Efter skarp Rigsrevisionskritik: Ekspertråd skal forbedre Sundhedsplatformen

Illustration: Morten Egedal
Efter Rigsrevisionens kritik af implementeringen af Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital i maj 2016, krævede politikerne i regionen at eksterne eksperter skulle involveres. Det sker nu.

Opdateret d. 27. nov. kl. 14:42 med link til kommissorium.

Koncerndirektionen i Region Hovedstaden har indgået en aftale med et råd af eksterne eksperter, der skal risikovurdere og komme med input til opgraderingen af Sundhedsplatformen og af Landspatientregistret (LPR3) i februar 2019 og arbejdet med at forbedre Sundhedsplatformen.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Baggrunden for tiltaget er, at udrulningen af Sundhedsplatformen har skabt en række udfordringer, som både medarbejdere og Statsrevisorerne har kritiseret.

Læs også: Efter kras kritik fra Rigsrevisionen: Sådan vil Region H forbedre Sundhedsplatformen

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Jens Gordon Clausen siger ifølge meddelsen:

»Vi står nu overfor en opgradering af systemet – og vi sætter alle sejl til for at sikre en langt bedre udrulning denne gang, når vi opgraderer Sundhedsplatformen til februar. Derfor har vi allieret os med nogle dygtige personer, som hver især har stor erfaring med og indsigt i komplekse it-projekter og organisationsforandringer. De kan stille de rigtige spørgsmål, udfordre os på det, vi allerede gør og vurdere risici og faldgruber i udrulningen og den løbende forbedring,«

Jens Gordon Clausen understreger, at beslutningen om at udpege et ekspertråd ikke er et udtryk for manglende tillid til regionens egne IT-medarbejdere og ledere.

»Vi har rigtigt mange dygtige medarbejdere, som hver dag arbejder professionelt og ihærdigt på at forbedre blandt andet lægernes og sygeplejerskernes muligheder for at bruge Sundhedsplatformen og vores andre IT-systemer. Jeg forventer, at ekspertrådet med deres erfaringer med lignende store forandringsprojekter kan løfte blikket fra hverdagens drift og hjælpe regionens øverste ledelse med at blive skarpere på de store linjer og risici i arbejde med opgradering og forbedringer af Sundhedsplatformen.«

Politisk ønske bag ekspertrådet

Nedsættelsen af ekspertrådet sker ifølge regionen på baggrund af Rigsrevisionens kritiske undersøgelse af implementeringen af Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital i maj 2016. Politikerne i regionens forretningsudvalg reagerede på Rigsrevisionens undersøgelse ved at stille en række krav til administrationen – blandt andet, at man skulle involvere eksterne eksperter, der har erfaringer med implementering af store IT-systemer.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at kritikken skal tages alvorligt, og at det er nødvendigt også at trække på erfaringer udefra, hvis vi skal i mål:

»For mig handler det her om, at vi skal have et IT-system, som fungerer i medarbejdernes hverdag, så de kan bruge deres kræfter og energi på patienterne. Vi har fra politisk side sat gang i en lang række forbedringer, og jeg synes, det er rigtigt fornuftigt, at koncerndirektionen nu også inddrager nogle stærke, eksterne eksperter i arbejdet,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Version2 har d. 27. november fået udleveret kommissoriet til ekspertrådet. Det kan læses her (PDF)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"Koncerndirektionen i Region Hovedstaden har indgået en aftale med et råd af eksterne eksperter, der skal risikovurdere og komme med input til opgraderingen af Sundhedsplatformen og af Landspatientregistret (LPR3) i februar 2019 og arbejdet med at forbedre Sundhedsplatformen."

De er da godt nok ude i sidste øjeblik - mon man er ved at forberede den undrende befolkning på en hård landing endnu engang, når den nye opgradering og LPR3 løber af stablen?

Hvorfor først nu, når rapporten og udsættelsen kom i sommer?

Jeg mener, at en eller anden spids i SP for et halvt års tiden siden udtalte noget med, at hvis folk var utilfredse med forløbet indtil nu, så skulle de bare vente og se, hvor slemt det ville blive, når den nye opgradering kom. Underforstået, at folk skulle holde op med at pive, for det ville blive endnu værre. Husker desværre ikke, hvor og hvem, der sagde det.

 • 2
 • 2
#2 Torben Worm

Interessent at se at disse ”eksperter” på nær en er absolut uden sundhedsfaglig indsigt eller baggrund.

"Formand for ekspertrådet er Lilian Mogensen, som er tidligere Koncerndirektør i ATP og direktør i Udbetaling Danmark. De øvrige medlemmer af rådet er Kim Østrup, tidligere vicedirektør i IBM, Lars Mathiesen, tidligere IT-direktør i Nykredit, Erik Andreassen, tidligere IT-underdirektør i Danske Bank, Thomas Rysgaard, direktør i kommunernes IT-fællesskab Kombit og Erik Jylling, læge og sundhedsdirektør Danske Regioner."

Jeg tvivler ikke på at det sikkert alle ved en del / meget om IT og om at styre sådanne store systemer.

Men kan ikke lade være med at tænke på – hvad om dette ekspertråd når frem til at det eneste rigtige er at skrotte SP!

 • 4
 • 1
#4 Mogens Bluhme

Interessent at se at disse ”eksperter” på nær en er absolut uden sundhedsfaglig indsigt eller baggrund.

Nu kender jeg ikke deres uddannelsesmæssige baggrund men det ligner heller ikke nogen med faglig datalogisk baggrund.

Hver gang det offentlige skal nedsætte et ekspertråd ender det med noget, der ligner en bestyrelse i stedet for. Måske fordi de ikke har fantasi til andet og er inficeret af C-suite bullshit.

 • 6
 • 0
#5 Louise Klint

Det gør mig så rasende, dette her.

Jeg mener ikke, at der er brug for mere ledelsesrådgivning i Region Hovedstaden. Det er der ikke. Og hvorfor er der så ikke det?

Af – i hvert fald – 2 årsager: 1) Allerede stort ressourceforbrug på området. Uden (positivt) resultat.

2) Der er brug for noget andet, og mere presserende: En specifik, uvildig analyse af IT-system og arbejdsgange. Foretaget af fagfolk, med forstand på netop dette.

(Kan det betale sig, at rette alle systemets fejl, samt tilpasse det til danske forhold og arbejdsgange, eller bliver det for tidskrævende, dyrt?)

Der er ikke brug for mere overordnet, rådgivende snak. Fra eksperter, der ikke kender til arbejdsforholdene på gulvet, ude på afdelingerne.

 • 3
 • 0
#7 Hans Nielsen

Det kommer ALDRIG til at virke ordenligt. Eller kommer det ikke til at ligge i eksperternes kompetance , at måtte konkludere det ? Hvis ikke de får frie hænder, bliver det vel kun flere penge i et stort sort hul, som ender ud i USA ved EPIC,

Man kan måske også allerede nu, konkludere uden expert hjælp. At man så må fyre alle som har været inde over, og har haft ansvar i forbindelse med valget af sundhedsplatformen. De har jo helt åbenlyst ikke være deres job voksen, eller er betalt/påvirket på anden vis.

Måske skulle det også være på tide, for de partier som IKKE har støttet dette valg. At begynde at melde ud, at de vil finde en anden og bedre samt billigere lønsing. Hvis det bliver stem på dem ved valget. SÅ langt tid er det jo heller ikke til det. OG det ser åbenbart ud til at de nuværende politikere er så tonedød og uduligt, at det eneste fornuftige vil være at skifte dem ud. Det kan ALLE de berørte så gøre ved næste valg, hvis ikke de er døde af kraft eller fejl medisinering. Hvis de ikke har fået deres knæ oppereation, så er der mulighed for at brevstemme.

 • 0
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

https://www.berlingske.dk/hovedstaden/direktoeren-der-rullede-sundhedspl...

Hvis det er rigtigt, kan man jo spekuler epå, hvorfor man valgte at implementere på den måde. Jeg mener at have læst, at Epic krævede,a t det skulle være BigBang. Så hvad kan Epic vinde ved det? At regionen ikke når at få kolde fødder, før det er for sent?

"»Vi får med Sundhedsplatformen så mange data, som vi aldrig har haft før"

Og det er jo netop det, lægerne synes er ret træls at skulle bruge tid på at taste ind, i stedet for at bruge tiden på patienterne. Men diverse AI-virksomheder er sikkert begejstrede, og det er jo meget vigtigere end patienterne.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere