænde af,« siger konsulentchefen.

Ifølge Michael Frandsen begynder tingene at spidse til, når temperaturen i serverrummet overskrider 30 grader. Det er i den ende af temperaturskalaen, at der kan begynde at opstå skader på udstyret.

Og jo ældre udstyret er, jo mere følsomt er det også overfor de høje temperaturer.

»Hvis udstyret har kørt i måske tre år, og du så giver det sådan en omgang varme, vil det være meget mindre glad for det end nyt udstyr. Det kan godt være, at det i det konkrete tilfælde har været så kortvarigt, at der ikke er sket noget med udstyret. Men omvendt var temperaturen så oppe over fyrre grader,« siger Michael Frandsen.

Han understreger, at serverudstyr fra de store producenter som HP, Dell og IBM generelt vil være mindre sårbare end ukendte mærker, der ikke har gennemgået samme kvalitetstest.

Skader viser sig først senere
Ifølge konsulentchefen viser eventuelle skader på serveren sig ikke nødvendigvis med det samme. Men varmen kan have ændret tolerancerne på de komponenter, for eksempel modstande, der sidder i serveren, og det kan vise sig gennem underlig adfærd på længere sigt.

»Det kan vise sige ved, at en server, der ellers har kørt stabilt, fryser eller uden grund begynder at lave spontane reboots,« siger Michael Frandsen.

Ifølge konsulentchefen er det umuligt lige nu at vurdere, om eksempelvis Allers' servere har taget skade af varmen.

»Men jeg ville i hvert fald holde rigtig godt øje med for eksempel pakkefejl i netkort og paritetsfejl i ram-moduler ved at se på de hardwarelogfiler, som findes i de fleste servermodeller fra de store producenter. Det kan godt være, at der har været nogle hotspots i serverne, hvor der har været meget højere temperaturer,« siger Michael Frandsen.

Er moderne serverudstyr mere følsomt overfor høje temperaturer end tidligere?

»Ja. I dag bruger man nanometer-produktionsteknologi i processorerne, og jo tyndere forbindelserne i silicum'et bliver, jo mindre skal der til, før de brænder over. Tingene blev bare varmere i gamle dage,« siger Michael Frandsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Thomas Alexander Frederiksen

Han understreger, at serverudstyr fra de store producenter som HP, Dell og IBM generelt vil være mindre sårbare end ukendte mærker, der har gennemgået samme kvalitetstest.

Så hvis noget har gennemgået samme test som noget andet, så er det det med et bestemt klistermærke der er mindst sårbart?

Enten mangler der et ord et sted i den sætning, eller også vrøvler manden.

 • 0
 • 0
Michael Friis

Der er mange datacenter-admins der bevidst arbejder på at øge temperaturen i deres serverrum fordi det giver højere termisk effektivitet. Jeg kan ikke rigtig genkende det der med at moderne udstyr kræver lavere lavere temperatur: Mange nye servere er certificeret til at suge luft på 35+ grader. Se f.eks. denne gennemgang af en HP Pod: http://www.youtube.com/watch?v=fJbCNB5Da_8

 • 0
 • 0
Kenneth Therkildsen

Det kommer vel mest an på hvilken temperatur komponenterne har.. eller? Fulgte dit link. For mig lyder det som om det kommer an på servertypen. Nogle har det bedst ved en lavere temperatur da rumteperaturen ikke kontrolleres på samme måde, andre (som HP's løsning) har det bedre ved 32.22 grader(90 grader fahrenheit).

Det er ikke noget jeg har forstand på og læste sådan set kun artiklen fordi overskriften morede mig.

 • 0
 • 0
Donald Axel

I dag kan man købe små devices med indbygget netkort og temperatur-sensor, som kan levere information om rumtemperaturen.

For at vågne, når der er noget galt, bruger vi enten nagios eller, når nagios er for stor en mundfuld, shell-scripts, som man kan lade køre med jævne mellemrum og sende en mail eller SMS hvis temperaturen er for høj. Det har jeg tænkt mig at komme ind på i et foredrag, som vi holder i DKUUG 6.april.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize