Eks-politiker til it-ordførere: Drop dokumentformater og fokusér på cloud

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
It-debatten på Christiansborg trænger til et gevaldigt løft. Læs hvad tidligere folketingsmedlem Malou Aamund mener, politikerne burde fokusere på.

Da Malou Aamund 1. februar skiftede Christiansborgs gange ud med Microsofts kontorer i Hellerup, var det enden på tre års kold it-tyrker. Trods stor erfaring fra it-branchen som Territory Executive i IBM sørgede hun for i vid udstrækning at holde sig ude af de it-politiske diskussioner.

Læs også: Malou Aamund: Folketinget var en kold it-tyrker

»Jeg var meget påpasselig med ikke at rode mig ind i den slags. Formelt var jeg på orlov fra mit job i IBM, så jeg sørgede for at holde rene linjer ved ikke at rode mig ind i diskussioner om for eksempel åbne dokumentstandarder,« siger Malou Aamund til Version2.

Men med titlen som salgsdirektør i Microsoft på visitkortet er der igen rene linjer, og Version2 har derfor spurgt det forhenværende folketingsmedlem for Ny Alliance og Venstre om, hvad hun gerne så på den it-politiske dagsorden.

»Det allervigtigste er, at vi mangler en national plan og strategi for cloud computing. Vi er under et enormt pres i Danmark med masser virksomheder, der risikerer at blive udkonkurreret, hvis ikke omkostningerne kan bringes ned. Vi har ikke længere råd til dyre it-medarbejdere, der går og pudser serveren. Vi kan se hos vores kunder, at de kan spare omkostninger i omegnen af 30-40-50 procent, og derfor er cloud vejen frem,« siger Malou Aamund til Version2.

Hun peger på, at den offentlige sektor holder igen med cloud computing på grund af nogle regler, der bygger på en forældet tankegang om, at man til enhver tid skal kunne se rent fysisk, hvor data ligger.

»Det er grotesk, at Danmark har så rigide regler. Data ligger lige så godt beskyttet i cloud'en som andre steder. De juridiske regler stammer fra "den gamle verden", så vi har i den grad brug for et nutidstjek af lovgivningen inklusive Persondataloven,« siger Malou Aamund til Version2.

Dokumentformatkrig er ren religion

Et andet emne, som ifølge Malou Aamund burde interessere it-politikerne noget mere, er brugen af it i uddannelsessektoren.

»Historisk har vi haft høj en grad af it-parathed. Derfor er det synd og skam, at skoleeleverne i dag skal bevæge sig i to verdener: En digital fritid, hvor de er totalt på hele tiden, og en analog skoledag, hvor potentialet ikke bliver udnyttet i undervisningen. Undervisningsdifferentiering er langt lettere med brug af it, og it er heller ikke tænkt ind den bølge af bevidsthed om forskellige læringsstile, der skyller ind over folkeskolen. Lærerne skal boostes og toptrænes til at blive it-pionerer,« siger Malou Aamund.

Endelig mener hun, at politikerne burde fokusere på at integrere it langt mere i hele velfærdssamfundet.
»Vi har en høj it-parathed, men vi bruger det slet ikke nok. ABT-fonden har milliarder, der bør målrettes projekter mod velfærd, ældre og børnepasning. Vi skal ikke vente på det perfekte forslag, der revolutionerer ældresektoren, vi skal have eksperterne i arbejdstøjet med små grupper, der målretter arbejdet hen mod konkrete udfordringer, hvor der er behov,« lyder det fra Microsoft-direktøren.

Og for at markere, at tiden i politik tilsyneladende er et helt overstået kapitel i Malou Aamunds liv, leverer hun følgende karakteristik af it-ordførernes arbejde:

»Jeg synes, der er en uforholdsmæssig stor del af it-ordførernes tid, som er gået med dokumentformatdebatten. Det er forståeligt, at de retter opmærksomheden mod de områder, hvor der er en konflikt, og det giver helt naturligt også mere medieomtale. Men der er brugt ufatteligt meget tid på noget, der i dag bedst kan sammenlignes med en religiøs diskussion.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

"I skal ikke beskæftige jer med dokumentformater mere for Microsoft har brændt fingerne på det, det giver dårlig omtale. I skal i stedet kikke på noget varm luft for der ligger de bedste muligheder for at vi (Microsoft) kan tjene penge."

Det er vel ikke overraskende at det kommer fra salgsdirektøren hos Microsoft ?

 • 46
 • 3
#7 Ivar Albæk Hansen

Jeg ved ikke om cloud er løsningen, men problemet med "religiøs dokumentformatdebat" kender jeg fra mit tidligere arbejde i det offentlige. Jeg har f.eks. siddet med i en gruppe der helt lavpraktisk skulle definere et enkelt generisk objekt for en samling hospitaler i én region. Gruppen bestod af 30-40 mand og var konsensus "styret" og religionspræget. Hvis nogen eller noget havde beordret os til at følge en standard havde gruppen vel end ikke eksisteret, og vi var kommet i luften på en uge med en konsulent og en god ESB. I stedet blev regionen vel et par milioner fattigere og en del mere forvirrede. Der må være andre her der har lignende historier.

Et potentielt udbytte ved cloud kunne være, at "standarden" er den der nu engang ligger i løsningen. Den bruger man så ikke tid på at opfinde fra bunden af - og det gør de 100 andre institutioner heller ikke. Jeg tror faktisk cloud kan bringe os i retning af, at IT folk snakker mere arbejdsgang og IT understøttelse af ditto med forretningen, fremfor at vi skal snakke tekniske persistens og integrationsformater.

Sikkerhedsaspektet ved cloud er jeg 100% enig med MA i - jeg tror det holder for mange tilbage.

 • 3
 • 2
#8 Thomas Vestergaard

Man kan også argumentere for, at politikerne på Christiansborg formentlig er de mindst egnede til at udstikke standarder. Så længe kampen mellem standarderne er nogenlunde "ren", bør politikerne blande sig fuldstændigt udenom.

Selv når det kommer til OSS kontra MS, er valget af dokumentstandarder ikke den rigtige slagmark. OSS bør have tilstrækkelig med andre fordele.

 • 5
 • 0
#9 Fini Alring

Hvis fx. Microsoft mener dokumentformatdebatten er spild af tid, så kunne jo nemt sænke ro over debatten ved at pege på et andet format end deres eget. Men at kaste "religionskortet" hver gang nogle er uenige med ens egen agenda er jo bare barnligt.

 • 14
 • 1
#11 Hans Henrik Happe

Hun mener at data skal hostes i udlandet. Dvs. informationer vil med tiden blive tilgængelige for det land som hoster dem. Man kan sikkert sprede data så det er umuligt at finde sammenhængen mm man ved hvor man skal lede. Denne information skal dog stadig hostes. Brug af disse data er i det hele taget meget besværlig da de kun må dekryptes indenlands.

Det er klart at ellers offentlige data fint kan komme i skyen. Det ville jo så være dejligt med standarder, så man ikke får problemer med lock-in.

Det er lidt et spørgsmål om hvordan man har det med følsomme data. Skal vi bare overlade det hele til Google Country eller skal vi lige overveje hvad der skal hvor? På den måde har hun ret i at politikerne burde diskutere det, men jeg kan næsten garanterer at det bliver en længere debat end dok-formater.

 • 3
 • 0
#12 Brian Simonsen

de kan spare omkostninger i omegnen af 30-40-50 procent

Hvis du siger det ofte nok kan det være du selv kommer til at tro på det. Måske er det et udtryk for at jeres licens priser er for høje.

hvis ikke omkostningerne kan bringes ned. Vi har ikke længere råd til dyre it-medarbejdere, der går og pudser serveren

Hold kæft for en arrogant holdning at have til de (åbenbart tidligere) kerne-kunder! Det vi ikke har råd til er at eksportere dansk ekspertise til lavtløns-datacentre kontrolleret fra førerbunkeren i Redmond.

Jeg håber sgu der er IT-ordfører der er i stand til, blot at skimte, gennem det massive lag af "cloudy" bullshit-hype der fosser i rivende strømme fra de store interessenter i "cloud computing"

 • 15
 • 0
#13 Piotr Czarny

For mig at se handler opgøret om dokumentformater om frihed til at gøre med sine data som man har lyst til, uden at skulle igennem dyre, besværlige, fejlfyldte software-lag fra producenter, som ikke nødvendigvis gider at lytte til en.

