Efter seks års forsinkelse: Skats inddrivelsessystem ramt af nye problemer

13. februar 2014 kl. 09:371
It-systemet EFI kom endelig i drift sidste år, seks år forsinket. Men flere tekniske problemer er nu dukket op, og tidsplanen skrider igen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skandalen om it-systemet EFI – Et Fælles Inddrivelsessystem – fortsætter hos Skat, som ellers fik systemet i drift 2. september 2013.

Planen for at rulle systemet ud til alle områder i Skat er nemlig i store problemer, og derfor er Skat blevet nødt til at flytte 60 medarbejdere fra andre områder til EFI-projektet. Det skriver Politiken.

Det var meningen, at EFI skulle have været rullet helt ud til sommer, men en stribe nye fejl har gjort det svært at nå den deadline.

»De konstaterede fejl er blandt andet af teknisk karakter, det vil sige fejl, som er opstået i forbindelse med ibrugtagning og i forbindelse med dataudveksling. Dertil kommer en række forretningsmæssige fejl, som omfatter en større oprydning og efterbehandling af data fra de gamle inddrivelsessystemer,« skriver Jens Sørensen, inddrivelsesdirektør hos Skat, til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller også, at EFI allerede i dag bliver brugt til at inddrive gæld til staten for en halv milliard kroner om måneden.

Men at flytte 60 medarbejdere til EFI giver problemer i resten af organisationen, mener Dansk Told- og Skatteforbund, der organiserer medarbejderne. Der er nemlig allerede blevet fyret 330 medarbejdere, i en forventning om at brugen af EFI ville frigøre resurser, og at tage flere medarbejdere fra andre funktioner betyder, at de vil mangle arbejdskraft, lyder meldingen fra forbundet.

EFI har i mange år givet problemer for Skat, og systemet endte med at blive hele seks år forsinket, før det blev taget i brug i 2013. Det er KMD og Capgemini, der har udviklet systemet, men forsinkelserne skyldes især andre leverandører.

Undervejs nåede Skat nemlig at fyre IBM på gråt papir som leverandør af systemet Debitormotor, der ligger til grund for EFI, og da CSC efter en tænkepause og nyt udbud blev sat på opgaven i stedet, opstod der også problemer her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet af forsinkelserne blev, at Skat i lang tid ikke kunne inddrive gæld til staten, som derfor steg og steg. I januar 2011 havde staten således en gæld på 72 milliarder kroner ude at svømme, et tal som steg siden hen, og på grund af forældelsesfrister og dårlige betaler måtte man i januar 2012 opgive at indkræve gæld for 37 milliarder kroner.

Økonomien i det skandaleramte EFI-projekt er undervejs blevet mørkelagt, så de seneste tal for prisen på systemet er fra 2011, hvor der var sat 291 millioner kroner af.

Skat har dog også siden da holdt fast i, at business casen stadig ser god ud, da besparelserne vil være markante, når EFI for alvor er i drift.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger