Eksamenssnyd opdaget: Filer sendt over Bluetooth-netværk

To elever på Bornholms Gymnasium får ikke studenterhuen på. De er blevet taget i at have sendt filer frem og tilbage over Bluetooth-netværk.

Fristelsen var tilsyneladende for stor til, at to elever på Bornholms Gymnasium kunne modstå den. De to 3.g'ere er blevet taget i eksamenssnyd under en af de skriftlige eksamener, skriver DR Bornholm.

**Læs også: **Folkeskolens afgangsprøve hacket: Fri adgang til snyd

Eleverne har over for rektor Finn Pedersen indrømmet, at de sendte filer frem og tilbage via Bluetooth under eksamen. Snyderiet blev opdaget, da censorerne undrede sig over mistænkeligt enslydende passager i de tos afleveringer.

Konsekvensen for snydetampene bliver, at de ikke får studenterhuen på sammen med deres klassekammerater, men i stedet må vente et halvt eller et helt år med at tage eksamen om.

**Læs også: **Skoleelever aflurede eksamensoplysninger på lærernetværk

Det er første gang i Bornholms Gymnasiums historie, at snyd forårsager, at to elever ikke bliver studenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Pedersen

Så kan de bare lære det at de blev snydt. Men jeg kan sgu også snyde i mine prøver hvis jeg vil!

Behøves jeg sige hacke test fra Cowi, private bluetoothnetværk og adhocs som her.. For slet ikke tale om det billige spionudstyr fra ebay.

Helt seriøst. På vores skole er der ingen forbud mod at have huer eller noget på under en eksamen. Og jeg har tit overvejet muligheden for at kombinere et mini spionkamera der transmitterer i 2.4 GHz med en mikroskopisk høretelefon. Faktisk kunne høretelefonen også sikkert fåes så lille at den kunne side i uden en hue til at dække den hvis man ikke er helt nyklippet. Og så bare en ven til at hjælpe lidt mens han kan se med på opgaverne inden for en km radius.

Lyder meget James Bond agtigt, men jeg har undersøgt det gentagende gange og jeg garantere for det muligt! Ved ikke helt med de større prøver men vi har da også haft lov til at have mp3 afspillere med til fx matematik og andre sager som det. En modificeret mp3 afspiller? :D

Faktisk burde vi sidde i et bur der blokkere radiobølger... Men så må IR, ultralyd og lignende teknikker jo være vejen frem xD

(skal siges jeg aldrig har snydt i officielle prøver. Dog har jeg prøvet principperne af i mindre)

 • 0
 • 0
Peter Lind

Det lyder godt nok omstændigt - ville det ikke (og jeg arbejder vi naturligvis rent hypotetisk) være nemmere og hurtigere at studere til det fag man skal til eksamen i, end at konstruere sindrige snyde-anordninger? Måske ikke nær så spændende, men trods alt nemmere ... :D

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Det lyder mere besværligt end bare at læse til eksamen?

Desuden er der jo også den lille hage som jeg prædiker overfor min datter om og om igen...

Man snyder kun sig selv ved at snyde, den eneste som taber noget er en selv...

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

NU kan det selvfølgelig være svært at måle mængden af den snyd, der ikke opdages, men i reglen synes jeg ikke, at det er svært at se. Lange enslydende passager (som her) er et oplagt signal, men endnu mere afslørende er ens forkerte svar -- selv om de er formuleret forskelligt. Det er jo i reglen to, der begge er usikre på eksamen, der vælger at snyde ved at kommunikere med hinanden. En god elev vil sjældent risikere at blive smidt ud for at hjælpe en anden.

 • 0
 • 0
Michael K. Andersen

@Lars Røgen, @Peter Kyllesbeck, @Lars Lundin.

Hvor er i bare hellige. Hvorfor ikke forholde sig til de kreative problemstillinger, i stedet for, at side og file den af i retstavningordbogen?

Det er trods alt vigtigere, at kunne tænke kreativt end at kunne stave korrekt dansk i en international verden.

