Efter seks års forsinkelse: Skats inddrivelsessystem ramt af nye problemer

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
It-systemet EFI kom endelig i drift sidste år, seks år forsinket. Men flere tekniske problemer er nu dukket op, og tidsplanen skrider igen.

Skandalen om it-systemet EFI – Et Fælles Inddrivelsessystem – fortsætter hos Skat, som ellers fik systemet i drift 2. september 2013.

Planen for at rulle systemet ud til alle områder i Skat er nemlig i store problemer, og derfor er Skat blevet nødt til at flytte 60 medarbejdere fra andre områder til EFI-projektet. Det skriver Politiken.

Det var meningen, at EFI skulle have været rullet helt ud til sommer, men en stribe nye fejl har gjort det svært at nå den deadline.

»De konstaterede fejl er blandt andet af teknisk karakter, det vil sige fejl, som er opstået i forbindelse med ibrugtagning og i forbindelse med dataudveksling. Dertil kommer en række forretningsmæssige fejl, som omfatter en større oprydning og efterbehandling af data fra de gamle inddrivelsessystemer,« skriver Jens Sørensen, inddrivelsesdirektør hos Skat, til Politiken.

Han fortæller også, at EFI allerede i dag bliver brugt til at inddrive gæld til staten for en halv milliard kroner om måneden.

Men at flytte 60 medarbejdere til EFI giver problemer i resten af organisationen, mener Dansk Told- og Skatteforbund, der organiserer medarbejderne. Der er nemlig allerede blevet fyret 330 medarbejdere, i en forventning om at brugen af EFI ville frigøre resurser, og at tage flere medarbejdere fra andre funktioner betyder, at de vil mangle arbejdskraft, lyder meldingen fra forbundet.

EFI har i mange år givet problemer for Skat, og systemet endte med at blive hele seks år forsinket, før det blev taget i brug i 2013. Det er KMD og Capgemini, der har udviklet systemet, men forsinkelserne skyldes især andre leverandører.

Undervejs nåede Skat nemlig at fyre IBM på gråt papir som leverandør af systemet Debitormotor, der ligger til grund for EFI, og da CSC efter en tænkepause og nyt udbud blev sat på opgaven i stedet, opstod der også problemer her.

Læs også: IBM og CSC forsinker mørklagt skandalesystem hos Skat i årevis

Resultatet af forsinkelserne blev, at Skat i lang tid ikke kunne inddrive gæld til staten, som derfor steg og steg. I januar 2011 havde staten således en gæld på 72 milliarder kroner ude at svømme, et tal som steg siden hen, og på grund af forældelsesfrister og dårlige betaler måtte man i januar 2012 opgive at indkræve gæld for 37 milliarder kroner.

Læs også: Skat hårdt ramt af CSC-forsinkelser: Kan ikke inddrive 37 milliarder kroners gæld

Økonomien i det skandaleramte EFI-projekt er undervejs blevet mørkelagt, så de seneste tal for prisen på systemet er fra 2011, hvor der var sat 291 millioner kroner af.

Skat har dog også siden da holdt fast i, at business casen stadig ser god ud, da besparelserne vil være markante, når EFI for alvor er i drift.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere