Efterretningstjeneste destruerer arkiv i stedet for at digitalisere

Forsvarets Efterretningstjeneste er i færd med at destruere fem års arkivmateriale i stedet for at digitalisere det. Det vil nemlig kræve en ny godkendelse.

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, er gået i gang med at destruere arkivmateriale fra efterforskninger i perioden 2006 til 2011 i stedet for at digitalisere materialet. Det skriver Information.

FE overgik i marts 2011 til et rent digitalt arkiv, men det materiale, som er indsamlet i perioden fra terrorpakken i 2006 til den fulde digitalisering, bliver altså ikke digitaliseret.

Det skyldes ifølge FE, at alle oplysninger, som skulle videreføres til det digitale arkiv, i hvert enkelt tilfælde skulle godkendes af det særlige Wamberg-udvalg.

FE har mulighed for at indsamle oplysninger om blandt andet danskere i forbindelse med efterforskning af terror. Efterretningstjenesten kan dog kun beholde oplysningerne i en begrænset periode, hvis de ikke er relevante for en igangværende efterforskning, men ifølge forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er stort set alle oplysningerne relateret til terror.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup undrer sig imidlertid over, at FE vælger at destruere papirarkivet.

»Netop i den elektroniske tidsalder, hvor arkivalier ikke fylder noget, kan man undre sig over, at det skulle være nødvendigt at slette oplysningerne, blot fordi de netop har ligget i et papirarkiv,« siger Peter Skaarup til Information.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Cristian Ambæk

Ved jeg nu ikke om jeg er enig i. Mønstre kan jo gå igen i senere sager, og hvis man har de gamle arkiver elektronisk, så kan man søge efter disse mønstre og måske forhindre en terror sag.

Men hvis man ikke har de gamle arkiver så bliver dette lidt svært.

Hvis du er kunde hos en ISP og du skifter ISP, så sletter de dig jo heller ikke i deres DB. De noterer dig bare som "ikke aktiv" og gemmer ellers alle oplysninger om dig til senere brug. Som alle større organisationer / firmaer gør.

  • 0
  • 0
Søren Løvborg

Hvis du er kunde hos en ISP og du skifter ISP, så sletter de dig jo heller ikke i deres DB. De noterer dig bare som "ikke aktiv" og gemmer ellers alle oplysninger om dig til senere brug.

Forhåbentligt ikke. En virksomhed kan gemme regnskabsmæssige data mv. i fem år (eller blev det reduceret til tre?), og helt basale kundedata (navn og cpr-nr., nok intet andet) uden tidsbegrænsning. Alt andet vil formodentligt være i strid med persondataloven, der forbyder indsamling og opbevaring af data uden et klart defineret formål.

Men persondataloven gælder i øvrigt jo ikke for efterretningstjenesterne, så sammenligningen holder under alle omstændigheder ikke vand.

  • 2
  • 0
Jesper Lund

Men persondataloven gælder i øvrigt jo ikke for efterretningstjenesterne, så sammenligningen holder under alle omstændigheder ikke vand.

Nej, men til gengæld er der en lov om efterretningstjenesternes virksomhed (så vidt jeg ved), og ellers må der gælde de samme regler som for politiet (der heller ikke må registrere hvad som helst om os).

Der skal være en lovhjemmel for at de overhovedet må registrere noget, og jeg kan ikke forestille mig andet end at denne lovhjemmel også indeholder regler om sletning.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere