Efter Sundhedsplatformens besparelser: Region genansætter fyrede lægesekretærer
Region H har afsat 22 millioner til at hyre lægesekretærer til at overtage en del af det registreringsarbejde, der tager tid fra lægerne.
Lægesekretærer er ellers blev afskediget fra regionens hospitaler, siden Sundhedsplatformen blev indført. Med Sundhedsplatformen skal læger nemlig selv indtaste oplysninger direkte i systemet – frem for at indtale informationen til en diktafon, som så kan skrives ren af en lægesekretær.
Ændringen har været under kritik for at flytte lægens fokus fra patienten til computeren og for tage en del af den tid, som eller skulle bruges på behandlinger. Den konklusion er Region H tilsyneladende også kommet frem til.
Politikerne har valgt at afsætte 42 millioner til at højne produktionen på regionens hospitaler.
»Som politikere er vi selvfølgelig ikke tilfredse med, at syge og tilskadekomne borgere skal bekymre sig, om hvorvidt de kan få hurtig udredning og behandling,« udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i en meddelelse.
»Heldigvis har vi en robust økonomi i Region Hovedstaden, der betyder, at vi kan investere 42 mio. kr. til dels at beholde eller genansætte lægesekretærer, så vi kan hjælpe lægerne med at komme væk fra skærmen og få mere tid til at undersøge og behandle patienter«.
Præmaturt
Ud af de 42 mio. kr. skal 20 millioner gå til at få ekstra personale på udvalgte afdelinger, mens de 22 mio. kr. går til at få lægesekretærerne tilbage til noget af det registreringsarbejde, som tager tid fra lægerne, fremgår det af regionens meddelelse.
Region H oplyste for et år siden, at hver sjette lægesekretær skulle spares væk i forbindelse med implementering af Sundhedsplatformen. Allerede dengang faldt beslutningen ikke i god jord.
»Det er noget præmaturt at skille sig af med så mange lægesekretærer, når vi har brug for dem,« sagde Peter Sommer Ulriksen, formand for Overlægerådet på Herlev Hospital, dengang til Ugeskrift for Læger.
»For det forsinker vores arbejde som læger, og sat på spidsen kan man betegne os læger som de dyreste og dårligste lægesekretærer. Beslutningen er åbenlyst taget meget langt fra virkeligheden.«
Antallet af behandlinger på regionens hospitaler er faldet med ca. 7 procent fra 2015 til 2017.
Nedgangen i aktiviteten betyder, at regionen efter alt at dømme ikke kan leve op til det statslige krav i 2017 om at producere 2 procent flere behandlinger. Dermed er regionen tvunget til at tilbagebetale sin andel af den såkaldte statslige meraktivitetspulje på ca. 430 mio. kr.
Derudover kommer regionen formentlig også til at mangle op mod 300 mio. kr. i indtægter, fordi hospitalerne også behandler færre patienter fra andre regioner.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.