Efter skift til open source: Dansk CMS får første overskud i mange år

Composite har fået vendt skuden ved at gøre firmaets .Net-baserede CMS til open source. For første gang i en årrække er der overskud.

I september 2010 kastede det lille danske CMS-firma Composite sig ud på dybt vand. Efter ti år med closed source og licensbetaling blev den nye generation af Composites CMS gjort til open source.

Det har vist sig at være en helt rigtig satsning. For første gang i fem år er der nu reelt overskud, viser det seneste regnskab. 880.000 kroner før skat, lyder årets resultat.

»Det er vi rigtig stolte af. Vi valgte at sige, at fremtiden er at blive distribueret som open source, og nu kan vi se resultatet,« siger Oskar Lauritzen, direktør for Composite, til Version2.

I de ti år, Composite var closed source og kostede penge, blev der solgt 1.000 licenser i Danmark og nabolandene. Men efter skiftet til open source bliver Composite C1 nu installeret 1.000 gange hver måned og over hele kloden. Nu er der cirka 10.000 websites, der drives af Composite C1.

»Vi vidste ikke, hvordan det blev modtaget, at vi gik open source. Men det blev modtaget rigtig godt. Det eksploderede nærmest i hænderne på os, og vi har fået en bred, international udbredelse ekstremt hurtigt,« siger Oskar Lauritzen.

Læs også: Efter fire måneder som open source: Composite har fået sit andet liv

Forskellen er selvfølgelig, at firmaet ikke længere får licensindtægter fra hver installation, men nu skal tjene penge på at sælge udvidelser til CMS’et, samt service og hosting.

Men som det nye årsregnskab viser, fungerer den forretningsmodel for Composite.

»Vi forventer kun, at det er en meget lille procentdel af brugerne, som vil købe noget hos os. Men vi har fået en god start,« siger Oskar Lauritzen.

Hårde år med investering

Composite havde pæne regnskaber i de første år, men fra 2006 til 2010 blev det enten til et nulresultat eller et underskud. I regnskabsåret 2007/2008 var der et underskud på hele syv millioner kroner.

Det hænger sammen med, at Composite i disse år brugte mange kræfter på at udvikle den nye platform, der blev til Composite C1, forklarer direktøren.

»Vi havde nogle hårde investeringsår, hvor vi investerede mange mandetimer i den nye generation af Composite. Der fik vi nogle tæv, fordi vi kom ud med minus i kriseårene. Men nu er vi ude igen på den anden side,« siger Oskar Lauritzen.

Da Composite er .Net-baseret, er konkurrencen heller ikke så hård på markedet for open source-CMS’er, hvor de fleste er kodet i PHP.

»Der er kun fem .Net-baserede open source-CMS’er i verden, så der er et stort potentiale. Og vi er den nye spiller på det marked,« siger Oskar Lauritzen.

De to mest populære open source .Net-CMS’er er i dag Dotnetnuke, der taber terræn, og danske Umbraco.

»Vi kan jo se, at nogle af vores konkurrenter, især Umbraco, har gjort det rigtig fint,« siger Composite-direktøren.

Composite C1 bliver i dag brugt af firmaer som Danfoss, DSV og Simcorp.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere