Efter Snowden-lækage: NSA fyrer 9 ud af 10 systemadministratorer

12. august 2013 kl. 10:226
Det kan ikke gå hurtigt nok med at reducere antallet af systemadministratorer i efterretningstjenesten NSA. 900 fyringer skal forhindre lækager i stil med sagen om Edward Snowden, lyder det fra NSA-chef.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er alt for mange personer, som har adgang til strengt fortrolige oplysninger i NSA's it-systemer, fordi de arbejder som systemadministratorer. Derfor vil efterretningstjenesten nu skære drastisk ned for at undgå flere lækager i stil med sagen om Edward Snowden.

»Det, vi nu er i færd med, og det kan ikke gå hurtigt nok, er at reducere antallet af systemadministratorer med cirka 90 procent,« siger chefen for NSA, Keith Alexander, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Edward Snowden arbejdede for et eksternt konsulentfirma, men havde adgang til fortrolige oplysninger i form af blandt andet internt undervisningsmateriale om NSA's overvågningsprogrammer i kraft af sin rolle som systemadministrator.

Der findes cirka 1.000 systemadministratorer, som vedligeholder og administrerer it-systemerne hos NSA, og det er altså blandt dem, efterretningstjenesten nu vil reducere med 90 procent for at undgå en ny Edward Snowden-sag.

Angiveligt var NSA allerede i færd med at automatisere administrationen af flere systemer, allerede inden Edward Snowden besluttede sig for at lække sin viden til pressen.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger

Er der andre end mig, der ser det som indlysende, at NSA er så eksponeret, at man trækker ressourcerne over i et andet ukendt agency? Det skulle ikke undre mig, hvis Homeland Protection Agency eller noget tilsvarende uklart skulle boble op et andet sted udenfor opsyn.

5
12. august 2013 kl. 23:24

at det rigtige problem for NSA er at de ikke kan skjule deres upassende overvågning af alle. Også sjovt med den bølge af terror trusler der lige kom efter snowden afsløringerne... Lignede at nu skulle der lige laves nogle begrundelser for NSAs aktiviteter. Nogenlunde som de svenske anklager mod Wikileaks stifteren da han gik undslap jordens største krigsforbryder nation.

3
12. august 2013 kl. 11:39

Det eneste NSA vel gør, er vel at ændre nogle adgangsrettigheder, og de afskediger sandsynligvis ikke 900 systemadministratorer. Igen, version2.dk og ing.dk, stram nu op på sensationsoverskrifterne - også selv om artiklen kommer fra Reuters.

1
12. august 2013 kl. 11:04

at der ikke er nogle af disse systemadministratorer, som går hen og bliver rigtig sure...

2
12. august 2013 kl. 11:16

Strengt taget står der nu heller ikke noget i artiklen om af der skal fyres 900 af de 1000 systemadministratorer. Den 'oplysning' nævnes kun i overskriften.

Mon ikke de 900 systemadministratorer vil fortsætte med at arbejde i NSA, blot med en lidt ændret jobbeskrivelse. Så de ikke længere vil have systemadministrator-adgang til systemerne?