Alle statslige it-projekter af en vis størrelse kommer forbi Statens it-råd, der vurderer alt fra risikoprofil og økonomi til tidshorisont og kommer med anbefalinger, så de offentlige it-projekter har mulighed for at forvalte de offentlige midler bedst muligt.
Men de regionale projekter får lov at sejle deres egen sø, selvom de kan være mindst lige så store. Konsekvenserne eksemplificeres af Sundhedsplatformen, der af statsrevisorerne netop er kritiseret for en 'uprofessionel' forberedelse af ibrugtagningen på Herlev og Gentofte Hospital og generelt for at have forringet sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet.
Derfor overvejer de danske regioner netop nu at etablere en pendant til Statens It-råd for at undgå lignende skandaler i fremtiden.
»Det korte svar er, ja, vi har overvejelser om et it-råd. Inden udgangen af 2018 skal vi tage stilling til en model for risikovurderinger af fællesregionale projekter,« skriver Stephanie Lohse (V), der er formand for Danske Regioner, i en mail til Version2.
Den manglende overvågning af regionale it-projekter blev påpeget af Version2s redaktør, Henning Mølsted, i en analyse i fredags:
»Hvorfor holder Statens It-projektråd kun øje med statens it-projekter, når det viser sig, at der også kan spildes milliarder af kroner i landets lokaladministration på elendige it-projekter,« spurgte Version2 i artiklen.
Staten har takket nej
Regionerne har ifølge Stephanie Lohse forsøgt at få Statens It-råd til også at vurdere regionale it-projekter - men det har staten afvist.
»Vi har tidligere haft en dialog med staten om et fælles IT projektråd. Staten ønskede på daværende tidspunkt ikke at inkludere de fællesregionale projekter i IT projektrådet,« lyder det fra Stephanie Lohse.
Version2 har siden fredag forsøgt at få en kommentar fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der er ansvarlig minister for Statens It-råd.
Regionerne vil ifølge Stephanie Lohse lade sig inspirere af både Statens It-råd og det kommunale it-projektråd, der findes i Københavns Kommune.