Hvis min stavning eller tegnsætning er forkert, behøver i ikke nævne det - jeg er ligeglad ;-)

 • 0
 • 0
Lars Røgen

Michael,

Det er bestemt vigtigt at kunne tænke kreativt, men når man vil dele sine tanker med andre mennesker er det lige så vigtigt at kunne formulere sig på en måde så andre forstår ens idéer og meninger på den nemmest mulige måde.

Bortset fra det, så har jeg svært ved at se noget kreativt i at snyde ved eksamen...

mvh Lars

 • 0
 • 0
Morten W. Jørgensen

@Michael K. Andersen, Nej. Ingen behøver nævne din stavning, grammatik eller tegnsætning, men jeg husker specielt en gang jeg skulle læse 130 ansøginger til én stilling igennem: Min tid var begrænset og hvis jeg var nødt til at læse en sætning mere end en gang for at forstå hvad meningen var, fik ansøgeren et afslag.

Lyder meget James Bond agtigt, men jeg har undersøgt det gentagende gange og jeg garantere for det muligt!

Ovenstående er ikke specielt godt dansk. Der mangler et henførende stedord, en bindestreg og "garantere" er forkert bøjet. Citatet starter som et spørgsmål, men ender som en konstatering. Jeg var nødt til at læse passagen to gange for at forstå det, så den sætning ville have kvalificeret til et afslag, og det havde jeg jo heller ikke behøvet fortælle dig. Det kan virke unfair at blive afvist ved havelågen på grund af den slags ting, men det sker. Og det sker tit.

Og jo: I en international verden er det så afgjort af vigtighed at kunne stave. Du kan bare ikke nøjes med at kunne stave på ét sprog, men kan du det, er du rigtigt godt rustet til at lære det på flere også.

Så det kan godt være at dette ikke er en diskution om sprog eller ej, men arrogant behøver du heller ikke at være.

Morten, der har arbejdet i Japan, Tyskland og Skotland og faktisk ved lidt om hvad han taler om mht. at være i en international verden.

P.S.: Mit danske er absolut ikke fejlfrit, men af og til er der altså noget der er så ringe skrevet at det er beværligt at forstå.

 • 0
 • 0
Michael K. Andersen

Hej Morten,

Jeg vil give dig fuldstændig ret, bort set fra jeg ikke mener jer er arrogant. Jeg har måske bare en kejtet måde, at udtrykke min frustration på...

Jeg synes bare det er ærgerligt, at man ikke kan få lov til, at skrive et indlæg, medmindre man kan 100% korrekt dansk! Der er desværre alt for mange indlæg, som peger fingre af andre folks skrivefærdighedder, og som ikke forholder sig til indholdet. Det kan man gøre, hvis indholdet er fuldstændigt uforståeligt, hvilket jeg ikke mener det var i dette tilfælde.

Mvh, Michael

 • 0
 • 0
Morten W. Jørgensen

@Michael K. Andersen

...bort set fra jeg ikke mener jer er arrogant. Jeg har måske bare en kejtet måde, at udtrykke min frustration på...

Ja det er jo det der er det forunderlige ved det skrevene ord og på diskutionsforum i særdeleshed. Du må jo mene hvad du vil om dig selv og du har haft hele dit liv til at danne dig en mening om dig selv - endda måske uden at få den prøvet af før nu? Vi andre har blot dét, du har skrevet at vurdere dig på og

Hvorfor ikke forholde sig til de kreative problemstillinger, i stedet for, at side og file den af i retstavningordbogen?

og

... jeg er ligeglad ;-)

virker altså meget arrogant. Så det kan godt være at du er frustreret og selv blot syntes du er kejtet, men vi andre har udelukkende hvad du har skrevet til at forholde os til. Og det er ikke pænt.

Du må naturligvis tænke og mene hvad du vil, men pas på med hvad du skriver. Du risikerer andre læser det og holder dit til ansvar for det.

Bortset fra det har det aldrig taget pynten af nogen at undskylde det hvis man har ladet bølgernegå lidt for højt i en diskution. Tværtimod. Så jeg synes det er fint at du anerkender at din formulering var "kejtet", for nu at sige det mildt.

 • 0
 • 0
Jørgen Jepsen

@ Henrik Pedersen

"Lyder meget James Bond agtigt, men jeg har undersøgt det gentagende gange og jeg garantere for det muligt! Ved ikke helt med de større prøver men vi har da også haft lov til at have mp3 afspillere med til fx matematik og andre sager som det. En modificeret mp3 afspiller? :D

Faktisk burde vi sidde i et bur der blokkere radiobølger... Men så må IR, ultralyd og lignende teknikker jo være vejen frem xD"

Jeg er it-administrator på et gymnasium og kan bekræfte at du har helt ret i, at der er masser af muligheder for at gennemføre snyd ved eksamen vha. it. Det gælder også ukrypterede netværk hos skolens naboer, de mp3-lignende apparater, som vagterne (ofte undervisere) og nogen gange også undertegnede ikke aner, hvad er, o.m.m.a.

Men en anden mere generel problemstilling omkring snyd, ikke udviklede akademiske og andre evner, og elever/studerende, der ikke selv har valgt skolegangen/studiet, men har givet efter for andres pres og forventninger (og derfor er langt mere tilbøjelige til at forsøge sig med snyd, uanset om de har evnerne til at gøre det uden at blive opdaget, eller ej) er (for os andre), at en gang imellem møder vi dem som embedsmænd m/k, på skattekontoret, et andet offentligt eller privat serviceorgan, som lokal-, regional eller folketingspolitikere, eller noget helt tredje, hvor deres inkompetence er med til at forpeste og blokere alle mulige positive muligheder. Eller, som en anden også henviser til i denne tråd, de formår at slippe igennem nogle eksamener/tests/prøver og fortsætter med, sammen med deres lave moralske habitus (er det ikke dobbelkonfekt?), at implementere røverkapitalisme, som det 'igenigen' skete uhæmmet siden "Murens fald". Nogen er opdaget (It-factory m.fl.), andre er ikke (indsæt sksempelvis selv din banks, kreditinstituts og/eller anden långivers navn her i stedet for prikkerne) .............!

 • 0
 • 0
Johan Vang

"Bortset fra det har det aldrig taget pynten af nogen at undskylde det hvis man har ladet bølgernegå lidt for højt i en diskution. Tværtimod. Så jeg synes det er fint at du anerkender at din formulering var "kejtet", for nu at sige det mildt."

Nu er jeg ikke selv den store grammatik-nørd, men man kunne nu godt finde en enkelt fejl eller to, som en verdensmand som du burde undgå.

Jeg er selv student fra Bornholms Gymnasium og må ærligt sige, at det ikke er et problem at snyde her. Ikke at Jeg gjorde det, men andre kan sagtens have gjort det. "Vagterne" er ofte oppe i alderen og har ikke den store viden omkring de ting der medbringes.

Trist at man efter 3 år på gym. må snyde sig igennem en dansk eksamen (har hørt det er dansk, men ved ikke om det er sandt).

Eftersigende skulle den enes far være rektor på et gymnasium derover og den anden skulle være søn af en gymnasielære. Lidt pinligt for forældrene...

 • 0
 • 0
Morten W. Jørgensen

Nu er jeg ikke selv den store grammatik-nørd, men man kunne nu godt finde en enkelt fejl eller to, som en verdensmand som du burde undgå.

Det er da rart - Det lover godt for fremtiden at de unge er er bedre end en selv. Det eneste der er træls i den sammenhæng er at du ikke fortæller mig hvad det er for fejl du har fundet. Så kan jeg jo ikke lære af dig og så er din kommentar ikke meget bevendt.

 • 0
 • 0
Jesper Mørch

Det eneste der er træls i den sammenhæng er at du ikke fortæller mig hvad det er for fejl du har fundet. Så kan jeg jo ikke lære af dig og så er din kommentar ikke meget bevendt.

Nu skriver du selv at dit dansk ikke er perfekt, men jeg må tilstå at jeg studsede over »diskution« i et ellers letlæseligt indlæg. Jeg har altid fået at vide at det staves »diskussion« :o) Mvh. og god sommer

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere