Dansk softwarefirma: Dusør på 20.000 kroner for en it-specialist

Danmark mangler op imod 4.000 it-specialister. Flere virksomheder tyr derfor til alternative metoder for at lokke nye it-medarbejdere til.

Den danske it-branche mangler hænder. Nærmere betegnet savnes der fra 2.000 til 4.000 højtuddannede it-specialister for, at branchen kan følge med det høje eksportniveau. Det betyder årligt et produktionstab for virksomhederne i omegnen af 3 til 4 milliarder kroner. Det skriver epn.dk.

Det får flere virksomheder til at tage alternative metoder i brug for at få lokket flere kompetencer til fra konkurrerende virksomheder herhjemme og fra udlandet.

Softwarevirksomheden Secunia har eksempelvis udlovet en dusør på 20.000 kroner til den medarbejder, som får lokket en ny it-ekspert ind i virksomhedens fold. Derudover råder virksomheden over et større boligfællesskab på Strøget, som de udlændinge, der måtte være lokket til virksomheden, kan leje sig ind i. Netop udlændinge lokkes desuden med provisionslønninger, der i gennemsnit ligger på mere end 50.000 kroner på månedsbasis.

Selv om branchen selv skriger på flere it-eksperter, så lyder de seneste opgørelser fra it-fagforbundet Prosa på, at man i øjeblikket har en arbejdsløshed i branchen på 5 procent - svarende til 500 ledige it-fagfolk.

Men det mener Tom Togsverd er underordnet, da mange af Prosas medlemmer står med to-tre årige it-uddannelser og branchen søger specialiserede it-eksperter med fem-årige uddannelser. Dog er han positiv over, at stadig flere unge vælger en it-uddannelse.

»Rutinejobbene sendes jo typisk til lavtlønslande som Indien, mens vi herhjemme i stigende grad specialiserer os i højteknologiske løsninger i samarbejde med kunderne. Derfor er det særdeles glædeligt, at årets tilmeldinger til de danske it-studier er rekordstore,« udtaler han til epn.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan S. Hansen

Men måske kunne en del af de ~5% arbejdsløse efteruddannes til virksomhedens behov i virksomheden, frem for at "tabte" produktionsomkostninger på 3-4 milliarder om året.

Man bliver ikke specialiseret IT ekspert blot fordi man har 5 års uddannelse.

 • 4
 • 1
#3 Michael Nielsen

Et tilfælde at at vi vil havde dem der hvor vi vil havde dem, vil vil aldrig overveje at bruge folk i andre dele af landet, alle bor jo i københavn ?

I Danmark har virksomheder i årevis nedlagt regionale kontoere, og flyttet det hele til byen, men de færreste har råd til at flytte der ind, og der er en del der har valgt lav teknisk arbejde for at få mulighede for at deres børn kan få frisk luft på landet..

måske en lidt anden tilgang end arbejdspladsen er københavn alle dage.. ville få en del ud af busken..

 • 2
 • 1
#7 Michael N. Jensen

Synes ofte man hører om virksomheder der søger og søger efter it-specialister der har en lang videregående uddannelse.

Men hvad er det reelt de tror de får ekstra ved de 3 års ekstra uddannelse? som ikke kan overvejes af en person der har 5-10 års erhvervs erfaring inden for samme område?, en person der måske godt nok ikke har den lange uddannelse, men på eget imitativ har tilegnet sig samme viden som der bliver undervist i, men bare ikke har nogen papirer på det?

Er selv en af dem der har oplevet at blive sorteret fra pga. en kortere uddannelse nogle enkelte gange, hvor jeg vidste jeg fuldt ud ville opfylde de ting der lå ud over min uddannelse, hvis man så på de fag beskrivelser der var offentliggjort på de forskellige uddannelse steder, samt hvad jeg rent faktisk havde arbejdet med.

I dag fortryder jeg at jeg ikke fik taget en længere uddannelse, da det giver en færre muligheder ved jobsøgning, da flere stirrer sig blind på hvilken uddannelse man har taget. Mit problem er at jeg idag har et godt job, men jeg ønsker stadig at få papir på en bedre uddannelse, hvis jeg engang skulle få brug for at søge job igen, men det er tæt på umuligt at finde nogle tilbud som kan tages som f.eks aften/weekend undervisning, da de fleste steder kun tilbyder enkelt fag (iha/diverse universiteter), med undervisning der foregår i dagstimerne.

Der er da heldigvis mange arbejdsgivere her i Danmark der kan se ud over ovenstående, og fokuserer på hvad ens kompetencer rent faktisk er, men det er godt nok lidt trist at høre om folk der snakker om krav til længere uddannelser igen og igen.

 • 2
 • 0
#8 Claus Nielsen

https://delta.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?ProjectId=92702&Depart...

Jeg har svært ved at tro at en kvalificeret dansk freelancer vil være interesseret i et sådant job for 50.000/md. Det er naturligvis meget mere interessant for Svenskere, sydeuropæere og østeuropæere. En dygtig Spansk udvikler skal være heldig hvis han som freelancer tjener 4000 EUR om måneden.

 • 1
 • 0
#9 Kim Schilling

Det var godt nok en dum og unuanceret holdning som Tom Togsverd lægger for dagen. Håber at den skyldes han ikke er blevet briefet ordentligt at journalisten - eller ikke har taget den fornødne tid til at sætte sig ind i de konkrete opslag som secunia mangler folk til. 6 af de opslåede stillinger er i virkeligheden salgs relaterede og med den ekstroverte karakter sådanne stillinger ofte har så vil 5 år på DIKU næppe kvalificere ansøgere til disse yderligere. Den første af de to it-relaterede stillinger lægger i høj grad op til at det skal være en LAMP udvikler med kompetencer indefor web sikkerhed - den stilling vil masser af autodidakte og folk med kortere uddannelser kunne bestride, hvis bare det har et par års erfaring i bagagen. Den anden af de it-relaterede jobopslag er det eneste som bare lugter af en lang vidergående it-uddannelse. Men jeg er helt sikker på at denne stilling også sagtens vil kunne besættes med en kollega med kort videregående uddannelse - såfremt denne har specialiceret sig indenfor udvikling.

Så Tom Togsverd at komme med en udtaleses om at alene længden på uddannelse afgør hvorvidt man kan være kvalificeret til en stilling er en dumt, utidsvarende og helt sikkert ude af tridt med hvordan man vælger de bedst kvalificerede medarebjdere ude i DI-iTEK's medlemsvirksomheder. Jeg er sikker på at hvis man tog kontakt til SAM-DATA, PROSA og IDA så ville man hurtigt kunne finde nogle egenede kandidater til de to stillinger.

 • 1
 • 0
#10 Uffe Kousgaard

Længden af den uddannelse man har valgt skal ikke mindst ses som et udtryk for, hvor interesseret man er i at lære teorien bag et emne, versus blot at lære det henad vejen gennem erhvervserfaring. Det giver nemlig sjældent den samme teoretiske ballast for at vide, hvorfor man egentlig gør som man gør. Eller hvornår man skal gøre noget andet, når situationen opstår.

Jeg arbejder med jævne mellemrum med et par andre personer indenfor IT. Ingen af dem har en formel uddannelse i IT, men en anden naturvidenskabelig baggrund. To på bachelor niveau og den tredie med en ikke-færdiggjort ph.d. grad i bagagen. Tro mig, der er en verden til forskel på deres evner til at tilegne sig ny viden, evnen til selv at udvikle nyt og de helt generelle analytiske evner.

Derfor er det også så vigtigt, at tage den højest mulige uddannelse som éns evner matcher - mens man er ung. På et senere tidspunkt må man i stedet forsøge at supplere så godt man kan med fjern/aftenundervisning, hvis man opdager, at man skød for lavt til at starte med.

Selvfølgelig er der altid undtagelser og måske er du lynende intelligent, du nøjedes bare med en uddannelse som edb-assistent dengang (1-årig, svjh). Men generelt vil arbejdsgivere regne med, at der er en sammenhæng mellem dit niveau og uddannelsens længde.

 • 2
 • 0
#11 Kim Schilling

@uffe - Jeg må sige at jeg tydeligt kan fornemme at du har været den flittige elev i videnskabteori med det benhårde statistiske materiale du bringer på banen for din påstand om "der er en verden til forskel på deres evner til at tilegne sig ny viden, evnen til selv at udvikle nyt og de helt generelle analytiske evner." Hele tre personer! wow og udfra det så konkludere du at innovations potetiallet stiger propotionelt med længden af uddannelse. Der må åbenbart være rigitg mange andre arbejdsgivere som er uenige med dig - da der pt. er rigtig rigtig mange ledige som har en meget lang uddannelse bage sig. Og med udgangspunkt i din holdning så tror jeg aldrig du vil komme til at arbejde sammen med kreative kræfter som virkelig flytter noget - tag nu bare Janus friis - 10. klasse og en masse konkret erhvervsfaring kan åbenbart også gøre det.