Og så kommer Malou og siger til mig, at jeg ikke alene skal glemme alt om, hvordan jeg afkoder og bruger mine data, men også hvor de ligger henne i verden og hvem der ellers kan tilgå dem. Hun vil gerne sælge mig endnu et par lag software oven i de andre lag.

Men OK. Hun er jo også salgschef.

 • 11
 • 1
#14 Ivar Albæk Hansen

Selv når det kommer til OSS kontra MS, er valget af dokumentstandarder ikke den rigtige slagmark. OSS bør have tilstrækkelig med andre fordele. Fordele for hvem? For cloud udbyder er TCO vigtig, så han vælger den mest produktive platform. Kunden kan være ligeglad med den underliggende platform - han betaler for en service (herunder et veldefineret format for dataudveksling, eventuelt en standard hvis det giver værdi).

 • 0
 • 0
#15 Jakob Stærk

Når man kigger på cloud løsninger bliver standarder, specielt åbne standarder et nøgle parameter. En af grundene til at sende sine data og forretningslogik (applikationer) ud i en cloud løsning er at spare penge på driften, når man gør dette bliver det helt essentielt at sikre sig at man ikke bliver stavnsbundet til den valgte leverandør. Når kontrakten skal genforhandles, er det vigtigt at det faktisk kan lade sig gøre at skifte leverandør. Ellers kan den nuværende leverandør jo selv sætte prisen (sat på spidsen).

 • 7
 • 0
#17 Jan Flodin

Jeg er helt enig i hendes betragtning om at der ikke er råd til at have dyre medarbejdere til at gå og pudse serverne. Men i stedet for bare at sige "cloud" bør man stille spørgsmålet: "Hvorfor har vi alle disse servere?" Det har vi ene og alene pga en uhensigtsmæssig arkitektur i MS løsninger. Det er MS som har skabt behovet for en server pr opgave, og det var bl.a. derfor religionskrigen om dokumentformater var vigtig. Kun ved at vælge en åben standard kunne man bryde MS dominansen og få adgang til et virkeligt fleksibelt miljø, hvor man ikke skal "pudse" en masse servere, men kan lave meget mere på bare en server. Og så er det vel egentlig lige meget om man kan spare 20-30 eller 50% ved at skubbe "serverpudsningen" til en billigere cloud-leverandør, når den rigtige løsning er at reducere antallet af servere (og her taler jeg om både fysiske og virtuelle servere).

 • 2
 • 0
#18 Gert Madsen

"De juridiske regler stammer fra "den gamle verden", så vi har i den grad brug for et nutidstjek af lovgivningen inklusive Persondataloven"

Hvis man skal gøre noget som følge af den elektroniske udvikling, så skal man da stramme persondataloven. Behovet for at sikre beskyttelsen af personfølsomme oplysninger er større end nogensinde før.

De nuværende cloudløsninger lever ikke op til kravene. Længere er den ikke.

 • 3
 • 0
#19 Anders Falck Tindborg

Jeg er fuldstændig enig.

Kvindemennesket må have mistet sin dømmekraft. Hvorfor i alverden skulle virksomheder vælge, at lægge hele deres IT-drift og herunder hele forretningsgrundlaget og personfølsomme data i skyen hos Microsoft?

Vi ved jo udemærket godt, at Microsoft er underlagt "Patriot Act" og derfor har den amerikanske regering uhindret adgang til de data som placeres der.

Nu er jeg kun ansat som Microsoft serverarkitekt, men jeg kunne ikke forestille mig, at en seriøs virksomhed accepterer det fact.

Når det så er sagt skriger det til himlen, at hun samtidig mener, at vi ikke længere har råd til serverfolk, der går og pudser serverne.

Jeg ved ikke med jer, men jeg har sgu aldrig "pudset" en server. Det er tydeligt, at høre Malou ikke aner hvad en sysadmin laver i dag.

Hvad med at Malou Aamund passende udviser godt iniativ og selv går ned i gage? I en tid hvor arbejdspladserne rykker ud af landet skal vi da ikke hjælpe på vej og samtidig gøre en masse dygtige driftsfolk arbejdsløse - blot fordi Microsoft er desperate for at tabe endnu et slag. Nu har Microsoft jo tabt til Google og Apple, så for mig virker det bare som en desperat krampetrækning for at hype Microsoft op som hostingprovider og hugge jobsne fra deres ellers hidtige loyale certificerede Microsoft professionelle.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere