Folketingets datafest: Følg lovmøllen gennem åbne API'er

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Folketingets it-folk arbejder på at give adgang til politikernes arbejde gennem offentlige snitflader. Gennemsigtigheden har været tre år undervejs.

Nu skal der åbnes helt og aldeles op for sluserne til alle de data, der hver dag gror frem fra politikernes arbejde på Christiansborg.

Sådan lyder ambitionen hos Folketingets it-udviklingsafdeling, der i år sætter fokus på at udstille høringssvar, paragraf 20-spørgsmål, lovforslag og alle de andre dokumenter fra Folketingets verden gennem offentligt tilgængelige snitflader.

»Det bliver det store projekt i 2013, og vi forventer, at det er helt testet og klar i begyndelsen af 2014,« siger it-udviklingschef i Folketinget, Liselotte Astrup, til Version2.

»Det bliver et egentligt API-projekt, hvor vi udstiller alle data for offentligheden. Jo mere, vi kan få spredt de data om arbejdet i Folketinget, jo bedre kan folk derude bruge dem til at lave deres egne apps og tjenester,« siger Liselotte Astrup.

It-udviklingsafdelingen har gerne villet åbne data siden 2010, men har måttet prioritere andre it-projekter højere. Det gælder blandt andet opgraderingen af dokumenthåndteringssystemet TingDok, der gik i luften i en ny version mandag i denne uge. Den opgradering har også været en forudsætning for, at API-projektet i år kan lykkes.

Læs også: Efter 12 måneders forberedelse: Borgen opgraderes fra version 3.1 til 4.1

I efteråret 2010 kunne Version2 berette om det uafhængige projekt Folkets Ting, hvor softwareudvikler Michael Friis rutinemæssigt skrællede Folketingets hjemmeside for nye lovforslag, paragraf 20-spørgsmål og andre dokumenter. Dem stillede han derefter til rådighed gennem et API, som andre udviklere kunne bruge.

Læs også: Uofficielt API skræller politiker-data og kaster demokratiet i grams

Michael Friis' datahøst fra Folketinget.dk skete ganske uautoriseret i nattens mulm og mørke, men Liselotte Astrup og it-udviklingsafdelingen valgte at se igennem fingre med det. Faktisk gav hun allerede dengang udtryk for, at it-udviklingsafdelingen selv var varm på idéen med offentligt tilgængelige API'er.

Læs også: Folketinget overvejer åbne API'er til masserne

Men det var ikke it-udviklingsafdelingens egen beslutning alene at gå videre med projektet.

»Vi meldte det faktisk ind som et it-projekt dengang i 2010, men der blev det ikke prioriteret. Siden er vi kommet frem til, at vi hellere vil stille data til rådighed, så andre kan bruge dem, frem for at vi selv skal bruge ressourcer på at fremstille eksempelvis apps. Derfor er det nu blevet godkendt af Folketingets direktion i handlingsplanen for 2013,« siger Liselotte Astrup.

IT-Politisk Forening ser store perspektiver

Hun mener, at der åbner sig masser af muligheder ved at udstille alle Folketingets data gennem offentligt tilgængelige snitflader.

Det samme gør IT-Politisk Forening.

»Det lyder glimrende,« siger foreningens formand, Niels Elgaard Larsen, til Version2.

»Der er ret store perspektiver i det. For eksempel vil en interesseorganisation som vores kunne følge bedre med i arbejdsgangene inde i Folketinget. Hvornår går et lovforslag fra det ene udvalg til det andet, og hvornår kan vi gå ind og forsøge at påvirke noget? Det bliver nemmere at følge med i også for almindelige borgere, fordi du vil kunne lave nogle værktøjer til det, som ikke kun er for it-kyndige,« siger Niels Elgaard Larsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mark Gray

Det er vi nogen som har ventet lang tid på. 2014 er bare stadig ret lang tid væk.

Jeg håber at Folketingets IT-afdeling vil gå i dialog med fremtidige brugere så man måske kan få påvirket lidt hvilke funktioner der måtte blive tilgængelige. Jeg stiller personligt gerne op som betatester :).

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere