Efter Youtube-sag: Flere kommuner anmelder sager om mulige brud på elevers datasikkerhed

Illustration: MI grafik
Flere kommuner har anmeldt sager om mulige brud på datasikkerheden for skoleelever.

Tårnby Kommune og Ballerup Kommune har anmeldt sager til Datatilsynet, der handler om mulige brud på persondatasikkerheden for kommunernes skoleelever.

Det skriver Politiken Skoleliv.

Anmeldelserne kommer i kølvandet på en tidligere historie fra Politiken, som beskriver, hvordan Helsingør Kommune har videregivet personlige oplysninger om skoleelever til det Google-ejede Youtube på trods af, at kommunen ikke har fået samtykke fra forældrene først.

Det er sket, efter at kommunerne har indgået et samarbejde med Google om at give skoleeleverne bærbare computere kaldet Chromebooks.

Intet konkret tilfælde

Ifølge Tårnby Kommunes databeskyttelsesrådgiver er der ikke registreret noget konkret tilfælde, men kommunen vurderer alligevel, at »sandsynligheden for brud på datasikkerheden er høj«.

»Vi har anmeldt, at der kan være videregivet oplysninger om elevernes navn, skole og klassetrin, til Youtube,« siger databeskyttelsesrådgiver i Tårnby Kommune Brian Hunwartsen til Politiken Skoleliv.

En tredje kommune, Aalborg, har modsat de andre kommuner valgt ikke at anmelde noget til Datatilsynet med henvisning til karakteren af sikkerhedsbristet.

Læs også: Kommune sendte personlige elevdata til Google uden samtykke

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lars Christensen-b

Normalt vil en simpel information som et navn, klassetrin og skole være en ordinær information.

Men da den private organisation Google har så kæmpe et “biblotek” med informationer, der uden tiltrækkelig form for juridisk kontrol, kan sammenkøreres på kryds og tværs - Fx i denne sammenhæng hvad eleverne skriver af opgaver, hvor hurtigt de skriver, deres CPR-nr. i toppen af opgaven, hvad de får af karakterer tilbage, hvad de ser af videoer på YouTube, hvordan de bevæger musemarkøren osv. Alt sammen informationer der opbygger en salgsprofil af eleven, som ligeledes kan identificeres på alle andre steder af nettet, der anvender Google-services - ja så kan en lille simpel information, som et navn, være meget værdifuld. Særligt når dette navn ikke ændres så tit..

Men ja, i de fleste tilfælde vil en sådan information alligevel ligge offentlig tilgængeligt, fx hvis man vil kunne kontaktes i erhvervsmæssig sammenhæng. Det problematisk er den direkte kobling til informationer, som eleven ikke selv kan bestemme over, når kommunerne har truffet beslutningen.

  • 3
  • 0
#2 Povl Hansen

Det er da sket flere gange af hvis man søger på noget på youtube så kommer der en video op hvor bruger navnet netop er

Elevnavn skole klassetrin

jeg har aldrig forstået hvorfor man ikke lavede mere anonyme navne, eller bedre skjulte disse konto, så de ikke var en del af det offentlige Youtube, men kun var synlig for andre bruger fra samme skole

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere