Efter Sundhedsplatformens besparelser: Region genansætter fyrede lægesekretærer

28. november 2017 kl. 10:3515
Efter Sundhedsplatformens besparelser: Region genansætter fyrede lægesekretærer
Illustration: Screenshot.
Nedgang i produktionen står til at koste Region H omkring 730 millioner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Region H har afsat 22 millioner til at hyre lægesekretærer til at overtage en del af det registreringsarbejde, der tager tid fra lægerne.

Lægesekretærer er ellers blev afskediget fra regionens hospitaler, siden Sundhedsplatformen blev indført. Med Sundhedsplatformen skal læger nemlig selv indtaste oplysninger direkte i systemet – frem for at indtale informationen til en diktafon, som så kan skrives ren af en lægesekretær.

Ændringen har været under kritik for at flytte lægens fokus fra patienten til computeren og for tage en del af den tid, som eller skulle bruges på behandlinger. Den konklusion er Region H tilsyneladende også kommet frem til.

Politikerne har valgt at afsætte 42 millioner til at højne produktionen på regionens hospitaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Som politikere er vi selvfølgelig ikke tilfredse med, at syge og tilskadekomne borgere skal bekymre sig, om hvorvidt de kan få hurtig udredning og behandling,« udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i en meddelelse.

»Heldigvis har vi en robust økonomi i Region Hovedstaden, der betyder, at vi kan investere 42 mio. kr. til dels at beholde eller genansætte lægesekretærer, så vi kan hjælpe lægerne med at komme væk fra skærmen og få mere tid til at undersøge og behandle patienter«.

Præmaturt

Ud af de 42 mio. kr. skal 20 millioner gå til at få ekstra personale på udvalgte afdelinger, mens de 22 mio. kr. går til at få lægesekretærerne tilbage til noget af det registreringsarbejde, som tager tid fra lægerne, fremgår det af regionens meddelelse.

Region H oplyste for et år siden, at hver sjette lægesekretær skulle spares væk i forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen. Allerede dengang faldt beslutningen ikke i god jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er noget præmaturt at skille sig af med så mange lægesekretærer, når vi har brug for dem,« sagde Peter Sommer Ulriksen, formand for Overlægerådet på Herlev Hospital, dengang til Ugeskrift for Læger.

»For det forsinker vores arbejde som læger, og sat på spidsen kan man betegne os læger som de dyreste og dårligste lægesekretærer. Beslutningen er åbenlyst taget meget langt fra virkeligheden.«

Antallet af behandlinger på regionens hospitaler er faldet med ca. 7 procent fra 2015 til 2017.

Nedgangen i aktiviteten betyder, at regionen efter alt at dømme ikke kan leve op til det statslige krav i 2017 om at producere 2 procent flere behandlinger. Dermed er regionen tvunget til at tilbagebetale sin andel af den såkaldte statslige meraktivitetspulje på ca. 430 mio. kr.

Derudover kommer regionen formentlig også til at mangle op mod 300 mio. kr. i indtægter, fordi hospitalerne også behandler færre patienter fra andre regioner.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
30. november 2017 kl. 23:25

Som jeg engang hørte det beskrevet: Erfaring er evnen til at genkende en fejl næste gang at du laver den!

14
30. november 2017 kl. 03:32

En lille rettelse til artiklen: Diktafon og bånd har altså været en uddød race på sygehuse i region H i årevis. Nogle afdelinger har haft en enkelt eller to liggende som nødprocedure, men i de seks år jeg har været lægesekretær, har jeg kun skrevet via bånd et par enkelte gange, og det var, da jeg var elev. Men ældre læger kunne godt stadig slutte et diktat af med at sige: Slut på bånd.

13
29. november 2017 kl. 07:46

Sidst i skrev om Sundhedsplatformen var det for en gangs skyld sobert og seriøst, men her viderebringer i platte og useriøse screenshots som krydderi på en lettere omskrevet pressemeddelelse. Useriøst og skuffende

11
28. november 2017 kl. 19:38

God plan, vi gevinstrealiserer alle Øfferne i morgen, og så overvejer du af lave et eller andet i løbet af de næste tolv år, skal vi sige 12 miliarder plus minus nogle 100 millioner ?

Jeg kender tilfældigvis en Øffer der arbejder med sundhedsplatformen. Hun siger HELE TIDEN til sine foresatte at de skal fyre Øffere og ansætte sygeplejesker i stedet. Og det er Øffere der nu nedlægger enhver form for konkurrence når kommunerne skal købe ind (det er en forfærdelig historie der medfører at gamle familiefirmaer går fallit og at al konkurrence forsvinder når staten vil købe ind til 2 millioner mennesker på én gang, der er kun ét firma der er stort nok. Kilde: En anden DJØF-fer samt Enhedslisten, der også fortæller at en pille til børn som farmaceuterne (apotekerne) lavede til tyve kroner stykket nu SKAL købes af hospitaler og sundhedsvæsen fra et firma - til 800kr stykket. Ingen af de andre EU-lande er så dumme at de implementerer så skadelige regler, det er kun DJØF - laget der er totalt uinteresseret i danskernes trivsel og KUN tænker på sig selv (kilde: en DJØF-fer jeg kender). Bare til orientering.

9
28. november 2017 kl. 16:19

Læger tager gerne imod ændringer. De oplever jo at hverdagen er fyldt med bureaukrati og det ønsker de reduceret. Men ændringer kan ikke ske fra et kontor, ændrering må sket i det virkelige liv der hvor opgaven udføres.

7
28. november 2017 kl. 15:04

Havde vi et privat system, ville disse fejl aldrig opstå, for her er man nødt til at indordne sig til en situation, hvor der er kamp om kundernes gunst, hvilket jo også ville give billigere behandlinger til gavn for borgerne.

Eller også ville de i samlet flok hæve priserne og profitten. Se f.eks. tandlægerne eller seneste eksempel fra andre speciallæger.https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10064486/laeger-tjener-mere-end-tre-millioner-kroner-paa-et-aar/

Når man siger "markedet regulerer sig selv", er det i praksis sjældent til forbrugernes (borgernes) fordel. (Mobil) Teleselskaberne er også blevet enige om en "våbenhvile", der er ikke heftig konkurrence på pris længere.

6
28. november 2017 kl. 15:03

"Hvis jeg nu lover at jeg vil udvikle en digital DJØEFer, kan vi så ikke bare fyre dem allesammen nu ;-)"

God plan, vi gevinstrealiserer alle Øfferne i morgen, og så overvejer du af lave et eller andet i løbet af de næste tolv år, skal vi sige 12 miliarder plus minus nogle 100 millioner ?

5
28. november 2017 kl. 14:44

Atter en gang må man konstatere, at man skal ikke ændre noget når der er læger involveret.

4
28. november 2017 kl. 13:24

Har aldrig hørt om, at en offentlig myndighed lære noget af en anden, da fejl fra deres side jo aldrig får nogen konsekvens. Længere er den ikke. Havde vi et privat system, ville disse fejl aldrig opstå, for her er man nødt til at indordne sig til en situation, hvor der er kamp om kundernes gunst, hvilket jo også ville give billigere behandlinger til gavn for borgerne. Lige nu er alle borgere til grin for et udueligt gammeldags amt, der nu blot hedder Region.

3
28. november 2017 kl. 13:16

Eller den digitale tinglysning. Hvis jeg nu lover at jeg vil udvikle en digital DJOEFer, kan vi saa ikke bare fyre dem allesammen nu ;-)

2
28. november 2017 kl. 11:45

Hvordan skulle en offentlig myndighed dog kunne lære noget af en anden offentlig myndighed. De lever jo i hvert deres boble og ingen tvinger dem til at lære af virkeligheden før det et for sent!

1
28. november 2017 kl. 11:25

Skat var også hurtige til at afskedige medarbejder da EFI kom, det kan undre mig at man ikke tager ved lære af de fejl man begår, og i dette tilfælde venter med at afskedige folk før systemet har overtaget deres rolle helt.