 • 0
 • 2
#12 Uffe Kousgaard

Som jeg skrev: Der er selvfølgelig undtagelser. Vi taler her om de generelle tendenser og jeg har selvfølgelig arbejdet sammen med mange flere end disse tre personer, jeg har brugt som eksempel.

Netop Janus Friis' styrke var vel ikke baseret på erhverserfaring? Den bidrog makkeren Niklas Zennström med (salg, økonomi m.m.), hvorimod Janus sad og kodede udfra lange selvstudier og en ekstrem evne til at dykke ned i detaljen.

Du nævner de mange ledige med lange uddannelser: Dette er et forbigående fænomen, baseret på konjunkturer m.m. Det er jo heller ikke ligegyldigt hvilken lang uddannelse man har. Endelig er arbejdsløsheden vel fortsat lavest i snit for dem med lange uddannelser kontra alle dem med kortere uddannelser?

Læg mærke til hvordan jeg skrev dette svar helt uden at anvende en nedladende tone. Du skulle prøve det selv. Ellers vil du sikkert finde dig helt godt hjemme på Ekstra-bladets debatfora.

 • 1
 • 0
#13 Kim Schilling

@uffe - Du må undskylde hvis du opfattede mit svar som nedladende. Det var som sådan ikke meningen. Mit ærinde var som sådan bare at stille spørgmålstegn vedi den holdning som du og DI-ITEK lægger for dagen. At man nødvendigvis får mere innovative og velkvalificerede medarbejder hvis bare de har en lang uddannelse.

En af de væsentligste ting som man lærer på de fleste uddannelser idag er at man skal kunne dokumentere sine påstande på baggrund af et ordentligt statistisk materiale. Du kommer med en påstand om at "evner til at tilegne sig ny viden, evnen til selv at udvikle nyt og de helt generelle analytiske evner" afhænger af personens formelle uddannelse. Du fremsætter denne påstand på baggrund af 3 personer som du har arbejdet sammen med. Med din baggrund fra DTU så må du da kunne se dit statistiske materiale slet ikke er bredt nok til at danne fundament for din antagelse. Jeg er heller ikke enig i din påstand om at ledighed for folk med længervarende udd. er et forbigående fænomen - men har desværre ikke kunnet finde tal til at dokumentere dette. Men den isbryderordning som regeringen lige har bevilliget 100 mill. kr til eksisterede også i begyndelsen og midten af 90'er - så helt forbigående er det altså ikke. Ifht. fordeling af ledige med forskelligt udd. niveau så er jeg enig med dig. Ens chance for at få job stiger ifht. uddannelses niveau. Kunne desværre ikke finde nogen dokumentation for dette de seneste år - men i vedlagte kan man se talene for 2004 http://pub.uvm.dk/2004/kryds/kap08.html (langt nede i dokumentet).

Så nej jeg er ikke nedladende. jeg vil bare gerne have en kvalificeret debat basseret på fakta, i stedet for myter. For det andet kan vi jo så glimrende få på eb.dk.

 • 0
 • 0
#14 Uffe Kousgaard

Du siger: "Du kommer med en påstand om at "evner til at tilegne sig ny viden, evnen til selv at udvikle nyt og de helt generelle analytiske evner" afhænger af personens formelle uddannelse."

Nej, det har jeg ikke sagt. Og da slet ikke i så absolutte vendinger. Kun, at det passer for disse 3 personer og i parentes bemærket også for en masse andre jeg har mødt i erhvervslivet. Men naturligvis ikke 100% alle. Arbejdsgivere har ikke tid til at lave statistiske analyser før de kan ansætte nogle. De læner sig op ad de erfaringer de personligt gør sig, hvor statistisk ukvalificeret det så end må være.

Derimod opfatter jeg uddannelsesniveauet som et udtryk for ens generelle evner og ønsker om at opnå et højere teoretisk niveau og viden. På den måde er det en proxy for evnerne. Ikke omvendt. De generelle evner skal være der på forhånd, så skal der bare "fyldes" et fagområde på.

Den oprindelige diskussion gik på, om man kan tilegne sig samme viden gennem erhvervserfaring, som gennem længere uddannelse. Her mener jeg fortsat, at det kan man generelt ikke indenfor teoretisk tunge områder. Men sikkert på en masse mere bløde eller håndværksprægede fagområder. Meget IT er håndværkspræget, men der er også enkelte områder der er langt "hårdere".

I øvrigt: Citat fra den undersøgelse du linker til: "Det generelle billede er, at jo højere uddannelsen er, des lavere er ledigheden".

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere