Efter Sundhedsplatformen: Regionerne overvejer regionalt it-projektråd

26. juni 2018 kl. 14:124
Efter Sundhedsplatformen: Regionerne overvejer regionalt it-projektråd
Illustration: Danske Regioner.
De danske regioner overvejer netop nu at etablere et fælles it-råd, der skal vurdere store, regionale it-projekter som Sundhedsplatformen. Statens It-råd har angiveligt afvist at vurdere regionale projekter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Alle statslige it-projekter af en vis størrelse kommer forbi Statens it-råd, der vurderer alt fra risikoprofil og økonomi til tidshorisont og kommer med anbefalinger, så de offentlige it-projekter har mulighed for at forvalte de offentlige midler bedst muligt.

Men de regionale projekter får lov at sejle deres egen sø, selvom de kan være mindst lige så store. Konsekvenserne eksemplificeres af Sundhedsplatformen, der af statsrevisorerne netop er kritiseret for en 'uprofessionel' forberedelse af ibrugtagningen på Herlev og Gentofte Hospital og generelt for at have forringet sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet.

Derfor overvejer de danske regioner netop nu at etablere en pendant til Statens It-råd for at undgå lignende skandaler i fremtiden.

»Det korte svar er, ja, vi har overvejelser om et it-råd. Inden udgangen af 2018 skal vi tage stilling til en model for risikovurderinger af fællesregionale projekter,« skriver Stephanie Lohse (V), der er formand for Danske Regioner, i en mail til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den manglende overvågning af regionale it-projekter blev påpeget af Version2s redaktør, Henning Mølsted, i en analyse i fredags:

»Hvorfor holder Statens It-projektråd kun øje med statens it-projekter, når det viser sig, at der også kan spildes milliarder af kroner i landets lokaladministration på elendige it-projekter,« spurgte Version2 i artiklen.

Staten har takket nej

Regionerne har ifølge Stephanie Lohse forsøgt at få Statens It-råd til også at vurdere regionale it-projekter - men det har staten afvist.

»Vi har tidligere haft en dialog med staten om et fælles IT projektråd. Staten ønskede på daværende tidspunkt ikke at inkludere de fællesregionale projekter i IT projektrådet,« lyder det fra Stephanie Lohse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har siden fredag forsøgt at få en kommentar fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der er ansvarlig minister for Statens It-råd.

Regionerne vil ifølge Stephanie Lohse lade sig inspirere af både Statens It-råd og det kommunale it-projektråd, der findes i Københavns Kommune.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
27. juni 2018 kl. 12:08

skal der være en overordnet styregruppe for statslig IT, ja, så skal den også på finansloven.

og sådan en gruppe skal udover en kernegruppe også kunne indhente vejledning fra eksterne konsulenter, for selvfølgelig kan gruppen ikke klare sig med 2 nørder i en kælder selvom de måske er super kodere.

3
27. juni 2018 kl. 10:50

Domænekendskab er supervigtigt, hvis man skal lave andet end økonomisk funderede analyser af andres arbejde.

Og så er der liiige et ressourcespørgsmål. Eller skal der oprettes en Review Styrelse eller noget lignende på Finansloven hvis de centralt skal håndtere :p

2
27. juni 2018 kl. 06:54

Ja, når nu man har de faglige kompetencer samlet, så er det da fjollet med dobbelt korps af kontrollanter. Jeg ser ingen grund til at bruge flere offentlige kroner på ekstra separate sektorer (”siloer”) eller mere bureaukrati.

Hvorfor afviser Staten at beskæftige sig med det, mon?

1
27. juni 2018 kl. 05:39

det vil da alt andet lige være smartere at have et overordnet råd der tager sig af at lukke ned for projekter der er kørt af sporet... og helst inden vi kommer så langt ud at det bliver monsterdyrt at rette fejlen, som for eksempel at komme ud af en kontrakt.