Efter Sundhedsplatformens besparelser: Region genansætter fyrede lægesekretærer

Illustration: Screenshot
Nedgang i produktionen står til at koste Region H omkring 730 millioner.

Region H har afsat 22 millioner til at hyre lægesekretærer til at overtage en del af det registreringsarbejde, der tager tid fra lægerne.

Lægesekretærer er ellers blev afskediget fra regionens hospitaler, siden Sundhedsplatformen blev indført. Med Sundhedsplatformen skal læger nemlig selv indtaste oplysninger direkte i systemet – frem for at indtale informationen til en diktafon, som så kan skrives ren af en lægesekretær.

Ændringen har været under kritik for at flytte lægens fokus fra patienten til computeren og for tage en del af den tid, som eller skulle bruges på behandlinger. Den konklusion er Region H tilsyneladende også kommet frem til.

Politikerne har valgt at afsætte 42 millioner til at højne produktionen på regionens hospitaler.

Læs også: Lægesekretær om journaler efter Sundhedsplatformen: »Det ser ud ad helvede til«

»Som politikere er vi selvfølgelig ikke tilfredse med, at syge og tilskadekomne borgere skal bekymre sig, om hvorvidt de kan få hurtig udredning og behandling,« udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i en meddelelse.

»Heldigvis har vi en robust økonomi i Region Hovedstaden, der betyder, at vi kan investere 42 mio. kr. til dels at beholde eller genansætte lægesekretærer, så vi kan hjælpe lægerne med at komme væk fra skærmen og få mere tid til at undersøge og behandle patienter«.

Præmaturt

Ud af de 42 mio. kr. skal 20 millioner gå til at få ekstra personale på udvalgte afdelinger, mens de 22 mio. kr. går til at få lægesekretærerne tilbage til noget af det registreringsarbejde, som tager tid fra lægerne, fremgår det af regionens meddelelse.

Region H oplyste for et år siden, at hver sjette lægesekretær skulle spares væk i forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen. Allerede dengang faldt beslutningen ikke i god jord.

»Det er noget præmaturt at skille sig af med så mange lægesekretærer, når vi har brug for dem,« sagde Peter Sommer Ulriksen, formand for Overlægerådet på Herlev Hospital, dengang til Ugeskrift for Læger.

Læs også: Læge om Sundhedsplatformen: »Vi skal til at lave sekretærens arbejde med to fingre«

»For det forsinker vores arbejde som læger, og sat på spidsen kan man betegne os læger som de dyreste og dårligste lægesekretærer. Beslutningen er åbenlyst taget meget langt fra virkeligheden.«

Antallet af behandlinger på regionens hospitaler er faldet med ca. 7 procent fra 2015 til 2017.

Nedgangen i aktiviteten betyder, at regionen efter alt at dømme ikke kan leve op til det statslige krav i 2017 om at producere 2 procent flere behandlinger. Dermed er regionen tvunget til at tilbagebetale sin andel af den såkaldte statslige meraktivitetspulje på ca. 430 mio. kr.

Derudover kommer regionen formentlig også til at mangle op mod 300 mio. kr. i indtægter, fordi hospitalerne også behandler færre patienter fra andre regioner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Mogens Rasmussen

Har aldrig hørt om, at en offentlig myndighed lære noget af en anden, da fejl fra deres side jo aldrig får nogen konsekvens. Længere er den ikke. Havde vi et privat system, ville disse fejl aldrig opstå, for her er man nødt til at indordne sig til en situation, hvor der er kamp om kundernes gunst, hvilket jo også ville give billigere behandlinger til gavn for borgerne. Lige nu er alle borgere til grin for et udueligt gammeldags amt, der nu blot hedder Region.

 • 4
 • 3
#6 Povl Hansen

"Hvis jeg nu lover at jeg vil udvikle en digital DJØEFer, kan vi så ikke bare fyre dem allesammen nu ;-)"

God plan, vi gevinstrealiserer alle Øfferne i morgen, og så overvejer du af lave et eller andet i løbet af de næste tolv år, skal vi sige 12 miliarder plus minus nogle 100 millioner ?

 • 8
 • 0
#7 Mads Bendixen

Havde vi et privat system, ville disse fejl aldrig opstå, for her er man nødt til at indordne sig til en situation, hvor der er kamp om kundernes gunst, hvilket jo også ville give billigere behandlinger til gavn for borgerne.

Eller også ville de i samlet flok hæve priserne og profitten. Se f.eks. tandlægerne eller seneste eksempel fra andre speciallæger. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10064486/laeger-tjener-mere-end-tr...

Når man siger "markedet regulerer sig selv", er det i praksis sjældent til forbrugernes (borgernes) fordel. (Mobil) Teleselskaberne er også blevet enige om en "våbenhvile", der er ikke heftig konkurrence på pris længere.

 • 6
 • 0
#9 Lars Bitsch-Larsen

Læger tager gerne imod ændringer. De oplever jo at hverdagen er fyldt med bureaukrati og det ønsker de reduceret. Men ændringer kan ikke ske fra et kontor, ændrering må sket i det virkelige liv der hvor opgaven udføres.

 • 4
 • 0
#11 Lars Røssell

God plan, vi gevinstrealiserer alle Øfferne i morgen, og så overvejer du af lave et eller andet i løbet af de næste tolv år, skal vi sige 12 miliarder plus minus nogle 100 millioner ?

Jeg kender tilfældigvis en Øffer der arbejder med sundhedsplatformen. Hun siger HELE TIDEN til sine foresatte at de skal fyre Øffere og ansætte sygeplejesker i stedet. Og det er Øffere der nu nedlægger enhver form for konkurrence når kommunerne skal købe ind (det er en forfærdelig historie der medfører at gamle familiefirmaer går fallit og at al konkurrence forsvinder når staten vil købe ind til 2 millioner mennesker på én gang, der er kun ét firma der er stort nok. Kilde: En anden DJØF-fer samt Enhedslisten, der også fortæller at en pille til børn som farmaceuterne (apotekerne) lavede til tyve kroner stykket nu SKAL købes af hospitaler og sundhedsvæsen fra et firma - til 800kr stykket. Ingen af de andre EU-lande er så dumme at de implementerer så skadelige regler, det er kun DJØF - laget der er totalt uinteresseret i danskernes trivsel og KUN tænker på sig selv (kilde: en DJØF-fer jeg kender). Bare til orientering.

 • 7
 • 0
#14 Katja Hertz

En lille rettelse til artiklen: Diktafon og bånd har altså været en uddød race på sygehuse i region H i årevis. Nogle afdelinger har haft en enkelt eller to liggende som nødprocedure, men i de seks år jeg har været lægesekretær, har jeg kun skrevet via bånd et par enkelte gange, og det var, da jeg var elev. Men ældre læger kunne godt stadig slutte et diktat af med at sige: Slut på bånd.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere